sa-mi dau sau nu copilul la scoala?
in septembrie 2009 face 6 ani si 9 luni. dar ea e mai mica cu totul - si fizic si psihic. cel putin asa mi se pare mie (o sa vorbesc zilele astea si cu psihologul de la gradi). si ma gandeam sa mai asteptam un an (asa ma sfatuieste si una din educatoarele ei). dar mi-e frica sa nu-i treaca cheful cel mare. acum are o perioada in care e foarte interesata de litere si de scris. daca mai astept inca un an credeti ca pierd momentul?
Raspunsuri
P&ANA spune:
Si Denisa mea are aceeasi varsta ,tot micuta (are manutele tot de bebelus
) dar abia asteapta sa mearga la scoala.
Nu cred ca trebuie sa-ti faci probleme ,mai este aproape un an, vor mai creste .
Sper sa ne intalnim la "boboci de clasa a I-a![]()
andusha spune:
daca fetita ta vrea la scoala, las-o sa mearga, dar nu o stresa sa aiba rezultate scolare foarte bune. scoala e destul de plictitoare pentru copii, indiferent de varsta, un plus de intelegere din partea parintilor ii ajuta sa treaca cu bine peste clasa intai.
si eu sunt cam in aceeasi situatie, baiatul meu va avea 6 ani si 10 luni in septembrie, dar va merge la scoala pentru ca prietenul lui cel mai bun, care e cu cateva luni mai mare, incepe sigur scoala in toamna. eu cred ca atitudinea copiilor fata de scoala e influentata in mare masura de atitudinea parintilor. daca noi nu facem scoala mai importanta decat este, nici copiii nu o vor face, in plus vor sti sa accepte "greutatile" primelor luni de scoala fara sa isi piarda increderea in ei.
nu ma intelege gresit, eu sunt pro invatare / cunoastere, dar cred ca scoala face foarte putin in sensul asta, iar marea majoritate a cunostintelor si a experientelor care il fac pe un copil sa creasca vin din viata de zi cu zi si din familie.
ina_nz spune:
Gandeste-te ca anul urmator o sa aiba 7 ani si 9 luni. O sa fie aproape cea mai mare din clasa si nu cred ca are sa-i placa. Si iti spun sigur ca nu o sa-i placa atunci can o sa fie mai mare iar copiii din generatia ei vor merge la liceu iar ea o sa mai aiba un an de scoala....la fel cu facultatea.
Puiu meu s-a dus la scoala in ziua in care a implinit 5 ani. Gheozdanul era mai mare decat el....pe bune!!
Si e bine mersi. Stai linistita ca o sa fie bine
Silvia mamica de Adrian (22 August 2003) si baby 
Alina spune:
| Citat: |
| citat din mesajul lui ina_nz Gandeste-te ca anul urmator o sa aiba 7 ani si 9 luni. O sa fie aproape cea mai mare din clasa si nu cred ca are sa-i placa. Si iti spun sigur ca nu o sa-i placa atunci can o sa fie mai mare iar copiii din generatia ei vor merge la liceu iar ea o sa mai aiba un an de scoala....la fel cu facultatea. Puiu meu s-a dus la scoala in ziua in care a implinit 5 ani. Gheozdanul era mai mare decat el....pe bune!! Si e bine mersi. Stai linistita ca o sa fie bine Silvia mamica de Adrian (22 August 2003) si baby ![]() |
Silvia,
Tin sa te contrazic,Moana locuieste in Romania si acolo toti copiii merg la scoala dupa 7 ani,e posibil sa fie printre cei cu virsta medie,cei mai mari fiind cei cu 8 ani fara citeva zile.
Eu is "veche"pe subiecte de genul scoala la "6 vs 7 ani"si majoritatea mamicilor din Ro sustin ca e mult mai bine dupa 7.Na ja!
Si daca te uiti la subiectul cu "Bobocei de 2008/2009"vei vedea ca aproape toti scolarii de clasa intii din Ro sunt in apropiere de 8 ani.
Si eu zic ca e bine sa o dai la 6,9 ani,e cea mai buna virsta dar sigur,tu hotarasti.Succes iti doresti!
Alina
kariguld spune:
eu am dat-o pe fiimea la 6 ani si 9 luni la scoala (eram in Ro) si am regretat. chiar daca stia literele si era foarte dezghetata, a mers destul de greu...se plictisea, obosea, nu era suficient de atenta...
am regretat. sfatul meu, e sa mai stea un an acasa!
Kari
"
"Oamenii care reusesc in viata sunt aceia care cauta mereu circumstante favorabile si daca nu le gasesc, le creeaza singuri"!
Bernard Shaw
filofteia spune:
Daca o dai la 7 ani si 9 luni si nu va avea rezultate prea bune, macar esti linistita ca ai facut ce se putea. Daca o dai la 6 ani si 9 luni si nu va avea FB pe linie va fi din cauza ca ai dat-o prea devreme...
Adi a inceput la 6 ani si 9 luni si zic eu ca se descurca destul de bine, dar are si S. Este adevarat ca a fost ceva mai grea clasa I pentru el, dar asta din cauza ca nu stia sa citeasca, nu ca era mai mic.
De ce l-am dat eu la scoala, pentru ca asa cum spui pierdeam mometul, mai ales ca el n-are asa inclinatii spre literatura.
Deja entuziasmul i-a scazut si a intrat in alta etapa.
La matematica cel putin s-ar fi plictisit grozav...
In plus copilul mai mic este mai usor de invatat cu un program de teme.
Eu nu sunt nici pro nici contra...
Dar chiar daca la inceput va avea fb pe linie faptul ca este mai mare nu garanteaza ca asa va fi si dupa clasa a V-a...deja atunci nu se mai simt diferentele.
Alina spune:
| Citat: |
| citat din mesajul lui kariguld eu am dat-o pe fiimea la 6 ani si 9 luni la scoala (eram in Ro) si am regretat. chiar daca stia literele si era foarte dezghetata, a mers destul de greu...se plictisea, obosea, nu era suficient de atenta... am regretat. sfatul meu, e sa mai stea un an acasa! Kari " "Oamenii care reusesc in viata sunt aceia care cauta mereu circumstante favorabile si daca nu le gasesc, le creeaza singuri"! Bernard Shaw |
Kari,
Nu-s toti copiii la fel.Fiica-mea a mers la scoala in toamna trecuta la aproape 6,6 ani si nu am avut nici o problema cu ea,se descurca de minune,e atenta,constiincioasa si nerabdatoare in fiecare zi sa mearga sa invete ceva nou.Si ca ea sunt multi altii.
Eu,ca parinte,simt ca daca as mai fi tinut-o un an in gradinita ar fi fost un maare pas inapoi,de plictiseala si plafonare.
Chestia cu "copilaritu'"mi se pare de risu'plinsu'
Alina
ingridnen spune:
Noi vom merge la scoala in 2010, la 7 ani si 6 luni.
Depinde mult de copil... Cristi mai "copilareste", e cu gandul la joaca, nu se concentreaza.... nu ar fi de mers la scoala la 6,6 ani.
Si da, eu consider ca odata inceputa scoala, s-a terminat cu "copilaritul", incep obligatiile, teme in fiecare zi... daca lipseste cateva zile este deja foarte greu de recuperat...pe cand la gradi, trai pe vatrai ![]()
Ingrid si Cristi 5 ani si 10 luni
szivarvany spune:
Depinde de copil. Si de feelingul tau. Pentru ca tu o cunosti cel mai bine.
Insa, majoritatea mamicilor prietene ce si-au dat copiii la scoala la 6 ani +, regreta ca nu au lasat copilul sa mai copilareasca ...
Si eu eram pro 6 ani la scoala ... insa ... parca m-as mai gandi ...
Daria & felina fioroasa
GIULIA(2004 08 16)
sweetmelon spune:
Noi avem pe cineva in familie care a fost cam in situatia asta, acum cativa ani buni(baiatul are acum 18 ani) si l-a dat la scoala desi nu il vedea pregatit nici fizic, nici psihic,asa cum spui si tu. Si regreta si in ziua de azi, pt ca intodeauna a fost in urma celorlalti din clasa, nu facea fata,asa cum a banuit mama lui.
Bineinteles ca asta nu inseamna ca in toate cazurile este o alegere proasta. Asa zic si eu, sa iti urmezi instinctul. De litere sunt interesati si la 3 ani unii, dar asta nu inseamna ca sunt pregatiti pt scoala.