Clubul cititoarelor (10)

Raspunsuri - Pagina 9

Inceputul discutiei

Link direct catre acest raspuns liadorian spune:

Buna!
Asteptand sa se deschida discutiile la cercul de lectura am citit Mascarada lui Alberto Moravia, aparuta la Cotidianul. A fost prima mea carte de Moravia, o nuvela amplificata pana la dimensiunile unui roman, toposul balului la castel servind drept pretext pentru tematizarea jocurilor puterii. Mai am in casa Indiferentii lui Moravia, cred ca-mi fac timp si citesc si cartea asta. Dar daca-mi face cineva o recomandare informata in legatura cu Moravia, sunt dispusa sa caut si altceva. Care-ar fi cartile lui cele mai bune, cu ce-as putea continua?

Am mai citit si vreo 200 de pagini din Tihna lui Attila Bartis, publicata la Paralela 45. E o carte asa de bulversanta, incat chiar nu-s in stare sa vorbesc deocamdata despre ea. Dar daca aveti curaj si puneti mana pe carte, dati-mi va rog de stire!

Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns theia_vicol spune:

dragele mele,

indraznesc si eu sa va fac niste propuneri de lecturi si de filme - mai ales pentru cele care sint atrase de domeniul spiritualitatii si esoterismului. sint citeva site-uri care mie mi-au placut si m-am gindit sa impartasesc cu voi aceasta bucurie a lecturii. poate aveti si voi sugestii pe tema aceasta pt lecturi online:

http://www.almeea.com/
http://drumuricatretine.wordpress.com/2009/04/06/cauzele-spirituale-ale-bolilor-i/
http://codulluioreste.blogspot.com/
http://fymaaa.blogspot.com/search/label/FILME%20%C5%9EI%20DOCUMENTARE%20SPIRITUALE
http://www.lumeaingerilor.ro/Home/tabid/36/Default.aspx

Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns carminabulina spune:

Citat:
citat din mesajul lui liadorian

Buna!
Asteptand sa se deschida discutiile la cercul de lectura am citit Mascarada lui Alberto Moravia, aparuta la Cotidianul.

Ce coincidenta Lia ...acum citesc Mascarada si chiar voiam sa intreb daca a mai citit cineva cartea. Trebuie sa recunosc ca ma plictiseste usor, dar in acelasi timp sunt si curioasa sa vad cum se va termina toata incurcatura asta.
cand ti-am citit mesajul am vrut sa nu continuu de teama ca vei face vreo dezvaluire in el, dar nu a fost asa.

Saptamana trecuta am citit 2 carti thriller-politiste de PhillipKerr. Imi plac roamnele politiste daca si ele sunt scrise pe gustul meu .

Mihnea 15 mai 2006; Irina 10 august 2008 si acum 11+ cu bb3
www.dropshots.com/carminabulina#albums/2008" target="_blank">Poze cu noi

Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns beshter spune:

Citat:

Am mai citit si vreo 200 de pagini din Tihna lui Attila Bartis, publicata la Paralela 45. E o carte asa de bulversanta, incat chiar nu-s in stare sa vorbesc deocamdata despre ea. Dar daca aveti curaj si puneti mana pe carte, dati-mi va rog de stire!

M-ai facut atat de curioasa...cred ca ma duc s-o cumpar. Iti dau de stire cand incep s-o citesc

Iata ce am mai citit in lungul drum al noptii catre zi:

1. Maestrul de go - Yasunari Kawabata. Mie japonezii imi plac; gust scriitura lor blanda si difuza (excluzandu-l dintr-un punct de vedere si incluzandu-l in acelasi timp pe Haruki Murakami, excluzandu-l de tot pe Ryu Murakami si pastrand un loc aparte pentru Kenzaburo Oe. Cred ca ar mere un subiect separat pe japonezi). Poate si pentru ca nu inteleg si nu pot urmari jocul de go, cartea mi s-a parut mult mai fada decat 'Frumusete si intristare' sau ' Vuietul muntelui'.

2. Porecla - Jhumpa Lahiri. O surpriza placuta. Scriitura simpla, fara inflorituri, poveste simpla si plina de invataminte neafectate despre cum e sa traiesti intr-o cultura complet diferita de a ta si cum evolueaza copiii nascuti americani din parinti bengalezi.

3. Minunatele oase - Alice Sebold. To my knowledge, cartea asta a fost extrem de bine primita de public si de critica. Adica un mare succes. Mie nu mi-a placut. Mi s-a parut o poveste cam oarecare, iar scriitura nu mi s-a parut a avea nimic proaspat sau neconventional. Nu ca asta ar fi un pacat dar... Voi ati citit-o? ce parere aveti? Am ramas cu senzatia ca there must be more to it iar eu n-am avut acces.

4. Anul negru. Concurs de frumusete la stancile blestemate - Ismail Kadare. 'Anul negru' are un umor minunat de sec. In plus, intotdeauna m-a interesat istoria zbuciumata a Albaniei (despre care oricum nu stiu mare lucru'. 'Concurs...' e interesanta tot din perspectiva asta documentaristica, cu vendetta albaneza (are un nume complicat si nu-l tin minte) care obliga barbatii angrenati in mecanismele ei sa stea inchisi in cule, cu concursuri de frumusete masculina prin sate muntenesti, Kanunul etc. Oricum, mie Kadare imi place.

5. Strigatul pietrelor - Hikaru Okuizumi. O carte foarte trista; aproape ca nu pot vorbi despre ea. Razboi si supravietuire, moartea unui copil care-i adusese tatalui singura farama de fericire, refugiul in contemplarea si colectionarea de pietre. Prea trist.

You cannot both dance and not pay the piper.

Mergi la inceput

Citat:
citat din mesajul lui carminabulina
Ce coincidenta Lia ...acum citesc Mascarada si chiar voiam sa intreb daca a mai citit cineva cartea. Trebuie sa recunosc ca ma plictiseste usor, dar in acelasi timp sunt si curioasa sa vad cum se va termina toata incurcatura asta.

Hehe, mie tind sa-mi placa astfel de de carti plicticoase. Atata doar ca spre final, cand incurcatura trebuia sa se rezolve, se tot complica si parca devenea obositoare supralicitarea intrigii.

Citat:
citat din mesajul lui Mihaelka
M-ai facut atat de curioasa...cred ca ma duc s-o cumpar. Iti dau de stire cand incep s-o citesc

Intre timp am terminat cartea si de atunci nu mi se mai leaga nimic de mana. Parca am creierul bolnav, ascult Simona Popescu, Lucrari in verde, sperand sa revin cumva la ganduri mai bune. Si nu merge. Cartea - de Tihna vorbesc - nu stiu daca-i de gasit prin librarii (e din 2006), pe aici nu era, am luat-o de pe net, chiar de la Paralela 45. Impreuna cu www.edituraparalela45.ro/fictiune/detalii_carte.php?titluID=720&sess=bb709adfa9b9371b79d64f8170bd9fa8&uid=0" target="_blank">Clava Simonei Popescu si cu www.edituraparalela45.ro/fictiune/detalii_carte.php?titluID=1316&sess=bb709adfa9b9371b79d64f8170bd9fa8&uid=0" target="_blank">Matei Iliescu.

Si daaa, ar mere un subiect pe japonezi. Pe cand?

Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns musetto spune:

Citat:
Care-ar fi cartile lui cele mai bune, cu ce-as putea continua?

Moravia a fost un scriitor prolific... Eu iti recomand www.indexcarti.ro/review/Ciociara.html" target="_blank">La Ciociara (si filmul ). As mai mentiona "La Noia" sau "Il Conformista", dar nu stiu daca au fost traduse in romaneste.

Mergi la inceput

Uau, surprinzator finalul "Mascaradei" si frustrant. Nu pentru ca nu ar fi fost unul bun din punct de vedere stilistic ci frustrant de-a dreptul. M-a facut sa ma gandesc la micile mele rautati indreptate asupra oamenilor si...nu stiu, la planurile pe care ni le facem in general si cat de banale devin ele in fata unui viitor, evident, imprevizibil.
Creeam ca va avea un final daca nu fericit cel putin comic...asa parea.

Mihnea 15 mai 2006; Irina 10 august 2008 si acum 11+ cu bb3

Mergi la inceput

"Minunatele oase"...mi-a placut daca ar fi sa ma refer si numai la activitatea simpla de citire. Un roman pe care il poate citi oricine si se pot emotiona putini, din pacate, cu toate ca tristetea e coplesitoare: o fata de 14 ani, rapita, violata, ucisa, dezmembrata si cu parti din trupul ei ascunse aiurea, nciodata gasite cu totul, iti povesteste ce se intampala cu familia ei dupa ce ea nu mai este.
E o carte trista si am zis la vremea respectiva ca nu stiu daca as recomada-o cuiva, mai ales parinte fiind.
Si ce este cu adevarat placut cand o citesti este faptul ca "sufletul" ei isi priveste familia, ne povesteste ce face ea dar nu o judeca.

Ma rog, e o carte buna nu am nici o indoiala si acea "senzatia ca there must be more to it" am avut-o si eu la sfarsitul cartii si cred ca pot fi mai multe explicatii: ca noi stim lucruri pe care ei(familia moartei) nu le stiu si ca e frustranta atata suferinta cand, uite, ea ne povesteste ce se intmpla, ca noi stim ca e bine dar parintii ei nu pot afla asta, cand la sfarsit ea in loc sa se intoarca pleaca de langa ei mai departe (parca in Rai)fara a le da vreun semn sau a-i putea a-i putea linisti in vreun fel, si de fapt cred ca asta e pana la urma: intrebari fara raspuns; dorinta de a crede ca moartea unui copil nu poate fi atat trista mai ales cand ai credinta, si cumva, sa nu radeti, desi totul este imaginar dorinta de-ai suna pe acei parinti sa le spun "gata, fiica dvs. asa moarta cum e, e bine".
Acum, intoarcem foia, si suntem noi in locul mamei, tatalui, fratelui sau surorii ei si trebuie sa traim separat si impreuna tragedia fara sa avem si informatiile pe care le avem ca cititor. II putem privi pe fiecare in parte,,,,eiii si tot asa bla bla bla...............
E mult de vorbit despre roman, ca despre oricare altul si de obicei eu cand ma apuc nu ma mai opresc, dar prefer sa o fac verbal nu in scris ca mi-e lene...dar si pentru ca eu nu pot, nu vreu si nu-mi place sa folosec expresii de genul "poetica si politica imaginarului lingvistic la Xlescu", chestii care dau foarte bine in scris dar care pe mine ma plictisesc si cateodata ma si oripileaza ca nu le vad sensul si nici functionalitatea ca sa nu mai zic ca de multe ori ma straduiesc sa inteleg ce s-a vrut a spune prin acele "formulari.
De aceea prefer comentariile prin viu grai, iar in scris pe scurt "mi-a placut" "nu mi-a placut" si etc. ( cu o singura exceptie firesc: cand chiar trebuie )

Azi e ziua cu propuneri nu-i asa? De-abia astept.

P.S. - Si DA este o poveste oarecare, a mii de parinti care traiesc tragedia pierderii unui copil dar asta nu face ca povestile lor sa fie banale sau neinduiosatoare. Tocmai de-aia e un roman bun, si nu cred ca sunt multe care sa vorbeasca sute de pagini despre cum e sa fi mort si nu numai, sa privesti ce tragedie lasi in urma ta fara, Atentie, fara sa fi siropos.

P.P.S.- Am citit curand "Un loc placut si doar al lor" si am crezut ca o sa fie ceva in genul asta dar daca vei citi vei "simti" diferenta.(pt. Mihaelak)

Mihnea 15 mai 2006; Irina 10 august 2008 si acum 12+ cu bb3

Mergi la inceput

Citat:

Nope, e maine. Azi numa rasuflam usurate ca s-a incheiat...

Mergi la inceput

Citat:

Citat:

Nope, e maine. Azi numa rasuflam usurate ca s-a incheiat...

www.katsandogz.com/onchildren.html" target="_blank">On children
Lia si Miruna Demetra

, ai dreptate nu stiu de ce tot cred ca azi e 30 mai, si joi?! Dar probabil se mai intampla si pe la ale case, nu-i asa?

Mihnea 15 mai 2006; Irina 10 august 2008 si acum 12+ cu bb3

Mergi la inceput