Clubul cititoarelor (10)

Raspunsuri - Pagina 6

Inceputul discutiei

Link direct catre acest raspuns iarina spune:

N-am citit nimic de autor, dar am intrat sa recomand, daca n-oi fi facut-o deja -nu-mi mai amintesc exact- The God of small things de Arundhati Roy. A castigat Booker Prize acum vreo cativa ani, daca aveti posibilitatea, cititi-o in engleza, este o stilista impecabila, in plus traducerea, din fragmentele pe care le-am citit pe net, lasa mult de dorit.
Deci AB, daca nu-ti raspunde nimeni la intrebarea legata de Mercier, poti incepe cu incredere Arundhati Roy.

Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns lilanda spune:

Citat:
citat din mesajul lui AB
Nu e mereu asa un regal, desi si acum ceva ani a fost iar foarte interesant venind Toni Morrison.

Ati citit ceva de ea?


Am citit recent The Bluest Eye...foarte misto cartea :) Insa din cite stiu eu, Morrison n-a fost tradusa inca pe romaneste. Oricum, dupa stil si tematica, eu o compar cu Carson McCullers si cu Joyce Carol Oates (cea din urma, masterind insa). Si daca n-ai citit-o inca pe Oates, ti-o recomand cu caldura ( tocmai ce-am terminat de ea, The Gravediggers's Daughter, o carte feminina despre supravietuire).

La fel, Arundhati Roy e superba...pacat ca nu mai scrie literatura!! iarina, tu ai citi-o recent, fiindca am o nelamurire cu ea??

De Mercier n-am citit nimic, insa am inteles ca Night train to Lisbon e nou nouta. AB , ai terminat-o??

Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns iarina spune:

Da Lilanda...eu am recitit-o de curand...de fapt o tot recitesc pe bucatele si nu ma pot hotari ce capitol, fragment, fraza imi place cel mai mult.

Si ca o veste buna, se pare ca scrie la al doilea roman. Eu una abia astept si sper sa nu ii ia 4 ani, ca la The God of small things...


Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns lilanda spune:

Atunci poate imi explici ce intelegi tu din fraza asta: “Estha, sitting very straight, waiting to be arrested, takes his fingers to it” (pag. 326, editia Flamingo 1997) ...pleaase, zi-mi c-a ucis-o pe mastera La mine pe blog, i-am intrebat si pe specialisti, da' e in ceata verdictu'!!!

Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns iarina spune:

Nu, nu cred ca a omorat-o pe mastera, propozitia mi-a dat si mie ceva bataie de cap, cred ca era o metafora, un joc de cuvinte al lui Roy, ca si cum ar fi vrut sa transmita o stare, de panda, de concentrare, de ceva interzis.......mai este o fraza la fel de derutanta daca o rupi din text, Estha waiting for the inspection....dupa ce termina de calcat rufele...impasibil, tacut. Inspectia a ce? a hainelor? nu mi se pare relevanta propozitia, putea fi foarte bine scoasa din text, daca nu ar fi scrisa asa cum este...scurt, tacut, neclar. Estha waiting to be arrested///m-am gandit mai mult la rigiditatea lui, la fel in care statea, nemiscat, impasibil, aparent absent, Quietness
Asadar eu as intelege-o ca rigiditate, panda, liniste.
Ma gandesc ca daca intr-adevar ar fi ucis-o, ne-ar mai fi dat un indiciu, o propozitie, un cuvant, ceva cat de mic....si nu este nimic...am citit si recitit...nu mai gasesc nimic.
In plus, daca imi amintesc corect, scena este precedata de imaginea lui Baby Kochamma, completand un talon de concurs si asteptand ca Rachel sa iasa din camera lui Estha. Adoarme gandindu-se daca cei doi si-au amintit ceva. In timp ce ea doarme, are loc incestul...deci logic (nah ca despicam firul in patru si dezgolim cartea de orice magie)n-ar fi avut cand s-o ucida pe vrajitoarea batrana.
Pe mine ma chinuie altceva. Au lasat urna cu cenusa lui Ammu la crematoriu? Pt.ca Estha , cel care colectiona totul nu era acolo?
Mi-a placut atat de mult fragmentul, Ammu invelita in alb, semanand cu un senator roman, Ammu acum tacuta si Rahel gandindu-se "Et tu Ammu?"


Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns lilanda spune:

Citat:
citat din mesajul lui iarina
Ma gandesc ca daca intr-adevar ar fi ucis-o, ne-ar mai fi dat un indiciu, o propozitie, un cuvant, ceva cat de mic....si nu este nimic...am citit si recitit...nu mai gasesc nimic.


Cu o pagina mai inainte , Rahel se gindea la "proper punishment"; iar scena cu Estha asteptind sa fie arestat, nu-i liniara cronologic ccc cu precedenta...e la 23 de ani distanta. Sau cel putin asa mi-am notat eu, fiindca de amintit nu-mi mai amintesc amanunte (am citit cartea acum 2 ani); imi amintesc insa magia de care spui, senzatia aia de pointilism a cartii formata din scene mici, adunate, slefuite si puse laolalta intr-un intreg, aparent intreg, dar care e brazdat insa de o multime de fisuri si crapaturi dureroase.

Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns iarina spune:

Eu ma refeream la scena precedenta de pe aceeasi axa temporala, iar cea cu Baby Kochamma completand formulare de concurs si pandind usa gemenilor este pe axa maturitatii. Intr-adevar, inainte de scena incestului, capitolul este la 23 de ani distanta.
Nu-mi amintesc de "proper punishment", diseara iau iarasi cartea la frunzarit, poate ...poate....dar trebuie multa atentie la detaliu..pt.ca intr-adevar sunt scene mici, concentrate, unde fiecare detaliu sau cuvant conteaza si poate schimba totul.
Recunosc ca mi-ar fi placut sa o omoare pe babatie oops.......
Na ca mi-ai dat de gandit...trebuie sa deslusesc cumva misterul
eu am terminat cartea cu imaginea lui Ammu in minte, indepartandu-se de Velutha, cu o floare in par, zambind. Si mastera era undeva departe...

Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns beshter spune:

Ce a mai citit Mihaelka:

1. Dictatorul si hamacul - Daniel Pennac. O carte relativ misto, daca reusesti sa treci peste confuzia voita si fumata inca de dinainte de Logodnica locotenentului france dintre narator / autor / personaj si peste mise-en-abyme-ul ametitor dar nici el vreo noutate provocat de succesiunea sosiilor lui Pereira.
Vrajita de La Capcaunii veseli, Dictatorul... nu m-a mai incantat la fel.

2. Zilele regasirii mele - Elena Ferrante (colectia Cotidianul). Aceasta Elena e un fel de Pynchon feminin (ma rog, daca e femeie): nimeni nu stie cum arata, nu da interviuri etc. Mi-a placut. Chiar mult. Vesnica poveste a femeii parasite care-si pierde mintile de durere si amor propriu ranit nu mi-a placut vreodata mai mult. Am citit-o pe nerasuflate. Si pentru ca insereaza in carte diverse crampeie din Femeia sfasiata, am purces la ...

3. Femeia sfasiata - Simone de Beauvoir. Nu inteleg in ruptul capului cum cineva a putut misinterpreta intentiile acestei carti, crezand ca Beauvoir lua apararea eroinelor parasite. Tonul e atat de didacticist pe alocuri incat pari a citi vreun manual f.e.m.i.n.i.s.t.

3. Dedesubt este infernul - Claire Castillon (colectia Cotidianul). Fata de povestirile din Insecta, care aveau limpezimi si ascutimi de brici si care dadeau dovada unui curaj aproape barbar si dement in analiza relatiei mama-fiica, romanul asta (mai degraba o noveletta) sufera de o oarecare plutire onirica in incercarea de a gasi acelasi ton plin de curaj. Dar merita.

4. O iubire a lui Swann - Marcel Proust. Mie nu mi-a placut niciodata Proust. L-am citit pentru ca trebuia (trebuia sa vad si eu contextul in care apare ilustra madlena:)) si l-am inteles mereu pe Gide, care nu era incantat de manierismele snoabe ale lui Proust. Nici iubirea lui Swann nu m-a incantat - nici macar la a doua citire - desi mi-a placut sa urmaresc sinuozitatea geloziei si sa-mi dau seama de unde au 'furat' altii.

5. Fata cu portocale - Jostein Gaarder. Foarte frumos. Ton proaspat, poveste emotionanta, tot ce trebe. Si mai ales lipsa de brizbrizuri stilistice - de mitzilipitzili - si numa' cuvinte din fondul principal lexical. Misto.




You cannot both dance and not pay the piper.

Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns RWheelwright spune:

Wow, Mihaelka! Esti o campioana! Hai ca m-ai impulsionat!Da' rau de tot! Sa vezi ce zor o sa-i dau la cartea pe care am inceput-o. Revin mai tarziu cu semi-detalii. Un week-end frumos, cu pagini muuuulte!

Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns speed spune:

am citit citeva noi aparitii:

anne enright-yesterday's weather; colectie de povestiri scurte,acelasi stil si sinceritate din celelalte scrieri ale ei

andrew davidson-the gargoyle, un roman de debut. idee fantastica,promitatoare,frumos scrisa dar spre final am ramas cu impresia ca ii lipseste oareshceva .dar poate e doar impresia mea, am vazut ca are recomandari exceptionale pe amazon.

david ebershoff-The 19th wife- o carte despre mormoni. cu rusine recunosc ca in afara de faptul ca traiesc in Utah si au o multime de neveste n-am stiut prea multe despre mormoni. cartea m-a prins imediat si am citit-o pe nerasuflate: e pe doua planuri-unul in timpurile noastre,un fel de murder mystery iar altul se desfasoara in sec.19 si urmareste viata unui personaj real-cea de-a nouashpea nevasta a unui profet mormon. povestea din timpurile noastre nu m-a prins prea tare dar partea istorica merita toti banii.

beatrice colin- the luminous life of Lilly Aphrodite- sunt pe la inceput doar si so far so good, e povestea unei fetite orfane din Berlin (actiunea se petrece intre cele 2 razboaie mondiale) si care se pare ca va ajunge mare vedeta la Hollywood

imi face cu ochiul si Firmin de Sam Savage, ati citit-o careva?

Mergi la inceput