Romanii din Marea Britanie (19)
Raspunsuri - Pagina 8
motanik spune:
Manifestatia din Trafalgar Square a fost autorizata pt joi, 9 aprilie, orele 15.00.
--------------------
Andra si bebe Theodora Povestea noastra
aurel_cris spune:
tuturor care sarbatoresc maine Pastele,deasemenea La multi ani!celor care isi sarbatoresc ziua numelui maine.
Cristina deBianca Maria 4.03.2008
Bianca
Cum cresc eu
motanik spune:
Buna fetelor, ce mai faceti? Cum ati petrecut zilele libere?
--------------------
Andra si bebe Theodora Povestea noastra
aurel_cris spune:
Buna vad ca nu prea sa mai scris asa pe aici.Noi suntem ok ne pregatim pentru Paste iar la o saptamana dupa vom pleca in Romania,abia astept.
VA DORESC UN PASTE FERICIT ALATURI DE FAMILIILE VOASTRE
Cristina deBianca Maria 4.03.2008
Bianca
Cum cresc eu
a_da spune:
Buna, dragi mamici de UK
As dori sa intru si eu in clubul vostru, daca ma primiti; sunt dn februarie in UK cu un contract pe 6 luni in spitale private; dar ma duc la 2 saptamani acasa in Ro ca sa-mi vad sotul si fetita( Bianca Maria are aproape 2 ani);
In plus mai astept un bebe la sfarsitul lui septembrie si am decis cu sotul meu sa il nasc in UK.
Deocamdata am lucrat in jurul Londrei( Enfield, Middlesex, Kent, Buckinghamshare). Peste tot mi-a placut; e mai greu sa ma stabilesc intr-un singur loc; a venit si sotul meu cateva zile cand am fost libera si i-a placut si lui; acum ne cautam o casa de inchiriat.
E greu intr-adevar cu criza asta; sotul meu si-a pierdut jobul din Ro si i-am spus ca nici aici nu e usor de gasit; asa ca va sta cu copii cel putin un an.
Va multumesc si va citesc cu interes.
Adriana
motanik spune:
Christos a inviat!
Cum ati petrecut de Paste?
Eu am stat vineri numai la cratita, am facut sarmale si au fost mai bune ca niciodata sau imi era mie pofta rau, am facut salata de boeuf si ciorbita radauteana, am avut oua rosii si cozonac si cu toate astea tot nu am simtit asa tare Pastele. Am mers la biserica greceasca de langa noi si am impartasit fata si noaptea de Inviere am luat lumina, in rest prin casa si pe langa, la plimbare. La anu' ma asigur din timp ca daca nu ne-am mutat inca in .ro vom merge sigur de sarbatori.
In rest, Theo zice mama, tata, merge tinuta de manute, azi a implinit 9 luni si noua ne vine greu a crede ca a fost vreodata mica-mica, e o adevarata domnisoara deja.
Mada, ma gandesc la voi, ce faci, cum te descurci cu fetele?
Adriana, bine ai venit! Sarcina usoara si numai bine, te asteptam mai des aici.
Va pup si sper sa mai dati vesti, englezoaicelor! Weekend frumos!
--------------------
Andra si bebe Theodora Povestea noastra
adelyna spune:
Adevarat a inviat!
Adriana,un gand bun si din partea noastra,sarcina usoara si nastere si mai usoara.Ma bucur mult ca va place in UK.Si noi ne-am adaptat foarte repede si suntem foarte multumiti cu viata de aici.De cateva zile discutam si noi despre un al-3lea copil.Avem deja 2 fetite si ne-am dori foarte mult inca una.
Motanik,noi am avut un adevarat paste anul acesta.Am fost la biserica ortodoxa din Chester,iar a doua zi am sarbatorit cu alte 2 familii de romani (cu oua rosii,drob,cozonac..)in noua noastra casa.
Cu o saptamana in urma sarbatorisem pastele catolic la o familie de englezi pe care i-am cunoscut in urma cu cateva luni si cu care ne-am imprietenit.
Si la noi cea mica,Noemi(2 ani) a inceput sa vorbeasca foarte bine (intelege tot in romaneste si in engleza)dar vorbeste mai mult engleza.Nici noi nu stim cand a trecut timpul...
Va pupam si un weekend frumos si din partea noastra.
adelina si piticii
Noemi 2 ani
belle_vue spune:
Salutare si bine v-am regasit!
N-am mai fost pe aici de o buna bucata si vreau sa urez de bine tuturor dar mai ales celor care au devenit intre timp mamici.
Motanik, felicitari pentru Theodora, sa va traiasca si sa va bucure tare.
Dark Bendis, si tie felicitari si urari de sanatate si bucurii de la piticul tau!
Daca tot am intrat pe forum, ma bag si eu in discutia despre invatamant, ca am fost in Romania de curand si am mai tot vorbit despre asta si pe acolo.
Andra, cand ai vreme, poate dezvolti un pic parerea ta in legatura cu sistemele de invatamant din UK si Ro si preferinta ta fata de cel romanesc. Si parerea mea, bazata pe ce vad si aflu aici de la prietenii cu copii de diverse varste pe de o parte si pe informatiile de la prietenii din Romania iarasi cu copii la scoala, si parerea mea deci este ca sistemul britanic este mult mai flexibil si mai ingaduitor, mai dispus sa ajute si sa stimuleze in loc de a pompa informatii cu carul in capul copiilor de la inceput pana la sfarsit.
Da, e drept ca scoala incepe cam prea devreme in UK, unul dintre motive fiind ca nu exista childcare asigurat de stat inainte de varsta scolara (alea 12,5 ore de la 3 ani sunt o gluma daca vrei sa lucrezi serios), asa incat parintii (mamele, adica) prefera sa-si dea copiii la scoala la 4 ani mai degraba decat la 5 fiindca macar scoala e gratuita... E destul de relaxata in primul an (receptia, cum o numesc ei) -- ceea ce NU inseamna ca e ca in Ro anul pregatitor la gradinita, cum zicea cineva, fiindca programul e program si nu poti intarzia sau lipsi daca n-ai chef sa te duci sau ai altceva mai bun de facut etc.
Apoi, o diferenta majora e ca in UK scoala e mult mai capabila sa preia si sa integreze copiii cu mici probleme de dezvoltare sau de comportament, ramaneri in urma etc. -- fiindca exista disponibil tutoriatul one-to-one aproape in orice scoala cat de cat buna. In Romania tendinta este inca de excludere si de stigmatizare, din pacate.
Aici, sunt de regula 30 de copii intr-o clasa, ceea ce pare mult (in Romania sunt cam 25), dar de fapt momentele la care toti cei 30 de copii trebuie sa fie atenti la ce preda profesorul sunt reduse in primii ani, in majoritatea timpului lucreaza in grupuri mai mici, de obicei au cate 2 asistenti pe langa profesor, deci la 30 de copii sunt 3 adulti care lucreaza cu ei -- ceea ce schimba radical proportia.
Piticul meu, Theodor, care face 5 ani in octombrie, merge la scoala acum in septembrie (ma cam sperie gandul ca n-o sa pot sa mai merg cu el in Romania in septembrie, cand acolo e asa frumos si e vremea festivalurilor -- dar asta e...). El e un copil extrem de sociabil, vorbeste cu toata lumea, e deschis, e vesel, e foarte sportiv -- merge deja pe bicicleta cu 2 roti, pe scooter cu 2 roti, pe skateboard, inoata, face trampolining -- si inca de anul trecut abia asteapta sa intre la scoala. Acum s-a mai linistit ca i-am aratat scoala la care o sa mearga si a inteles ca mai e putin, dar e unul dintre subiectele constante la el de anul trecut.
Iar el a avut probleme cu auzul, asa ca a vorbit foarte tarziu, aproape de 3 ani, si are inca o mica intarziere de dezvoltare a vorbirii (structurile gramaticale sunt cam razna). Dar vorbeste romaneste cu mine, adica se straduieste cat poate sa-mi raspunda in romaneste, si vorbeste si cu sora-sa romaneste cand suntem numai noi 3, fara tati, iar dupa vizitele in Romania vad ca i se imbogateste vocabularul romanesc exponential (am fost acolo aproape toata luna aprilie).
Fiica-mea e nascuta in februarie, deci o sa mearga la 4,5 ani, peste inca 2 ani (ceea ce pare foarte scurt cand ma uita la ea acum, la 2 ani si un pic, dar am vazut ce repede s-a dezvoltat frate-sau).
Mai multi profesori de scoala primara de aici cu care am vorbit spuneau ca un avantaj al scolii primare britanice este ca repeta mult din materia predata de la un an la altul, sporind gradul de complexitate. Asa incat se fixeaza foarte bine la sfarsitul celor 7 ani. Fac si ceva limbi straine pe la unele scoli, nu la toate, e drept (curriculum-ul nefiind batut in cuie decat la mate si engleza, la restul e flexibil, ceea ce lasa loc pentru imbunatatiri si adaptari la nou -- sau pentru scaderi, daca e o scoala proasta, dar te orientezi din timp in sensul asta).
Nicaieri invatamantul nu e ideal, peste tot sunt critici din partea paturilor sociale educate -- eu de pilda intentionez sa adaug o doza semnificativa de educatie clasica in pregatirea copiilor mei catre sfarsitul scolii primare si in cea secundara. Dar all being said si toate concluziile fiind trase pana la capat, lista universitatilor care iti asigura o pozitie de prim rang in competitia globala cuprinde mai multe institutii din UK decat din Romania... Eu am predat sociologie si stiinte politice la universitate in Romania si am vazut ca nivelul de cunostinte cu care studentii veneau din liceu scadea mereu, din pacate.
Dincolo de scoala insa, unul dintre aspectele care pe mine ma irita rau in UK este paranoia generala cu privire la Health & Safety si politically correctness, mai ales cand e vorba de copii-- ambele "boli" importate din SUA si ridicate pe noi culmi, fiindca americani sunt mult mai degajati si directi in relatiile sociale, pe cand britanicii sunt cel mai bine caracterizati de ceea ce spunea un amic de-al meu (tot britanic, ca si sotu-mi, de altfel): "so up-tight you can't pull a screw out with a tractor".
Femeile, in special, mamele pe care le intalnesc la gradinita sunt multe atat de crispate si de speriate sa nu cumva sa se miste copilul 1 metru dincolo de limita "reglementara" sau sa nu faca ceva nelalocul lui... O deresponsabilizare generala a copiilor, fiindca nu sunt considerati suficient de "in stare" sa faca una sau alta... Pe mine nu ma poate nimeni convinge ca in decursul unei generatii copiii s-au tampit brusc si radical si nu mai sunt capabili sa faca nici a 10-a parte din ca faceam noi, dar aici asa sunt tratati de cele mai multe ori. Iar daca ii iei la intrebari cei mai multi chiar recunosc ca asa e -- dar li se pare firesc.
Asta mie mi se pare mult mai grav ca efect pe termen lung decat imbracatul cu 7 randuri de puloverase si caciulite a copiilor din Romania, de care facem si noi haz cand ajungem pe acolo -- ca al meu copil e domnu' "I'm-not-cold". Sigur ca aici toata lumea zambeste amabil si nu comenteaza nimic nepoliticos despre cei din jur de fata cu ei, ceea ce pe undeva face viata mai usoara in public. Dar ganditi-va la cat de mult ies copiii pe afara si interactioneaza intre ei in Romania in comparatie cu UK.
E adevarat ca in Romania cultura vis-a-vis de copii are un grad mai mare de agresivitate (social vorbind), fiindca e o atmosfera sociala mai agresiva global din motive social-istorice si de tipar al culturii locale latine cu influente sud-slave care e agresiva prin definitie etc -- dar relatiile de profunzime sunt mult mai autentice, zic eu, in Romania decat aici in UK. Am primit si noi comentarii neplacute in Bucuresti, in troleibuz unde nu ne dadea nimeni locul pe scaun dar ne certau ca fac copiii galagie (motivul fiind ca asteptasem foarte mult si fiica-mea era obosita si iritata si desi in carucior nu reusea sa adoarma si lovea cu picioarele in peretele troleibuzului...) Le-am raspuns pe acelasi ton ca daca nu au bunul simt sa ne lase sa stam jos sa faca bine sa-si tina gura -- dupa care toata lumea a vorbit foarte frumos cu noi. In Romania e o agresivitate de suprafata de multe ori, pe care daca reeusesti sa o inlaturi intr-un fel sau altul dai peste multa caldura. mabilitatea britanica nu are numic decat raceala in spatele ei -- si oricum nu treci peste un nivel de pura politete de cele mai multe ori. Iar comentariile neplacute si deplasate sunt adesea o proasta exprimare a unei tentinde protectoare: babutele din parcuri au in sange tendinta de a avea grija de cineva si nu de putine ori raman singure si nu mai au de cine, asa ca se baga si ele in vorba cu cine se nimereste...
Sotului meu ii place tare in Romania fiindca el nu intelege romaneste suficient cat sa priceapa agresivitatea , asa ca se poarta ca si cand oamenii ar fi "normali" de la bun inceput si in felul asta trece direct la nivelul urmator -- si rezultatele sunt excelente de cele mai multe ori. Si el simte si imi spune ca lumea e mult mai plina de suflet in Ro decat in UK.
Eu nu ma gandesc catusi de putin sa ma intorc in Romania -- n-as mai face fata la birocratia de acolo, cand aici daca te muti dai un telefon si ti-ai organizat utilitatile pe numele tau, iar confortul general social (civilizatia, sa zicem, si infrastructure) este incomparabil mai ridicat in UK, iar pe masura ce trec anii astea devin din ce in ce mai importante -- dar este o anumita calitate si caldura umana, o anumita intensitate a comunicarii tipice societatii romanesti (sunt convinsa ca nu numai celei romanesti, dar pe mine aia ma intereseaza ca de acolo vin) pe care cineva nascut si crescut aici n-o va cunoaste niciodata...
Ajunge, gata, mi-am "varsat fasolea" pe ziua de azi, ca sa traduc din engleza, sper sa primesc replici.
Sa auzim de bine! Va sarut intens!
DarkBendis spune:
Belle-vue , multumesc frumos pentru urari, si multumesc frumos si pentru informatiile/parerile tale despre invatamantul de aici - le-am citit cu mare atentie si abia astept sa apara si alte comentarii. Noi mai avem "nitel" pana sa ajungem la scoala dar asa cum zici tu, trece taaare repede vremea si nu strica sa fim pregatiti din timp. Mai ales ca planuim sa ne mutam in 2-3 ani (ca vrem sa vina si bebe2 si ne va trebui o locuinta mai mare) si bineinteles ca va fi foarte important ca zona sa aiba scoli bune. Multi pupici la Theodor si Audrey
Ada, bine ai venit in UK, sarcina usoara sa ai si bebe sanatos in toamna, si daca crezi ca te putem ajuta cu vreo informatie referitoare la sarcina, nastere etc , cu mare placere o facem Mult noroc la gasit casa
Andra, Adelyna, ma bucur ca ati petrecut frumos de Sarbatori in stil romanesc . Mmmmm... cozonaci... trebuie sa-mi iau inima in dinti sa fac si eu pana la urma! Andra, deci Theo e deja "mobila" Felicitari! Adelyna, la Noemi si Natalia
Dark Bendis
& Hogmanay Baby (31.12.2008)
Our Goblin Prince
"Ye harm none, do what thou wilt shall be the whole of the Law"
Letitia1 spune:
Da, e drept ca scoala incepe cam prea devreme in UK, unul dintre motive fiind ca nu exista childcare asigurat de stat inainte de varsta scolara (alea 12,5 ore de la 3 ani sunt o gluma daca vrei sa lucrezi serios), asa incat parintii (mamele, adica) prefera sa-si dea copiii la scoala la 4 ani mai degraba decat la 5 fiindca macar scoala e gratuita...
belle-vue sint de acord cu aproape tot ce ai scris, mai putin cu chestia asta de mai sus. Este obligatoriu ca in anul in care copilul face 5 ani, sa mearga la scoala. Deci daca copilul face 5 ani in iunie, merge in ianuarie la scoala, cind are numai 4 ani jumate. Deci nimeni nu prefera sa-si de-a copilul la scoala la 4 ani, asa e legea. In anul in care face 5 ani mergi la scoala, indiferent de luna in care este nascut.
Eu am experienta scolii private si celei de stat din UK. Nu stiu mai nimic despre scoala care se face acum in Romania, dar daca ar fi asa cum am facut-o eu acu 30 de ani ar fi perfecta. Cred ca nu mai e.
Scoala de stat la care a fost fiu-meu: relax total, nu tu teme, nu tu bataie de cap, cu greu aflam ce face in clasa ca sa-l ajut (nu tu programa, nimic). Am facut scandal la directoare ca nu stim ce face copilul in clasa, ca ni se spunea ca nu stie anumite lucruri, dar noi nu stiam ca trebuie sa stie, deci nu-l ajutam cu nimic... I-am pus tutor si vreau sa zic ca a inflorit.
Dupa aia l-am dat la scoala privata. Cu totul alta atentie i se da, profesorul clasei stie exact ce maminca la prinz si cu cine se joaca in pauza, scoala are piscina proprie, merge in niste excursii de vis, etc si cu toate astea, tot sint nemultumita, am impresia ca nu i se explica la scoala in deajuns ce are de facut la teme. Vreau sa ma duc la profesor sa-i reprosez asta. Difereta intre scolile private si cele de stat este ca la private te poti duce si cere socoteala, la cele de stat, te lupti cu morile de vint. Si evindent cele 10.000 de lire sterline pe care le platesc pe an pentru fiu-meu!