Romanii din Marea Britanie (19)

Raspunsuri - Pagina 2

Inceputul discutiei

Link direct catre acest raspuns mara2008 spune:

In primul rand LA MULTI ANI ! tuturor si un An Nou Fericit! As vrea sa ma ajutati si pe mine cu nite raspunsuri ,daca aveti timp ca nu prea am la cine sa apelez. Sa va povestesc pe scurt : sotul e plecat din septembrie in Anglia, lucreaza legal cu contract de munca in hotel; eu lucrez in Romania intr-o banca.Sefa lui tot ii spune ca sa ma duc si eu sa lucrez acolo, ma voi duce in ian 2 sapt in concediu.Sunt foarte contrariata si nu prea stiu ce sa fac.Vrem sa facem si un bebe , acum la noi s-a votat legea cu 85% din venit, as fii interesata ce indemnizatie pt crestere copil se da in Anglia,pe cat timp, in ce conditii...si daca merita sa las totul aici si sa vin in Anglia.Sotul zice ca oricum e mult mai bine decat la noi si ca poti trai fara sa te stresezi prea mult! Scuze ca v-am retinut , o seara cat mai buna!

Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns motanik spune:

In Uk iei concediu maternal platit pt 9 luni (din aprilie parca se schimba la 1 an platit), in conditia in care ai lucrat legal 26 saptamani implinite pana in saptamana 15 de sarcina sau cu alte cuvinte cu 11 saptamani inainte sa ramai insarcinata. Plata inseamna 90% din salariu pt primele 6 saptamani si cate 117 lire pe saptamana timp de alte 33 saptamani.

In plus, vei primi child benefit (alocatia) care de la 1 ian 2009 inseamna 20 lire pe saptamana.
Si poti aplica si pt child tax credit care se calculeaza in functie de veniturile familiei in ultimul an financiar.

Nu cred ca e mult mai bine decat in .ro, in special daca ai salariu bunicel si iei 85% din el timp de 2 ani. Repet, in UK la ora actuala platit ai doar 39 saptamani-9luni, dupa care daca te intorci la munca trebuie sa duci copilul la gradi si pt full time dai intre 800 si 1200 lire pe luna.

Eu mai am pana in martie concediu platit si de intors la job nici nu ma gandesc. As ramane cu vreo 2-300lire in plus si chiar nu merita sa las copilul toata ziua cu straini la asa o varsta (cred ca ar avea si ea dubii cine e mama la sfarsitul zilei daca m-ar vedea doar doua ore seara) si eu sa ma stresez la munca, departe de ea. Asa ca noi luam in calcul intoarcerea in .ro, definitiv.



--------------------

Andra si bebe Theodora Povestea noastra

Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns adelyna spune:

Waw, Andra felicitari,multa sanatate voua si lui bebe .
La multi ani tuturor si sa aveti un an norocos!!!
Lara_c,nu imi face placere sa discut despre atitudinea unor oameni din Romania,dar iti spun ca nu imi va parea rau niciodata ca am ales alta locatie.Am una din fetite cu probleme(este f frumoasa si un copil foarte bun),a mers f greu (la 3 ani cu recuperare zilnica).Cand a inceput sa mearga era destul de dezechilibrata.Intr-o zi eram in oras ,plouase si ea s-a asezat in fund ca obosise(bineinteles in noroi),o doamna f amabila care statea la coada la ceva o vede si zice :daca ar fi fost copilul meu ce bataie i-as fi dat...Si eu am raspuns:bine ca nu e copilul tau.
Cand a inceput sa aiba stabilitate avea obiceiul sa ia de mana anumite persoane care ii placeau ei.Multi se luau de mine ca de ce o las sa-i deranjeze(iti imaginezi ca ea era spontana si nu apucam sa fac ceva) si multe multe altele de care nu am placere sa-mi mai amintesc.Si toate astea in Bucuresti.
Aici copilul a fost primit cu atentie si caldura pretutindeni.
Eu doar am impartasit experienta mea de mama si nu vreau sa contrazic pe nimeni.

adelina si piticii
Vacanta 2009

Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns Lara spune:

Motanik, ce zici tu acolo?? Chiar te gandesti sa te intorci in tara? Chiar m-ai surprins
Sper sa iei decizia cea mai buna pentru voi si sa va fie bine, oriunde ati fi

Adelyna, din pacate ai mare dreptate. Marea majoritate a romanilor nu tolereaza sa le fie invadat spatiul. Sunt iritati daca le ceri ceva sau daca le iei din timpul pretios. Banuiesc ca altfel nu stiu sa traiasca, si le e mai comod asa. Cat despre "ajutor" in cresterea copilului.. asta e cea mai deasa remarca auzita pe-acolo. Mereu "sar" sa te "ajute" cu cate o vorba "buna" si un sfat. Imi aduc si eu aminte de: "maica.. nu i-o fi frig asa? e asa de micut.. nu e bine tinut pe vremea asta afara.." sau " daca mai plangi, vin tiganii si te baga in sac" vai si cate alte remarci gratuite, imprastiate cu multa "bunavointa" de babutele din parc.
Aici e intr-adevar alta situatie. Oamenii au mai mult bun simt, si chiar daca la multi din ei nu e 100% sinceritate in gesturile pe care le fac, macar iti fac ziua mai frumoasa.


Lara, mami de Ioana

www.piczo.com/Forsweetdiana?" target="_blank">Rugati-va pentru DIANA
-----------------------

Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns motanik spune:

Lara, nu am venit cu gand de stabilire in Uk acum 5 ani. Am zis ca stam 2 ani si ne intoarcem, ne aranjam lucrurile in .ro si atat. Numai ca au tot trecut anii si am tot zis "e ultimul!" de nici noi nu ne mai credem cand o zicem.
Inainte sa se nasca fata am discutat mai serios cu sotul si am ajuns la concluzia ca nu ar avea rost sa ramanem. Motive?

In .ro avem o casa a noastra cu camere mari, spatioase, avem gradina si o sa avem in curand si un leagan in ea. In UK stam cu chirie si ne ingramadim in 2 camere mici unde auzim tot ce face vecinul de sus. O casa a noastra nu ne-am permite si sincera sa fiu nici nu am vrea, alea accesibile la pret sunt vai si amar de ele iar alea mai bune sunt ori la mama naibii de unde ne-ar trebui ori costa o avere.

In Uk avem catriva prieteni cu care ne vedem prea rar. Cea mai buna prietena a mea sta in sudul Londrei (noi in nord est) si reusim sa ne vedem o data la 1-2 luni. Nu ne permite programul altfel. Al meu munceste uneori si sambata asa ca duminica daca e acasa si el nu stim ce sa facem mai intai, sa iesim undeva, sa ne bagam si noi la un film sau sa facem cumparaturi. In .ro avem f multi prieteni cu care ne vedeam saptamanal cand eram acasa, orasul e micut, ne tb 5 min sa ajungem la ei sau ei la noi sau sa iesim la o terasa.

In Uk nu am cum sa ma intorc la munca deocamdata. Adica am cum dar nu vreau sa las copilul asa de mic la gradi si eu sa iau cateva sute de lire in plus - nu ar compensa lipsa mea de langa ea si nici stresul meu de 8 ore zilnic. In .ro m-ar ajuta mama si m-as putea intoarce la munca. In ciuda celor auzite inainte sa vin acasa, mai toti prietenii nostri o duc binisor aici; nu castiga extraordinar dar cum necum saptamanal ies undeva. Si cred ca o sa ne descurcam si noi - in fond astia 20 milioane de romani ramasi in tara se descurca cumva, nu?

Cea mai mare teama e ca m-am obisnuit cumva cu alt stil de viata si o sa mai treaca vreme pana se schimba si in .ro mentalitatea. M-am obisnuit sa merg la dr si sa nu scot un ban din buzunar; pe de alta parte ma bucur ca in .ro imi permit sa merg la un dr privat si sa urgentez lucrurile pt care in Uk as fi asteptat saptamani sau chiar luni. Cand am fost repartizata de la gp la clinica de fertilitate acum 2 ani jumate am asteptat aproape 3 luni pt o programare. Am sunat in iulie si prima data libera la spitalul meu era in octombrie, asa ca am ales un alt spital mai departe de mine dar care ma primea mai repede, la fine de septembrie :(

In fine..cum ziceam, imi vor lipsi probabil unele lucruri. Le vor compensa insa altele, faptul ca sunt aproape de familie, de prieteni, ca fetita mea va creste alaturi de bunicii ei, ca voi putea bate un cui in perete daca asa am chef pt ca e al meu si nu trebuie sa cer nimanui voie pt asta.

Si desi probabil multe dintre voi nu veti fi de acord cu mine, mie nu imi place sistemul educational in UK. Poate pt ca am avut ocazia sa il cunosc de inauntru. Poate pt ca am fost prof in .ro. Habar n-am cum am ajuns la concluzia asta dar important e ca am decis ca pt fata mea vreau invatamant romanesc. Va merge (sper) la scoala unde eu insami am fost profa.

Nu e nici in Uk viata chiar roz. Dimpotriva, am senzatia ca alergam tot timpul. Poate si pt ca traiesc in Londra si ritmul e asa alert.

Cam asa...acum sa vedem ce ne rezerva viitorul.



--------------------

Andra si bebe Theodora Povestea noastra

Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns mara2008 spune:

Multumesc Motanik pt raspuns.Imi e foarte greu sa iau o decizie, eu spre deosebire de tine nu prea am familia aproape deci nu ar avea oricum cine sa ma ajute.Problema e ca eu sunt in Romamia si sotul in Anglia si devine din ce in ce mai greu sa stam separati.Nu stiu care ar fii cea mai buna solutie.Stau de vreo 2 luni si ma tot gandesc ce sa fac.
Vorba ta ...sa vedem ce ne rezerva viitorul.

Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns adelyna spune:

Lara,din pacate asa este mentalitatea unora de la noi din tara,chiar si tineri(mamici care la spatiul de joaca isi luau copiii doar pt ca vedeau ca fetita mea are probleme si probabil se gandeau sa nu fie agresiva,nu stiu).Iti dai seama ca si noua poate ne este dor de tara uneori dar pentru binele copilului faci orice.
Motanik,dupa cum ai descris tu lucrurile ai foarte mare dreptate,sper sa fie cea mai buna alegere.Mie personal imi pare rau ca v-ati hotarat sa plecati (dupa 5 ani)acum cand ati fi putut obtine cetatenie si pasaport.
Sincer o singura data am fost la Londra dar nu pot sti cum se traieste cu adevarat.
Aici unde stam noi in Wales la granita cu Anglia(langa Chester),viata este linistita(cum spunea si Lara,lumea este foarte amabila,chiar si daca de complezenta dar iti fac ziua frumoasa)
Despre sistemul educational nu stiu ff multe inca,suntem la inceput,dar din cate am vazut (si ceea ce-mi place)este ca incurajeaza mult copiii.La sfarsit de saptamana primesc diplome cu "cel mai bun din clasa in aceasta saptamana"(sunt sigura ca asta primesc mai toti copiii).Eu facand scoala in Romania imi aduceam aminte ca desi invatam bine poate nu aveam cele mai bune rezultate daca mama sau tata nu aveau bani sa mai faca mici-mari cadouri la unii profesori.
Ar fi bine sa incercati sa obtineti cetatenie ca sa aveti mereu o poarta deschisa.
Eu va doresc tot ce-i mai bun!

adelina si piticii
Vacanta 2009

Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns motanik spune:

Ade, avem rezidenta permanenta (ILR) si in august aplicam pt cetatenie. Nici nu ma gandesc altfel.

Fetita mea e deja cetatean britanic.




--------------------

Andra si bebe Theodora Povestea noastra

Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns lara_c spune:

Adelyna, cred ca tu ai sintetizat cel mai bine ce am vrut eu sa spun- da, e vorba de atitudine, mentalitate pana la urma, nu de cate locuri de schimbat bebelusul exista pe cap de lolcuitor sau daca gasim sau nu marca de lapte preferata.Iar daca s-ar schimba atitudinea, oricum s-ar face ceva si in sensul asta.Ca noi, pana la urma , mergem in vizita, dar sunt sute de mii de mamici cu bebelusi care traiesc acolo.Lor le este cu atat mai greu.
Ce ai povestit tu cu 'cucoana' care ti-a spus ca daca ar fi fiica ei 'ce bataie ar lua'- m-a lasat cu gura cascata.Nu ca nu as mai fi auzit, dar de data asta era chiar gratuit si adresat unui copil care nu s-a asezt in noroi pt. ca facea 'crize'.Si daca ar fi fost asa, bataia chiar nu e solutia.Si in Ro, prea usor se aplica corectiile corporale si speriatul cu 'tiganii' , 'popa', bau-bau' etc.
Asta plus sfaturile tot gratuite privind cele trei randuri de caciulite obligatorii si fular la gura si vestuta crosetata si asta toate in...casa.
Dar, daca o luam si pe partea cealalta, cum spunea si Motanik, pana la urma, si eu cred ca din punct de vedere al standardului de viata (ce putin in cazul nostru) este mult mult mai bine sa traiesti in RO.
Cu toate ca avem aici o casa a noastra si servicii bune, niciodata nu se va compara cu standardul de viata avut in Romania.Daca sotul meu ar putea sa obtina din nou un post in Ro am pleca ...azi, nu maine.
Nu cred insa ca mi-as da fiica la o scoala de stat din Ro(Motanik, nu te supara, pls..).Din simplu motiv, ca, dupa parerea mea, este mult mult prea dura.Prea multe teme, prea usor se da un 3 sa zicem pt ca a uitat elevul caietul acasa, prea multa materie.Avem numai senzatia ca elevul invata mai mult.Copiii invata mai mult de frica si cand stiu ca le vine randul la 'scos la tabla'.Eu va spun sincer ca de la varsta de 6 ani de cand m-am dus la scoala nu am mai avut copilarie.Timpul liber era exclusiv pt teme, lucru suplimentar din culegeri, meditatii si limbi straine.Si in vacante...tabara de matematica.Poate or fi avut parintii mei pretentii exagerate(si poate ca acum le multumesc) dar eu am avut si experienta unei scoli in starinatate si cand m-am reintors in ro, extrem de greu m-am readaptat la sistem.Hai ca m-am intins rau cu scoala asta, va mai spun doar un lucru, care pe mine , la 13 ani ma facea sa vin acasa de la scoala plangand: faptul ca profesorii, adresau pe numele de familie.
Eu eram obisnuita cu doamna invatatoare care ne spunea pe numele mic, apoi am invatat la o scoala britanica (nu in Anglia)dar oricum nimeni nu se adresa cu numele de familie.Pe multi copii probabil, ca nu i-a afectat deloc, dar pe unii mai sensibili ii afecteaza chestiile de genul asta.Si cum zicea Adelyna o diploma pt cei mici conteaza mult si ii stimuleaza extraordinar, iar in ro tb sa ai media zece pe linie ca sa iei asa ceva.
Asa ca indiferent de tara unde vom trai pt o perioada limitata sau pt totdeauna, imi doresc ca fiica mea sa mearga la o scoala unde sa invete de placere, unde sa ii fie ocrotita sensibilitatea si dezvoltate aptitudinile.

Lara
Erinn's mummy
http://www.onetruemedia.com/my_shared?z=34099325efc1900826f61d&utm_source=otm&utm_medium=text_url

Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns bunny spune:

La multi ani !

Sa va aduca 2009 ...numai bucurii, sanate si fericire.

Vreau sa-i raspund lui motanik.....care vad ca fave o balamnta inte uk si ro ...avind acum un pui mic.
Din puctul meu de vedere - eu una daca as fi avut un sot roman ,deci nimic care sa ma lege de UK....as pleca fra sa ma uit inapoi. Si atsta acum , cind baietelul meu are 4 ani si jum si fiind nascunt in iulie - a inceput scoala, mie-e mila de el.....asa mic si sa iceapa scoala. Plus familia si prietenii - care desi avem si aici - nu sunt ca asasa. Mergem cit putem si ne permitem de des acasa, imi vad familia, dar copilul meu vorbeste numai engleza, pur si simplu refuza aici sa vorbeasca romaneste - eu fiind singura care vorbesc cu el . Intelege si imi raspunde in engleza. Si fiind asa mic si cu scoala....nu l-am fortat. Dar ma doare sufletul ca nu comunica tot atit de bine in romaneste ca in engleza, parintii mei nu stiu engleza si asa mai departe. Ref la atitudinea de ajutor de acasa si comentarii - eu nu le bag in seama. Am fost in primavara cu el acasa....ca aici intr-un tricou si pluover....in parc ...toti copii erau cu caciuli si fular peste gura ...se uitau la mine ca la o mama denaturata. Eu nu i-am pus fular peste gura niciodata si sincer ...aici iernile nu sunt asa de grele ca acasa....caciula numai iarna asta a inceput sa o poarte ca a fost frig cu adevarat. Dar comentariile pe care le-am auzit in parc ....cum se uitau.
Si tot asa...copilul in maxi-taxi...ma intreba 'mami , dar de ce sunt asa 'angry ' oamenii astia? am facut ceva rau ? de ce se uita la mine?' Nu, mami...sunt obositi , vin de la servici. Dar tati nu e asa cind vine acasa'. Ce sa-i spun eu ca asa e viata in RO ...ca oamnenii nu zimbesc , sau iau lucrurile asa de usor ca aici ...

mara 2008 - tu ceri un sfat. Ei iti spun ca aici criza economica se simte mai mult decit acasa. Daca crezi ca poti sa mai astepti pina trece ..e mai bine, pastreaza-ti job-ul de acasa, aici mii de oamneni din sectorul finaciar sunt pusi pe liber in fiecare saptamina. Noi suntem afectati, sotul lucreaza in sect finaciar si a ramas dupa 4jan fara job.Daca ai familie care sa te ajute cu copilul....si mai bine, aici oti stai acasa cu el ori platesti enorm child minder sa stea cu el, sau gradinita - dar costa. In afara de sistemul sanitar/medical ...nu pot sa ma pling. Dar daca cumva ai probleme medicale....pina la dr specialist - ai de asteptat.

M-am intins mai mult decit trebuia...

Bafta multa !!!!!!!


Mergi la inceput