MAI EXISTA BALAMUC?VREAU CA SA-MI INTERNEZ BUNICA
Raspunsuri - Pagina 5
Rufus spune:
Matusa mea a suferit de aceasta boala, sora mea a fost cea care a ingrijit-o.
Din cate scrii, cred ca ai prefera sa-i dai niste soricioaica, nu medicamente, sau sa dispara cumva din viata voastra.
Din pacate, te anunt ca nu merge (sau, ma rog, nu se face...), asa ca incearca sa stai putin si sa judeci: internarea la "balamuc" e grea, sunt putine stabilimente, locuri ioc, spagile mari, plus ca nu se incurca nimeni cu ea, dupa cum o descrii. Cunsc bine "circuitul". Asa ca singurul lucru care va ramane de facut este sa o tratati ca pe un om bolnav, adica sa o duceti la medic, sa-i luati/cumparati tratamente adecvate, chiar daca sunt mai scumpe si inteleg ca nu sunteti bogatasi. Dar linistirea bunicii inseamna si linistea voastra si, daca n-ai inima s-o arunci pe geam, fa tot ce-i mai bine pentru ea, ca sa va fie si voua bine. Inteleg ca nu ti-e cea mai draga persoana si nu stiu de ce va este data incercarea asta, dar numai voi puteti rezolva problema, nu altii.
Bafta!
poze multe cu noiAna a implinit un an 20062007
chris27 spune:
Greu..foarte greu...Si eu am avut bunica.Si ea m-a crescut pana intr-o zi...Pana in ziua in care la 7 ani a inceput sa-mi reproseze ca sunt curva!Pt ca mi-a verificat chilotii si..."sigur" umblu dupa barbati".Aveam anexita,una care era cat pe ce sa ma lase sterila....M-a acuzat de multe lucruri...de furt...chiar si de lesbianism(aveam o prietena de la "martorii lui Iehova"si...14 ani.)Mi-a lovit rau o mana,atat de rau incat a paralizat.Era vorba despre un chist osos(de la lovituri),operat si cu nervul radial prins in "blocul cicatriceal".Au mai urmat operatii la Cluj,cu transplant de tendoane si...de creasta iliaca.De la mine!Am iubit-o...am incercat sa-i inteleg crizele!A surzit!A orbit!Am incercat sa-i tip la ureche si sa fac comunicarea posibila!Am iubit-o...mi-e dor de ea!Stiu ca nu ea a facut toate lucrurile alea oribile!A fost boala...Boala aceea oribila(neoplasm rhino-faringian),care in 13 ani a derivat spre toate celelalte(psihoza paranoida)...Avea Albert doar 4 luni,cand ma trezeam sa-i spal batistele si...clocoteam viermii de pe ele!Am incercat azi(ca-i ziua ei si ma doare...)sa vorbesc cu un psiholog...Mi-a vorbit in scarba!Era unul de la ziar...Sunt multe lucruri pt care ma doare sufletul si simt ca ma sufoc!As fii vrut sa pot face mai mult!As fi vrut sa fi fost mai rabdatoare cu ea!Cei care ma cunosc se mira cum am rezistat atatia ani.Continui sa cred...ca nu am facut suficient,ca poate...as fi putut face mai mult.N-a vrut sa fie asa!Astazi ar fi fost ziua ei...O iubesc cu tot raul pe care mi l-a facut!Imi pare rau ca nu am stiut ce sa fac...ca nu am avut puteri magice "s-o scap"de raul asta...In ultima luna nu a mai mancat.a fost in coma,acasa,nimeni nu mai o primea la spital.In ultima zi in care a vorbit cu mine(29 septembrie...)m-a intrebat daca-i Craciunul.Si-ar fi dorit sarmale...Ea care nu mai iesise afara de 3 saptamani...As fi putut sa fac asta.Dar m-am gandit la stomacul ei...erau zile intregi in care ea,doar dormea...Era in coma!!!!!nu mi-am iertat nici azi decizia rationala!Ar fi murit in chinuri groaznice...Ma intristeaza Craciunul,pe care ea il visa!...Ma intristeaza ca nu sunt omul pe care ea ar fi dorit sa-l vada!Ma straduiesc sa fiu harnica,sa fiu....a zecea parte din cat era ea!Nu reusesc. Si astazi e ziua ei....
Album foto | Slideshow
excursie
www.sonia.as.ro/" target="_blank">ajutati o fetita minunata!
casuta noastra
Qamar spune:
chris,
"Cred si nu cred tot ce spun cand tac../Vreau si nu vreau sa revin de unde n-am plecat."
cllaudia spune:
De mult timp nu am mai citit o postare care sa exprime atat de mult in atat de putine cuvinte.... Chris27 nu am cuvinte, ai scris exact ce ai gandit, ce ai simtit. S se vede ca ti-ai iubit bunica, dar, nu trebuie sa ai regrete. Da, poate ai fi putut face mai mult, dar ai facut exact ce trebuie si cat trebuie pt ea. Sunt sigura ca a plecat impacata, ca a stiut ca ai iubit-o...
On - topic : Claudia, te inteleg, treci prin clipe grele acum, dar fa ceva, incearca sa o intelegi, nu e vina ei, si noi putem ajunge candva exact ca ea.Acum suntem cu totii sanatosi, dar la fel a fost si ea pana sa se imbolnaveasca... deci, nu ne decidem noi soarta. Fa un prim pas, mic, schimba titlul, nu e uman sa scri asa, nu e uman sa gandesti asa..... Fa ceva! Suferinta mare prin care treci acum cu ea, crede-ma nu se va compara cu regretele pe care le vei avea cand ea nu va mai fi. Si asta pt ca ai fi putut face ceva, dar nu ai facut.
POZE
marcellinna spune:
E ingrozitor prin ce incercari trec familiile ce au bolnavi de Alzhaimer sau boli ce au manifestari mai mult sau mai putin identice.Imediat dupa neputinta,incapacitatea de a intelege manifestarile traumatice pentru toti ,eu una raman impresionata de legeritatea cu care se lasa in voia soartei familiile ce au in componenta lor astfel de bolnavi.
Bunica fetei asteia a fost diagnosticata cu aceasta boala.Stau si ma intreb,cum naiba in secunda urmatoare punerii diagnosticului (moment in care cu siguranta familia a expus manifestarile),nu s-a dat un tratament medicamentos adecvat acestei femei?
Si daca tratamentul nu a functionat din prima, sunt medicii cei ce ar trebui sa monitorizeze si sa incurajeze familia sa tina un contact permanent cu ei pt tinerea sub control a manifestarilor,sa explice in cele mai mici detalii cum "functioneaza " aceasta boala si sa dea un suport psihologic FAMILIEI (ca din pacate pacientului...).
Si da cineva aici are foarte mare dreptate,ar trebui demolat conceptul ca orice ar fi si in orice situatie orice bolnav tre sa stea musai acasa pana la sfarsitul zilelor.
Din pacate se face mare tam tam pe cat de bravi si evoluati suntem in epoca actuala ca s-a marit durata medie de viata,fara sa se discute partea cealalta a medaliei,ma refer la ...suntem pregatiti pt asta? Avem structuri,nervi si resurse pt ca sa ne bucuram de batranete(sanatoasa sau nu)pastrandu-ne demnitatea(intregi la minte sau nu)? Oare cand vom ajunge noi la o adica Doamne fereste...ce-am prefera pt noi si copiii nostri? Sa stam acasa cu ei sa le facem creierii si sufletul ferfenita lor si nepotilor nostri ce-si vor aduce aminte de noi in anumite ipostaze(o sa ghiciti cu siguranta la ce ma gandesc),sau sa stam binisor sedati acasa atat cat se poate sau in oarece spital chiar daca nu in regim de hotel 5 stele?
Inteleg furia lui Clau2toma si n-o sa o condamn pt titlul pe care l-a pus desi suna intr-adevar ingrozitor.Nu pot sa o condamn ca simte ceea ce simte si nici sa-i cer sa schimbe titlul.Are tot dreptul din lume sa fie furioasa si indurerata in acelasi timp.nu cred ca furia ei e indreptata exlusiv spre bunica ei .Cred ca urla neputinta si durerea din ea in fata situatiei dramatice in care se afla bunica si mai ales parintii ei,sa nu mai vorbim de indiferenta celor care ar putea si ar fi putut cu mult timp in urma sa faca ceva ca sa se evite multe din chinurile la care sunt supusi parintii ei acum.
Nu cred ca i-ar veni sa explodeze acum , daca bunica ar fi fost tratata OMENESTE in mod adecvat cu medicatia corecta, lucru ce ar fi impiedicat ca parintii ei sa se distruga ora dupa ora si daca parintii ei ar fi fost sustinuti asa cum trebuie.
Nu va uitati unde traiesc acum ca...in linie de maxima sunt si aici cu duiumul (chiar daca nu se recunoaste oficial)cazuri ca cele descrise de voi , destule.In plus mai exista si treaba aia foarte bine inradacinata in anumite medii cum ca "nu-i uman sa tii un membru al familiei sub tratament de sedative doar ca sa-ti fie tie mai moale"...
Clau,nu-ti fie rusine nici macar o clipa pt ceea ce simti.Esti umana si perfectiunea nu-i de tine nici de mine nici de altii.
Imi pare rau de ceea ce vi se intampla sper ca foarte curand o sa gasiti macar un tratament ce o sa o calmeze pe bunica ta, sa-si mai traga sufletul parintii tai.
In orice caz ,tu incearca sa-i sustii cat poti,e foarte buna ideea uneia din fete(imi cer scuze nu mai parcurg din nou sa vad cine a scris)sa incerci sa faci in asa fel incat pe rand sa-i organizezi pe parintii tai sa vina unul cate unul cate o zi la tine.
Iar sora ta...incearca sa o tragi de maneca un pic (chiar si cu amenitari) sa faca bine sa o inlocuiasca pe ai tai macar o zi pe saptamana,zi in care mama ta sau tatal tau sau de ce nu amnadoi isi iau cate un pic de liber!
Gandeste-te ca nu sti cate zile va mai avea bunica ta si nu se stie nici cat vor mai rezista parintii tai in ritmul asta.Sora ta nu poate sa se spele pa maini asa usor...ei na mare paguba-n ciuperci pt ea ca nimeni din familie nu-i mai vorbeste.
Daca nu va mobilizati cu totii o sa aveti tu si sora ta doi parinti pe care tot voi va trebui sa-i ingrijiti.Te gandesti cumva sa-i ingrijesti singura in timp ce sora ta va dormi bine merci acasa ,senina si fara obligatii de niciun fel?
Nici nu stiu daca fapta surorii tale nu s-ar putea incadra la abandon de familie(legea nu se refera doar la parintii ce au obligatie de pensie alimentara chiar daca legea asta se "foloseste" mai frecvent pt contrastarea celor ce nu platesc pensie alimentara la copii)...cu ce drept (cel putin moral) a dat-o afara din casa pe bunica ta ca acum sa stea bine mersi fara ganduri?Sa faca bine cu sau fara relatii bune cu voi,cu sau fara tragere de inima, sa puna osul si sa participe la situatia ivita in familie.Daca nu face act de prezenta macar sa umble in stanga si-n dreapta sa faca rost de medicamente pt bunica ta,sa se intereseze de un loc pt internarea bunicii sau sa participe ajutandu-i pe parintii tai sa faca piata sa spele o haina sau sa le faca curat in casa din cand in cand in timp ce ai tai se pot odihni.
marcellinna spune:
Chris si toate fetele ce ati facut in opinia mea si nu numai,tot ceea ce s-a putut face ,nu va mai chinuiti cu gandul ca ati fi putut face mai mult decat sacrificiul pe care l-ati facut.Invatati sa va iertati ca vina nu aveti din contra si nu lasati pe nimeni sa fa faca procese de constiinta.Nu meritati sa aveti asa ceva.
Doamne, m-am cutremurat cand ai spus ca ai vorbit cu un psiholog si ti-a vorbit in scarba.Nu am cuvinte...adica le am dar cred ca m-ar da afara de pe forum daca as scrie opinia mea despre psihologul ala(esti sigura ca e un psiholog?).
Iti doresc sa-ti gasesti linistea sufleteasca,o meriti!
clau2toma spune:
Of fetelor ,va multumesc mult pt ceea ce ati expus aici .Chiar mi-ati dat o mana de ajutor .Am citit toate postarile voastre si am invatat din ceea ce ati scris .
Sileriky
Marcellinna.Nici eu nu stiam ca sa spun mai bine .
Matusa mea a suferit de aceasta boala, sora mea a fost cea care a ingrijit-o.
Marius a scris
"Din cate scrii, cred ca ai prefera sa-i dai niste soricioaica, nu medicamente, sau sa dispara cumva din viata voastra.
Din pacate, te anunt ca nu merge (sau, ma rog, nu se face...), asa ca incearca sa stai putin si sa judeci: internarea la "balamuc" e grea, sunt putine stabilimente, locuri ioc, spagile mari, plus ca nu se incurca nimeni cu ea, dupa cum o descrii. Cunsc bine "circuitul". Asa ca singurul lucru care va ramane de facut este sa o tratati ca pe un om bolnav, adica sa o duceti la medic, sa-i luati/cumparati tratamente adecvate, chiar daca sunt mai scumpe si inteleg ca nu sunteti bogatasi. Dar linistirea bunicii inseamna si linistea voastra si, daca n-ai inima s-o arunci pe geam, fa tot ce-i mai bine pentru ea, ca sa va fie si voua bine. Inteleg ca nu ti-e cea mai draga persoana si nu stiu de ce va este data incercarea asta, dar numai voi puteti rezolva problema, nu altii.
Bafta!"
Si ca sa-ti raspund la mesajul tau plin de incurajare ,de fapt o sa-ti raspund in primul rand cu cate zile ai stat ca sa o ingrijesti tu pe matusa ta?Cand au grija altii e intr-un fel anume .Nu cred ca am adus vorba de soricioaica sau ceva de genul asta si nu cred ca propozitia respectiva isi avea rostul aici cu scuzele de rigoare .Ai fost sarcastic ceea ce eu si nici o persoana de aici nu a facut-o .E o treaba seriosa si am cerut ajutorul .E o realitate .
"Asa ca singurul lucru care va ramane de facut este sa o tratati ca pe un om bolnav, adica sa o duceti la medic, sa-i luati/cumparati tratamente adecvate, chiar daca sunt mai scumpe si inteleg ca nu sunteti bogatasi."
Ai dreptate .Nu suntem bogatasi si nu cred ca este vreo nenorocire .Ideea este ca ea sta cu parintii mei ,iar mama mea lucreaza pe 700 de lei iar tatal meu este pensionar cred cu aceeasi pensie .Ea nici nu stiu ce pensie are dar tinand cont ca a lucrat toata viata la Loto ,cred ca nu are cine stie ce .Eu am zis ca nu pot ca sa-i ajut decat o luna sau 2 financiar .Mai departe ?Ne intoarcem de unde am plecat .Ai vreo idee pe aceasta tema sau doar critici?
"Dar linistirea bunicii inseamna si linistea voastra si, daca n-ai inima s-o arunci pe geam, fa tot ce-i mai bine pentru ea, ca sa va fie si voua bine. Inteleg ca nu ti-e cea mai draga persoana si nu stiu de ce va este data incercarea asta, dar numai voi puteti rezolva problema"
Aici ai dreptate .Si anume cu linistea tuturor .De fapt asta era ideea .Linistea .
Eu referitir la acesta tema am o parere cred ca mai obiectiva .Am facut un copil .Ok .Oare cu ce intentie l-am facut?Pai ca sa aiba grija de mine la batranete ,sa-mi aduca un pahar cu apa si sa-mi schimbe pampersul ,sa-l cicalesc cat e ziua de lunga ,sa-l blestem pe el si pe tot neamul lui inclusiv pe mine ,sa-i dau foc la casa ,sa urinez pe munca lui ,si daca mai apuc sa-i inund si casa .A ,am uitat de nepoti .Neaparat trebuie ca sa ma vada in halul ala .Ca sa le implementez in creier ideea de mila si ca ar fi bine ca sa se obisnuiasca cu dementa .Ca sa vada ce inseamna batranetea .Ca doar e genetic si asa or sa ajunga si ei .Sa ia aminte si sa se pregateasca ca nu au cum sa scape .Imi pare rau dar eu nu vad asa lucrurile .Eu am facut un copil cu alt scop .Sunt o persoana mai rece din fire .Cu toate astea ,am ajutat atat cat am putut pe toata lumea din jurul meu.
Tu cum ai reactiona daca ai fi in situatia noastra si copii tai ar vrea ca sa se duca la bunicii lor ?I-ai duce?Iar in casa sa fie un focar de infectie?Nu cred .Da stiu ce ai face.I-ai chema la tine .Dar nu ar putea ca sa vina amandoi .Ar veni pe rand .Cred ca in aceste situatii si tu te-ai gandi la un ragaz pt ai tai si un spital pt cea bolnava.Maica-mea curata .Atat cat poate tinand cont ca e la servici de dim pana seara .Cand ajunge acasa nu stie saraca ce sa fraca mai intai .Sa curete clantele ,usile,peretii ,prin camera pe la ea ,toaleta ,sa o spele ,sa se spele si ea sa-i dea ca sa manance ,si cand a terminat cu toate astea culmea nu poate ca sa se odihneasca .De ce ?Pt ca incepe sa urle si sa dea cu pumnii si picioarele in usi si sa strige ca o vrea pe maica-sa si pe taica-su si pe toti mortii .Scuza-ma in acele clipe iti vine ca sa-i pui un calus in gura si sa o legi .
Azi am fost la Obregia .Am fost ca si data trecuta undeva la camera de garda la consultatii .De data asta am intrat mai tare in ei si le-am spus toata problema si le-am spus ca daca nu ma ajuta in vre-un fel o las acolo ca oricum nu stie unde sta .Deabia atunci a spus ca de fapt ar fi trebui ca sa o consulte cineva care are specialitatea in boala respectiv si m-a trimis tot in spital la sectia de memorie .De acolo m-a programat cu ea pe 21 ca sa-i faca expertiza .Cred ca asta ar fi trebuit ca sa-i faca de prima data, dar de ce nu au facut-o?Nu o sa-mi pot explica .
sileriki spune:
Claudia !
te admir , si te rog nu te mai certa cu nimeni nici aici pe forum , nu are rost , crede ma ti-am mai zis eu, sambata ma duc si eu la mama inca nu am masina dar ma duc si pe jos 100 km pana la ea ,
am dat telefon acolo si am intrebat cu ce pot ajuta avand in vedere ca nu ii pot duce nimic in afara de cateva iaurturi , mi-a spus cu nimic si acest telefon conteaza ca va tot interesati de ea,
o sa incerc sa incarc cateva poze cu ea cu noi si iti trimit , simt ca esti bine , ai grija de tine de copilasul tau , bucurate ca ai pt ce trai , restul nu conteaza , toate vin si trec si nu raman decat supararea , amagirea in suflet si ce rost are VIATA aceasta e atat de scurta si frumoasa , sper sa aud vesti bune de la tine ,
Pupici de departe de tine
clau2toma spune:
Citat: |
citat din mesajul lui sileriki Claudia ! te admir , si te rog nu te mai certa cu nimeni nici aici pe forum , nu are rost , crede ma ti-am mai zis eu, sambata ma duc si eu la mama inca nu am masina dar ma duc si pe jos 100 km pana la ea , am dat telefon acolo si am intrebat cu ce pot ajuta avand in vedere ca nu ii pot duce nimic in afara de cateva iaurturi , mi-a spus cu nimic si acest telefon conteaza ca va tot interesati de ea, o sa incerc sa incarc cateva poze cu ea cu noi si iti trimit , simt ca esti bine , ai grija de tine de copilasul tau , bucurate ca ai pt ce trai , restul nu conteaza , toate vin si trec si nu raman decat supararea , amagirea in suflet si ce rost are VIATA aceasta e atat de scurta si frumoasa , sper sa aud vesti bune de la tine , Pupici de departe de tine Iti multumesc mult si promit ca nu ma mai cert cu nimeni .Asa sunt eu din cauza grupei sanguine mai colerica Evi mama fericita a lui Eric 14.06.2000 |
Medeea76 spune:
Claudia, bunica mea a fost diagnosticata de curand cu Alzheimer, in faza incipienta. Are mintea intreaga inca, iar eu sunt fericita ca am descoperit boala din timp. Voiam doar sa-ti spun ca astazi am inceput demersurile pentru a o inscrie intr-un program national care protejeaza bolnavii suferinzi de demente, care, printre altele, ofera bolnavului gratuit medicamentele si ingrijirea de care are nevoie. Nu dispera, cauta legislatia in vigoare, imi pare rau ca nu am mult timp la dispozitie. Si gandeste-te ca bunica ta nu face rau nimanui intentionat. Eu am avut tendinta de a ma supara pe bunica mea la primele semne ale bolii (repet, nu e nici pe departe in stadiul de care povestesti tu), insa am inteles ce e cu boala asta, incearca sa fii putin mai rationala, nu atat de patimasa, caci saraca de ea nu stie ce face... Va doresc rabdare multa, sanatate parintilor tai si cauta cat mai repede sa o inscrii in acel program.