Ce fac cu ciupercile in saramura?
Am primit de la socrul meu care peste vara locuieste in Moldova doua bidoane de ciuperci murate( cred ca sunt hribi). Sunt foarte bune dar nu stiu sa le fac decat intr-un singur fel. Le desarez si fac o salata cu gogosari murati. Imi place foarte mult salata dar anul asta avnd asa multe nu stiu cum sa le gatesc.Daca aveti ceva idei sunt recunoscatoare.
Ani de Stefana (23.01.2008)
Fericirea trebuie sa fie o rasplata, nu un scop. - Antoine de Saint-Exupery
Raspunsuri
helen75 spune:
Buna!
deoarece sunt din aceeasi zona(Gura Humorului), cred ca te pot ajuta.
eu de obicei pun la sare ciupercile de toamna, numite ghebe sau pipinci.
Toamna fac o salata in borcane, cu ciuperci, ceapa, gogosari si otet.
Iarna, din ciupercile in saramura fac diferite bunatati: sarmale de post(sunt delicioase cu ciuperci), ciuperci cu maioneza, ca aperitiv, chiftele cu diferite legume si ciuperci, mancarica rece de ciuperci (asa ca si cea din carne de pui), ciuperci prajite in ulei si perste ele turnat ou batut, pizza. ideal este sa le pui in apa calduta de seara pana dimineata la desarat, si daca ti se par inca sarate, schimbi apa si pui alta in care le pui sa dea un clocot. Inainte de a le gati, le storci in strecuratoare. Atentie la prajitul in elei: sar foarte tare , trebuiesc acoperite.
Daca sunt hribi, desarati, ies foarte buni pane(ca snitelele de carne).
Cam asta e pe scurt (sunt la servici).
pupisi si spor la treaba1
puisorul spune:
Multumesc mult pentru idei Helen.
Cred ca sunt mai degraba ghebe, adica sunt mai micute si maronii inchis. Cel mai tare imi place salata aia la borcan dar socrul meu nu stie sa puna asa ca le pune in saramura. Din aceasta salata m-am inspirat si eu dar adaug la ciuperci doar gogosar murat si sunt foarte bune.
Sunt curioasa cum este mancarica rece de ciuperci. Daca ai timp poate imi scrii reteta
Ani de Stefana (23.01.2008)
Fericirea trebuie sa fie o rasplata, nu un scop. - Antoine de Saint-Exupery
Sa o ajutam pe Alexandra
helen75 spune:
Buna puisor,
Nu am reusit pana acum sa-ti dau raspunsul cerut,te rog sa ma scuzi.
Reteta nu o stiu pe cantitati si nu e foarte grea:
Cureti ceapa alba, o tai pestisori(fidelute)si o calesti putin in ulei, adaugi 1-2 morcovi taiati rondele subtiri si o canita de apa. Fierbi pe foc mic acoperit, cand morcovul e aproape gata, adaugi ciupercile desarate si scurse(fierte inainte), o foaie de dafin, sare dupa gust si putin vin alb. Mai lasi la fiert pe foc mic, sa fiarba si ciupercile in sosul respectiv. De obicei se serveste dupa ce s-a racit. E f. buna cu ulei de masline sau chiar cu masline pe care le pui odata cu vinul.
Pofta buna!
La multi ani!
puisorul spune:
Helen, multumesc .
Sigur o sa incerc.
Ani de Stefana (23.01.2008)
Fericirea trebuie sa fie o rasplata, nu un scop. - Antoine de Saint-Exupery
Cum se topesc kilogramele
Sa-l ajutam pe Gabriel urgent
claudia_a spune:
Offff cat de tare imi doresc niste ghebe!
La vechiul meu loc de munca (acum 8 ani) aveam o colega care aducea ghebe fierte si apoi calite cu o ceapa in ulei, cu garnitura mamaliga si mujdei de usturoi... de atunci ma gandesc intr-una la ele...am mai gasit prin Metro...insa gustul nu e cel de camp!
La noi in zona nu cresc ghebele... pofta bunaaaa la ele si gandeste-te si la mine cand papi ghebe!
Niciodata nu trebuie sa plāngi dupa ceva care nu poate plānge dupa tine.
helen75 spune:
Buna Claudia,
Daca am fi mai aproape te-as invita eu la asa o mancare sau daca stii o varianta ti-as trimite pentru o portie. Sunt culese de mine si au gustul adevarat de ciuperci, cele din magazin, au doar forma ...
O zi buna.
Loma spune:
merg f. bine si la zacusca, in loc de vinete pui ciuperci sau daca ai pui si vinete dar mai putine....
pe aici nu se gasesc si de multe ori ma gandesc la ele...
helen75 spune:
Buna fetelor,
E drept ca sunt foarte bune in zacusca, , la noi toamna toata lumea face zacusca de ghebe. Anul acesta eu nu am reusit sa fac. de obicei fac o portie de zacusca cu vinete si una cu bureti.Am o rezerva de ghebe puse in sare, atat am reusit sa fac toamna asta.
o zi buna!
puisorul spune:
Ce buna e zacusca cu ghebe. Am primit si eu de la niste rude din Falticeni vreo patru borcane care s-au terminat rapid.
Azi vreau sa fac pilaf cu ciuperci.
Ani de Stefana (23.01.2008)
Fericirea trebuie sa fie o rasplata, nu un scop. - Antoine de Saint-Exupery
Cum se topesc kilogramele
Sa-l ajutam pe Gabriel urgent
dalina2x2 spune:
Salata de ciuperci (scurse bine si taiate fasiute) cu maioneza si un pic de usturoi nu va place?
Daca vi se pare prea greoaie doar cu maioneza, puteti "indoi" cu smantana si iaurt... proportii dupa gust!