Mamici si gravidute curajoase de Nov-Dec2008 (139)

Raspunsuri - Pagina 7

Inceputul discutiei

Link direct catre acest raspuns babyzapi spune:

Monicus multumim frumos ...in curand vine si printesica ta pe lume...mai e doar putin

In noaptea asta il mutam pe bebe in camera lui, sper sa doarma bine singurel. Ma duc sa dau cu aspiratorul si sa sterg praful.

dulce mamici si burtici.

Isabela lui Raphael Nicolas 23.10.2008

Primul nostru

Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns Amalia spune:

Criss cu mare placere! Ma bucur ca te-a ajutat si pe tine!
Imi pare rau ca nu te simti bine! E adevarat ca nu ne asteptam sa intampinam probleme si dupa..dar o sa treaca si astea pana la urma! Sigur nu te mai gandesti la durere cand iti vezi bebelina!
Multa sanatate!

Ami, mamica lui David Alexandru (26 iulie 2001) bobocel de clasa 1
si Luca Gabriel (31 octombrie 2008)

Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns anca_27 spune:

Diana, nu mai continui Dialogurile strumfesti? Imi faceam curat printre paginile din Favorites, si-am gasit pagina salvata, inca inainte sa fiu fan DC mi-o facuse copy/paste o prietena si tot dadeam refresh ocazional sa vad ce-a mai scos Ianca...

38+Sara

pozici
_

There is a crack, a crack in everything
That's how the light gets in. (L. Cohen)

Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns Amalia spune:

Caterina la prima nastere s-a lasat burta cu cateva ore inainte sa nasc...la a doua..cu vreo 3 saptamani inainte!
Asa ca nu e o regula..
Vine el bebicul cand ii e sorocul!

Citat:
citat din mesajul lui caterinas

Fetelor care ati nascut natural, spuneti-mi si mie cu cat timp inainte vi s-a lasat burta ca eu nu mai am rabdare. Sunt nervoasa, ma simt ca o balena esuata, ma cert tot timpul cu cei de acasa. Noroc ca sunt ei mai destepti si nu ma baga in seama.


37+ Andrei


Ami, mamica lui David Alexandru (26 iulie 2001) bobocel de clasa 1
si Luca Gabriel (31 octombrie 2008)

Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns Mirtha spune:

Sunt super frinta - povestesc mai tirziu dar pun Orientativ
materialul acesta , poate va este de folos
Cresterea Ponderala a Bebelusului Pana la 1 An

Greutatea aproximativa, la nastere este de 3000-3500 de grame. O greutate normala se incadreaza intre 2500 si 4500 de grame. Bebelusii nascuti sub 2500 de grame sunt subdezvoltati si in general, sunt aceia nascuti prematur. Cei care la nastere depasesc 4500 de grame sunt considerati supraponderali, copii uriasi.

Imediat dupa nastere, este normal ca nou-nascutii sa piarda in greutate, in general cam 100-150 de grame, greutate pe care o vor recupera in urmatoarele zece zile. Scaderea in greutate se observa in primele 3-5 zile. Aceasta se datoreaza trecerii traumatizante de la viata intrauterina la cea extrauterina, efortului de a se adapta si faptului ca pierderile prin urina, scaun, piele si plamani, adica prin respiratie, sunt mai mari decat cantitatea de lichide pe care o primeste. Daca nu depaseste o zecime din greutatea corpului la nastere, adica 300 de grame din 3000, pierderea in greutate nu este alarmanta si nu prezinta importanta. Este ceea ce se numeste scaderea ponderala fiziologica.

De obicei, bebelusii incep din nou sa creasca din ziua a 4-a sau a 5-a, atingand in ziua a 10-a sau cateodata mai tarziu, chiar greutatea de la nastere.

Atentie! Daca bebelusul nu a atins la inceputul saptamanii a 4-a, greutatea de la nastere, atunci trebuie sa ne sesizam, gandindu-ne la subalimentatie sau chiar boala. In aceste conditii, trebuie anuntat imediat medicul.

In urmatoarele treisprezece saptamani, sugarul creste in greutate cu 150-200 de grame pe saptamana, dupa care cresterea devine mai lenta si continua fara oscilatii prea mari. Este foarte important acest aspect caci evaluarea dezvoltarii normale a copilului, in prima faza dupa nastere, se face prin urmarirea acestui proces de crestere in greutate.

Greutatea la nastere depinde de mai multi factori.

Spre exemplu :

- baietii au o greutate mai mare decat fetele;

- primul nascut are o greutate mai mica decat fratii nascuti mai tarziu.

- in functie de ereditate, cei cu parinti inalti si bine facuti, vin pe lume cu o greutate mai mare decat cei ai caror parinti sunt de statura mica

- de asemenea factorii de mediu, sau fumatul in timpul sarcinii pot influenta greutatea corporala la nastere.

Pentru a aprecia felul in care se dezvolta copilul vostru si de asemenea, daca ratia zilnica de lapte este suficienta, recomandam cantarirea regulata, dar saptamanal sau lunar, ci nu zilnic. Caci un sugar, chiar foarte sanatos, nu creste zilnic. De aceea e bine sa-l cantariti saptamanal, la inceput, apoi la 2 saptamani si apoi lunar.

Daca vreti sa aflati greutatea exacta a bebelusului, il dezbracati de tot. Cantarirea este indicata fie dimineata inainte de masa, fie seara inainte de baie, oricum e bine sa se faca la aceeasi ora, dar niciodata imediat dupa masa.

Foarte multe mame tin sa-si vada copilul dolofan, bucalat, plin de pernute. Acesta nu este nici pe departe un semn de sanatate. Sanatatea copilului este apreciata de catre medic dupa cu totul alte criterii, cum ar fi starea generala, buna dispozitie a copilului, gradul de dezvoltare, taria musculaturii, culoarea si calitatile pielii. Un copil gras nu este in niciun caz mai ferit de boli, ci dimpotriva, mai expus, grasimea facandu-l mai putin rezistent. Mai gras sau mai slab, important este ca bebelusul sa fie sanatos, vioi si bine dispus.

Incercati nici sa-l indopati, dar nici sa-l subalimentati, ambele extreme fiind periculoase.

O schema care sa va ghideze orientativ, o vom etala mai jos, cu mentiunea ca datele reprezinta o medie si nu sunt absolut obligatorii. Unii copii cresc mai repede, altii mai incet. Sunt copii care cresc in salturi, recuperand rapid stagnarea. Deci nu aveti motive de ingrijorare daca bebelusul vostru nu creste dupa aceasta schema.

Ritmul de crestere este influentat de modul de hranire, spre exemplu un copil alimentat cu lapte matern va inregistra o crestere mai regulata, spre deosebire de cel hranit artificial.

Recuperarea greutatii de la nastere presupune atingerea ratiei alimentare optime. In general un sugar cu greutatea medie de trei kilograme si jumatate, trebuie sa consume 700 de grame pe zi de lapte, astfel are nevoie de 80-100g de lapte pe kilogram-corp.

Fie cand atinge greutatea de cinci kilograme, fie la varsta de trei luni, copilului i se poate completa hrana cu alimente solide.

Deci cresterea ponderala medie a unui sugar sanatos:

- in primele 4 luni va creste cu 750-800 de grame pe luna sau 175-200 de grame pe saptamana;
- intre 4 si 8 luni va creste cu 500-600 de grame pe luna sau 100-125 de grame pe saptamana;
- din luna a 8-a pana la 1 an creste cu 250-300 de grame pe luna sau 60-75 de grame pe saptamana.


Sau calculand pe zile, un sugar ar trebui sa creasca in medie:

- in primul trimestru cu 25 de grame pe zi;
- in al doilea trimestru cu 20 de grame pe zi;
- in al treilea trimestru cu 15 grame pe zi;
- in al patrulea trimestru cu 10 grame pe zi.

In lunile 4-6, greutatea de la nastere se dubleaza, iar in jurul varstei de 1 an se tripleaza.

La optsprezece luni, greutatea unui copil cu dezvoltare medie este de douasprezece kilograme. La varsta de 3 ani, poate ajunge la 13,5 - 14 kilograme.

La cei nascuti prematur, greutatea de la nastere se dubleaza pe la 3 luni si jumatate si se tripleaza catre a 6-a luna, la 1 an ajungand sa se cvadrupleze. In general copiii cu greutate mai mica la nastere, cresc ulterior mai repede, recuperand ramanerea in urma.

Un sugar care nu ia in greutate 1-2 saptamani reprezinta un semnal de alarma si trebuie examinat de catre medic pentru a depista eventualele cauze ale stagnarii ponderale.

Reamintim, toate aceste cifre sunt orientative, cresterea presupune variatii si diferente de la copil la copil, ritmul de parcurgere a etapelor fiind diferit

Mirtha mama de Eva
http://community.webshots.com/album/565533323SncafB?start=0

Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns Mirtha spune:

Si pe asta

Cand primeste sugarul suficient lapte
Copilul nou nascut
Puteti sa va ghidati dupa combinatia dintre castigul in greutate si satisfactia bebelusului. Este bine sa reamintim ca pe tot intinsul globului, acolo unde nu exista cantare sau medici, mamele considera ca sugarul primeste suficient lapte bazandu-se doar pe faptul ca pare satisfacut si arata bine, iar acest sistem se dovedeste eficient in cel putin 9 cazuri din 10.

In general, veti decide impreuna cu medicul dumneavoastra in ce masura bebelusul se hraneste suficient urmarind comportamentul acestuia pe parcursul a cateva saptamani si pe baza castigului sau in greutate. Nici unul dintre acesti indicatori luat separat nu este concludent. Un sugar care pare multumit si ia rapid in greutate, e evident ca primeste suficient lapte. Un bebelus care plange din rasputeri in fiecare dupa-amiaza sau seara, dar creste in greutate in ritm normal, probabil ca primeste suficient lapte, probabil are colici abdominale. Un altul care ia incet in greutate, dar pare satisfacut, este, de cele mai multe ori, genul de copil care se ingrasa greu. Cu toate acestea sunt si unii copii care nu protesteaza chiar daca nu iau deloc in greutate. Sugarul care probabil nu primeste suficient lapte este acela care creste foaret incet in greutate si caruia ii este foame mai tot timpul. Comportamentul sau poate fi ori neobisnuit de agitat, ori letargic. El va murdari cel mult 6 scutece pe zi, urina sa va fi mai inchisa la culoare sau puternic mirositoare, iar scaunele sale vor fi mai rare. Orice sugar care nu incepe sa ia normal in greutate pana la sfarsitul celei de-a duoa saptamana de viata, trebuie sa fie trezit din somn la fiecare doua sau trei ore si incurajat sa suga mai des. Bebelusii care sunt somnorosi la san, pot fi ajutati sa suga ajutandu-i sa regurgiteze aerul si mutandu-i la celalalt san cand au tendinta sa adoarma. Daca acest ritual este repetat de 4 sau 5 ori in timpul unui supt, majoritatea acestor sugari vor incepe sa ia in greutate si sa suga viguros dupa 5 - 7 zile.

Sugarii alaptati la san trebuie sa fie vizitati de medicul lor pediatru sau de asistenta de pediatrie la nu mai putin de doua saptamani de la iesirea din maternitate si chiar mai devreme in cazul in care alaptarea nu a debutat cu succes in spital.

In majoritatea situatiilor puteti presupune ca sugarul primeste suficient lapte, cu exceptia in care comportamentul sugarului va indica foarte clar contrariul, iar doctorul si asistenta de pediatrie va confirma aceasta. Desigur ca, in ceea ce priveste fiecare supt ca atare, va puteti declara multumita daca si sugarul pare multumit.

Durata suptului, aspectul sanilor sau al laptelui nu sunt concludente.

Problema masurii in care sugarului ii este sau nu suficienta cantitatea de lapte pe care-o primeste este probabil de natura sa o deruteze pe proaspata mama. O constatare empirica folositoare arata ca, incepand cu a 5-a zi de viata, nou-nascutul uda 6 pana la 8 scutece pe zi, are scaun de 4 pana la 10 ori si suge de 8-10 ori in acelasi interval.

Durata suptului cu certitudine nu va poate arata daca aveti sau nu lapte suficient. Sugarul poate continua sa suga - uneori timp de inca 10 minute, alteori pana la o jumatate de ora - si dupa ce a epuizat deja majoritatea laptelui din san si asta pentru ca inca simte cateva picaturi scurgandu-se din mamelon, pentru ca ii face pur si simplu placere sa suga sau pentru ca este inca treaz si se simte bine. Observarea atenta si cantarirea unor bebelusi ceva mai mari, au aratat ca acelasi sugar va parea satisfacut chiar daca suge doar 100 ml de lapte la o masa si 300 ml la alta.

Majoritatea mamelor cu experienta s-au convins ca nu pot aprecia cantitatea de lapte continuta in sani dupa aparenta plenitudine a acestora inaintea suptului. Pe parcursul primei saptamani sau chiar a primelor 15 zile sanii sunt evident mai plini si mai fermi ca o consecinta a modificarilor hormonale, dar dupa un timp ei redevin de obicei mai moi si mai putin proeminenti, in ciuda faptului ca secretia lor de lapte este in crestere. Un bebelus poate suge 175 ml de lapte dintr-un san care mamei nu i se pare nici pe departe plin. Nici culoarea sau aspectul laptelui nu sunt concludente. Laptele de mama pare intotdeauna mai subtire si usor albastrui in comparatie cu cel de vaca si nu exista variatii importante in tip ale compozitiei sale la aceeasi mama sau de la o mama la alta.
Cel mai des intalnita situatie care starneste ingrijorarea mamei este cea in care sugarul incepe sa se gite idiat dupa alaptare sau intre supturi. Primul gand care-i trece prin minte este ca nu are suficient lapte. Aceasta presupunere este, insa, de cele mai multe ori gresita. Realitatea este ca majoritatea sugarilor, mai ales la prima nastere, au perioade de agitatie, in deosebi dimineata sau seara. Sugarii alaptati la biberon se agita la fel de des ca si cei alaptati la san. Bebelusii care sug cat de mult lapte pot sunt la fel de agitati ca si cei care nu sug destul. Daca mama isi da seama ca, in mod cert, majoritatea perioadelor de agitatie ale sugarilor din primele saptamani de viata nu se datoreaza foamei, ea nu-si va pierde asa de repede increderea in capacitatea sa de a oferi lapte suficient sugarului. Desi mult mai putin probabil, este posibil ca un sugar sa devina agitat si daca ii este foame. Cu toate acestea, foamea mai degraba trezeste sugarul mai devreme din somn pentru urmatorul supt, decat sa il deranjeze in prima ora sau primele doua ore dupa ultima alaptare. Daca ii este foame, aceasta se poate datora unei cresteri rapide a apetitului sau poate reprezenta uneori semnul unei usoare secretii lactate a mamei, ca urmare a oboselii sau stresului psihic. In ambele cazuri raspunsul este acelasi: fiti sigura ca se va trezi si va suge mai viguros una sau mai multe zile, pana ce sanii se adapteaza cererii crescute, iar apoi probabil ca se va intoarce la programul sau obisnuit de alaptare.

Intentia de a-i da sugarului un biberon suplimentar cu lapte trebuie amanata pentru cel putin 2 saptamani. Bebelusului trebuie sa i se permita sa suga des, chiar si la interval de 2 ore (masurate de la inceputul unui supt pana la inceputul urmatorului), timp de 20 - 40 de minute. Daca pe parcursul acestei una-doua saptamani sugarul ia rezonabil in greutate, amanati din nou introducerea unui supliment la biberon pentru cel putin inca 2 saptamani. Bebelusul poate fi linistit in aceste perioade de agitatie dandu-i o suzeta sau un biberon cu apa, eventual indulcita. Uneori mama poate dori sa-si alapteze sugarul chiar mai des decat la 2 ore interval, lucru care nu-i poate face nici un rau copilului, dar mama va ajunge la o stare de extenuare. Zece supturi pe zi vor oferi sanilor o stimulare aproape maximala. Mama are insa nevoie de timp si pentru a se odihni si relaxa.

[red]Si un n link http://www.calcule.ro/Views/Calculator.aspx?sid=30#[/red]

Mirtha mama de Eva
http://community.webshots.com/album/565533323SncafB?start=0

Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns Amalia spune:

Diana fericit-o, eu atatea ore n-am stat pana acum (decat cel mult 2) pentru ca face caca si nu se suporta murdar... In plus, fiind frig, nu pot sa-l schimb afara, nici nu-mi dau seama daca asta e problema...si uite asa revin acasa..

Citat:
citat din mesajul lui diana21


Noi am fost in parc si am stat vreo trei ore afara! Bebe a dormit non-stop, acum doarme iar, iar de papat, nu prea are de gand sa pape. Am patit ca Mav, am sanii pietroi, e a doua oara azi cand ma mulg. Oare nu-i e foame??? Azi a papat de doua ori (in opt ore), dar vad ca e multumit !

Fetelor, eu as citi niste povesti ale nasterii, dar nu le mai gasescin urma. Ce-ati facut cu ele? Nu le puneti la semnatura?

_

Diana, mamica Domnisoarei Nasturel si a bebelushului Tudorel

Dialoguri strumfesti









Ami, mamica lui David Alexandru (26 iulie 2001) bobocel de clasa 1
si Luca Gabriel (31 octombrie 2008)

Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns carmendu spune:

amalia- multumec pentru prospect. asa i-l dau si eu. chiar inainte sa manace. nu stiu exact daca functioneaza, dar sunt perseverenta.
diana- multumesc frumos pentru aprecieri.
alra, otilia, ocean- ce faceti fetelor over fourty plus?
otilia- a venit sotul? cum e?

carmen lui Victor 15 noiembrie 2007
pozele noastre

Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns vrabiuta spune:

buna seara
suntem acasa, am intrat doar 1 min sa va multumesc tuturor pentru felicitari si sustinere si s a va arat o poza cu printesa mica la o ora de viata:
http://good-times.webshots.com/photo/2115024550034520309AKdVzt



mami de si graviduta

Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns diana21 spune:

Carmendu,, mami, suntem in 2008 !

_

Diana, mamica Domnisoarei Nasturel si a bebelushului Tudorel

Dialoguri strumfesti






Mergi la inceput