Americancele gatesc - 5
Raspunsuri - Pagina 18
Hilde spune:
Hello aproape de Craciun,
Am facut si eu racitura/piftia de curcan astazi. Prima data in viata mea.A iesit ok, este tare dar am pus prea mult usturoi. Daca mancam piftia, nu mai iesim din casa o zi.
N-am facut nici foarte multa. Am avut un curcan imens din care am pus o aripa si partea de jos a unei pulpe. Pus doua cepe, cativa usturoi, 2 morcovi, foaie de dafin, piper si fiert 4 ore. La sfarsit am pisat niste usturoi si am pus peste.
Acum ascult colinde la NPR din estul Europei si fac cozonac unguresc( Baigli). Si pe asta il fac prima data in viata mea. Umplutura cu cozonac a fost simplu de facut dar cea de mac mi-a scos par alb. Ca mama zice ca nu sunt bune semintele de mac intreg, trebuie macinate. Pai cu ce sa le macin eu?
Masina de macinat cafea nu vrea sa macine prea fin. Asa ca l-am fiert cu lapte si apa vreo ora si apoi l-am bagat la mixerul de bucatarie pana l-am facut ca o crema. Acum nu stiu daca asa trebuia sa fie. I-am pus si stafide si mar. Vad ce-o sa iasa.
Mai spuneti ce mai gatiti voi ca sa ma mai inspir si eu. Mai ales dulce.
Sarmalele le fac marti. Am fost si am cumparat carnea de la ferma. Gatesc ca pentru o familie de zece persoane si nici nu fac Craciunul acasa. Dar impart si eu mancarea cu vecinii.
Hilde spune:
Citat: |
citat din mesajul lui Llaura La gust e ff buna si nu are deloc grasime; . |
Eu n-am stiut cat e de buna piftia de curcan pana anul asta. Mama facea numai din porc.
Hilde spune:
Poate vrea cineva sa faca cozonac unguresc. Noi nu ne prea omoram dupa cozonac normal. Mancam stafidele si nuca de la mijloc si restul aruncam.
Am gasit reteta asta pe internet si iesit bine. Mama pune totul dupa ochi si nu pot sa ma bazez pe reteta ei.
Ingrediente:
-1 kg faina
-100 gr. unt
-100 gr. margarina topita
-2 oua
-sare
-1 1/2 lingurita drojdie uscata
-un pic de zahar
- lapte cat cuprinde (cca o cana)
Preparare:
1) 50 grame zahar se fierb in 120 grame apa , se adauga 200 grame nuca macinata , lapte , iar dupa racire se aromatizeaza cu scortisoara , coaja de lamaie+cateva picaturi de lamaie.
2) 50 grame zahar se fierb in 120 grame apa , se aduga 200 grame mac macinat , 50 grame unt , un mar ras si stafide.
Se intind foi ca pentru placinta, se pune umplutura si apoi se ruleaza. Nu cresc precum cozonacii normali. Eu am pus trei cozonacei din astia intr-o tava de placinta.
Se framanta , se lasa la dospit 1/2 ora. Se coc pana sunt rumeni deasupra.
CamiM spune:
mai ce de bunatati.. cred ca sunt singura care nu s-a apucat inca de gatit pentru Craciun.. lenesa..
Uta_ciun si noua ne place tabouleh!!
Cami - mami de de mai: Sofia Alexandra - 2006 si Sabina Adriana - 2008
Ramona J spune:
Multumesc Uta Ciun. Imi place tabouleh, am facut si ai mei n-au prea fost amatori. Cred ca mai incerc si o sa folosesc mai putin patrunjel, cred ca asta a fost problema. Tot cu patrunjel imi place si mie, am vazut ca si unele restaurante il au asa - deci mai sint ca noi.
Noi mincam de ani buni piftie de curcan, de acum imi place mai mult decit cea de porc. Mie mi se intimpla sa dau gres cu sarea sau cu usturoiul, ca mai scade lichidul. Asa ca daca are cineva cantitati cu care sa nu dau gres spuneti please. Oricum, la noi piftia e traditie de Revelion, mai am timp.
Abia incep si eu sa imi conturez un plan cu mincarea de Craciun. Fac salata de boeuf (pui de fapt) si supa aferenta, niste sarmale (sa vad daca mai am foi de vita, dar cine le impacheteaza?), am prajiturelele alea mediteraneene si nu stiu ce praji sa mai fac si eu. Poate un moussecake (wink-wink!)
Vreau ceva simplu si gustos. Ziceati ca sint bune prajiturelele lui Lexi, poate sa le incerc pe alea. Miine trebuie sa ma hotarasc, sa vad ce trebuie sa mai cumpar.
O sa merg la rusi sa pun de un platou, pe linga cirnatii nostri de casa. V-am mai zis ca am facut cirnati?
Ramona J spune:
Hilde, voi n-aveti magazin rusesc? Eu cumpar de la ei macul gata pregatit, il mai imbunatatesc cu un pic de lapte si vanilie.
Cozonac as face si eu, dar imi trebuie reteta de aluat pentru masina de piine.
Hilde spune:
Avem magazin rusesc dar nu m-am gandit ca gasesc la ei asa ceva. O sa ma uit maine ca trebuie sa ma duc sa iau ulei de floarea soarelui de la ei.
Btw, voi unde gasiti ulei de floarea soarelui?
Eu evitam sa cumpar produse rusesti( nu stiu de ce, neincredere probabil :)) dar magazinul american la care gasesc ulei de floarea soarelui il vinde acum cu 9$/litru. Si m-au suparat, ca era 5$ acum doua luni.
De ce or continua oamenii astia sa scumpeasca totul cand toate materiile prime se ieftinesc?
Hilde spune:
Ramona, am gasit doua retete de cozonac salvate la mine pe computer pentru masina de paine. Sunt de pe undeva de pe internet, poate chiar de pe acest forum. :)
I.Cozonac framantat cu masina de paine
250gr.lapte caldut
90 gr. zahar(8 linguri rase)
2 oua
astea se amesteca impreuna si se toarna in cuva masinii de paine
apoi:
-zahar vanilat(cat doriti-eu pun un pliculet)
-rom
-90 gr. margarina(cam 8 linguri rase)
-520 gr. faina (nu mai mult)
-2 lingurite si jumatate drojdie granule(din aia din borcanele)
Se pun toate in ordinea scrisa in masina de paine,se lasa la framantat(doar),se scoate imediat coca dupa ce a bipait masina,se modeleaza(eu fac 2 suluri rasucite in care pun rahat) apoi cu ele in tava de cozonac.Acoperiti tava cu un prosop si mare grija ca trebuie sa creasca la caldura(eu deschid cuptorul la 200F si pun tava sus pe placa aragazului).
Cand a crescut se unge cu ou+putin lapte,se presara cu zahar brun granulat si la cuptor cu el pt 30' la 350F.
II.Cozonac framantat cu masina de paine
lingurita de drojdie uscata (3 gr.)
1/4 cana de lapte caldut (50 ml.)
1/4 cana de zahar (4-5 linguri de zahar)
Un praf de sare
3 galbenuse
1/2 cana de smantana (8 linguri rase de smantana)
8 Linguri de unt (110 gr.)
3 1/2 cani de faina (500 gr.)
Vanilie
Coaja rasa de lamiie sau portocala
daca ai robot sau masina de paine se pun toate ingredientele inauntru si se framanta bine. se scoate din cuva si se pune la crescut in vas uns cu unt, la loc ferit de curent.
Inainte de a baga cozonacul la cuptor se bate un ou cu 1 lingura de lapt si se unge cozonacul, peste ou se presara zahar sau seminte de susan. Se coc la 180°C 30 - 35 minute.
Ramona J spune:
Hilide, tu de care ulei american ai folosit? Am avut unul foarte bun si acum nu mai stiu cum il cheama. Cred ca Hain era. La Natural Grocers nu e mai mult de $6-7.
Cumpar si eu de la rusi, nu e la fel de bun.
Hilde spune:
Tot de la Hain cumpar si eu dar la mine e 9$.
Folosesc o sticla pe luna sau poate chiar o luna si jumatate, nu e mare scofala pana la urma. Dar ma deranjeaza ca au crescut pretul asa de rapid si ma gandeam sa fac un pic de greva.