Mamici si gravidute curajoase de Nov-Dec2008 (134)
Raspunsuri - Pagina 10
Mirtha spune:
Marush felicitari. Sa aveti sanatate si un prunc mancacios ! Refacere rapida !
Alra ma bucur ca ai pus in webshtos imaginea fetitei cu masca pt. aerosoli. Nu stiu daca sotul va gasi aici ceva identic dar macar are o idee despore ce sa intrebe si ce cauta. I-am aratat-o iar acum pleaca in cautari.
Mirtha mama de Eva
http://community.webshots.com/album/565533323SncafB?start=0
Amalia spune:
VonHelen Ma bucur mult ca merge bine cu alaptatul! Las-o incolo de proba suptului si de cantar...o sa-l cantaresti cand face luna! Proba asta este cel mai bun motiv de stres pentru o mamica!
Cat priveste alaptatul noaptea..stiu ca-ti e greu, dar noaptea suge mai mult si mai linistit bebe. In plus si tie iti vine lapte mai mult...asa ca nu sari peste acest alaptat ca sa-i dai din biberon, chiar daca si acela e laptele tau. Alaptand si noaptea, organismul tau va stii sa-si regleze cantitatea de lapte pe care trebuie sa o produca si va creste productia.
Pupici dulci si sanatate!
Citat: |
citat din mesajul lui VonHelen Buna dimineata mamici si burtici! Multumesc fetelor pentru sfaturi in legatura cu alaptatul! am reusit sa-l pacalesc pe bebe cu tzatza ; numai noaptea e mai greu..nu prea are nici el rabdare ca e somnoros si flamand iar eu sunt obosita....dar ii dau tot laptele meu conservat in frigider. acum sa vad cum ia bebe in greutate..cum poti sa te asiguri ca papa suficient san...la mine un semn ar fi ca il aud cum inghite..mai e si proba suptului dar am cantar obisnuit si nu din acela electronic; deci e mai greu de monitorizat ! A venit pe lume bebe Tudor "Faptul ca ai un pian nu te face pianist, dar nasterea unui copil sigur te face parinte" Michael Levin |
Ami, mamica lui David Alexandru (26 iulie 2001) bobocel de clasa 1
si Luca Gabriel (31 octombrie 2008)
Otiliav spune:
A mai nascut o mamica din lista noastra, Machus, am citit aici:
Citat: |
citat din mesajul lui magdita "Am nascut la Galati cezariana 11:45 Bogdan Andrei 3600 g apgar 9. Cand i-am auzit glasul am izbucnit in hohote de plans" - Machusica Felicitari din tot sufletul draga noastra, sa va traiasca minunea, sa fie sanatos si mancacios si sa va faca cei mai fericiti parinti din lume !!! Cu siguranta se va intampla minunea !!! aspiranta din aprilie 2004 Doamne ajuta tuturor In asteptarea ingerasului "Am invatat ca indiferent cat de mult suferi, Lumea nu se va opri in loc pentru durerea ta." "Avem timp" - Octavian Paler www.flickr.com/photos/12786534@N04/" target="_blank"> |
Felicitari Machus, sa fie bb sanatos si cuminte!
Mirtha, stai asa, inteleg ca Eva nu are nimic. Nu fi si tu ca in povestea cu drobul de sare. Nu poti tine copilul asa intr-o cupola de sticla, iar musafirii poate nici ei nu stiau ca vin cu vreun visrus la purtator.
In momentul de fata si eu am o amigdala putin umflata si ma doare si urechea asa ca pun picaturi in ureche, vitamina C si sper sa treaca. Am si Oscillo in casa dar in pastrez pentru situatii mai nasoale. Si dupa ce mananc merg sa fac 2 pufuri cu Bioparox pe amigdala, pe mine mereu m-a ajutat Bioparoxul.
Mami de www.dropshots.com/otiliav" target="_blank">Ana nazdravana (18.12.2004) si Minunea din burtica 39+
Pozele noastre
Amalia spune:
Machus FELICITARI pentru bebe Bogdan Andrei! Refacere rapida, mult laptic si bebe sa nu stie de colici!
Otilia multumim mult pentru vestile bune pe care ni le-ai adus astazi!
Citat: | ||
citat din mesajul lui Otiliav A mai nascut o mamica din lista noastra, Machus, am citit aici:
Felicitari Machus, sa fie bb sanatos si cuminte! Mami de www.dropshots.com/otiliav" target="_blank">Ana nazdravana (18.12.2004) si Minunea din burtica 39+ Pozele noastre |
Ami, mamica lui David Alexandru (26 iulie 2001) bobocel de clasa 1
si Luca Gabriel (31 octombrie 2008)
Mirtha spune:
Otilia multumesc . Acum sunt suparata si inciudata. Sunt constienta ca vreunul din musafiri poate a fost doar purtator dar acum , in acest moment , nu mai vreu sa aud de musafiri. Mi-e frica momentan. Poate mai tirziu sa mai treaca perioada de gripe si croncobauri.Cumparam si Bioparox.Si imi mai este ciuda si ca nu am reusit sa imi fac inca din perioada sarcinii o lista cu ce-i permis in timpul alaptarii si am ajuns acum sa barcai dupa medicamente.
Am pornit pe ideea ca ce era permis in sarcina e permis si in alaptare si se pare ca nu-i chiar asa. Sanatate si voua. Ma bucur ca te-ai simti in mare parte bine la petrecer. Si vad ca si la trepidatii muzicale e rezistenta Junioara !
Uite aici am gasit o mica lista , dar mai caut : Majoritatea medicamentelor ajung in laptele matern, dar de obicei numai in mica cantitate. Foarte putine medicamente pot cauza probleme sugarilor chiar si in doza mica. Mamele care alapteaza si care sunt sfatuite sa inceteze alaptarea din cauza unui anumit medicament ar trebui sa intrebe daca medicul este sigur de aceasta verificand cu surse de incredere si/sau prescriind un alt medicament cu riscuri mai mici sau fara nici un risc. In zilele noastre este rar o problema sa se gaseasca un medicament alternativ mai sigur. Daca medicul nu este flexibil, mama ar trebui sa caute si o a doua opinie si nu sa inceteze sa alapteze.
Majoritatea medicamentelor sunt sigure daca:
Sunt in general prescrise si pentru sugari - cantitatea pe care sugarul o asimileaza prin lapte este mult mai mica decat cea pe care ar asimila-o daca i s-ar administra medicamentul direct;
Sunt considerate ca fiind fara nici un risc daca sunt administrate pe perioada sarcinii.
Nu sunt absorbite de stomac sau intestine-acestea includ multe, dar nu toate medicamenetele administrate prin injectie.
Exemple sunt: gentamicin (sau alte medicamente in aceasta familie de antibiotice), heparin, interferon, anestezicele locale, omperazole.
Nu ajung in lapte - unele medicamente sunt prea mari ca sa ajunga in lapte. Exemple sunt: heparin, interferon, insulina...
Urmatoarele sunt cateva medicamente de baza folosite in timpul alaptarii si considerate fara riscuri:
Acetaminophen (Tylenol, Tempra);
Alcool (in cantitati rezonabile);
Aspirina (in doze obisnuite si pentru perioade scurte);
Majoritatea medicamentelor antiepileptice;
Majoritatea antihipertensivelor;
Tetraciclina;
Codeina;
Ibuprofen;
Prednisone;
Thyroxin;
Propylthiourocil (PTU);
Warfarin;
Tricyclic;
antidepresante;
Sertraline (Zoloft);
Paroxetine (Paxil);
Alte antidepresante;
Metronidazole (Flagyl);
Omperazole (Losec);
Nix;
Kwellada.
Nota: Desi in general este fara riscuri, fluoxetine-ul (Prozac) este mentinut in corp o lunga perioada de timp. Deci, un copil nascut de o mama care si-a administrat acest medicament in timpul sarcinii, va avea mari cantitati in corp, si chiar o mica cantitate adaugata in timpul alaptarii poate rezulta in acumulari importante si efecte secundare. Acestea sunt rare, dar s-au intamplat.
Medicamentele aplicate pe piele, inhalate (de exemplu medicamente pentru astm) sau aplicate la nas sau ochi sunt aproape intotdeauna fara riscuri in timpul alaptarii.
Anestezicele locale nu sunt absorbite de stomacul sugarului si nu prezinta nici un risc.
Anestezicele generale ajung in lapte numai in cantitati foarte mici (ca toate medicamentele) si nu se stie sa aiba efecte asupra sugarului. De obicei sunt retinute de organism foarte putin si sunt eliminate extrem de rapid de corp. Poti alapta de indata ce te trezesti!
Nu se cere intreruperea alaptarii daca mamei ii sunt administrate vaccine. Din contra, vaccinele vor ajuta sugarul sa-si dezvolte sistemul imunitar.
Razele X - o mama care este radiata sau scanata nu trebuie sa inceteze sa alapteze. Motivul este ca nimic nu ajunge in lapte, si chiar daca ajunge nu va fi absorbit de copil.
Semne de intrebare sunt puse in legatura cu scanarile radioactive si scanarile tiroidiene!
Mirtha mama de Eva
http://community.webshots.com/album/565533323SncafB?start=0
Mirtha spune:
Aici o lista cu cele contraindicate :
Ciudat aici gasesc paracetamolul ca fiind contraindicat.
Este contraindicata administrarea urmatoarelor medicamente in perioada de alaptare datorita reactiilor adverse grave manifestate la sugar:
cloramfenicolul poate produce sindrom cenusiu;
tetraciclinele produc colorarea in galben a dintilor si dismicrobism intestinal (distrugerea florei intestinale) cu tulburari digestive;
metronidazolul cauzeaza tulburari neurologice, deprimare medulara;
analgezicele de tip fenacetina si paracetamol produc methemoglobinemie;
purgativele produc diaree la sugar;
sedativele dau somnolenta la sugar;
antiinflamatoarele steroidiene (cortizoni) provoaca insuficienta corticosuprarenala si intarzierea cresterii;
antiinflamatoarele si antireumaticele (aspirina, indometacin doze mari) pot produce acidoza, hemoragii, tulburari respiratorii, convulsii;
anticoagulantele orale provoaca sangerari spontane;
antitiroidienele pot determina aparitia gusei si hipotiroidism.
Unele medicamente (alcaloizii din ergot - bromocriptina, contraceptive orale, hormoni estrogeni, diuretice, atropina) pot suprima lactatia daca sunt administrate la femeia care alapteaza. In unele cazuri special (laptele matern nu are calitatea necesara alimentatiei si se recomanda alimentatia artificiala cu lapte praf sau, in cazul in care in timpul naserii a survenit decesul copilului), se folosesc medicamentele care suprima lactatia.
Daca in perioada de alaptare intervine o situatie care necesita utilizarea unui tratament medicamentos, pe o perioada limitata de timp, se recomanda intreruperea alaptatului pe acea perioada.
Mirtha mama de Eva
http://community.webshots.com/album/565533323SncafB?start=0
Otiliav spune:
Amalia, pai daca tot umblu incoace si incolo pe forum, stii cum se spune, "mi-au cazut in mouse" , curiozitatea bat-o vina . Nu am nici un merit.
Alra, nu te vad online, oare nasti? m-ai lasat singura la schimbat semnatura .
Eu va pup, nu am timp de actualizat lista acum ca plecam la magazine, mai taziu incepe nebunia, iar dupa ora 5-6 se inchid ca asa-i in Norvegia.
Mami de www.dropshots.com/otiliav" target="_blank">Ana nazdravana (18.12.2004) si Minunea din burtica 39+
Pozele noastre
Mirtha spune:
Fetele am sunat pediatrul :
Acidul ascorbic este de fapt - Vitamina C .
Fenelfedrina nu e indicata pt. ca reduce productia de lapte. Nu are alte contraindicatii. A recomandat Paracetamol simplu si multa lamaie. Nu a recomandat Aspirina. Cica pina in 12 ani e problematica administrarea acestui medicament.
Mai trece luni pe la noi daca pina atunci nu da semne de raceala Pitica.
Mirtha mama de Eva
http://community.webshots.com/album/565533323SncafB?start=0
Amalia spune:
Eram datoare sa va povestesc cum s-a derulat nasterea celui de-a doilea puiut al meu..Luca..dar sa nu va speriati..de fel sunt vorba lunga..asa ca n-am reusit sa scurtez prea mult povestea..
Este inca vacanta pentru David asa ca de la ora 18 la 20 am iesit cu el afara. Rad si glumesc cu mamicile de prin parc…toate ma intreaba cat mai am de gand sa-l tin pe bebe in burtica…
M-a lovit o foame de nu mai pot! Am pregatit cu sotul meu masa de seara si-i povestesc, printre altele, ca a inceput sa ma doara discret sub burta. O durere slaba ca la ciclu…hm..dar ce mai seamana cu cea pe care o aveam cand eram in travaliu cu David…
N-o bag in seama si ma grabesc sa mananc. Ii spun sotului la un moment dat ca nu stiu daca e bine sa mananc atat, in caz ca nasc in noaptea asta…la care el..”pai lasa, baga acolo, ca daca e sa fie asa macar sa ai forta, sa nu fi lesinata” (maaaare dreptate a mai avut!)
Cat timp mananc simt ca se intensifica senzatia de sub burta…o usoara contractie..drept urmare iau o foaie si un pix si notez ora 20:52..si mananc linistita in continuare, fericita ca a trecut senzatia. Dupa cateva minute notez alta…20:59..si tot asa (sotul ma priveste ce fac, dar nu comenteaza nimic sa nu ma agite..si-si vede de masa). Termin de mancat si simt ca-mi vine sa merg la baie..culmea, am scaun, eu care ies de obicei dimineata. Imi zic in gand, macar daca e sa nasc am scapat de surprize neplacute! Acu’ daca tot sunt la baie..ia sa fac eu un dus, sa ma spal si la cap..sa mai trag o epilare rapida…ca..cine stie.
L-am dus pe David la culcare, i-am citit povestea de seara si m-am apucat sa-mi pregatesc si haine pentru plecare...ca cine stie.. Mai notez niste contractii…si-mi dau seama ca nu sunt deloc regulate…sunt ba la 5-6 minute…ba la 10…dar totusi nu ma slabeau deloc.
Se face ora 12 noaptea…ma conversez cu fetele pe forum si le povestesc ca am inceput sa notez contractile deja si ma gandesc daca sa ma duc sau nu la spital. Pe la 1:20 decid sa plecam la spital..deja incepusera sa ma doara contractile..nu rau, dar nu au cedat la No-Spa si nici stand linistita in pat. La 2 sunam la usa camerei de garda de la spital. Ma ia o asistenta in primire, ii explic ce si cum, sunt dusa sa mi se faca un control…si…dilatatie 2 si contractii eficiente. Deci clar, nasc!
Mi se fac formele de internare si sunt dusa in sala de travaliu. Ii fac semn sotului sa nu cumva sa plece, sa faca tot posibilul sa mai zaboveasca pe hol. Fiind noapte, il lasa sa intre, mai ales ca langa mine e o graviduta care e la perfuzii sa i se opreasca contractile (era in 33 de saptamani) si una care urma sa nasca dimineata prin cezariana….deci eram singura care trebuia sa nasc atunci.
Le fac brusc curioase si pe ele cand au aflat ca nasc natural si fara epidurala. Spun la asistenta la ce doctora sunt si mi se spune ca o vor suna cand este cazul. Nu insist pentru ca asa mi-a spus si mie doctora… Mi se spune sa-l trimit pe sot acasa sa doarma ca nasc abia mult mai incolo inspre dimineata si nu are rost sa bantuie pe hol, ca-n salon nu-l mai lasa. Il trimit..ce sa fac…
La 2:30 imi mai face un control pentru ca vedeau ca se intensifica contractile (eram si cu aparatul care ii urmareste bataile inimii lui bebe pe burta si era lasat tare…asa ca nu mai dormea nici o graviduta). SURPRIZA..dupa numai jumatate de ora de la sosire, de la dilatatie 2 ajunsesem la 6!! Se sperie asistenta si fuga-fuga sa sune doctora…care probabil ca s-a luat de ea ca e sunata asa tarziu, abia la dilatatie 6..iar ea explica ca totul s-a produs foarte repede.
Termina de vorbit la telefon si se concentreaza pe mine, sa stau linistita…hm, usor de zis. Linistita incerc sa stau..de teama sa nu le sperii pe cele 2 gravidute din salon. Contractiile deja ma dureau, dar taceam chitic, inchideam ochii cand ma apucau, strangeam cearceaful, ma crispam si …respiram cuminte cu am invatat…
Uff….se face ora 3..am uitat..cand a sunat asistenta doctora eu mi-am sunat sotul care tocmai ajunsese acasa, sa-l aduc inapoi..ca nasc atunci! Ma trezesc ca ma inund toata…mi s-a rupt si apa… Deja incep sa am senzatia ca trebuie sa ma screm…bebe vrea sa iasa…atunci sa vezi panica pe asistenta si pe moasa…si dai si mi se explica ca nu trebuie sa imping (ca nu ajunsese doctora)..ma controleaza si probabil ca vad capul..ca eu clar il simt ca vrea sa iasa,..doctora inca nu ajunsese…pai cum era s-o faca cand a fost sunata atat de tarziu!
Si uite asa, sunt pusa sa ma abtin…o data, de doua ori.si tot asa….incep sa ma rastesc la ele ca nu pot sa ma abtin, ma retin contra naturii! Ora 3:15..intra doctora pe usa..era deja imbracata de spital, in 2 minute era sala de nasteri. Gata, nici nu m-a mai controlat…I s-a sugerat ca dilatatia e maxima de mult si eu stau cu picioarele crucis sa nu iasa..cine mai e ca mine…La 3:20 eram in sala de nasteri…si-a pus manusile si pana sa zica ea cum sa imping, il tinea pe Luca in brate!
Puiul mamei drag a racnit din toti plamanii cand inca nu-i iesisera picioarele! L-as sters putin si mi l-au dat sa-l pup…doamne ce senzatie..mi se scurgeau lacrimi pe obraji de mandrie si fericire si ce frumos mi s-a parut!
A urmat cusutul…ca mi se facuse si epiziotomie in secunda dinaintea nasterii…habar n-am cand sau daca mi se facuse sau nu si vreo anestezie..ca n-am avut habar de nimic..totul s-a petrecut pe o contractie si-n timp ce impingeam..Si dai si coase…si inautru si afara..ca deh, de la abtinerile alea s-a rupt putin si colul…mama ei de viata!
Sunt dusa la final inapoi in salon langa cele 2 gravidute care erau deja dezamagite ca au ales cezariana..ca daca asa se naste natural, vor si ele!
Ami, mamica lui David Alexandru (26 iulie 2001) bobocel de clasa 1
si Luca Gabriel (31 octombrie 2008)
Mirtha spune:
Aici despre alaptat cantitati si intervale. Orientativ
Folosirea exclusiva, in primele luni de viata, a laptelui uman este ceea ce se nume#351;te alimentatie naturala.ceea ce se numeste alimentatie naturala. Laptele mamei este alimentul ideal pentru sugar in primele 4 (6) luni de viata.
Laptele de mama este cel mai bun aliment al sugarului de varsta frageda, permitand o adaptare deplina la viata extrauterina. in viata intrauterina, copilul este hranit prin sangele mamei.
Dupa nastere, copilul se hraneste in mod independent, in care scop incep sa fie secretati fermentii digestivi din stomac si intestin, dar puterea lor este inca slaba. Numai cu incetul, in cursul lunilor urmatoare, sucul gastric si secretiile intestinale incep sa fie suficiente si digestia se poate desfasura in mod normal si cu alte alimente decat laptele mamei.
Laptele matern este alimentul cel mai bine suportat de sugar, este propriu speciei umane, se digera usor, este lipsit de microbi, contine vitaminele necesare, anticorpi (substante cu actiune antimicrobiana) si fermenti care ajuta digestia. in cazuri speciale nou-nascutul poate fi hranit cu lapte de vaca, dar acest aliment are multe inconveniente: este un lapte cu o compozitie nepotrivita pentru sugar, fiind destinat altei specii animale; se infecteaza lesne cu microbi care se inmultesc foarte repede, in special vara, daca nu este pastrat in conditii corespunzatoare; prin fierbere pierde fermentii si vitaminele. Astfel de copii vor primi de aceea un produs dietetic recomandat de medic: lapte praf integral sau unul din produsele mentionate mai departe.
Femeia care alapteaza se reface mai usor dupa nastere decat cea care nu alapteaza, se leaga mai mult de copil, este mai calma si are sentimentul datoriei implinite. Dar mai important este faptul ca sugarul hranit la san se dezvolta mult mai bine. Un copil hranit la san nu sufera de infectii intestinale de origine alimentara.
In primele 5 —6 zile dupa nastere, mama secreta un lapte care are ceva din serul sangvin pe care il primea fatul in uter si care se numeste colostru, iar po****r horastra sau colastra. Are culoare galbena, este translucid. Bogat in proteine (mai ales lactalbumine), saruri minerale si substante imunizante, este relativ sarac in lactoza, grasimi. Asigura echilibrarea organismului si
datorita continutului de saruri minerale, exercita o actiune laxativa, necesara in primele 24 de ore dupa nastere. Colostrul este cel mai potrivit aliment pentru primele zile de viata. Secretia de colostru dureaza circa 5 zile; face loc (alte 5 zile) laptelui de tranzitie.
Compozitia laptelui de femeie variaza in legatura cu perioada lactatiei si cu ora din zi. Compozitia variaza chiar in cursul aceluiasi supt: prima parte este mai saraca in grasimi decat laptele de la sfarsitul suptului. Cantitatea de lapte secretat in 24 de ore depinde si de vigoarea cu care suge copilul. Faptul ca laptele mamei este cel mai bun aliment pentru sugar este demonstrat in mod riguros si de faptul ca sugarii hraniti la san se dezvolta normal, au pielea roz-catifelata, cu un strat celulo-adipos tare, nu au tulburari gastrointestinale si se imbolnavesc mult mai rar decat cei hraniti artificial. O mama care si-a dorit copilul si-l iubeste trebuie s-o dovedeasca, hranindu-l la san!
Curand dupa nastere, unele mame nu au destul lapte. Ele nu trebuie sa-si piarda rabdarea, ci sa-si puna copilul la fiecare 3 ore la san, deoarece suptul este stimulentul cel mai bun pentru secretia lactata. Secretia lactata nu este abundenta la inceput; unele mame au putin lapte in primele 2 —3 saptamani, pentru ca apoi cantitatea sa creasca corespunzator, iar alte .mame au o cantitate mare de la inceput (furia laptelui) si sanii sunt durerosi. Daca mama observa ca copilul nu a supt cantitatea necesara, uda mai rar carpele, este agitat, nu doarme, plange (uneori este mai somnolent), nu creste in greutate, se va adresa medicului.
Copilul se naste cu deprinderea de a suge. Din primele clipe de viata se remarca miscarile de supt ale copilului. De aceea este bine ca sugarul sa primeasca laptele matern direct de la san. Daca ii vom da laptele mamei cu lingurita sau cana, mama va pierde mai curand laptele si apar pericolele contaminarii laptelui cu microbi.
Primul supt va fi la 6 —12 (24) de ore de la nastere (in functie de starea copilului si a mamei). In primele ore se dau la fiecare 2 —3 ore cate 2 —3 lingurite de apa fiarta si racita, zaharata 5%. Prima punere la san trebuie facuta cu rabdare, deoarece copilul are o usoara toropeala dupa nastere si oricum este... la primul supt.
Inainte de a pune copilul la piept, mama va trebui sa-si faca toaleta sinului si a mainilor: se va spala pe maini cu apa si sapun, dupa care va sterge sfarcul si pielea din jurul mamelonului cu apa fiarta si racita. Nu se va folosi solutia de acid boric, care este toxica pentru copil si de altfel, si ineficace.
Toaleta mainilor si sinului trebuie facuta cu regularitate la fiecare masa. Cand mama se poate ridica din pat va alapta copilul sezand comod pe un scaun, bine rezemata de speteaza acestuia si sprijinindu-si ambele picioare pe un scaunel mic, sau numai piciorul drept atunci cand alapteaza din sanul drept, sau stangul, cand alapteaza din cel stang. Daca mama sta incomod, oboseste curand si uneori ia copilul prea repede de la piept. Dupa ce schimba rufaria copilului, isi spala mainile si sanul, culca copilul pe genunchi si il sustine cu mana de-a lungul spatelui, capul copilului fiind asezat in plica cotului mamei; apoi ia sanul intre degetele mijlociu si aratator, mulge cateva picaturi de lapte si introduce mamelonul in gura copilului apasand usor sanul si supraveghind ca sugarul sa poata respira in timpul suptului
Durata si orarul supturilor.
Primele supturi nu vor depasi 5 —10 minute, deoarece cantitatea de colostru este mica, mameloanele trebuie protejate de fisuri si copilul nu are putere sa suga. Dupa cateva zile copilul se obisnuieste sa suga si trage laptele cu putere; se instaleaza si secretia lactata a mamei, de aceea, durata suptului poate fi prelungita pana la 15 —20 de minute. Accentuam ca durata suptului nu va fi niciodata prelungita peste 15—20 de minute.
La sfarsit, sugarul va fi ridicat vertical si sprijinit de pieptul mamei, provocandu-i-se eructatia (eliminarea aerului inghitit in timpul suptului), prin mici lovituri cu palma pe spate, intre omoplati. La inceput si in maternitate nou-nascutii normali sunt pusi de obicei la san la fiecare 3 ore: 6, 9,12,15,18 si 21 (eventual si 24). La unele maternitati se foloseste de la inceput programul de 5 mese in 24 de ore: 6,10, 14, 18, 22. Prematurii primesc 7—(10) supturi, la aproximativ 2 —(3) ore, in raport cu indicatiile medicului.
Copiii nascuti la termen, cu greutate normala si care cresc normal in greutate pot fi trecuti foarte curand (intre 4 si 6 saptamani) la 5 supturi in 24 de ore: 6,10,14, 18, 22. Este de dorit ca sugarul sa nu fie trezit din somn pentru a suge, chiar daca prelungim prin aceasta intervalul ca sa suga. in felul acesta suge mai puternic si, fiind satul, ramane linistit dupa supt, chiar daca nu doarme.
De fiecare data, alaptarea se face la un singur san. De altfel, laptele de la inceputul alaptarii este mai sarac in grasimi, deci un sugar care suge de fiecare data din ambii sani va primi un lapte mai putin hranitor. Cand mama are prea putin lapte, va pune copilul sa suga de fiecare data de la ambii sani. Daca, dimpotriva, laptele este in cantitate prea mare, cantitatea care a ramas dupa ce a mancat copilul se va extrage prin muls pana la ultima picatura, pentru a mentine in continuare secretia lactata. Exista in prezent si tendinta ca alaptarea sugarului sa devina dintr-o problema tehnica rigida — un act natural, supus legilor naturii. Unii specialisti recomanda o alimentatie „liberala", alimentatia „ad libitum" (cat vrea).
Toti sugarii normali au tendinta sa dezvolte „obiceiul" de a deveni periodic infometati; pot fi ajutati, dar raspunsul la intrebarea „cat de mult si cat de des sa manance" poate fi rezolvat in favoarea perceperii satietatii (saturarii) sugarului.
Alimentatia „ad libitum" nu dauneaza nutritiei sugarului si nici parintilor; parintii trebuie incurajati, pe masura ce capata
experienta, sa permita sugarului un aport de lapte matern „ad libitum".
Sugarii normali tind sa-si mareasca spontan intervalul intre supturi,
pe masura ce cresc:
- in primele 7—(10) zile, prefera 6—8 (chiar 10) supturi in 24 de ore, la intervale neregulate
-sugarii in greutate de 3 200—3 500 g au nevoie, de obicei, de 6—7 pranzuri in 24 de ore, la aproximativ 3 ore interval;
- majoritatea sugarilor de 4 000—4 500 g se multumesc cu 5 pranzuri in 24 de ore, la circa 4 ore interval;
- majoritatea sugarilor nu mai au nevoie de suptul de noapte la (1 1/2) —2—(3) luni; de aceea mama va suprima masa de noapte imediat ce este posibil;
- mama va favoriza tendinta naturala de marire a intervalului dintre
supturi; nu se va hrani sugarul ori de cate ori se trezeste.
Pe masura ce sugarul creste si capacitatea lui de comunicare cu mama se imbogateste se poate incerca trecerea nefortata la un program de alimentatie la san „mai rigid", mai potrivit atat pentru sugar, cat si pentru mama si familie. Aceasta se realizeaza usor la varsta de (2) —3 —(4) luni, iar daca tentativa reuseste, linistea mamei, mai putin solicitata, se va rasfrange pozitiv asupra starii sugarului.
In cazul in care o mama nu poate „descifra" ritmul foamei sugarului ei, sau nu se poate adapta la variatiile apetitului copilului (inclusiv datorita ocupatiilor sale) sau nu se simte in siguranta cu o schema „liberala" de alimentatie, sau in cazul sugarilor care sunt de la 3 luni intr-o cresa, se poate institui schema regulata de alimentatie naturala a sugarului.
Oricare ar fi schema dupa care este alimentat sugarul la san, trebuie evitate atat carenta, cat si excesul.
Alimentarea prea frecventa (cu exceptia primelor 1 —2 saptamani de viata) poate sa duca la supralicitarea digestiei, cu consecintele ei: nervozitate, somn superficial si/sau intrerupt, colici, scaune prea frecvente, prea lichide, crestere excesiva in greutate (peste 40 g pe zi in medie — adica peste 1 200 g pe luna); cresterea se poate chiar incetini uneori.
Cresterea normala in greutate dovedeste ca sugarul isi primeste cantitatea necesara de lapte. Atunci cand se banuieste o crestere insuficienta a greutatii, se poate face si proba suptului; se cantareste copilul, timp de 24 de ore, inainte si dupa fiecare supt, facandu-se diferentele dintre greutatea copilului inainte de supt si cea dupa supt; adunand cantitatile de lapte primite de copil la toate supturile din 24 de ore aflam cantitatea globala de lapte primita de copil in cele 24 de ore.
Cantitatea de lapte care trebuie sa o primeasca un sugar in 24 de ore depinde de varsta si greutatea lui. Orientativ vom arata ca un copil in a 3-a zi va suge 140 —180 grame; in a 4-a zi 240 — 280 grame; la 2 saptamani circa 500 grame; la o luna 600 —650 grame; la 2 luni 700 —750 grame; la 3 luni 850 —900 grame. Sau, folosind o formula simpla si practica, mai putem spune si astfel: copilul de 2 —6 saptamani suge o cantitate de lapte egala cu 1/5 din greutatea lui; de la 6 saptamani la 4 luni, circa 1/6 din greutate; de la 4 la 6 luni, aproximativ 1/7 din greutatea lui. Conform altei formule, copilul suge zilnic cate 150 g lapte pe fiecare kilogram de greutate a corpului, cantitate repartizata in cele 5 —6 supturi. Cu alte cuvinte, un copil de 5 kilograme suge 750 grame de lapte pe zi.
Cantarirea doar a unuia sau a doua supturi pe zi nu este utila, deoarece cantitatea de lapte difera mult de la o masa la alta.
Nu toate mamele au lapte suficient; unele nu au avut rabdarea necesara altele au facut fisuri la mamelon si de teama durerii nu au lasat suficient timp copilul la sin, in sfarsit, la altele, secretia lactata este insuficienta. Pentru prevenirea si remedierea acestor situatii mama va bea cate 100—200 ml apa, limonada sau ceai cu 15—30de minute inainte de fiecare supt. Berea si supele cu fainoase nu stimuleaza secretia lactata mai mult decat alte lichide, iar ceapa nu are nici un efect. Unii copii refuza sinul dupa ce mama a ingerat o cantitate mai mare de ceapa sau varza. Bauturile alcoolice sunt contraindicate mamei, deoarece alcoolul trece in lapte si poate provoca sugarului o intoxicatie deosebit de grava.
Igiena alimentara a mamei care alapteaza.
Cu acest prilej amintim ca alimentatia mamei este cea obisnuita, la care se adauga 1/2—3/4 litru de lapte, iaurt si obligatoriu legume sub forma de salate sau fierte (cu unt, ulei, smantana), ca si fructe proaspete. Cu exceptiile aratate, nu exista alimente care sa dauneze copilului, daca sunt bine tolerate de mama. Pentru sanatatea ei si a copilului pe care-1 alapteaza, mama are nevoie de vitamine in cantitati mai mari, care pot fi acoperite prin Viplex (2—3 drajeuri pe zi) sau polivitamine (6 —8 drajeuri pe zi), in tot cursul alaptarii.
Este de dorit ca femeile care alapteaza sa ia cat mai putine medicamente si cat mai rar, pentru ca unele trec in lapte si deci la copil.
Alcoolul realizeaza in lapte aceleasi niveluri ca in sange, prin urmare bauturile alcoolice (chiar cele slabe ca berea sau vinul) sunt interzise, ca si fumatul de altfel. Femeia poate sa bea 1—2 cafele mici pe zi; cantitati mici de cafeina trec in lapte si excesul de cafea provoaca agitatie sugarului (Pepsi, Coca-Cola contin cafeina!).
Mama care alapteaza poate sa ia in 24 de ore din proprie initiativa si daca este evident necesar, in total 1 —2 comprimate din urmatoarele medicamente: antinevralgic, fasconal, acid acetilsalicilic. Medicul este cel indreptatit sa prescrie alte medicamente care sunt necesare. Mentionam ca sulfamidele (inclusiv biseptol) sunt contraindicate, cel putin in cursul primelor doua saptamani ale alaptarii. Tetraciclina realizeaza (ca si alcoolul) aceleasi concentratii in lapte, ca si in sangele mamei; nu este de aceea recomandata, pentru ca se depune in smaltul dentar al sugarului, deci dintii vor fi galbeni (si mai fragili, potrivit unor pareri).
Subliniem ca cel mai bun stimulent pentru secretia lactata ramane suptul copilului. In general, 90% din femei sunt capabile sa-si alapteze (cel putin partial) copilul.
Daca cu toate eforturile depuse (sub control medical), cantitatea de lapte ramane insuficienta si pentru a preintampina distrofierea copilului, mama trebuie sa se adreseze medicului pentru a fi indrumata si in privinta completarii alimentatiei. Pentru a nu-si intarca prea devreme copilul, mama sa nu ofere sugarului lapte cu ajutorul biberonului, caci copilul va opta repede pentru biberon, deoarece laptele de vaca sau praf la care s-a adaugat zahar, faina, este mult mai gustos decat laptele de mama si sugarul depune un efort mai mic decat la supt. Pentru ca sugarul sa nu refuze sanul (deci sa nu se intarce prematur) recomandam alimentatia cu lingurita, pe care sugarii o deprind de obicei lesne, mai ales daca li s-a administrat in prealabil ceaiul tot cu lingurita.
Durata alimentatiei naturale. Toate opiniile sunt concordante: superioritatea ei este de necontestat in primele 3 luni de viata ale sugarului. Apoi fie ca incepe alimentatia mixta, fie ca incepe diversificarea, este foarte util ca alaptarea sa continue pana la 6 luni si sugarii pot (trebuie) sa fie intarcati la 6 si cel mai tarziu pana la 9 luni.
Mirtha mama de Eva
http://community.webshots.com/album/565533323SncafB?start=0