e vremea borcanelor cu dulceata...
mama mea le face in fiecare an.
Dulceata de afine
1kg afine
1kg zahar
o lamaie
se pun fructele intr-o strecuratoare si se spala sub jet rapid de apa apoi se pun intr-o cratita un rand de fructe ,unul de zahar si iar fructe.peste fructe se stoarce zeama de lamaie.se lasa intr-un loc mai racoros pina a doua zi.se fierb la foc mic pina se topeste zaharul apoi se mareste flacara.se scutura vasul din cand in cand si se inlatura spuma formata la suprafata.se toarna fierbinte in borcane uscate in cuptor apoi se lasa pe masa sa prinda o pojghita.se leaga cu celofan sau se capseaza.
Sirop de afine
500g afine bine coapte
1kg zahar
sare de lamaie.afinele se spala si apoi se lasa la soare cateva ore.apoi se paseaza iar siropul obtinut se amesteca cu zaharul,si se pune la foc mic pina se topeste zaharul .din momentul in care incepe sa clocoteasca se mai lasa 20min.se adauga la final putina zeama de lamaie.se pune cald in sticle si se raceste in paturi.
Raspunsuri
osna spune:
mama mea locuieste la sat unde fructele se gasesc din plin.am o gramada de retete de dulceata(mai putin gemul de prune a carui reteta nu o gasesc).daca va intereseaza va mai scriu.
Dulceata de fragi (zmeura, mure)
O farfurie adinca plina cu virf de fragi,zmeura sau mure, 1 kg zahar, 3 pahare cu apa, zeama de la o lamiie.
Se aleg fragii mari, una cite una sa fie intregi si frumosi. Se spala ,apoi se pun intr-o sita sau pe un servet curat uscat, sa se scurga bine de apa. Se pune la foc zaharul cu 3 pahare de apa. Se tine vasul la foc mic, pina se topeste tot zaharul, apoi se impinge la foc iute si se lasa sa fiarba pina se leaga zaharul, astfel incit daca dam drumul unei picaturi de sirop intr-o ceasca cu apa foarte rece, picatura sa nu se dizolve imediat, ci sa se intareasca incit sa poata fi luata intre degete. Se ia de citeva ori spuma ce se ridica la suprafata. Se pun fragii. Se lasa sa dea un clocot si se ia vasul de pe foc, lasind-o la o parte un sfert de ora, ca sa-si lase fragii toata zeama lor in sirop. Se pune din nou vasul la foc. Se ia spuma cind da in clocot. Se adauga zeama de la o lamiie si se lasa sa fiarba pina se leaga.
Daca siropul dupa ce s-a racorit este destul de legat, se ridica vasul de pe foc. si se acopera cu un servet umed. Cind dulceata s-a racorit, se toarna in borcane si se leaga .
Marianar spune:
DULCEATA DE PRUNE CU NUCI
Ingrediente:
-o farfurie plina cu prune curatate
-1kg zahar
-3 pahare cu apa
-20-30 nuci
-o jumatate baton de vanilie
-o jumatate lamaie
Se aleg prune mari, frumoase si tari. Se rup coditele, se spala si se curata de coaja (pentru a indeparta coaja se pun fructele intr-o sita si se introduc cu totul intr-un vas cu apa clocotita pt. 1 min. Se scot apoi si se pun intr-un vas cu apa rece. Dupa aceasta operatie fructele se curata foarte usor.) Se introduc prunele in apa de var sau in solutie de bicarbonat unde se tin 2-3 ore. Se clatesc apoi cu apa rece, se scot samburii cu un betisor si se pun la zvantat pe un prosop curat. Samburii se inlocuiesc cu miez de nuci verzi fara pielita. Prunele se introduc in siropul de zahar bine legat, impreuna cu batonul de vanilie si se fierb la foc iute. Cand este aproape gata se adauga feliile de lamaie, iar cand e suficient de legata, se ia de pe foc, se lasa sa se raceasca dupa care se pune in borcane. Se pun capace speciale sau se leaga cu celofan.
osna spune:
veronicai:
Dulceata de fragi, capsuni sau zmeura
Ingredinte:
1 kg zahar, 3 pahare apa, 750g fragi, capsuni sau zmeura, zeama de la doua lamii
Mod de preparare
Se curata fructele de codite, se stropesc cu zeama de la cele doua lamii si se tin astfel timp de o ora. Se pune zaharul la legat, curatind siropul de impuritati (spuma care se formeaza). Cind siropul este bine legat, se pun fragii (capsunii sau zmeura) si se lasa sa fiarba dulceata pina se leaga bine, curatind mereu spuma care se formeaza. Se ia de pe foc, se acopera cu un servet ud si stors si se lasa astfel pina se raceste. Apoi se pune cu atentie in borcane, sa nu se striveasca fructele.
Dulceata de nuci verzi
Ingredinte:
pentru 100g nuci se iau 1 œ kg zahar, œ baton vanilie, 1 lamiie, 3 pahare apa
Nucile verzi se curata de coaja verde de deasupra si se pun la muiat in apa rece timp de 48 de ore, schimbind apa de 3-4 ori pe zi. Dupa aceea apa se scurge si nucile se pun pentru 24 de ore in apa de var, scuturind din cind in cind vasul. Fructele se spala apoi cu apa rece, se inteapa fiecare nuca in citeva locuri cu furculita si se pun din nou in apa rece pentru 48 de ore. A sasea zi nucile se scot din apa rece, se scufunda in apa clocotita, se fierb timp de 10 minute si apoi se rastoarna intr-o sita. In siropul fierbinte se pun nucile, vanilie si zeama de lamiie. Dupa ce dulceata a dat in clocot se ia de pe foc. Cind s-a racit se fierbe inca o data si aceasta operatie se repeta de trei ori. Dupa aceea se fierbe pina este gata.
emosion:
dulceata de capsune
Se iau cantitati egale de zahar si capsuni (adica la 1kg capsuni se ia un kg zahar).
Se spala capsunii si se scurg, dupa care in oala de dulceata se pune un strat de capsuni si un strat de zahar peste capsuni, si tot asa, pina se termina cu un strat de zahar.
Se acopera oala cu un prosop de bucatarie si se lasa citeva ore sau peste noapte (intr-un loc ferit de copii ca sa-si lase zeama capsunii. A doua zi, se pune oala pe foc (cu ce-a mai ramas din capsuni) si se fierbe pina se leaga siropul. Se pune calduta in borcane.
osna spune:
lavv
dulceata de Dovlecei
Ingrediente:
2 kg cubulețe de dovlecei
1 kg zahăr
4 5 felii de lamâie cu coajă
2 3 pliculețe zahăr vanilat
2 - 3 lingurițe sare de lămâie
Preparare:
3 dovlecei (mai mari, cam de 1 kg bucata) se spală, se curăță de coajă și de semințe și se taie cubulețe (ca la dulceața de gutui), se amestecă cu sarea de lămâie.
Se lasă 2 - 3 ore.
Din zahăr și 2 (două) pahare de apă se leagă siropul, caruia i se ia spuma. Între timp se mai amestecă prin cubulețele de dovlecei, se spală, apoi se scurg și se pun în siropul care fierbe cu feliile de lămâie și esența. Se continuă fierberea la foc potrivit.
Este gata când, punând o picătură pe farfurie, aceasta nu mai curge, are culoare aurie, iar bucățile sunt aurii și transparente.
osna spune:
creeat initial de GabiG
1 kg de fructe (puteti si sa le combinati- fructe de padure, de ex.), 1kg de zahar si o gelatina. Se pun fructele in cratita cu o gelatina si cu 2 linguri de zahar pina dau un clocot, apoi se adauga restul de zahar si se fierb 10 minute. Se pune cald in borcane, s einchid borcanele si se tin cu gura in jos 5 minute. Si gata!
osna spune:
initial postat de sorina
gem de caise si dulceata de visine. Le-am scos simburii (cei de caise i-am pastrat pentru ca i-am adaugat in gem), le-am cantarit si am pus la un kg de caise (visine) un kg de zahar. Le-am amestecat si le-am lasat vreo 2 ore ca sa-si lase sucul. Era sa uit de lamaie. Storci binisor o lamaie si zeama o adaugi acolo. Dupa aceea le-am pus la fiert la foc mic. Nu am luat spuma cat timp au fiert ci abia dupa ce l-am dat de pe foc. Cu aproximatie le-am fiert cam 2 ore, in orice caz trebuie sa iei pe lingura zeama, o tii vertical sa se scurga si cateva picaturi le lasi sa cada pe o farfurie racita. Dupa ce se racesc bobitele de zeama apesi cu degetul si vezi cat este de legata. Am adaugat samburii si asa fierbinte am pus-o in borcane.
La gemul de visine eu am mai pus si zahar vanilat ca sa iasa parfumata, la caise ( mai ales daca sunt coapte bine) nu mai este nevoie sa pui pentru ca sunt si asa foarte parfumate.
osna spune:
postat initial de ioana 98
La 1 kg. fructe , 1 kg zahar si un plic Gel Fix (11.000 lei ) . Dureaza in jur de 10 min. Dupa reteta clasica dureaza prea mult si este mult prea cald in bucatarie . Ca sa nu mai vorbim ca trebuie sa amestec mereu in cratita .
Poti incerca si sa vezi daca iti place .Eu il folosesc de 3 ani .
osna spune:
initial postat de manu
Dulceata de caise:
1 kg caise
1 kg zahar
30 ml zeama de lamaie
1/2 l apa
Pentru dulceata se aleg caise coapte, dar tari. Se curata de coaja fara sa se scoata samburii, se tin in apa de var 30 min, apoi se desearta in strecuratoare, se limpezesc la un jet de apa si se lasa sa se scurga. Dupa aceea, se taie in jumatati, li se scot samburii, se cantaresc si se pun in siropul bine legat. Se lasa 5 min sa lase putina zeama, apoi se fierb la foc mijlociu pana cand se leaga siropul.
Zeama de var se obtine din circa 1/4 kg var stins amestecat cu 2 l apa rece. Se lasa sa se limpezeasca cateva ore, apoi se scurge cu atentie lichidul clar de deasupra. Se poate folosi si apa cu bicarbonat in loc de zeama de var.
Am uitat sa-ti spun ca eu o las intai sa se raceasca bine si apoi o pun la borcane. Poti sa pui si samburii de la caise.
Cea mai buna metoda pentru a se constata, daca dulceata este fiarta suficient, este urmatoarea : se ia (din cand in cand, la intervale nu prea mari) cratita de pe foc, ca sa se opreasca dulceata din fiert; daca fructele plutesc pana la fundul siropului (nu sunt ridicate toate la suprafata) si au un aspect lucios, unsuros (nu zemos), inseamna ca siropul este legat suficient, chiar daca este subtire cat timp este cald.
O alta metoda este: se ridica lingura din sirop, pe latul ei si, daca vor cadea 3 picaturi de sirop, mai legat, una langa alta, in acelasi timp, nu vertical (una dupa alta), inseamna ca siropul este bine legat.
Cand dulceata este gata, se ia cratita de pe foc, se misca inainte si inapoi, ca spuma sa se adune intr-un singur loc; apoi, aceasta se culege cu lingura. Cratita se acopera cu o farfurie de portelan sau cu un servet udat in apa si bine stors, pentru ca vaporii sa se condenseze si sa impidice formarea cristalelor de zahar la suprafata. Dupa ce s-a racit dulceta se pune la borcane.
Ca dulceata de caise se face si cea de prune.
Eu fac dulceata de caise de ani de zile. Bunicul meu are livada de caisi.
De curatat le curat cu cutit din inox si nu se oxideaza, apoi le pun imediat in apa cu bicarbonat de sodiu (adica dupa ce le-am terminat de curat pe toate). Cand le scoti dupa 30 min le clatesti cu apa rece si nu raman cu nici un gust de la bicarbonat.
Important este sa fie siropul bine legat cand ei dulceata de pe foc. Daca faci siropul din 1/2 l apa si un 1 kg zahar (la un kg de fructe curatate) si il legi bine nu are cum sa mai faca floare.
osna spune:
postat initial de marianar
2 farfurii adanci pline cu caise, 1,8 kg zahar, 2 pliculete cu zahar vanilat,3 cani apa, 1/2 lamaie.
Am spalat caisele le-am scos samburii dar nu le-am decojit si le-am pus pt. 10 min in apa cu bicarbonat de sodiu (1 lingurita bicarbonat la 1,5 l apa). Apoi am facut siropul (apa si zahar) si in momentul in care era legat am luat oala de pe foc si am pus caisele si 2 pliculete de zahar vanilat si am mai lasat 10 min sa se racoreasca dupa care am pus oala pe foc si am fiert la foc mediu adunand spuma mereu. Cand era aproape gata am pus zeama de lamaie si am mai lasat sa dea cateva clocote. Caisele nu prea s-au pastrat toate intregi (probabil le-am tinut prea putin in solutia de apa cu bicarbonat) iar culoarea e mai maronie, dar la gust e foarte buna
osna spune:
initial postata de janina
dulceata de morcovi
1 kg.morcovi ( se spala, se curata si se dau prin razatoare )
1 kg.zahar
zeama de la 1/2 lamaia
un varf cutit scortisoara
apa
se face un sirop din apa si zahar , care se fierbe , apoi se adauga scortisoara si morcovul
se fierbe 1/2 ora si se adauga zeama de la lamaie
se mai fierbe 1/2 ora .......si gata ! e un deliciu