e vremea borcanelor cu dulceata...
Raspunsuri - Pagina 2
Marianar spune:
DULCEATA DE MERE SI ANANAS
Ingrediente:
1kg mere
1kg ananas din compot
2 kg zahar
2 plicuri de gel fix
Se curata merele de coaja, se taie cubulete si se pun intr-o oala impreuna cu ananasul si plicurile de gel fix amestecate cu 4 linguri de zahar. Dupa ce a dat primul clocot, se adauga restul de zahar si se mai lasa pe foc mestecand continuu 3 min. Se toarna fierbinte in borcane.
Spor la treaba!
Marianar spune:
initial postat de Milia
Reteta este de pe forum, nu-mi apartine, dar nu stiu daca si unde o mai poti gasi. Eu am avut-o salvata cu gand s-o fac, dar inca nu am incercat-o. Poate incerci tu si ne spui cum a iesit. Succes!
Peltea de gutui
Ingrediente: 1 litru zeama in care au fiert gutuile, 1 kilogram de zahar.
Mod de preparare:
Se aleg gutui frumoase, de preferinta mici, galbene, coapte si fara pete. Se spala, se sterg cu o carpa de puful de deasupra, se taie in patru si fiecare sfert inca in doua. Nu se curata de coaja si nu se scoate mijlocul, care contine o cantitate de materie gelatinoasa. Se pun intr-o cratita cu apa, pe masura ce sunt taiate, socotind 2 litri de apa la 1 kilogram de gutui. Se adauga si cateva mere cretesti rosii, taiate in sferturi. Se lasa sa fiarba o ora, la foc mic, pana ce gutuile sunt atat de moi, incat pot fi strapunse usor cu coada unui chibrit. Se lasa sa se limpezeasca zeama inca o jumatate de ora si se trec printr-un tifon des.
La un litru din aceasta zeama limpezita se pune 1 kilogram de zahar. Se lasa intai pe marginea aragazului pana se topeste zaharul, apoi se fierbe la foc bun, luand spuma de cate ori este necesar. Se ridica de pe foc atunci cand este legata si se toarna fierbinte in borcane.
initial postat de coral
Eu adaug mai multe cotoare de gutuie si de mar, contin pectina - substanta care ajuta la gelificare. Poti face numai din cotoare si vreo 2 gutui si restul de pulpa il folosesti la dulceata.
There is a difference between knowing the path and walking on it.
Marianar spune:
initial postat de Leah
Fetelor, voi mai faceti dulceata? Ce ziceti de niste dulceturi mai speciale? Iata cateva exemple si mai astept si altele de la voi.Pe viitor o sa mai postez o reteta de dulceata de laplte, da, ati auzit bine, dulceata de lapte!
1. Dulceață de dovleacIngrediente pentru 7 borcane de cate un sfert de kilogram: 1,5 kg de pulpa de dovleac, zahar, lamaie, scortisoara, zahar vanilat, frunze de menta,felii de portocale,otet
Mod de preparare: Se pun la fiert cubulete din pulpa de dovleac. Spre deosebire de alte dulceturi, insa, se adauga si putin otet pentru ca doar astfel cubuletele din pulpa de dovleac se vor intari si isi vor pastra forma. In paralel se pregateste siropul din zaharul care se pune la fiert impreuna cu scortisoara si cu feliile de lamaie. In momentul in care siropul este gata, se adauga cubuletele din pulpa de dovleac (in prealabil scurse si clatite in apa rece). Dupa ce se dau in clocot impreuna, se adauga zaharul vanilat, iar dulceata e numai buna de pus in borcane. Deasupra se pot pune feliile de portocale sau frunzele de menta.
2.Dulceață de castane
Ingrediente pentru 4 borcane: 1,5 kg castane, curatate de coaja si pielite,1kg zahar pudra,2 pachetele zahar vanilat
Mod de preparare: Pune castanele in cratita, cu zahar si vanilie, toarna 500 ml apa si lasa-le sa fiarba o ora, pe foc mic. Pune dulceata in borcane si leaga-le ermetic. Poti parfuma dulceata cu scortisoara (la fiert) sau, la sfarsit, cu 2 linguri de rom.
3. Dulceață de macese
Ingrediente: 2kg macese, 1 kg zahar
Mod de preparare: Macesele se curata, se spala apoi se taie in jumatate, se indeparteaza semintele, se clatesc si se pun la fiert, turnand apa pana sunt acoperite complet. Dupa fierbere, se trec printr-o sita fina.Se cantaresc 1litru pasta de fructe, se adauga 1 kg zahar si se fierb 4 minute.Se toarna dulceata in borcane oparite si se inchid bine.Aceasta dulceata poate fi pastrata si doi ani.
Marianar spune:
initial postat de Milia
PASTA DE MĂCESE
Ingrediente: măceșe, zahăr.
Preparare: La fiecare 100 g de măcese, adăugati 50 g apă. Fierbeti până când fructele se înmoaie. Treceti pulpa măceselor printr-o sită suficient de deasă ca să retină semintele. Apoi, puneti la fiert pulpa de măcese rezultată cu o cantitate egală de zahăr. Fierbeti până capătă consistentă (până se îngroasă).