Copilul ADHD (II)

Raspunsuri - Pagina 2

Inceputul discutiei

Link direct catre acest raspuns carmen1967 spune:

Buna,
eu pendulez pe forumuri si ma "implic"...dar suntem din ce in ce mai putine, poate lipsa timpului, poate alte probleme, sincer mie imi face tare bine sa vad ca nu sunt singura si ca pot invata de la altii sau le pot impartasii altora din experienta mea...
Apropo de scris ....eu nu am ce zice, cand eram ca voi aveam altele pe cap (cred ca ti-am povestit). Asa ca Andrei a mers cam "bata" la scoala (prea putin stia de la gradinita, unde "tovarasele" educatoare nu isi dau in mod expres interesul in cazul unui copil "usor" altfel, il marginalizeaza si cam asa ramane, daca nu te zbati tu ca parinte, lucru absolut imposibil pentru mine la vremea aia sau daca nu esti "draguta cu ele "...
Mi-amintesc ca intr-o zi,cand l-am dus dimineata am intrebat ce si cum a fost in ziua anterioara, mi-au zic ca au avut de facut un fluture cu acuarelele (stiti cum, se pune din acuarelele la tub mai multa cantitate si se indoaie apoi foaia la mijloc si se preseaza) si imi arata foaia absolut goala , deci nu a facut nimic!!! Va spun sincer ca toata ziua am fost "intoarsa pe dos" la servici. Ajunsa seara acasa i-am povestit sotului, la fel de necajita. Atunci l-a luat langa el pe copil si impreuna au facut un fluture si apoi dupa ce a prins "miscarea" a facut si el unul singurel....super incantat de realizare !!!! Deci...educatoarele pe unde erau ??
Exemplu e banal dar se intelege ce trebuie inteles!!!
Deci faptul ca te ocupi de el si stie cate ceva inainte de scoala nu poate fi decat benefic!!!!

Intrebi de terapie , pret. Din datele culese de mine o sedinta la un particular variaza de la 50 la 80 RON , idem psihiatru...
Cat de des? Cred ca saptamanal sau o data la 2 saptamani.
La Centru de Asistenta Scolara si Psihopedagogica sunt gratuite (centrul functioneaza pe langa Inspectoratul Scolar Judetean).

Cred ca respectivele sedinte te pot ghida cum sa actionezi, dar cu siguranta ca tu ca MAMA vei stii ce este cel mai bine si benefic copilului tau..
Cred ca pe mai multe forumuri de discutii intre parinti despre copii lor gasesti clar explicitate metode de actiune si interventie, postate de psihologi sau de parinti care s-au confruntat cu situatii similare .
Personal, cred ca am mai scris si de niste carti de specialitate, eu chiar mi-am luat comandand pe Internet un GHID de intervetie pentru parinti - Copilul hiperactiv si incapatanat de la editura RTS din Cluj.
Ti-as recomanda sa citesti, printre altele si un subiect, initiat de mine tot pe acest forum la sectiunea Cabinet de psihologie un subiect: "Help - scolar cu ADHD ?!?!" unde am primit "destule rosii in cap" vis-a-vis de diagnostic, dar unde citind "printre randuri" cu siguranta gasesti si lucruri interesante, privite din alte puncte de vedere...
Aici pe forum am vazut ca mai intervin Betiana (pe care am regasit=o si pe alte forumuri) sau pe Principesa (tot in zona Cabinet de psihologie, cel mai simplu dai cautare pe forum dupa numele acestea)

Si nu uita : TIMPUL (intervine maturizarea) si RABDAREA !!! sunt arme absolut benefice!


Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns ancast spune:

Buna Carmen,
Multumesc pt incurajare, totusi imi fac ceva griji referitoare la puterea lui de concentrare, ma bucur insa ca data fiind atmosfera de calm, liniste, echilibru, intelegere si multa iubire, copilul meu a reusit sa reduca mult din hiperactivitate. E chiar matur, responsabil, cind e vorba de fratele mai mic, e afectuos si tot mai deschis. Avem si un tic, de vreo 2 ani, rosul unghiilor, nu stiu cum sa rezolv problema, mai ales ca e o moda la gradi.
Probabil, stresul meu referitor la "lectii" se datoreaza tocmai faptului ca vreau sa vad daca merge, daca va merge scoala...la anul. Voi cum sunteti, ce face Andrei, cum sta cu optimismul pt scoala?


Maili,
ce mai faci, sunteti ok? Vroiam sa te intreb ceva, te gindesti sa il inscrii pe copil la afterscool? Eu asta as vrea, pt ca singura, si copiii, plus serviciul nu vad cum altfel as putea face fata (desi pot sa imi fixez programul orelor pina cel tirziu 14), insa data fiind problema lui de adhd, nu stiu daca va merge, doar daca se mai amelioreaza lucrurile. Stii copii hiperactivi care se descurca si fac fata la internat (pina la 16)? Trebuie sa imi fac griji pt asta sau tine de specificul fiecarui copil?
Anca

Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns maili spune:


Anca,


Ce am constat acum in ultimul an de gradi este ca ii merge mult mai bine la program normal decit la prelungit.Asa ca deocamdata nu ma gindesc la afterschool desi sunt convinsa ca imi va fi greu sa fac lectii cu el mai ales ca eu ajung acasa de la lucru cel mai devreme la ora 6 seara ...Iar cel mic cele mai multe lucruri le-a invatat de la mine ca nu vrea cu nimeni sa invete ( asta e constatarea bunicilor care stau cu el pina vine sotul de la luru , el ajungind acasa mai repede decit mine).Dar voi mai vedea.La scoala unde vreau sa-l inscriu nu au afterschool dar nu se stie de la anul ...iar daca ma hotarasc voi gasi o firma care se ocupa de asa ceva.Iar la aceste firme cei care se ocupa de copiii sunt in principal psihologi asa ca s-ar putea sa faca fata unui copil hiperkinetic ( sau cel putin asa cred eu ).
Dar lucru cel mai important pentru tine:incepe sa cauti invatatoare ca eu asta fac si mi s-a cam raspuns ceva de genul : dnele invatatoare au locurile ocupate cam de la 1 octombrie !!! Si eu abia saptamina viitoare ma duc sa vorbesc cu o dna invatatoare (daca am noroc sa ma primeasca ...)
Spui de consilierea cu psihologul si psihiatru .Am sa-ti trimit pm pentru preturi...


Numai bine

Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns ancast spune:

Draga Maili,
Multumesc mult pt raspuns. Daca am inteles bine nu a-ti facut la psiholog decit 3,4 sedinte? si restul pe faceti periodic la psihiatru? Asa voi proceda si eu, voi merge saptamina viitoare la psiholog si psihiatru, ti-am spus ca numai asa se poate la mine si apoi voi merge in continuare la consilierea psihiatrica a doemnei neurolog care s-a ocupat de copil de vreo 2 ani, pser sa fie de acord chair daca eu nu mai vreau sa ii dau alopate. Miine merg sa vorbesc si cu educatoarele. In ultima vreme nu am facut lectii, pt ca i-am lasat citeva zile la bunici din motive de serviciu, asa ca in acest week-end mai lung o sa incepep cu litere si cuvinte, exact cum spuneai tu, la inceput 10 munite si apoi mai mult. Cit despre afterscool si psihologi, voi sutneti probabil din Bucuresti, de vreme ce stau lucrurile asa, in Cluj nu stiu sa faca psihologii dupa ore programul cu copiii, decit educatoarele, care pot avea sau nu experienta cu copiii hiperacitvi. O ultima rugaminte, tu ai spus educatoarei sau intentionezi sa ii spui atunci cind vorbesti cu ea, faptul ca copilasul tau este hiperactiv? Este bine sa fie precizat asta, pt ca sa stie de la inceputcum sa priveasca problema, sau i se face un deserviciu copilului, care va fi privit "altfel" decit altii, adica ca un copil cu posibile probleme, mai dificil, etc? Personal, psihistrul cu care am vorbit la un moment dat (nu neurologul nostru) mi-a sugerat sa precizez asta educatoarelor, pt a le informa, dar nu stiu acum, daca am procedat bine sau nu, pt ca mi-e teama ca la un moment dat ar putea sa se foloseasca de informatie pt a afirma ca copilasul face "prostioare etc", adica sa fie luat la ochi, datorita acestui lucru (asta daca educatoarea nu e o adevarata profesionista).
Multumesc inca o data.
O zi foarte buna,
Anca

Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns carmen1967 spune:

Buna,
am scris un "pomelnic" de dimineata...si s-a resetat calculatorul ... asta e reiau acum...
De afterschool, e o solutie, intradevar , dar eu am avut o experienta foarte neplacuta. Am apelat efectiv la disperare, dadaca lui plecase si ne-am trezit complet descoperiti...Nu avem nici un ajutor...cum sa las copilul singur ??? Asa am ajuns la after... Desi i-am pus in tema, mi sa parut absolut necesar sa stie ca e un pic "altfel", ca nu e genul care sta cu capul in caiet si rezolva sarcina unui exercitiu, desi au zis: Da, stim sa lucram cu astfel de copii, bla, bla , bla...in final, dupa 3 saptamani la prima sedinta, mi-au sugerat ca nu se integreaza, ca deranjeaza, ec...asa ca am considerat ca e mai bine sa-l retrag...apoi am descoperit ca al meu copil poate sta singurel acasa foarte bine, ca ii las mici sarcini si le face (de rezolvat ceva exercitii la matematica, noi suntem in recuperari).
Precizez ca in tot acest timp am cerut aproape zilnic relatii despre copil si toti mi-au zis ca e OK, asculta, colaboreaza, etc.deci nu sunt probleme...brusc...deranjeaza, nu asculta, nu colaboreaza!
Nu stiu cum o fi in alte parti, la noi aia erau plini de fitze si figuri, cladirea si dotarea in sine erau ok, dar contractul care trebuia semnat sti**** o taxa permanenta, chiar si in vacanta si mai erau niste clauze naspa. Ulterior, am constatat ca si alti copii s-au retras ...

E adevarat ca eu vorbesc prin prisma unui copil de 10 ani (altii stau de la clasa I singuri vor spune altii...) care poate sta singur, e adevarat ca incuiat , dar nu am incredere sa-l las singur, noroc ca lucrez la 3 minute de casa si pot pleca...

Anca, ma intrebi ce mai facem...eu am tot scris in timp despre noi si evolutia lui Andrei ca scolar, suntem mult mai bine privind in urma de la inceperea scolii, ne bucuram de progrese, facem temele tot impreuna, dar nu mai dureaza atata pana "demaram", reuseste sa fie atent ceva mai mult timp, isi noteaza tema la scoala, ceea ce pentru mine inca constituie o surpriza , eu inca mai dau telefoane, cand deschid manualul.. e deja notata.
Ca medicatie , merg cu naturistele si vreau sa ii mai dau ceva: un sirop SEDOKIDS, recomandat de dr.Ionut Moraru de la MEDICA (i-am trimis un email de ceva recomandari naturiste pentru ADHD), de asemenea recomandarea era si pentru un ceai passiflora/tei/sunatoare (asa e forumula).Le-am comandat la un plafar, azi merg sa il iau.
Poate ii mai "domolesc" veselia aia a la desene animate , ca mi-ar place sa fie mai matur, are totusi 10 ani...
Pentru tine: vis-a-vis de scoala..demareaza actiunea de cautat invatatoare, ma gandesc ca poate ai de ales intre 2 scoli, cauta prin cunostiinte la clasele a IV si vezi ce doamne invatatoare sunt, ce pretentii au (unele sunt asa "ciufulite" ), daca sunt copii mai "speciali" in clasele respective, cum le-a fost lor in clasa.
Eu cred ca ar trebui sa-i zici cate ceva, dar la inceput, o sa vezi, cel putin asa a fost la noi, toti o dadeau pe acomodarea copilului al scoala, Andrei al meu nu stia mai "nimic" de la gradinita, dar la voi nu e asa, sunteti mai "inaintati"...mie in clasa a II-a mi s-a aprins "beculetul"...
Alegerea e grea, ori o doamna in varsta cu experienta, ori cineva tanar si entuziast.
Pot spune cum a fost la noi: doamna e mai in varsta, cu experienta, desi a tot dat-o cu rasfatul, nu a considerat ca avem un anume diagnostic, m-a incurajat mult, ceea ce acum realizez ca a fost foarte bine...
De aia, eu ma tot indoiesc de diagnostic, ceva simt ca este, dar poate ca am evoluat spre o forma mai "light", oricum diagnosticul l-am simtit pus asa pe "banda".
Maili,
bine ai revenit, iti dadusem un email , ca nu mai stiam de tine nimic...
Apropo, la afterul ala , psihologul era teoretic...nimeni nu a vrut sa-si bata capul... ei isi cam facusera numarul de copii..asa ca OUT! (de altfel, erau multi din elita societatii locale...)
Eu am exemplificat experienta mea ca idee..atat, sper ca voua sa va fie mai bine, daca veti opta pentru asa ceva !
Si am mai spus asta: Copii sunt atat de asemanatori si totusi ... atat de diferiti!!!




Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns ancast spune:

Draga Carmen,
Azi am vorbit deja cu directorea scolii, cea mai apropiata scoala-liceu de noi (directorea este sotia unui coleg de al meu desi nu o stiam personal, apoi am fost si eu prof la aceeasi scoala cu 10 ani in urma) si mi-a promis ca marti imi va spune care dintre invatatoarele mai intelegatoare au locuri libere. Ea spunea de una tinara si entuaziasta si de alta aproape de pensie, oricum eu i-a spus ca baietelul meu este mai dinamic, mai hiperctiv si ca avem nevoie de o invatatoare cu rabdare. Sper sa fie bine. Multumesc mult pt pareri si numai bine.
Anca

Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns carmen1967 spune:

ANCA,
asta e cuvintul de baza...RABDARE !!!
Si noi, si cadrele didactice...
Daca poti ia informatii concrete de la parintii copiilor din clasele la care sunt ele acum, stii cum e vorba aia "din apa se vede invers..."
Si discuta si cu invatatoarele, vezi cum reactioneaza....sincer eu cred ca as inclina pentru experienta.
Oricum, abia astept sa ne povestesti.
Si mai ales de viitoarele vizitele la psiholog, ce metode de interventie iti va propune.

Despre medicatia alopata: am iar semnale vis-a-vis de strattera si de inducerea unei stari de violenta in cazul unui copilas de 8 ani...vad ca nimeni nu posteaza de ceva benefic cand e vorba de clasicele neuroleptice, atat de prescrise cand treci pragului unui cabinet medical de specialitate. Si nici de Concerta ....

Dar referitor la homeopatie ai intreprins ceva ?



Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns ancast spune:

Da, sigur, nu vreau sa aud de alopate, ma iales ca copilasului meu i-a apart ceva rosu pe piele in zona inimii. pt homeopate, voi vorbi saptamina viitoare cu psihologul si vechiul neurolog,m la care nu am ajuns inca, nu pt ca nu as fi avut curaj sa i ispun ca am renuntat la straterra, ci pt ca tot astept prima sedinta de terapie comportamentala cu psihologul si psihiatrul, ca altfel nu se poate, datorita unei situatii particulare.
Week-end frumos si relaxant,


Salutari lui Maili si la fel week-end placut,
Anca

Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns maili spune:

Anca,

Nu sunt din Bucuresti dar sunt sigura ca firme care au ca activitate afterschol sunt si in Cluj.Asta daca scoala la care vrei sa-l inscrii nu are program de afterschol.Sau poate gasesti o scoala cu acest program sa-l inscrii acolo.Dar poti sa vorbesti despre asta si cu psihologul la care vei merge .S-ar putea sa stie mai multe despre asta.Intreaba si la gradi ca sigur stiu dnele ceva ( eu asa am obtinut diferite informatii). Toti specialistii la care am fost mi-au sugerat sa nu spun nimic dnelor educatoare despre copilul meu pentru a nu crea si mai multe probleme datorita lipsei de pregatire si informatie a acestora din urma ... Iar nu mai departe de anul trecut dna educatoare mi-a reprosat si chiar a strigat la mine ( ca sa nu spun ca a tipat ) ca ea nu e pregatita pentru a face fata unui copil ce ADHD ci numai pentu copii normali.Eu si astazi ma intreb ce inseamna " copii normali " in conditiile in care procentul copiilor care au diferite probleme ( de adaptare, de comportament , hiperkinetici, etc. ) este in continua crestere. Asta si mai multe aspecte ma fac sa nu am asa mare incredere in persoanele care se ocupa de copiii nostri in sistemul de invatamant .Ce voi face la anul ?...Traiesc cu speranta ca totul va fi bine , ca nu va iesi prea mult din tipare copilasul meu. Ma bazez pe faptul ca ii place mult sa invete lucruri noi si sper sa gasesc o invatatoare care sa stie sa-i foloseasca inteligenta si puterea de invatare ...

Carmen

De Sf. Andrei iti urez sa-ti traiasca baiatul si sa-ti aduca numai bucurii .Iar lui Andrei ii urez sa fie sanatos si la cit mai multi de " FB ".

Numai bine tuturor




Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns ancast spune:

Draga Maili,
La multi ani lui Andrei si multa sanatate si in rest totul va fi bine, in timp si cu rabdare, sunt sigura, trebuei sa fie asa.
Anca

Mergi la inceput