Limba romana - gramatica - expresii-vocabular

Raspunsuri - Pagina 28

Inceputul discutiei

Link direct catre acest raspuns beshter spune:

Citat:
citat din mesajul lui mirela.d

Fetelor, ce ma enerveaza foarte tare si, din pacate, aud destul de des, este evitarea cacofoniilor prin folosirea cuvantului "virgula" (ex: ca virgula Catalina). Ca pana acum ma deranja doar fonic devenise o obisnuinta, dar mai nou am fost "atinsa" si vizual. Am ramas fara cuvinte cand am vazut scris "ca, Catalina". Nu ca mi-ar placea cum arata "ca virgula Catalina".

Mirela,

Pe unde umblasi?

Si pe mine ma enerveaza chestia cu 'virgula' dar ce ma scoate rau - da' rau de tot - din sarite e virgula care se insinueaza intre subiect si predicat (de unde si vorba 'ce te bagi ca virgula intre subiect si predicat?').
Oameni buni, NU mai puneti virgula intre subiect si predicat ca n-are ce cauta acolo! Pe cuvant de cercetas! Virgula aia poate cel mult sa tina locul verbului 'a fi' si asta mai ales in stilul jurnalistic (Adrian Nastase, cercetat).

Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns Mamecitta_C spune:

Luminati-ma, va rog, si pe mine legat de folosirea lui Idem si Ibidem. Va expun un caz concret: citez un autor, bag nota de subsol cu toate cele. Cateva paragrafe mai jos, il citez iar. Cum anume scriu acum la nota de subsol? "Cutare, op. cit." sau "Idem, p. 30" sau "Ibidem"?

Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns mirela.d spune:

Eu stiu ca Idem se foloseste pentru a arata acelasi autor si Ibidem pentru acelasi autor si aceeasi lucrare.

Mergi la inceput

multumesc frumos, Mirela... bag la cap...

Mergi la inceput

Nu 'cel tarziu' sau 'cel devreme' ci 'cel mai tarziu' / 'cel mai devreme', in propozitii de tipul 'Vin la 6 cel mai tarziu'.

Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns mirela.d spune:

Incorect: asi vrea. Corect: as vrea.

Mergi la inceput

gresit: "repercursiuni"
corect: "repercusiuni"

Mergi la inceput

Citat:
citat din mesajul lui Mamecitta_C

gresit: "repercursiuni"
corect: "repercusiuni"

Asta mi-aduce aminte de mirarea mea cand am aflat ca forma veche a cuvantului 'genunchi' era 'genuchi' si ca forma 'genunchi' a fost produsa de un accident fonetic - cam cum se intampla si cu 'repercursiuni'.

Am pescuit si o metateza de toata frumusetea (ca tot vorbim despre accidente fonetice): 'percept' in loc de 'precept'.

Mergi la inceput

mai stiu multe alte aiureli: scluptura in loc de sculptura, complect in loc de complet, tomnai in loc de tocmai, ezact in loc de exact...

Povestea (urata) a nasterii si dupa

Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns blue eyes spune:

Citat:
citat din mesajul lui Mihaelka

Citat:
citat din mesajul lui mirela.d

Fetelor, ce ma enerveaza foarte tare si, din pacate, aud destul de des, este evitarea cacofoniilor prin folosirea cuvantului "virgula" (ex: ca virgula Catalina). Ca pana acum ma deranja doar fonic devenise o obisnuinta, dar mai nou am fost "atinsa" si vizual. Am ramas fara cuvinte cand am vazut scris "ca, Catalina". Nu ca mi-ar placea cum arata "ca virgula Catalina".

Mirela,

Pe unde umblasi?

Si pe mine ma enerveaza chestia cu 'virgula' dar ce ma scoate rau - da' rau de tot - din sarite e virgula care se insinueaza intre subiect si predicat (de unde si vorba 'ce te bagi ca virgula intre subiect si predicat?').
Oameni buni, NU mai puneti virgula intre subiect si predicat ca n-are ce cauta acolo! Pe cuvant de cercetas! Virgula aia poate cel mult sa tina locul verbului 'a fi' si asta mai ales in stilul jurnalistic (Adrian Nastase, cercetat).

multe cacofonii si cacografii pot fi evitate folosind sau introducand alte cuvinte intre ca final si ca initial. Ca Catalina poate fi spus altfel; precum Catalina. Alt exemplu: In loc de Eu cred ca Catalina a facut asta... se poate spune Catalina, cred eu, a facut asta...

Cadoul potrivit pentru o femeie? Descopera-i feminitatea!
Cadoul potrivit pentru un barbat? Apreciaza-i masculinitatea!
Cadoul potrivit pentru un copil? Lasa-i copilaria!

Mergi la inceput