Limba romana - gramatica - expresii-vocabular

Raspunsuri - Pagina 15

Inceputul discutiei

Link direct catre acest raspuns 26octombrie spune:

daca stau cu televizorul deschis, ajung sa postez la infinit..

" O PARTE din membrii partidului CRED ca..."
no comment!

Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns beshter spune:

Citat:
citat din mesajul lui 26octombrie

oo, ce bine ca "iesteti"!

mda, am si eu bube crescute pe urechi:

1. - povestea cu "majoritatea". pe mine nu ma convinge concesia facuta de Academie, imi suna, in continuare, sinistru "majoritatea...sunt"!
2. - "am DECAT doi copii";
3. CA SI!! am sentimentul ca din Ardeal a migrat agramatismul asta. dupa doi, trei ani, continua sa ma scrijeleasca pe creier;
4. - "nu ma risc" si "nu se merita" (desavarsirea am putea-o atinge spunand: nu ma risc pentru ca nu se merita, nu?!);
5.- parlamentarii VOR trebui!
6.- DAR IN SCHIMB mi-a dat nu stiu ce.

7. si, agasant la culme, mai ales in contextul in care fiica-mea invata sa vorbeasca, extrem de multe persoane din jurul meu, oameni cu educatie, au inceput sa "shunteze" dativul:
du-i lu'mama (du-i mamei);
e a lu'bunica (a bunicii);
da-o la mine (da-mi-o mie).

8. asa, si acum am si eu o nedumerire:

Citat:
citat din mesajul lui ariel_7000

1. TRAFÍC s. v. circulatie. are accent pe ic, ca si antIC. provine din franceza trafique...



dupa mine, aceasta accentuare se refera la lb. franceza, in romana eu n-am auzit (inca!) antIc! Eu stiu de Antic. idem pentru trAfic.





Bine-ai venit, Octombrie! Esti o luna frumoasa! si-acum s-o luam pe rand:
1. In afara de ce a explicat Liliana (http://forum.desprecopii.com/forum/topic.asp?whichpage=-1&TOPIC_ID=128841&REPLY_ID=4259066) nu mai pot adauga decat ca de importanta vitala e contextul. Nu poti spune 'Majoritatea studentilor e inalti', nu?

2. Si asta cu 'decat' e teribela, zau! In afara de ce s-a spus, mai pot DOAR sa spun ca 'decat' e un element de polaritate negativa (sensibil la polaritatea negativa a propozitiei, asa cum sunt 'picior de' in 'N-am vazut picior de hot' sau 'tipenie de om' in 'N-am vazut tipenie de om') iar 'numai' si 'doar' sunt elemmente de polaritate pozitiva sau afirmativa.

3. Vai, minunat! Am vrut si io s-o zic p-asta da' mi-e frica de ardeleni. Recunosc ca ma scoate din papuci.

4. Si asta e superba si mirobolanta. E si pe pagina anterioara.

5. Da' de 'Parlamentarii trebuiesc...' ce zici?

6. Din aceeasi zona: 'dar totusi..'

7. Mai, aici nu stiu ce sa zic. Constructia exista de cand lumea si pamantu', se numeste dativ / genitiv analitic, e specifica limbii vorbite (non-literare) dar asta nu inseamna ca e neaparat gresit.
Nu stiu daca mi-as face griji pentru ce invata Hora. Oricum, toti copiii trec printr-o perioada in care folosesc dativ analitic, sau toate verbele au prezent tare, etc. Cel putin asa spune achizitia limbii.

8. Aici ma tem ca Ariel are dreptate. Nimeni nu pronunta asa, dar...

Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns beshter spune:

Citat:
citat din mesajul lui 26octombrie

daca stau cu televizorul deschis, ajung sa postez la infinit..

" O PARTE din membrii partidului CRED ca..."
no comment!

Luana si Hora

Daca ti se da o coala liniata, scrie pe cealalta parte”
(Juan Ramon Jimenez)



Pai foarte bine! eu ma cam saturasem sa combat de una singura

Eu cred ca si propozitia asta e ok. E acord dupa inteles (nu acord gramatical sau formal).
La fel se intampla cu 'grup' - 'Un grup de studenti furiosi au venit sa ceara socoteala'. Cum spuneam inainte, contextul e vital.

Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns 26octombrie spune:

bine te-am gasit si eu

da, da, si "trebuiesc" si trebuieste!!

da, majoritatea studentilor e inalta, daca tii neaparat. gramatical e corect asa.
si degeaba, eu nu sunt de acord cu noile reglementari, cu "majoritatea... sunt"; nu dati cu parul, e parerea mea, strict personala.
ideea e ca, pentru un om care se vrea o virgula mai sus decat nivelul "aprozar" (ma refer la genul aprozar, nu atac aprozaristii, sunt convinsa ca, si printre dansii, sunt oameni ce stiu sa vorbeasca); revenind, cine are pretentii de la sine, poate refraza oricand.
asa cum in loc de "majoritatea" poti spune "cei mai multi", asa cum aproape intotdeauna (in afara numelor proprii si a unor sintagme consacrate) poti evita o cacofonie, nu trebuie sa o dai in "ca si" sau sa reciti virgule, in loc de "o parte din..cred" poti fie spune ca o parte crede, fie ca unii cred.
asta e lene. sa adoptam reguli hidoase si nefiresti pentru a ne masca lenea. si, indiferent de noile orori ale dexului, eu voi continua sa incerc macar a vorbi corect. altfel, in curand, voi ajunge la "copiii este". ca o sa se dea liber si la asta.

nu va suparati pe mine, indignarea asta evident ca nu va e adresata, in fond si voi sunteti printre putinii carora le pasa. e directionata catre minunea asta de tara, care se face de k.. singura mai bine decat oricine altcineva. catre minunatii nostri cetateni. ma opresc, altfel scriu un cearceaf inspumat..





Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns ladyJ spune:

Octombrie, mi se pare ca esti printre ultimii cetateni care tin sa vorbeasca corect romaneste, inlaturand pana si expresiile nascute in (prin) limbajul colocvial si trecute incet incet in cartile Academiei.

Esti cum ar zice prietena mea, o specie pe cale de disparitie


Multe constructii gramaticale au ajuns´´legale´´ pentru simplul fapt ca le foloseau 90% din romani.Pentru a nu ajunge la concluzia ca romanii nu stiu vorbi corect romaneste, Academia s-a adaptat.Acum, pana la urma orice limba sufera modificari. Unele provenite de la popor, altele din dorinta pur literara de a imbunatati...ceva.(vezi exemplul i si a)

Cel mai grav consider ca e atunci cand, copii de scoala generala nu stiu sa scrie corect cu cratima.
Habar nu au ce-i ala subiect. Hai sa spunem ca nu ar fi musai sa stie ce-i subiectul, ce-i predicatul, ce-i dativul, complementul(ma refer la definitia acestora) insa sa nu stii scrie ´´ea´´ ´´ele´´ ´´esti´´ sau sa nu stii folosi cratimele, mi se pare o mare gaura neagra in invatamantul romanesc sau pur si simplu in educatia de acasa a acelor copii.


Vorbeam zilele trecute cu un nepot, pe Y. Are 12 ani.
La fiecare a treia postare, intrebam tampit: ´´Pofim?´´ ´´Ce vrei sa spui?´´

Prescurtari, cuvinte amestecate, fraze fara virgule, propozitii fara puncte...lipsa cratima...O MY Gooot.

In ritmul acesta, peste 15 ani voi fi complet de neinteles pentru tinerii ce vor veni..eu pentru ei si ei pentru mine.
´´Ca si´´ iti va parea parfum

Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns beshter spune:

Citat:
citat din mesajul lui ladyJ
Pentru a nu ajunge la concluzia ca romanii nu stiu vorbi corect romaneste, Academia s-a adaptat.


Asta a fost tare.

Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns beshter spune:

Citat:
citat din mesajul lui 26octombrie

1. da, majoritatea studentilor e inalta, daca tii neaparat. gramatical e corect asa.
si degeaba, eu nu sunt de acord cu noile reglementari, cu "majoritatea... sunt"; nu dati cu parul, e parerea mea, strict personala.

2. ideea e ca, pentru un om care se vrea o virgula mai sus decat nivelul "aprozar" (ma refer la genul aprozar, nu atac aprozaristii, sunt convinsa ca, si printre dansii, sunt oameni ce stiu sa vorbeasca); revenind, cine are pretentii de la sine, poate refraza oricand.

3. asa cum in loc de "majoritatea" poti spune "cei mai multi", asa cum aproape intotdeauna (in afara numelor proprii si a unor sintagme consacrate) poti evita o cacofonie, nu trebuie sa o dai in "ca si" sau sa reciti virgule, in loc de "o parte din..cred" poti fie spune ca o parte crede, fie ca unii cred.




Draga octombrie,

1. Sigur ca poti avea o parere, numai ca 'e corect gramatical' nu e parere, e o judecata, care poate fi adevarata sau falsa. Si e falsa. In 'majoritatea studentilor', subiectul gramatical este 'majoritatea' iar cel logic este 'studenti'(ca doar lor li se atribuie proprietatea de 'a fi inalt'). De aceea, 'majoritatea studentilor e inalta' este o propozitie corecta gramatical dar si 'rea' semantic (scrisesem 'o ineptie semantica', dar m-am gandit ca e un cuvant cam tare chiar si pentru o biata propozitie:)). Ca sa fiu si mai clara, nu cred ca am vazut vreodata vreo majoritate inalta (sau scunda, for that matter).

Acestea nu sunt noi reglementari. Sunt vechiute bine. Si, ca sa ma crezi, uite ce zice Theodor Hristea in 1984, 'Sinteze de limba romana', pag 328, cap. Acordul logic sau dupa inteles: 'Acest tip de acord (numit inca si semantic) se intilneste in multe alte limbi, cum sint, de pilda: latina, franceza, engleza, etc. Aspectul lui cel mai frecvent se produce atunci cind subiectul gramatical al propozitiei este exprimat printr-un substantiv colectiv (majoritate, multime, gramada, grup, echipa) urmat de un determinant la numarul plural. Desi adevaratul subiect are forma de singular PREDICATUL SE PUNE TOTUSI LA PLURAL, ca in urmatoarele enunturi, care sint CORECT CONSTRUITE - 'O multime de oameni au pierit in razboi', 'Majoritatea copiilor sint fericiti', 'O sumedenie de rude ne-au vizitat', 'O serie de vehicule raman pe loc'. Intrucat in astfel de cazuri ideea de pluralitate este exprimata de o intreaga sintagma, simtul nostru lingvistic ne dicteaza sa punem verbul la plural, ceea ce nu este gresit.'

2. E bine ca esti mai sus ca aprozaristii. Eu nu am astfel de pretentii. As mai vrea doar sa-ti atrag atentia ca pronumele personal de politete in romaneste este 'dumnealor' sau 'domniile lor', nu 'dansii'.

3. Dar de ce sa spunem 'cei mai multi' in loc de 'majoritatea'?

Spor la cele bune!

Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns mirela.d spune:

Dragele mele, stati sa va zic eu ce greseli face un proaspat coleg de serviciu. Prima data cand am primit mesaj de la el am crezut ca a fost o greseala facuta din graba dar cand am vazut in absolut toate mesajele lui aceeasi greseala, am zis ca nu e adevarat. Asa ceva eu nu am vazut niciodata. Deci, ca sa nu ma lungesc, uitati unde a gasit domnul in cauza sa puna cratime: face-m, preciza-m, trimite-m....

De ce pune aceasta cratima, inca nu am inteles si imi este efectiv rusine sa il intreb.

O alta problema pe care o am este cuvantul "mersi" pe care multe persoane il scriu "merci".

Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns 26octombrie spune:

Mihaelka, multumesc pentru aprofundare. intr-adevar, ai dreptate! cumva, ma simt mai bine stiind ca e corect, insa, pentru urechea mea, e o muzica ce nu-mi place. inca odata, iti dau dreptate!

in legatura cu pronumele personal de politete, nu trebuie sa-mi atragi atentia, atata lucru stiu si eu. nu intentionam sa-l folosesc, "dansii" era in loc de "ei". n-am considerat ca ar fi o lipsa de respect nefolosirea acestuia.

nu TREBUIE sa folosim "cei mai multi" in loc de "majoritatea". uneori, eu o fac, insa nu impun nimanui. era o optiune, nu o incercare de impunere

Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns 26octombrie spune:

...si acum, pentru a vedea ca in orice rau putem gasi si ceva bun, "sa ne radem adica", va rog, savurati:

Catavencii i-au desemnat, marti seara, in cadrul Marelui Bal al Academiei Catavencu - Criza si Pedeapsa, pe castigatorii premiilor Bula Demnitarului.
Categoria "Din putul gindirii"
Nominalizati:
1. Ionut Dolanescu: "Cred ca România are grave probleme de polutie, mai ales Bucurestiul. Eu , individual, chiar imi doresc sa ma mut din Bucuresti, din cauza traficului, din cauza polutiei."
2. Gigi Becali: "Eu mi-am pus Boom TV asta, de curind. si la Boom TV sint si doua programe porno. Si i-am spus lu' ala: "Bai, astea scoate-mi-le!» In primul rind, n-am nevoie. In al doilea rind, daca le am, ma uit la ele."
3. Catalin Zmarandescu (candidat PNG la Camera Deputatilor ): "Nu pot sa spun acum ca ma pricep la politica. Ar insemna ca mint. In schimb, m-am uitat peste doctrina partidului, dar n-am aprofundat-o."
4. Lia Olguta Vasilescu (deputat PSD, ex-PRM): "Eu am spus de cind am intrat in PSD ca mi se pare prea multa democratie in acest partid."
Castigator:
Mircea Geoana (presedinte PSD): "PSD e un partid atit de mare, incit au loc si cei care vor mici."

Categoria "Gindesc, deci ma risc"
Nominalizati:
1. Nicolae Vacaroiu: "Eu personal, cred ca in medie, pe zi, pe citire rapida, lecturez cel putin 2.000 de pagini."
2. Mircea Geoana: "Situatia aceasta pare sa creeze prea multa emotie intr-un pahar cu apa."
3. Traian Basescu. Aflat in vizita intr-un judet afectat grav de inundatii, el a spus:=2 0"Vor raspunde si autoritatile, dar cred ca si Dumnezeu putin, ca ne-a dat atita apa."
4. Bogdan Ciuca (vicepresedinte PC): "Ca sa pleci, trebuie sa ai unde sa te duci. Ca sa te duci undeva, trebuie sa gasesti un loc liber."
5. Aurelian Pavelescu (vicepresedinte PNT-CD): "Domnul Adrian Nastase l-a atacat pe Traian Basescu in persoana domniei sale, in omenitatea, in ceea ce reprezinta domnia sa ca om, caracteriologic."
6. Gigi Becali: "In orice mita e ceva negativ. M-ati inteles?"
Cistigator:
Christian Ciocan (purtator de cuvint al Polttiei Capitalei) a declarat: "L-am imobilizat pe barbat, desi ma ameninta cu o coada de matura, si am recuperat palaria.."

Categoria "Meandrele concretului"
Nominalizati:
1. Mircea Geoana: "Din punct de vedere al experientei unui om ca Adrian Nastase, care a avut niste functiuni importante in statul român, este un om pe care trebuie sa-l folosim mai mult. In acest moment ne gindim, si eu ma gindesc, in cooptarea lui Adrian Nastase intr-un efort colectiv de redactare a ofertei noastre, poate intr-un efort care este necesar. Scrie si gindeste bine."
2. Ion Iliescu: "Libertatea de exprimare o face fiecare pe barba proprie."
Cistigator:
Ion Iliescu, dar cu alta bula: "Ma bucura faptul ca majoritatea colegilor de pe blog au inteles corect atit motivatia deciziei mele, cit si faptul ca aceasta nu inseamna nici parasirea vietii politice in general, nici a partidului…"

Cate goria "Sexul scuza mijloacele"
Nominalizati:
1. Sebastian Bodu (candidat PD-L la Primaria sectorului 5): "Votul efectiv dureaza maxim 5 minute, adica tot atit cam cit o partida de sex cu sotia/sotul, fara preludiu/postludiu (adica drumul pina si de la sectia de vot). In ambele cazuri, iti indeplinesti o indatorire: in primul caz, civica, in al doilea, conjugala."
2. Ion Iliescu: "Dan Mircea Popescu , tocmai prin aceste calitati deosebite, de om de fond, de om serios, n-are vina necesara unui om care sa si penetreze."
Tot dl Ion Iliescu: "Nastase e un om cu o forta de penetrare serioasa."
Castigator:
Adrian Nastase: "Sa deconectam pepenele cel mare de la vrej!"

Categoria Marean Vanghelie
Nominalizari:
Marian Vanghelie (primarul sectorului 5): "Ca si prieten cu Sorin Oprescu, ma doare vizavi de atitudinea pe care a avut-o Sorin Oprescu."
Marian Vanghelie (primarul sectorului 5): "Sint oameni tineri, oameni care sint prezenti aici in fata si pe care vreau sa le multumesc."
Marian Vanghelie (presedinte PSD Bucuresti): "Deci, sint sase candidaturi alaturi de Cristian Diaconescu care noi consideram ca sigur vom castiga Capitala in forta."
Marian Vanghelie (primarul sectorului 5): "M-am batut pentru aceleasi principii cum m-am batut si pentru principiul de primar general."
Marian Vanghelie (candidat PSD la primaria Capitalei ): "Sper sa iau cele mai multe procente care le va dori bucuresteanul. Intelegeti?"
Marian Vanghelie (primarul sectorului 5 ): "Toata lumea in unanimitate au fost de acord."
Marian Vanghelie (primarul sectorului 5): "Chiar daca n-am doua sute de kile, cind m-apas, m-apas rau pe oricine."
Cistigator:
Madalin Voicu (membru PSD), referindu-se la Marean Vanghelie : " Deci, Vanghelie are niste carente a discursului."


Premii speciale
1. Primul premiu special - Calin Popescu Tariceanu – erou al muncii capitaliste, pentru ca a ridicat economia ca sa aiba de unde sa se prabuseasca.
Domnia sa a spus: "Imaginati-va ca economia globala este Titanicul, care s-a lovit de aisberg, si unii au inceput dedesubt, la etajele inferioare, sa fie cu apa pâna la git, iar sus la etajele II-III , cânta muzica, ca in film, si aia la care cânta muzica sunt pe aici prin România. N-au auzit ca Titanicul s-a lovit de un aisberg. Cam asa suntem".

2. Al doilea premiu special - Traian Basescu. Artist al populismului. Pentru rol principal in filmul "Padurea suspendatilor"
Domnia sa a spus: "Daca eu as fi fost la cirma Titanicului , acesta nu s-ar fi scufundat."

3. Premiul "Giorgio Armeni" pentru eleganta in gestionarea crizei - domnul Varujan Vosganian (in conectarea cu succes a României la criza mondiala)

4. Pentru Sorin Oprescu, Trofeul "Medic Primar General" pentru arterele de circulatie care ne fac s a ne taiem venele.
El a spus: " Ma apasa promisiunile pe care le-am facut si pe care incerc sa le construiesc si sa le pot rezolva. Daca dau un randament de 85-90% inseamna ca ma pup singur in oglinda. Important este sa stau cu fata la ea."

Mergi la inceput