Limba romana - gramatica - expresii-vocabular
Raspunsuri - Pagina 12
mirela.d spune:
Uite ca regula asta de gramatica n-am mai auzit-o pana acum. Deci subiectul face actiunea.
Acum serios vorbind: inca din scoala generala suntem invatati ca subiectul raspunde la intrebarile cine?, ce? si nu ca este cel care face actiunea in propozitie. Sunt chestii elementare. Nu este nevoie sa treci de scoala generala pentru a sti aceste lucruri.
Serios, mi se pare grav daca asta este nivelul de cunostinte de limba romana al romanilor (de oriunde). Adica, nu stiu ce pretentii mai putem avea daca se fac astfel de greseli.
Am o singura recomandare: nu va ajutati copiii la teme daca aveti astfel de cunostinte!
Scuze daca am fost dura dar sunt inca sub imperiul socului.
mami_alexia spune:
Consider ultimul mesaj un atac la persoana (chiar daca in aparenta isi pastreaza alura de generalitate) si sper sa se ia masuri in acest sens pt ca astfel deviem subiectul acestui topic. Scriem aici pentru a ne invata unii de la altii, pentru a semnala diverse greseli de limba, nu pentru a face judecati de valoare gratuite.
Da, cam asta te invata in scoala, ca subiectul face actiunea. In exemplul mai sus amintit ("IMI PLAC MARUL SI PARA"), MARUL SI PARA nu executa nici o actiune. Deocamdata asta e parerea mea si e posibil sa fie gresita insa cine poate lamuri si SUSTINE (cu argumente) acest lucru este rugat sa o faca. Intr-adevar, am terminat de cativa ani liceul si poate am mai uitat unele lucruri, printre care si tot felul de termeni. N-o fi subiect subintels ci inclus, e foarte posibil. Mai stiu insa ca verbul "a placea" este un verb mai special, alaturi de alte verbe de acelasi gen. Nu le mai stiu insa denumirea si im fac "mea culpa" ca le-am uitat.
Se poate spune:
EU PLAC ACEA PERSOANA.
Dar nu se poate spune:
EU PLAC MARUL. Reiese ca IMI PLACE MARUL, respectiv IMI PLAC MARUL SI PARA.
Sunt sigura ca va veni cineva cu o explicatie clara asupra acestei probleme, cu atat mai mult cu cat , cred ca dupa noile reglementari poate fi corect si forma IMI PLACE MARUL SI PARA. Eu prefer sa folosesc insa prima forma.
mirela.d spune:
Citat: |
citat din mesajul lui mami_alexia Consider ultimul mesaj un atac la persoana (chiar daca in aparenta isi pastreaza alura de generalitate) si sper sa se ia masuri in acest sens pt ca astfel deviem subiectul acestui topic. Scriem aici pentru a ne invata unii de la altii, pentru a semnala diverse greseli de limba, nu pentru a face judecati de valoare gratuite. |
Nu zic ca subiectul nu face actiunea. Dar nu asa se afla subiectul intr-o propozitie. Cel putin nu cu logica pe care ai aplicat-o.
Daca tu consideri atac la persosna numai pentru faptul ca nu sunt de acord cu ceea ce spui si mai si insisti (nu stiu cum poti sustine ca "mie" este subiect), atunci cer eu personal sa fiu avertizata. Eventual sa mi se interzica sa mai postez. Pentru ca imi permit sa te corectez si sa fiu uimita ca nici macar nu accepti cand ti se spune ca gresesti.
lilianasoare spune:
Mami Alexia, nu stiu cine este dispus sa ofere aici niste informatii care se invata nu in liceu, ci in scoala primara. Eu, una, nu. Simplul fapt ca cineva nu poate identifica un subiect dintr-o propozitie este edificator.
Iar eu imi dau seama ca am scris pe-aici degeaba. Nici nu cred ca ai citit ce am scris. Ca, daca citeai, nu mai erai atat de nelamurita.
"Cei care au modele de urmat in familie sunt cei mai bogati mostenitori"
beshter spune:
Dragele mele doamne,
vaz ca s-au cam incins spiritele...Ce mi-ar placea ca macar aici sa nu iasa cu scantei! Si pentru ca simt nevoia sa destind putin atmosfera, iata un banc 'lingvistic' de pe vremea impuscatului:
Unor militisti care dadeau examen (de vreun fel) li se dicteaza urmatoarea fraza: 'Venea o moara pe Siret' si li se cere sa o analizeze sintactic. Rezultatul? 'venea' = subiect, 'omoara'= predicat, 'pe Siret'= complement direct.
mami_alexia spune:
Incercati sa clarificati subiectul, explicati, care e subiectul, se pastreaza pluralul, EXPLICATI! (nu mai judecati, nu acesta e subiectul topicului )
MAMI(Adriana) & ALEXIA(28 aprilie 2007)
POZE ALEXIA
Ne nastem uzi, goi si flamanzi..dar greul de-abia dupa aceea incepe...
mami_alexia spune:
Citat: | ||
citat din mesajul lui mirela.d
Nu zic ca subiectul nu face actiunea. Dar nu asa se afla subiectul intr-o propozitie. Cel putin nu cu logica pe care ai aplicat-o. Daca tu consideri atac la persosna numai pentru faptul ca nu sunt de acord cu ceea ce spui si mai si insisti (nu stiu cum poti sustine ca "mie" este subiect), atunci cer eu personal sa fiu avertizata. Eventual sa mi se interzica sa mai postez. Pentru ca imi permit sa te corectez si sa fiu uimita ca nici macar nu accepti cand ti se spune ca gresesti. |
Ba exact asta ai sustinut, ca sunt de moda veche, ca afirm ca la clasa 1 ca subiectul face actiunea. MIE e complement, nu am sustinut nicaieri ca e subiect. Si atata timp cat MARUL SI PARA e subiect, cum putem sa spunem MARUL SI PARA IMI PLACE MIE? Imi suna gresit. Aici se discuta despre IMI PLACE / IMI PLAC (in exemplul dat). Astfel incat eu am sustinut ca se spune IMI PLAC MARUL SI PARA.E foarte posibil si ca varianta cealalta sa fie corecta, nu contest, dar vreau sa va argumentati spusele.
MAMI(Adriana) & ALEXIA(28 aprilie 2007)
POZE ALEXIA
Ne nastem uzi, goi si flamanzi..dar greul de-abia dupa aceea incepe...
beshter spune:
Citat: |
Ba exact asta ai sustinut, ca sunt de moda veche, ca afirm ca la clasa 1 ca subiectul face actiunea. MIE e complement, nu am sustinut nicaieri ca e subiect. |
http://forum.desprecopii.com/forum/topic.asp?whichpage=-1&TOPIC_ID=128841&REPLY_ID=4327058
"IMI PLAC MARUL SI PARA.
MIE IMI PLAC MARUL SI PARA.
EU, MIE e un subiect subinteles, dar cu siguranta marul si para nu e subiectul. Subiectul e cel care face actiunea, MARUL SI PARA NU FAC NICI O ACTIUNE. "
beshter spune:
Citat: |
citat din mesajul lui mami_alexia Incercati sa clarificati subiectul, explicati, care e subiectul, se pastreaza pluralul, EXPLICATI! (nu mai judecati, nu acesta e subiectul topicului ) |
Uite, Mami draga, ca sa vezi ca iti dau dreptate in ceea ce priveste partea cu 'judecatul', ma grabesc sa ma supun 'indemnului' tau. Trec peste faptul ca s-a explicat subiectul si s-a paraexplicat - o fi fost greu de inteles. Trec si peste tonul usor ...hai sa nu zic jignitor...mai bine 'imperativ' din postarea ta.
NIMENI nu se indoieste ca 'Imi plac marul si para' e corect. Din acest motiv, prima ta postare e superflua. Problema era daca si 'Imi place marul si para' e corect. Si, daca da, in ce conditii.
Eu am sustinut (si sustin, in continuare) ca si "imi place marul si para' e ok, mai ales in limba vorbita, mai ales cand se face o pauza in intonatie - care sa sugereze 'Imi place marul...dar si para', mai ales pentru ca 'marul' si 'para' sun nume de materie (in acest exemplu).
Liliana sustine ca nu e ok - din moment de 'marul si para' e subiect multiplu si acordul trebuie sa se faca la plural.
Aici ai intervenit tu, sustinand ca 'marul si para' nu e subiect, pentru ca nu face actiunea (care ACTIUNE???) si ca subiectul 'subinteles' este 'eu' sau 'mie' (n-am inteles prea bine').
Asta e tot. Dupa cum ai aflat deja, 'marul si para' e subiect (desi nu e actiune in propozitia asta).
Cred ca putem considera subiectul cu 'Imi plac(e) marul si para' inchis. Si ne putem vedea, in continuare, de altele (adica alte greseli)
Mamecitta_C spune:
as vrea sa va supun atentiei tendinta a pustilor de gimnaziu (cazul fiului meu cel mare) si mai ales de liceu, care-si petrec o gramada de timp pe chatt-uri, forumuri si messenger-e... am observat ca adopta cu usurinta limbajul "internaut" nu numai in vorbire, dar si in scris: I LOLD (in loc de am ras), WTF (pronuntat dabaliu ti ef) in loc de "ce naiba" si multe altele... sa nu mai zic de scrierea "cifrata" care reprezinta semnele grafice ale unor emoticon-uri... in afara de acest nou limbaj, multi copii si tineri nu stiu mai deloc ortografie... cam toate greselile ce s-au exemplificat pe-aici le fac si ei...
Povestea nasterii lui Dani relatata de presa:
http://www.argeseanul.ro/index.php?option=com_content&task=view&id=597&Itemid=26