Diabet zaharat la copii (4)
Raspunsuri - Pagina 12
Anina_n spune:
Buna, dragi mamici de dulcinei !
maru, multumim ! Imi voi face timp si voi intra pe site-ul lor, sa vad ce scriu despre diabetul la copii.
Adriana, saptamana asta n-am mai avut glicemii mari peste noapte, din contra tot cate una intre 65 si 111, la ora 01. Pentru ca, avand in jur la 200 glicemiile de la ora de culcare, i-am dat doar 20 HC din cei 25 HC obisnuiti si am respectat doza de 3 u Levemir.
Diseara voi incerca sa-i dau toti cei 25 HC, poate va veni bine si nu va face hiper peste noapte.
In schimb, la amiaza, cu tot cu doza marita cu 0,5 u de Actrapid, tot cu glicemii de peste 200 vine. S-au mutat problemele de peste noapte, dimineata.
Oricum, m-a anuntat ca-i iese ultimul dintisor schimbat, ca-i simte zimtisorii si a inceput sa-i curga si nasucul de luni dimineata, asa din senin.
Altfel e bine, ma tot intreaba cand mergem la Buzias si vrea neaparat sa stam 2 saptamani, ca nu-i ajunge doar 1 sapt., cum i-am zis ca vom sta, fiind in timpul scolii.
Acum e la dans, ca s-au reluat orele de dans, incepute in decembrie.
Ca tot intrebai ce le place dulcineilor nostri sa faca.
Cristinei ii place sa alerge mult, sa se ia la intrecere chiar. Ii place mersul cu bicicleta, trotineta, rolele. Ii place dansul.
E genul sportiv. E plina de energie la joaca. Dar ii place mult si sa deseneze, sa picteze, sa citim. Acum isi ia, ea, o carte si citeste mai in fiecare seara. Impreuna cu verisoarele ei, se joaca de-a scoala. Cand ii dau dictare, vine si ea cu idei, ce sa scrie. pana la urma isi da dictare singura. Si daca nu-i iese bine, atatea dictari face, pana-i iese fara nici o greseala. Constructiva incapatanarea ei, nu ?
O zi faina si glicemii dintre cele mai bune, la dulcinei !
Sunt PUTERE si IUBIRE pentru pretioasa Emma, in fiecare zi, la ora 13.
Nina, mami de www.babiesonline.com/babies/n/ninacristina" target="_blank"> Nina-Cristina (10.01.2002)
Diabet zaharat la copii, Copilasi din 2002, Copii capricorn
lauradoom spune:
Buna fetelor! LA multi ani Adrianaa...nu stiu cand e ziua ta, dar banuiesc ca a fost in week-end...
Vineri seara mi s-a intamplat ceva nou...la ora 22 Edutu a venit cu o glicemie de 56....a mancat lapte si cereale (care in mod normal ii cresc fff repede glicemia)...dupa jumatate de ora i-am luat iar glicemia (de obicei nu o fac pt ca isi revine repde dupa hipo) si avea 63...el dormea...am fost inspirata sa ii dau apa cu zahara (la 100 ml de apa am pus 2 lingurite de zahar), a luat 20 ml si dupa jumatate de ora s-a urcat la 120...nu stiu daca am facut bine...nu era marita doza de insulina...era ca de obicei, eu banuiesc ca de vina ar fi maselutele care ii ies...mai are un rand, ultimul
Am vazut ca ati discutat despre glicemii...mie mi s-a spus ca la varsta lui Edutu (2 ani si 2 luni) ar fi recomandat sa i le tin intre 150-250, glicemiile mici putand sa ii afecteze creierul...
Ieri am avut: ora 7:136, ora 10:205, ora 11.30:166, ora 15.30:190, ora 19:115, ora 22: 200....noaptea trecuta nu i-am mai luat glicemia...am zis sa il mai las sa isi revina la degetele...dimineata avea 145
Edutu e o fire fff vesela, alearga non stop, ii plac la nebunie cartile, masinile si sa danseze...se alinta mereu...iubeste animalele, a inceput sa scrie pe pereti si nu vrea sa faca la olita...spune ca vrea numai dupa ce face....este foarte incapatanat si ambitios, acum a inceput sa mai vorbeasca...pana acum vorbea numai in limba lui...se certa cu noi non stop pe limba lui
Saluti Ana_miti...am vrut sa te mai sun dar in acelasi timp nu am vrut sa te deranjez...poate ne vedem la Buzias...eu am fost invitata in seria X, in mai
GLICEMIII SUPER BUNE!!!!!
Adrianaa spune:
Multumesc Laura.
La copil asa micut, nu stiu exact. La hipoglicemie este bine insa sa-i dai HC rapizi dar si cativa lenti, pentru a te asigura ca mai tarziu nu scade iar glicemia si face hipo. Totusi, la glicemie de 56 era tare bine sa-i fi dat initial suc din fructe sau un fruct si inca ceva cu absorbtie lenta. Laptele are absorbtie semilenta. Lui ii trebuie sa se absoarba in 10 min. la glicemia de 56, pt. ca tot atat de repede poate sa scada.
Despre mentinerea glicemiei intre 150-250 pentru ca hipo ii afecteaza creierul as spune cateva lucruri. Mai intai, as opta pt. mentinerea glicemiilor ziua intre 70-150. Ziua oricum stai cu ochii pe el. Noaptea insa ar fi de preferat glicemii in jur de 150 chiar 180 pt. ca poti sa-l supraveghezi mai greu. Iar noaptea, la unele scheme de tratament, pot scadea f.f. mult pana dimineata. De aceea e bine de verificat din cand in cand.
Stiu ca hipoglicemiile severe pot afecta creierul la orice varsta nu numai la copiii mici. Hipoglicemiile sub 60 mg, dar in special sub 40 si daca se sta o perioada lunga pe aceste glicemii, ore sau chiar zile. Sunt pareri si pareri si medicii dezbat inca subiectul asta. Ce pot sa-ti spun sigur - din cauza hipoglicemiilor pot avea tulburari de concentrare, atat timp cat glicemia este mica, dar lucrul asta este valabil pentru oricine. Orice persoana, care n-a mancat suficient nu se poate concentra, glicemia este mica, dar nu scade f. mult. Tot ce spun este ca o constatare personala. Poti intreba medicul. Uite aici un raspuns al Dr. Tessa Lebinger:
http://www.childrenwithdiabetes.com/dteam/d_0d_005.htm
http://www.childrenwithdiabetes.com/dteam/1996-12/d_0d_1f9.htm
lauradoom spune:
Multumesc pentru raspuns Adrianaa!!!
I-as fi dat suc de fructe dar problema principala este ca ne prea accepta sucul de fructe....daca ii dau alceva decat lapte cu cereale noaptea iese mare scandal....atunci i-am dat lapte si cereale pentru ca laptele are glucoza sau fructoza - Nan, iar cerealele sunt cu zahar - Nutriben....
Imi e groaznic de greu sa avem glicemii bune cand el fuge de mama focului cand vine ora de masa...am zile cand nu vrea nimic, refuza sa deschida gura...iar sucul de frcute il bea numai daca reusesc sa il pacalesc...ma vede pe mine ca beau cafea si ii zic ca ii dau si lui si ii pun in cana lui suc de fructe...uneori il bea pe tot, alteori gusta si fuge
ana_miti spune:
Buna dragi mamici de dulcinei
Adriana , scuze ...pentru intraziere , iti spun si eu "La Multi Ani", sanatate si sa te bucuri de cele doua minuni ale tale. Multumim pentru sfaturile tale si pentru rabdarea de care dai dovada cu fiecare dintre noi.
Nina, va pupam , si ne vedem la Buzias, seria X, aseara am trimis mail pentru inscriere. ma bucur ca ii merge bine Cristinei, iar glicemiilor de 200 sunt sigura ca le vei veni de hac.
laura, ma poti suna , nu ma deranjezi. Sper sa ne vedem la Buzias, suntem in aceiasi serie. La hipo, si eu ii dau lui Alex , tot zahar diluat in apa , eu numai asa i-l dau. Si ca masura, folosesc zahar la pliculete. 1 pliculet= 5 hc rapizi.
Mirela, ce mai face Iustin? este ok?
Despre noi, va spunem ca suntem ok. Alex merge bine, glicemiile bue...saptamana trecuta a avut catev aglicemii de 280, care nu cedeau nici la corectie. Sigur hormonii de crestere isi fac simtita prezenta. Acum este bine. Cert este ca s-a inaltat.
Va pupam si va dorim glicemii din cele mai bune!
www.desprecopii.com/forum/topic.asp?TOPIC_ID=62868" target="_blank">Teste de glicemie pentru Alex
www.desprecopii.com/forum/topic.asp?TOPIC_ID=75037&whichpage=1" target="_blank">Bazar umanitar Alex
lauradoom spune:
Mirela ziceai ca la externare aveai putine unitati de insulina pentru ca nu manca....sa iti povestesc la noi
La externare Edutu avea in jur de 14 u.i RovoRapid si NovoMix....la gustari rupea mancarea....ma gandeam ca si-a revenit copilul meu cu mancarea...dar in spital ii luau glicemia numai inainte de a-i face insulina, de 4 ori, la gustari nu i-au luat-o niciodata
Cand am ajuns acasa si am inceput eu sa ii iau glicemia la gustari avea saracul copil numai 45-35-50, de aia manca in disperare
Acum am ajuns la 4-5 u.i-NovoMix de 2 ori pe zi.
Anina_n spune:
, mamici de dulcinei !
Gata, am trimis si eu un e-mail pentru inscriere in seria X ! Ana si Laura, ne vedem, acolo, in luna mai ! Abia astept !
Adriana, la copiii mai mici(sub 7 ani) este mai periculoasa hipoglicemia severa, deoarece creierul lor este inca in formare.
Altfel, este periculoasa pentru toata lumea coma hipoglucidica.
La Cristina, sfatul medicului a fost sa-i dam dozele obisnuite de insulina 2 zile(fara glicemii ) si apoi sa vedem daca trebuie sau nu sa-i crestem dozele de rapida si in care parte a zilei.
O zi faina, in continuare si numai glicemii dintre cele mai bune la dulcinei !
Nina, mami de www.babiesonline.com/babies/n/ninacristina" target="_blank"> Nina-Cristina (10.01.2002)
mirela.d spune:
Buna seara!
Noi suntem inca la munte si ne merge bine. Cum v-am zis, glicemiile lui Iustin sunt de obicei foarte bune in concedii. Dar el de obicei este destul de echilibrat. Cand avem alte probleme de santate o iau razna. Bineinteles ca din cand in cand mai este vreuna iesita din schema dar nu cred ca pot avea pretentii prea mari avand in vedere si varsta dar si specificul diabetului pe care nu cred ca il poate controla perfect nimeni.
Laura, cand am iesit din spital, Iustin avea o singura doza de insulina, seara la 19:00, si din cate imi aduc aminte (am acasa in caiet notat) avea o singura unitate. Numai ca Iusti a inceput sa manance la vreo 2 zile dupa ce am ajuns acasa. El nu este foarte mofturos la mancare, din fericire. Eu sper ca Edutu al tau sa intre cat mai repede in ritm. Ca eu cred ca, la un moment dat, tot se va obisnui cu numarul meselor. Cel putin sper.
Azi a nins la munte si Iusti s-a avantat in cea mai mare zapada. Anul trecut nu l-a impresionat in mod deosebit zapada. Anul asta vad ca i-a placut. Nu stiu, in schimb, ce vom face de saptamana viitoare cand vom incepe serviciul ca e asa de incantat ca e cu noi amandoi... In fiecare dimineata mi-a facut declaratii de dragoste.
Maine seara ajungem si noi acasa. Pana atunci va urez numai glicemii bune!
mirela_piciu spune:
Sa incepem cu un "La multi ani!" sarbatoritei noastre cu scuzele de rigoare pt intarziere si buna ziua tuturor. La Pitesti a nins ieri cum ningea cand eram copil si cum mi-as fi dorit sa ninga toata luna decembrie sa dea bine la decor si sarbatori dar asta e ,oricum tot nu e zapada ca a fost cald si s-a topit.David merge la Buzias in saptamana de dupa Paste si va sta o saptamana numai,lui nu ii ajunge, dar serviciul nu ii permite mai mult lui taica-su.Glicemiile ii sunt bune, acum au iesit dintii care i-a scos, creste mereu, la 7 ani care urmeaza sa ii implineasca aproape ca are inaltimea de 1,4 m. David are o doza de Levemir la ora 22 si face 11 unitati. Inca mai sunt suparara de rezultatul hemoglobinei dar abia acum am reusit sa reglam glicemia de ora 10 la gradinita sa fie sub 150.Toate combinatiile imi ieseau prost, acum manaca dimineata cereale cu lapte si o felie de paine cu ceva =35 HC iar la zece cu absorbtie lenta paine cu ceva si fruct=25-27 HC, asa incat la pranz sa vina cu glicemie buna peste 80.Inainte avea glicemia de la 10 mare 250 aprox, si la pranz buna in jur la o suta poate mai mica. Daca incercam sa maresc doza de Actrapid pt glicemie mica la 10 , la pranz venea cu 40,nu era bine, micsoram doza iar nu era bine ii luam din hidratii de dimineata, nici un rezultat,pana am ajuns la cereale cu lapte si paine si la 10 paine si fruct.Avem de la Buzias jocul cu pioni pentru cunostinte despre diabet, de cate ori il jucam adaugam noi intrebari pe langa cele existente,simulam situatii pentru a vedea cum se descurca David la noi provocari.Desi stie multe ii e teama sa ia decizii singur si cum se apropie scoala...ma gandesc cu groaza pana se acomodeaza cu toate noutatile...Daca e ceva ce-i place, activitate sportiva ma refer nu stie sa se opreasca la timp, sau poate mai creste si el si devine mai constient de efectele nocive ale glicemiilor mici.Cand se joaca cu sora-sa pana nu-i scade glicemia la 50 nu-l pot opri, se alearga, se joaca ascunselea nu mai simte nici glicemie nici nimic.Si cu toate astea sunt optimista, am trecut prin atatea, vom gasi o cale de rezolvare convenabila pentru toate situatiile pana se gaseste un leac si pentru parsivul asta de diabet. Va pup si ne mai "citim", pa!
Anina_n spune:
, dragi mamici !
Raportez de ieri dimineata, numai glicemii bune, exceptie facand cea de ieri de la amiaza de 170, in rest, sub 130 !
Am revenit la dozele obisnuite, in sfarsit !
Ana, lui Alex si tie , of course !
Voi ati putea sa incepeti ziua de tratament fara sa-i luati glicemia dulcinelului vostru sau sa mergeti la somn, facandu-i tratamentul obisnuit, fara a-i lua glicemia ?
Mirela.d, tu, lucrezi, nu stai acasa cu Iustin ? Pana la 3 ani, poti sta acasa cu el, primind toti banutzii care-i primeai pana la 2 ani. Nu, Ana ?
Plus indemnizatia de la Primarie, pentru gradul de handicap I, daca nu ma insel.
Ana, iti poate confirma sau infirma cele de mai sus.
Ma bucur ca v-a mers bine in vacanta la munte !
Asa e si la Buzias. Asa bine le merge copilasilor(mai sunt si exceptii) ca nu-ti mai vine sa pleci de acolo. Ajungem acolo, scadem dozele dupa 1-2 zile. Iar cand revenim acasa, marim dozele, imediat.
Mirela_piciu, au apucat copilasii sa se bucure de zapada ?
Sa stii ca si eu patesc asa cu Cristina. Se ia cu joaca si daca nu o intreb eu, ce face, cum e, nu baga in seama foamea ce o simte.
Jocul cu pionii nu-l stim. O fi nou, ca noi n-am auzit de el.
Noi mergem in luna mai, ca in fiecare an, ca e tare frumos atunci, la Buzias. Dupa vacanta de Paste, nu prea e indicat sa lipseasca, Cristina de la scoala, ca atunci fac pregatiri si verificari mai multe. Desi, tare mi-ar fi placut sa ne cunoastem cu David si tati, daca mami nu e.
Dar tot o sa ne intalnim noi, odata si odata, la Buzias, sunt convinsa !
Poate anul viitor, intr-o vacanta, in care va veni si Symo cu Denisa, care e si ea, bobocel de cl. I, acum.
Despre glicemiile de la ora 10, o pateam si noi si vad ca si la laborator, la ora 9 i-a iesit o glicemie foarte mare.
La fel pateam si la Buzias. Daca ii scadeau din HC de la ora 10, facea hipo pe la ora 12, deja. Iar daca ii marea doza de rapida de dimineata, la ora 10 facea hipo.
Acum, sa vad in weekend cum e la ora 10.
Noi am schimbat cerealele integrale cu iaurt simplu, cu un iaurt mic si paine prajita, dimineata. Iar la ora 10 are biscuiti si mar sau un Actimel de baut(cand are sport) si biscuti.
Dar in weekend, cand doarme mai mult dimineata, se resimte si pe glicemiile de la amiaza.
Aici, mi-a zis doctorita ca cei mai multi copii, ii are cu hemoglobine de 9 si 10, ca sa ma consoleze, vazand ca, cu tot autocontrolul nu sunt multumita de hemoglobina Cristinei de 8.
Oricat de greu ar fi mentinerea unor glicemii dintre cele mai bune, eu stiu ca se poate si mai bine. Si mi-e ciuda cand intrevin alti factori, invizibili, pe care nu-i poti controla, efectiv !
Symo, voi ce faceti, cum sunteti ? Reusiti sa mentineti glicemiile bune ?
Adriana, Alex ce face ? Cum e ?
Discuta cu diriginta despre diabet, daca tot il au in comun ?