Credinta fast-food
Raspunsuri - Pagina 4
Ramonika spune:
nici eu nici ai mei nu au auzit/vazut sa se faca asa mare tam-tam inainte cu cativa ani de Sf. Paraschiva... o fi fost sarbatoare, nu zic, dar se facea mai discret, nu ca acuma...
n-am nimic cu sfintii si cu Paraschiva (am luat-o ca exemplu doar pt. ca sunt din Iasi si aici are loc sarbatoarea), numai ca nu-mi place ca lumea se inchina la ea...
Ramonika si pisicile www.flickr.com/photos/11125714@N02/sets/72157601300550848/" target="_blank">Vladutz www.flickr.com/photos/11125714@N02/sets/72157601300550510/" target="_blank">Maritza www.flickr.com/photos/11125714@N02/sets/72157601300550608/" target="_blank">Fulgushor www.flickr.com/photos/11125714@N02/2227425419/" target="_blank">Miki
Rufus spune:
Mai, da' nu inteleg: ce va deranjeaza credinta altora? Ce va deranjeaza ca se inchina la icoane, in tramvai, la caini sau la oase?
poze multe cu noiAna a implinit un an 20062007
Ramonika spune:
nu ma deranjeaza in sensul ca nu pot dormi noaptea din cauza asta, nici vorba. numai ca vazand subiectul mi-am exprimat opinia pur si simplu...
Ramonika si pisicile www.flickr.com/photos/11125714@N02/sets/72157601300550848/" target="_blank">Vladutz www.flickr.com/photos/11125714@N02/sets/72157601300550510/" target="_blank">Maritza www.flickr.com/photos/11125714@N02/sets/72157601300550608/" target="_blank">Fulgushor www.flickr.com/photos/11125714@N02/2227425419/" target="_blank">Miki
mariamunteanu spune:
Citat: |
citat din mesajul lui Ramonika nici eu nici ai mei nu au auzit/vazut sa se faca asa mare tam-tam inainte cu cativa ani de Sf. Paraschiva... o fi fost sarbatoare, nu zic, dar se facea mai discret, nu ca acuma... n-am nimic cu sfintii si cu Paraschiva (am luat-o ca exemplu doar pt. ca sunt din Iasi si aici are loc sarbatoarea), numai ca nu-mi place ca lumea se inchina la ea... [ |
Acum nimic nu se mai face sarbatoreste discret, totul trebuie facut in cea mai mare imbulzeala (vezi noaptea Invierii, Craciunul, cel mai mare brad din Europa etc). Ca nu-ti place tam-tamul inteleg, dar sa nu-ti placa faptul ca lumea de inchina la Sf. Paraschiva e cam exagerat.
Maria
Eliza5 spune:
Citat: |
citat din mesajul lui Rufus Mai, da' nu inteleg: ce va deranjeaza credinta altora? Ce va deranjeaza ca se inchina la icoane, in tramvai, la caini sau la oase? |
Cumva ai dreptate.. intr-o societate cu adevarat toleranta ar trebui sa nu deranjeze pe nimeni manifestarile credintei in toate formele ei.
Eu insa recunosc ca ma uit cu jena in alta parte cand vad imbulzeli de acest fel la televizor (ca in viata reala nu am avut parte). De ce? Pentru ca o consider mai mult decat injosire, cumva un fel de.. a merge la ghicitoare sau la vrajitoare (de magie alba bineinteles). Si inteleg prin asta faptul ca oamenii merg sa sarute moastele mai ales pentru ca vor sa rezolve ceva. O problema de sanatate de cele mai multe ori. Si cred asa de mult in puterea tamaduitoare a respectivelor moaste incat se injosesc teribil numai pentru a fi aproape de ele. Inghionteli, nervi, stres, de ce? Pentru a arata respect unor oameni care prin faptele lor au devenit sfinti? Mi-e teama ca nu de respect este vorba aici.. ci de altceva mult mai egoist. Rezolvarea propriilor probleme.
Poate nu am dreptate, cineva cu mai multa religiozitate poate explica mai bine fenomenul.
sirimie spune:
Eu personal cred ca printre cei care stau la cozile alea mari sint si oameni religiosi si buni care simt ceva dupa ce ajung sa se inchine la moaste. Nu toate lucrurile pe lumea asta sint intelese de toata lumea, eu nu am pretentia ca inteleg tot.
Imaginea cu oameni care se calca in picioare e destul de deprimanta, dar de la imaginea aia la a spune ca nu e bine ce fac cei care se inchina la moaste e cale lunga.
Va dorim sa cresteti mari si frumosi!
Simona & Vladut (27 februarie 2005)
Poze la http://www.kodakgallery.com/I.jsp?c=akcecxh.f5u0t6d&x=0&y=nr5bn
Andrei are nevoie de ajutor: http://andrei.seek-on.com/ro
Despre Andrei
Rufus spune:
Eliza, nu-i vorba numai de societate toleranta (nu exista, in cazul nostru), ci de oameni, in particular. O chestiune de interes general o mai inteleg, ai, n-ai habar, iti exprimi parerea, te doare si pe tine. Dar un pelerinaj...sau cum i s-o mai spune? De ce deranjeaza? Eu vad ca unii suntem credinciosi si altii atei, dar daca nu crezi dar spui ca nu-ti place ideea ca unii se inchina la moaste...ma rog, asta ca sa fiu domol, ca la cate mistouri s-au vehiculat...
Nu-mi place modul de gandire ateu, dar nu clasific oamenii dupa credinta. Daca nu se inghesuie la biserica, sunt sigur ca unii atei se inghesuie prin alte parti: la cozi in piata, la meci, la concerte, la Festivalul berii, la magazine cu reduceri...si acolo se imbrancesc, dar nu-i urmareste nimeni sa-i blameze.
Cat despre discretia de sarbatori inainte...hai sa fim seriosi. Cine-si permitea?
poze multe cu noiAna a implinit un an 20062007
Eliza5 spune:
Hmmm.. eu nu as califica o persoana care nu crede in inchinatul la moaste drept atee. Daca imi aduc eu bine aminte atei sunt cei care nu cred in Dumnezeu.. niciun fel de Dumnezeu. Nu cred ca este cazul celor care nu vad cu ochi buni inghesuielile la ramasite pamantesti.