Rugaciune colectiva pentru a avea un copil (20)
Raspunsuri - Pagina 9

caciantoni spune:
Paraclisul Icoanei Preasfintei Nascatoare de Dumnezeu
Preotul zice: Binecuvantat este Dumnezeul nostru..
Noi zicem: Slava Tie, Doamne (de 3 ori)
Urmeaza: Imparate ceresc...,
Sfinte Dumnezeule... (de 3 ori),
Tatal nostru...,
Doamne miluieste (de 12 ori),
Veniti sa ne inchinam... (de 3 ori)
PSALMUL 142
Doamne, auzi rugaciunea mea, asculta cererea mea, intru credinciosia Ta, auzi-ma, intru dreptatea Ta.
Sa nu intri la judecata cu robul Tau, ca nimeni din cei vil nu-i drept inaintea Ta.
Vrajmasul prigoneste sufletul meu si viata mea o calca in picioare; facutu-m-a sa locuiesc in intuneric ca mortii cei din veacuri.
Mahnit e duhul in mine si inima mea incremenita inlauntrul meu.
Adusu-mi-am aminte de zilele cele de demult; cugetat-am la toate lucrurile Tale, la faptele mainilor Tale m-am gandit.
intins-am catre Tine mainile mele, sufletul meu ca un pamant insetosat.
Degrab' auzi-ma, Doamne, ca a slabit duhul meu. Nu-ti intoarce fata Ta de la mine, ca sa nu ma aseman celor ce se pogoara in mormant.
Fa sa aud dimineata mila Ta, ca la Tine mi-e nadejdea. Arata-mi calea pe care voi merge, ca la Tine am ridicat sufletul meu.
Scapa-ma de vrajmasii mei, ca la Tine alerg, Doamne.
Invata-ma sa fac voia Ta, ca Tu esti Dumnezeul meu. Duhul Tau cel bun sa ma povatuiasca la pamantul dreptatii.
Pentru numele Tau, Doamne, daruieste-mi viata. Intru dreptatea Ta scoate din necaz sufletul meu.
Fa bunatate de starpeste pe vrajmasii mei si pierde pe toti cei ce necajesc sufletul meu, ca eu sunt robul Tau.
Dumnezeu este Domnul si S-a aratat noua. Bine este cuvantat, Cel ce vine intru numele Domnului, (de 4 ori)
Troparele Paraclisului
Glas IV
Sa ne inchinam toti cu evlavie Sfintei Icoane a indrumatoarei si catre aceasta din suflet sa strigam: ca Ceea ce esti ajutatoare si calda aparatoare, da-ne noua totdeauna ajutorul Tau cel cald, Nascatoare de Dumnezeu, Fecioara Marie, si de toate bolile izbaveste-ne.
Slava Tatalui si Fiului si Sfantului Duh
Si acum si pururea si in vecii vecilor.
Nu vom tacea, Nascatoare de Dumnezeu, pururea a spune puterile Tale, noi, nevrednicii. Ca de nu ai fi stat Tu inainte rugandu-Te, cine ne-ar fi izbavit dintru atatea nevoi? Sau cine ne-ar fi pazit pana acum slobozi? Nu ne vom departa de la Tine, Stapana, ca Tu mantuiesti pe robii Tai pururea din toate nevoile.
PSALMUL 50
Miluieste-ma, Dumnezeule, dupa mare mila Ta
Si dupa multimea indurarilor Tale, sterge faradelegea mea.
Mai vartos ma spala de faradelegea mea si de pacatul meu ma curateste.
Ca faradelegea mea eu o cunosc si pacatul meu inaintea mea este pururea.
Tie unuia am gresit si rau inaintea Ta am facut, asa incat drept esti Tu intru cuvintele Tale si biruitor cand vei judeca Tu.
Ca iata intru faradelegi m-am zamislit si in pacate m-a nascut maica mea.
Ca iata adevarul ai iubit; cele nearatate si cele ascunse ale intelepciunii Tale mi-ai aratat mie.
Stropi-ma-vei cu isop si ma voi curati; spala-ma-vei si mai vartos decat zapada ma voi albi.
Auzului meu vei da bucurie si veselie; bucura-se-vor oasele mele cele smerite. Intoarce fata Ta de catre pacatele mele si toate faradelegile mele sterge-le.
Inima curata zideste intru mine, Dumnezeule si duh drept innoieste intru cele dinlauntru ale mele.
Nu ma lepada de la fata Ta si Duhul Tau cel Sfant nu-L lua de la mine.
Da-mi mie bucuria mantuirii Tale si cu Duh stapanitor ma intareste.
Invata-voi pe cei fara de lege caile Tale, si cei necredinciosi la Tine se vor intoarce.
Izbaveste-ma de varsarea de sange, Dumnezeule, Dumnezeul mantuirii mele; bucura-se-va limba mea de dreptatea Ta.
Doamne, buzele mele vei deschide si gura mea va vesti lauda Ta.
Ca de ai fi voit jertfa, Ti-as fi dat; arderile de tot nu le vei binevoi.
Jertfa lui Dumnezeu: duhul umilit; inima infranta si smerita Dumnezeu nu o va urgisi.
Fa bine, Doamne, intru bunavoirea Ta, Sionului, si sa se zideasca zidurile Ierusalimului.
Atunci vei binevoi jertfa dreptatii, prinosul si arderile de tot; atunci vor pune pe altarul Tau vitei.
CANONUL
CANTAREA 1 (GLAS VIII)
Apa trecand-o ca pe uscat si din rautatea egiptenilor scapand, israeliteanul striga: Izbavitorului si Dumnezeului nostru sa-I cantam.
Stih: Preasfanta Nascatoare de Dumnezeu, miluieste-ne pe noi.
Tu esti aparatoare si ajutor, Ceea ce esti plina de har, indrumatoare Marie, celor ce cu credinta si cu dragoste cauta la grabnica Ta mijlocire, Preacurata.
Maica fiind Izbavitorului, izbaveste de toate primejdiile si greutatile pe cei ce cu credinta cheama in tot ceasul numele Tau cel cinstit de indrumatoare.
Venit-a Icoana Ta cea minunata din Vatoped prin chemare nevazuta in sfanta stana a Xenofontului, revarsand noua har, indrumatoare.
Slava Tatalui si Fiului si Sfantului Duh.
Tamaduiri izvoraste in chip minunat tuturor credinciosilor Icoana Ta cea dumnezeiasca, de aceea cantam Tie cantare de multumire, tot sufletul dreptcredinciosilor.
Fiind bolnav cu trupul si cu sufletul, cercetarii celei Dumnezeiesti si purtarii Tale de grija invredniceste-ma Tu, Maica lui Dumnezeu, ca Ceea ce esti buna si Nascatoarea Celui Bun.
CANTAREA A 3-A
Doamne, Cel ce al facut cele de deasupra crugului ceresc si ai zidit Biserica, Tu pe mine ma intareste intru dragostea Ta, ca Tu esti marginea doririlor si credinciosilor intarire, Unule, Iubitorule de oameni.
Stih: Preasfanta Nascatoare de Dumnezeu, miluieste-ne pe noi
Din cer, Fecioara, cu privirea Ta senina, vezi pe cei ce stau la Icoana Ta, Preacurata. Implineste, Te rugam, cererile noastre, Nascatoare de Dumnezeu, ca Ceea ce esti Maica indurata a Atottiitorului.
Har si mila din belsug revarsa Icoana Ta, Preacurata, pe care o numim, Fecioara, indrumatoare, si vindeca totdeauna patimile cele netamaduite ale celor ce alearga la Tine.
Harul Tau cel luminat care cu adevarat a iesit in toata lumea din sfanta Ta Icoana, degrab' intampina pe cei ce sunt in primejdii si dureri, Fecioara indrumatoare; pentru aceasta pe Tine Te laudam.
Femeilor neroditoare le dai rod, Preacurata, si din calea pierzarii, la Domnul ii calauzesti, sub acoperamantul Tau cel sigur, pe cei ce se pocaiesc din inima, Tu, singura indrumatoare.
Fiind cuprins de neputinte cumplite si de chinurile bolilor, Tu, Fecioara, ajuta-mi; cer ajutorul Tau, Fecioara, ca pe Tine Te stiu comoara de tamaduiri neimputinata si necheltuita, Ceea ce esti cu totul fara de prihana.
CATAVASIE
Izbaveste de toata stricaciunea si primejdia si necazul pe cei ce cauta la acoperamantul Tau cel dumnezeiesc, ca Ceea ce esti indrumatoare tuturor, Nascatoare de Dumnezeu.
Cauta cu milostivire, cu totul laudata, Nascatoare de Dumnezeu, spre necazul cel cumplit al trupului meu si vindeca durerea sufletului meu.
Ceea ce esti rugatoare calda si zid nebiruit, izvor de mila si lumii scapare, cu dinadinsul strigam catre Tine, Nascatoare de Dumnezeu, Stapana: Vino degrab' si ne izbaveste pe noi din nevoi, Ceea ce esti singura grabnic folositoare.
ECTENIE SI SEDEALNA (GLAS II)
Izvor de bunatati ni s-a dat noua Icoana Ta cea Preacinstita Fecioara indrumatoare, de care noi, apropiindu-ne cu credinta, ne umplem de bucurie sfanta si vestim tuturor lucrarea minunilor Tale celor multe, Curata.
CANTAREA A 4-A
Auzit-am, Doamne, taina randuielii Tale, am inteles lucrurile Tale si am preaslavit Dumnezeirea Ta.
Icoana Ta cea preacinstita, Fecioara Stapana, intarire s-a facut noua, robilor Tai, si izbavire din primejdii.
Harul Tau vestesc cei izbaviti din boli si necazuri, Nascatoare de Dumnezeu, indrumatoare, ca Tu ne intampini pretutindeni, Preacurata.
Intarire si tamaduire daruieste celor suferinzi in necazurile vietii, Nascatoare de Dumnezeu, indrumatoare, ca Ceea ce esti izvor nesecat al milei.
Curatire pacatelor noastre si izbavire de greseli cere pentru cei ce alearga cu credinta la acoperamantul Tau, Nascatoare de Dumnezeu, indrumatoare.
Nadejde si intarire si zid de scapare nemiscat castigandu-Te pe Tine, Ceea ce esti intru tot laudata, de tot necazul ne izbavim.
CANTAREA A 5-A
Lumineaza-ne pe noi, Doamne, cu poruncile Tale si cu bratul Tau cel inalt; pacea Ta da-ne-o noua, Iubitorule de oameni.
Intinde, Curata, acoperamantul Tau cel prealuminos catre Manastirea Mihai Voda cea cinstita, care se infrumuseteaza cu Icoana Ta, indrumatoare.
Ai auzit glasul celor ce cu credinta se roaga Tie si ai vindecat, indrumatoare, de boli grele pe cei suferinzi care alearga la Tine.
Ceea ce singura, in chip minunat, ai purtat pe Dumnezeu in trup, Tu, indrumatoare, ne vii in intampinare pretutindeni si celor ce cer de la Tine le implinesti toate cererile.
Aratatu-Te-ai Manastirii Xenofontului lauda dumnezeiasca, Nascatoare de Dumnezeu, si tuturor crestinilor indrumatoare si mare Aparatoare, si noua celor ce Te cinstim.
Tamaduieste, Curata, neputinta sufletului meu, invrednicindu-ma cercetarii Tale, si sanatate, cu rugaciunile Tale, daruieste-mi.
CANTAREA A 6-A
Rugaciunea mea voi varsa catre Domnul si Lui voi spune scarbele mele; ca s-a umplut sufletul meu de rautati si viata mea s-a apropiat de iad, si ca Iona ma rog: "Dumnezeule, din stricaciune scoate-ma!"
Stih: Preasfanta Nascatoare de Dumnezeu, miluieste-ne pe noi
Bolile cele grele le tamaduiesti si daruiesti ajutor cald celor ce cer de la Tine, Nascatoare de Dumnezeu, Curata indrumatoare; de aceea propovaduim pururea minunile Tale pe care le faci neincetat.
Mai luminos decat soarele este pretutindeni acoperamantul Tau, Fecioara; Tu vindeci boala cancerului si dezlegi legaturile nerodirii celor ce cu evlavie cer harul Tau, Cinstita indrumatoare.
Pe Tine aflandu-te zid si mangaiere dumnezeiasca, Manastirea Mihai Voda se mareste cu Icoana Ta cea sfanta, Nascatoare de Dumnezeu, indrumatoare; pe care tot glasul o lauda ca pe o pazitoare si mare scapare.
Prin valurile vietii la limanul mantuirii duci, Fecioara, ca o indrumatoare a tuturor si Acoperamant, pe cei ce sunt inviforati, in primejdii, in dureri si in necazuri, prin apararea Ta, totdeauna.
Acum zac in patul durerilor si nu este tamaduire trupului meu; ci ma rog Tie, Celei bune, care ai nascut pe Dumnezeu, Mantuitorul lumii si Tamaduitorul bolilor, ridica-ma din stricaciunea durerilor.
CATAVASIILE CANTARII A 3-A
Izbaveste de toata stricaciunea si primejdia si necazul pe cei ce cauta la acoperamantul Tau cel dumnezeiesc, ca Ceea ce esti indrumatoare tuturor, Nascatoare de Dumnezeu.
Cauta cu milostivire, cu totul laudata, Nascatoare de Dumnezeu, spre necazul cel cumplit al trupului meu si vindeca durerea sufletului meu. (Ectenie pentru cei pentru care se savarseste Paraclisul.)
CONDACUL (GLAS II)
Indrumatoarea noastra si pavaza in toata viata esti, Preacurata; de aceea, de Icoana Ta cea sfanta apropiindu-ne, strigam Tie: indruma-ne pe noi catre cele mai bune.
PROCHIMEN
Pomeni-voi numele Tau in tot neamul si neamul.
Stih: Asculta, fiica, si vezi si pleaca urechea ta si uita poporul tau si casa parintelui tau.
EVANGHELIA DE LA LUCA
"In zilele acelea, sculandu-se Maria, s-a dus in graba la munte, intr-un oras al lui Iuda, si a intrat in casa lui Zaharia si s-a inchinat Elisabetei. Iar cand a auzit Elisabeta inchinarea Mariei, pruncul a saltat in pantecele ei; si Elisabeta s-a umplut de Duh Sfant si cu mare glas a strigat si a zis: Binecuvantata esti tu intre femei si binecuvantat este Rodul pantecelui tau! Si de unde mie aceasta, ca sa vina la mine Maica Domnului meu? Caci iata, cum veni la mine glasul inchinarii tale, pruncul a saltat de bucurie in pantecele meu. Si fericita este aceea care a crezut ca se vor implini intocmai cele spuse ei de la Domnul. Atunci a zis Maria: Mareste, sufletul meu, pe Domnul si s-a bucurat duhul meu de Dumnezeu, Mantuitorul meu, ca a cautat spre smerenia roabei Sale. Ca iata, de acum ma vor ferici toate neamurile, pentru ca mi-a facut mie marire Cel Puternic, si sfant este numele Lui. Si a ramas Maria impreuna cu Elisabeta, ca la trei luni. Apoi s-a intors la casa sa."
Parinte, Cuvantule si Duhule, Treime Sfanta, curateste multimea greselilor noastre.
Pentru rugaciunile Nascatoarei de Dumnezeu, Milostive, curateste multimea greselilor noastre.
Stih: Miluieste-ne, Dumnezeule, dupa mare mila Ta si dupa multimea indurarilor Tale, curateste toate faradelegile noastre.
(GLAS IV)
Indreapta-i pe caile pocaintei, Preacurata, ca o indrumatoare, pe cei ce se roaga Tie cu credinta; si izbaveste din nevoi si din grelele necazuri si feluritele ispite pe cei ce striga catre ajutorul Tau mantuitor, Pururea Fecioara; ca apararea Ta cea calda intotdeauna vine in intampinare si mantuieste din mari primejdii; de aceea vestim, Stapana, multele Tale minuni.
Preotul zice:
Mantuieste, Dumnezeule, poporul Tau, si binecuvanteaza mostenirea Ta. Cerceteaza lumea Ta cu mila si cu indurari. Inalta fruntea dreptmaritorilor crestini si trimite peste noi milele Tale cele bogate. Pentru rugaciunile Preacuratei Stapanei noastre Nascatoarei de Dumnezeu si pururea Fecioarei Maria; cu puterea cinstitei si de viata facatoarei Cruci; cu folosintele cinstitelor, cerestilor, netrupesti puteri; pentru rugaciunile cinstitului, maritului prooroc Inaintemergatorului si Botezatorului Ioan; ale Sfintilor, maritilor si intru tot laudatilor Apostoli; ale celor intre Sfinti, parintii nostri, mari dascali ai lumii si ierarhi: Vasile cel Mare, Grigorie de Dumnezeu cuvantatorul si Ioan Gura de Aur; Atanasie cel Mare, Chiril, Nicolae al Mirelor Lichiei si Spiridon al Trimitundei, facatorii de minuni; ale Sfintilor, maritilor, bunilor biruitori mucenici; ale Preacuviosilor si de Dumnezeu purtatori parintii nostri: Grigorie Decapolitul, Nicodim cel Sfintit si Dimitrie cel Nou; ale Sfintilor si dreptilor dumnezeiesti parinti: Ioachim si Ana; ale Sfantului (N), a carui pomenire o savarsim astazi, si pentru ale tuturor sfintilor, rugamu-ne, Multmilostive, Doamne, auzi-ne pe noi, pacatosii, si ne miluieste pe noi.
Doamne miluieste (de 12 ori), apoi ecfonisul: Cu mila si cu indurarile si cu iubirea de oameni..
CANTAREA A 7-A
Tinerii cei ce au mers din Iudeea in Babilon oarecand, cu credinta Treimii vapaia cuptorului au calcat-o, cantand: "Dumnezeul parintilor nostri, bine esti cuvantat."
Intampinandu-i pe toti cu harul Tau cel dumnezeiesc, indrumatoare Fecioara, vindeca toate bolile si tot necazul si veseleste pe cei ce canta: "Dumnezeul parintilor nostri, bine esti cuvantat".
Tot glasul vesteste minunile Tale, indrumatoare, ca ii ajuti degraba pe toti si veselesti pe cei ce-Ti canta: "Bucura-Te, Fecioara Curata, Aparatoarea noastra!".
Sfanta Ta Icoana sfinteste pe cei ce cad la ea cu credinta; caci, patrunsa de lumina cea nematerialnica a harului Tau cel bogat, conduce tainic catre lumina pe cei ce Te lauda pe Tine, Fecioara.
Tu, Fecioara indrumatoare, dezlegi nerodirea femeilor si sfintesti si indrepti catre calea pocaintei cu apararea Ta calda pe cei ce sunt greu robiti de stapanirea vrajmasului.
De neputintele trupesti si de pacatele sufletesti, pe cei ce vin cu dragoste catre acoperamantul Tau cel dumnezeiesc, invredniceste-i sa fie tamaduiti, Nascatoare de Dumnezeu, care ai nascut noua pe Mantuitorul Hristos.
CANTAREA A 8-A
Nu trece cu vederea pe cei ce au trebuinta de ajutor de la Tine, Fecioara, care canta si Te preainalta intru toti vecii.
Obstea sfantului Xenofont are Icoana Ta cea dumnezeiasca, indrumatoarea, pentru aceea mareste purtarea Ta de grija. Iar noi, cinstita Manastire Mihai Voda, iti multumim Tie si Te preaslavim, ca pe aparatoarea noastra, avandu-Te pe Tine ocrotitoare si bisericii pazitoare.
Izbaveste, Fecioara, din necazuri si primejdii pe cei ce Te cheama cu tot sufletul, ca Tu esti Aparatoarea noastra.
Izbavindu-ne din boli prin harul Tau cel dumnezeiesc, Fecioara indrumatoare, aducem Tie cu credinta cantare de multumire.
Manastirea Ta cea sfanta, Fecioara, care se inchina cu credinta Icoanei Tale celei dumnezeiesti, acoper-o si pazeste-o de ispitele cele fara de numar.
Tu izgonesti asuprirea si navalirea patimilor, Fecioara; pentru aceea Te laudam intru toti vecii.
IRMOSUL
Sa laudam, bine sa cuvantam si sa ne inchinam Domnului, cantandu-I si preainaltandu-L pe Dansul intru toti vecii.
Pe imparatul ceresc, pe care il lauda ostile ingeresti, "laudati-L si-L preainaltati intru toti vecii".
CANTAREA A 9-A
Cu adevarat, Nascatoare de Dumnezeu, Te marturisim pe Tine Fecioara curata, noi cei izbaviti prin Tine, slavindu-Te cu cetele cele fara de trup.
Daruind tamaduiri din belsug celor care cer si intampinand pretutindeni pe cei ce Te cheama, Te-ai facut, Fecioara, pricina de lauda a tot neamul.
Manastirea Ta cea sfanta si pe toti crestinii care intr-un suflet striga catre Tine, Fecioara, pazeste-i nevatamati de toata vrajmasia.
Binecuvantam pe Tatal, pe Fiul si pe Sfantul Duh Dumnezeu.
Fa cereasca mintea mea cu iubirea Fiului Tau, Fecioara, si indruma-ne totdeauna catre caile pocaintei, ca o indrumatoare.
De sus nu ma parasi, trimitand darurile bunatatii Tale celei multe celor ce Te maresc cu inima neindoita.
Catavasia:
O, prealuminate nor, Maica lui Dumnezeu, pe cei ce se lupta cu noi surpa-i, cu dreapta Ta cea stapanitoare si atotputernica; celor ce sunt in scarbe le ajuta, pe cei asupriti ii mantuieste si dezleaga de pacate pe cei ce se roaga Tie; ca toate le poti, cate le voiesti.
Apoi:
Cuvine-se cu adevarat sa Te fericim, Nascatoare de Dumnezeu, Cea pururea fericita si prea nevinovata si Maica Dumnezeului nostru. Ceea ce esti mai cinstita decat Heruvimii si mai slavita, fara de asemanare, decat Serafimii, Care fara stricaciune pe Dumnezeu Cuvantul ai nascut, pe Tine, cea cu adevarat Nascatoare de Dumnezeu, Te marim.
Cu dumnezeiasca dragoste monahul Ioan din Rusiconul Sfantului Aton te-a daruit bisericii noastre. Iar noi, cei ce ne impartasim de binefacerile ce neincetat, in chip tainic si minunat, se revarsa asupra celor ce o cinstesc, de aceea Te laudam si Te marim, indrumatoare.
Icoana Ta izvoraste in chip minunat tamaduiri nenumarate celor ce Te cheama cu credinta; pentru aceasta tot glasul vesteste harul Tau, laudand minunile Tale, indrumatoare.
Cine va canta purtarea Ta de grija si harul Tau pe care le ai pentru toti, Maica lui Dumnezeu, ca dai rod pantecelor neroditoare si opresti zaduful tuturor patimilor.
Bucura-te, dumnezeiasca biserica a Maicii Domnului, ce ai in sanurile tale Icoana cea cinstita; de aceea Te lauda toata lumea, Nascatoare de Dumnezeu, impartasindu-se de darurile Tale.
Cu indurare vezi, indrumatoare, pe cei ce stau la Icoana Ta cea cinstita si implineste cererile tuturor, Fecioara indrumatoare.
Mute sa fie buzele paganilor celor ce nu se inchina cinstitei Icoanei Tale, celei zugravite de Sfantul Apostol si Evanghelist Luca, ceea ce se cheama Povatuitoarea.
Pe cei ce cauta cu credinta la acoperamantul Tau, indrumatoare Marie, si pe cei ce striga cu credinta numele Tau cel dumnezeiesc, pastreaza-i nevatamati de dureri si necazuri.
Toate ostile ingeresti, Inaintemergatorul Domnului, cei doisprezece Apostoli si toti Sfintii, impreuna cu Nascatoarea de Dumnezeu, faceti rugaciuni ca sa ne mantuiasca pe noi.
Sfinte Dumnezeule, Sfinte tare, Sfinte fara de moarte, miluieste-ne pe noi. (de 3 ori)
Troparele de umilinta, ectenia cererilor si apolisul, cu care cantam:
TROPARUL PREASFINTEI INDRUMATOARE (GLAS I):
Icoanei Tale celei sfinte, numita indrumatoarea, inchinandu-i-ne acum cu multa credinta, Te laudam, Curata Fecioara, caci ea ne-a fost adusa in chip minunat, revarsand catre noi minunile Tale si izbavindu-ne din toate nevoile; de aceea, cu dragoste strigam Tie: Slava milostivirii Tale, Curata, Slava pavezei Tale, Slava purtarii Tale de grija, Una Prealaudata.
Glas II: Cand Te-ai pogorat...
AL DOILEA TROPAR AL PREASFINTEI INDRUMATOARE:
Pe cei ce cauta cu credinta la acoperamantul Tau cel minunat si la apararea Ta cea calda, Fecioara indrumatoare, Maica lui Hristos Dumnezeu, scapa-i din toata boala si toata nevoia si toate necazurile si incercarile; ca toti catre Tine indreptam privirile si chemam cu credinta numele Tau cel preasfant, Stapana.
CONDACUL INDRUMATOAREI:
Laudam minunile Fecioarei pe care in chip minunat le-a facut in timpurile noastre si Icoanei Celei Prea Curate numita Indrumatoarea, care a fost adusa aici din Manastirea Rusicon spre pavaza si acoperamant, ne inchinam strigand: Bucura-te, Maica Preacurata.
Apoi, Preotul zice ectenia:
Miluieste-ne, pe noi, Dumnezeule, dupa mare mila Ta, rugamu-ne Tie, auzi-ne si ne miluieste.
Strana: Doamne miluieste. (de 3 ori)
Inca ne rugam pentru mila, viata, pacea, sanatatea, mantuirea, cercetarea, iertarea, buna-sporire si chivernisire a robilor lui Dumnezeu (N) si pentru ca sa li se ierte lor toata greseala cea de voie si cea fara de voie.
Strana: Doamne miluieste. (de 3 ori)
Inca ne rugam ca sa fie pazit sfant locasul acesta, tara aceasta, orasul acesta si toate orasele si satele, de boala, de foamete, de cutremur, de potop, de foc, de sabie, de venirea altor neamuri asupra noastra si de razboiul cel dintre noi; pentru ca milostiv, bland si lesne iertator sa ne fie noua Bunul si Iubitorul de oameni Dumnezeul nostru, si sa-Si intoarca toata mania, care se porneste asupra noastra, sa ne izbaveasca pe noi de ingrozirea Lui cea dreapta, care este asupra noastra, si sa ne miluiasca pe noi.
Strana: Doamne miluieste. (de 40 ori)
Auzi-ne pe noi, Dumnezeule, Mantuitorul nostru, nadejdea tuturor marginilor pamantului si a celor ce sunt pe mare departe si, Milostive Stapane, milostiv fii noua, pentru pacatele noastre si ne miluieste pe noi.
Strana: Doamne miluieste (de 3 ori), iar preotul zice ecfonisul:
Ca milostiv si iubitor de oameni Dumnezeu esti si Tie slava inaltam, Tatalui si Fiului si Sfantului Duh, acum si pururea si in vecii vecilor. Amin.
Tot la aceasta icoana se citeste si Acatistul Bunei Vestiri.
"Doamne intoarce-i la bunatate si la rugaciune pe toti vrajmasii mei." (Parintele Gherontie Puiu - Manstirea Caraiman)

caciantoni spune:
ingeras70 - gata am postat Paraclisul Icoanei Facatoare de Minuni a Maicii Domnului de la man. Mihai Voda... iertare ca nu am facut-o pana acum
mi-ar face mare placere sa ne intalnim toate la Bucuresti si sa mergaem la biserici si manastiri, dar eu vinerea asta ne sunt... poate e vedem alta data....
Va scriu mai jos si cateva cuvinte despre Icoana Facatoare de Minuni a Maicii Domnului de la Man. Mihai Voda.
Tainele Sfintei Icoane au inceput sa se desluseasca din ziua in care am primit Slujba si istoricul Icoanei Maicii Domnului Odighitria din Manastirea Xenofon din Sfantul Munte. Citind istoricul, unele nedumeriri s-au deslusit, iar altele s-au ivit. Toate minunile savarsite in biserica Manastirii Mihai Voda erau aceleasi cu cele ale Icoanei surori. Un lucru nou am aflat: Icoana are si darul izbavirii de cancer. Apoi am deslusit ceea ce eu duhovniceste intuisem deja, ca Paraclisul Icoanei se citeste intotdeauna urmat de Acatistul Bunei Vestiri; Maica Domnului m-a luminat.
A mai ramas un lucru spre deslusire: valoarea istorica. Am constatat, dupa ce am citit istoricul Icoanei din Xenofon, ca Icoana din Manastirea Mihai Voda este cu 120 de ani mai veche decat prima. Cu nevrednicie, in urma celor stiute de mine, consider ca inaintea celor doua a existat o icoana si mai veche care, probabil, s-a pierdut sau sta ascunsa. Este prea mult sa ma gandesc ca icoana din "Mihai Voda" ar fi prima. Dar stiu ca icoanele noi se pictau dupa cele vechi facatoare de minuni, dupa un ritual foarte strict. Adica: se spala cu apa curata (prima apa scoasa din fantana in ziua aceea) Icoana facatoare de minuni. Apoi, cu apa astfel sfintita, se spala lemnul icoanei celei noi, gata pregatit pentru a fi pictat, pentru ca darul primei icoane sa treaca la urmatoarea. Asa a procedat Sfantul Cuvios Antonie de la Pecerska atunci cand a venit in Sfantul Munte sa picteze icoana noua dupa chipul Portaritei (Portaitissa), sfintia lui punand Lavra Pecerska sub ocrotirea Sfintei Icoane.
Pentru toate acestea, Maica Domnului sa ne binecuvanteze si sa ne invredniceasca sa fim neobositi inchinatori si slujitori ai acestei Sfinte Icoane Povatuitoare, ce se praznuieste cu sarbatoare in fiecare an, la 21 ianuarie (stil nou).
Binecuvantare si ajutor intru toate sa se reverse peste toti aceia care cu credinta pentru Maica Domnului, nu in mod special pentru cele marturisite, ci mult mai mult pentru infinita dragoste ce ne-o poarta ca o Maica a tuturor, vor savarsi la nevoie, dar si la bucurie, canonul Sfantului Paraclis al Povatuitoarei de 40 de ori, insotit de Acatistul Bunei Vestiri. Si mare dar va fi acolo unde Maica Domnului va gasi si putina credinta, statornicie pentru rugaciune si, sigur, ar fi bine ca, macar de 4 ori pe timpul celor 40 de zile, canonul sa fie citit chiar in fata Sfintei Icoane. De 4 ori, pentru ca asa cantam "Dumnezeu este Domnul...", la inceputul Paraclisului, si pentru ca Dumnezeu priveste lumea din cele patru colturi ale ei.
"Doamne intoarce-i la bunatate si la rugaciune pe toti vrajmasii mei." (Parintele Gherontie Puiu - Manstirea Caraiman)

ingeras70 spune:
caciantoni,multumim muuuuuuuuuuuuuult!Miine,cu ajutorul Bunului Dumnezeu ajung la Bucuresti si merg si la aceasta icoana.Abia astept!
noce,multumim mult!cam la unele afectiuni m-am recunoscut in ginduri si sentimente,ca sa o spun pe cea dreapta!vezi ca mai am muuuuult de lucrat spiritual,toata viata!daca mai ai informatii asa bune sau de continuat de la Valeriu popa,incet-incet,vezi cum ne mai scrii.
magdita,am vazut la tv,cum la Craiova se mergea cu icoana sf,dimitrie in procesiune si am aflat ca acest sfint este ocrotitorul Craiovei.M-am gindit la tinecum o mai duci cu sanatatea??
luca2008,multa bafta in tot ce faci!vezi mesaj pe net,sau p.m unde o fi ajuns,te rog
ieri am avut o descoperire,desi am fost insarcinata,parca am fost blocata in a posta semnul,carucioare si cuvintele astea imi veneau greu de zis
na ca le-am pus pe toate!!.Se pare ca incet-icet,prin rugaciune si impreuna cu voi,in grup se duc blocajele si viitorul va fi cu
anadomnica,multumesc pentru sfaturile tale si pentru ajutorul pe care il dai grupului
o zi buna la toate!!

ingeras70 spune:
a nu se intelege ca suntgravi,dar am inceput sa gindesc mult mai pozitiv,sa nu mai ma leg de trecut atita si alte schimbari pozitive,asta datorita rugaciunilor noastre!in viitor,o sa fie cu bebe si o sa mearga bine!!

Anaomaria spune:
Buna dimineata fetelor
Va multumesc tuturor celor care mi-ati trimis condoleante si va rog sa ramaneti si voi si cei apropiati voua cu o invatatura din aceasta trista intamplare: "zilele omului, ca floarea campului", cum spune la Psalmi. Nu se stie niciodata ce ne aduce ziua de maine si mereu trebuie sa fim pregatiti. Sunt multi care spun ca nu au timp acum, la tinerete, sa se roage, ca o vor face la batranete. Sau ca-s prea paactosi sa mearga la Biserica, sau, mai grav, ca nu au nevoie de Biserica pentru a se mantui. Sa aveti grija si sa spuneti tuturor celor din jurul vostru sa aiba si grija sufletului, nu numai a trupului.
Si ca sa le imbin pe amandoua, ainigriv parca a spus cateva alimente care contin calciu si sunt de post. Eu credeam ca doar produsele lactate contin calciu, dar daca mai sunt si altele, te rog sa mi le spui si mie, pentru ca ultima data dr mi-a zis sa nu mai postesc, ca-mi ies analizele aiurea. Si cum nu vreau sa patesc la fel si postul acesta, va rog sa-mi spuneti, care stiti, ce alimente sunt si sanatoase, si de post. Din cate stiu, soia de pe piata nu-i asa buna, ca e modificata. Doar aia de la tara, bobite, dar pana o prepari pe aia....
Va pup si va doresc multa sanatate.
"Si de as avea darul proorociei si tainele toate le-as cunoaste si orice stiinta, si de as avea atâta credinta încât sa mut si muntii, iar dragoste nu am, nimic nu sunt."-Corinteni I, cap. 13

ingeras70 spune:
am citit mai demultisor si chiar am pus in practica,tehnicile din Noteaza si actioneaza de Henriette Anne Klauser.Poate va sunt de folos.

caciantoni spune:
Dialog cu Psrintele Arhimandrit Sofian Boghiu despre pacat si spovedanie
#149; Ce este pacatul, Parinte Sofian?
Toata lumea este plina de pacate. Suntem ca intre mii si milioane de microbi. Ne dam seama in ce mediu suntem si totusi stam, ramanem pe loc. Ce bine ar fi daca n-ar fi pacatele pe lume! Am fi ca ingerii - curati, stravezii, luminosi... Dar din nefericire exista pacatul, si este lasat in acest ansamblu universal chiar de la inceputul omenirii. Primii oameni au gresit fata de Dumnezeu, si dupa ei, ceilalti toti.
Pacatul, ca definitie, este calcarea legii lui Dumnezeu cu vointa si cu stiinta. Suntem constienti ca este rau, dar facem pacatul din interese meschine sau din cauza nimicurilor care ne inconjoara, precum si din cauza libertatii cu care am fost inzestrati de la nceput. Suntem liberi sa facem orice pe pamantul acesta. Dar, pentru orice fapta a noastra, vom da seama. Este in Evanghelie un cuvant cumplit de adevarat: "In zilele acelea, oamenii vor da seama pentru orice cuvant desert spus in viata". Orice cuvant, orice prostie, orice viclenie se inregistreaza undeva, si candva vom fi confruntati cu noi insine si cu ceea ce am spus odata in viata. Nu este de gluma. Aceasta vorba desarta este o stare de pacat, in care alunecam foarte des.
Pacatul este, asadar, calcarea legii lui Dumnezeu, cu stiinta si vointa, pe baza libertatii noastre depline. Putem face orice, suntem liberi. Ni se pare ca nu ne urmareste nimeni, si aceasta ne incurajeaza parca la pacat...
#149; Cum putem recunoaste pacatul, cum putem deosebi binele de rau?
Exista un for launtric: constiinta, care ne spune totdeauna daca ceea ce facem este placut lui Dumnezeu si nu este o rusine, daca ceea ce facem este bine sau rau. Desigur, exista si constiinte pervertite, opace - mai mult decat opace - care nu mai pot distinge binele de rau. Daltonistii, de pilda, confunda culorile, rosu cu verde. Cam asa sunt cei ce traiesc permanent in acest mediu al pacatului. Si, la drept vorbind, toata societatea noastra este cam daltonista, pentru ca cei asa-zisi "normali" înclina tot mai mult spre acest daltonism, deformand binele si transformandu-l in rau.
#149; Parinte Sofian, vorbiti-ne despre posibilitatea iertarii pacatului.
Da... Pentru cainta cu lacrimi, Dumnezeu ne iarta indata. De obicei, omul se intoarce la Dumnezeu atunci cand are un necaz mare. Atunci striga, tipa, da acatiste, face metanii. Cand necazul este mare, se roaga fiecare la nivelul lui.
Sfantul Apostol Pavel spune: "M-am facut tuturor toate, ca pe toti sa-i dobandesc". Adica se apleaca la nevoile fiecarui om si cauta sa-l ajute, sa intre in viata lui, in necazul lui. Sfantul Pavel din partea lui Dumnezeu spune acest cuvant. De la Dumnezeu imprumuta aceasta formula, pentru ca si Dumnezeu face la fel. Dumnezeu cauta mantuirea tuturor, nu numai a monahilor. Se mantuiesc nu numai monahii, ci si lumea simpla, de rand, laica. Dumnezeu nu are nevoie de o filozofie foarte bine intocmita ca sa asculte rugaciunile noastre. De multe ori un oftat, un suspin din adancul inimii este de ajuns; o chemare foarte scurta: "Doamne, ajuta-ma, nu ma parasi". Un cuvant sincer si smerit spus cu durere si încredere in acest Dumnezeu, atat de prezent in inima si in constiinta noastra.
Noi Il alungam, mereu, pe Dumnezeu prin faptele noastre. Dar daca ne caim, daca ne pare rau cu adevarat si daca nu mai repetam pacatul, Dumnezeu, intotdeauna prezent, ne iarta indata si ne ajuta.
Sunt foarte multe persoane care au gresit fata de Dumnezeu si au fost iertate, incepand cu cei doi mari apostoli Petru si Pavel. Pavel prigoneste cumplit, la început, Biserica lui Hristos, apoi se intoarce la Dumnezeu si Dumnezeu il face vas ales al Sau. Petru, care a fost totdeauna cu El si I-a fagaduit ca-L va insoti pana la moarte, la un moment dat a jurat ca nu-L cunoaste pe Iisus. Si a fost iertat, dar a plans toata viata lui pentru aceasta tagada.
In istoria de doua mii de ani a crestinismului au fost multe cazuri cunoscute, dar mai multe necunoscute, nespuse, nemarturisite, care se petrec in constiinta fiecarui om. Stim ca Dumnezeu exista si ca este de fata, si totusi suntem mincinosi, suntem fatarnici. Si cine stie cum ne vine un gand din partea lui Dumnezeu si ne caim, ne pare rau, Dumnezeu ne iarta, si intram din nou in relatii normale cu El.
In aceasta lume foarte variata, foarte pestrita, fiecare are problemele lui cu Dumnezeu. Unii pacatuiesc toata viata lor. De altii se indura Dumnezeu, le da un gand mare de cainta pentru viata lor ticaloasa si se indreapta. Nu putem sti insa daca ni se da aceasta sansa, acest gand... Nu trebuie sa asteptam.
Fiecare are relatia lui personala cu Dumnezeu. Nu exista un sablon prin care sa se mantuiasca oamenii. Toti suntem pacatosi, dar trebuie sa avem, din cand in cand, aceasta intoarcere catre sine, pentru ca toti suntem in lipsa. Sa ne caim, cu constatarea sincera ca suntem nevrednici. Dumnezeu nu ne face procese, cum ne fac oamenii, ci ne primeste cu toata dragostea. Dragostea lui Dumnezeu este mai presus decat orice dragoste lumeasca. Si daca ajungem sa intelegem aceasta bunatate a lui Dumnezeu, chiar daca suntem cazuti, chiar daca am ajuns la un nivel josnic de viata, sa ne intoarcem spre Dumnezeu, sa-I cerem iertare, dar o iertare profunda, cu lacrimi, cu cainta, si Dumnezeu ne va ierta indata. Niciodata nu suntem singuri, ci totdeauna cu Dumnezeu. Dumnezeu este pretutindeni si este cu atat mai prezent in viata noastra, cu cat Il chemam mai des.
Este o rugaciune pe care o spune monahul, o rugaciune de invocare a numelui lui Dumnezeu: "Doamne Iisuse Hristoase, Fiul lui Dumnezeu, mantuieste-ma pe mine pacatosul". Aceasta rugaciune suntem datori, dupa randuiala, sa o spunem mereu. Si incet-incet, aceasta datorie se transforma intr-o chemare de dragoste, pentru ca suntem foarte apropiati de Dumnezeu si Dumnezeu trebuie sa locuiasca in noi. Si daca aceasta chemare este facuta staruitor mai mult timp, rezultatele ei sunt foarte placute. Se produce o caldura duhovniceasca in fiinta noastra, ne creste credinta in Dumnezeu, ne sporeste dragostea pentru Dumnezeu, dragostea pentru oameni si pentru natura. Aceasta dragoste care vine din inima vine din partea lui Dumnezeu. Ne patrunde sentimentul de traire in Dumnezeu. Asa cum traieste pestele in apa, asa traieste monahul in Dumnezeu, intr-o atmosfera in care te simti deplin in Dumnezeu. Ma refer la monahii care traiesc dupa randuiala lui Dumnezeu, pentru ca nu totdeauna te poti mentine in aceasta stare. Si peste noi, monahii, napadesc tot felul de valuri ale vietii pamantesti. Practic, nu suntem deloc oameni ceresti, desi am vrea sa fim, si ne straduim, prin chemarea lui Dumnezeu in viata noastra, ca prin El sa devenim fiinte nesingure, fiinte cu Dumnezeu. Daca reusim sa-I facem loc lui Dumnezeu in noi, cu atat mai bine pentru noi, ca si pentru cei din jurul nostru.
#149; Parinte, vorbiti-ne despre Taina Spovedaniei.
Taina Spovedaniei este mare, cu adevarat. Te cureti prin ea de tot ce este murdar in fiinta ta, ca intr-o apa curata. Primii care au spovedit in viata Bisericii au fost Apostolii. Cei doi, Anania si Safira, de care ne vorbesc Faptele Apostolilor, s-au spovedit la Apostolul Petru, au mintit la aceasta spovedanie si au murit indata.
Noi nu intrebam la spovedanie: "Ce ai facut?", pentru ca spovedania nu este ancheta, ci fiecare trebuie sa se parasca singur: "Iata, parinte, asta si asta am facut!" Dar spovedania sa nu fie numai o insiruire de pacate, caci nu are nici o valoare daca nu este facuta cu toata sinceritatea, cu toata durerea launtrica pentru ca ai fost in stare sa gresesti fata de un Dumnezeu atat de bun. Daca este o simpla insiruire de pacate nu are nici o valoare. Trebuie sa avem constiinta ca datorita pacatelor noastre pierdem harul lui Dumnezeu, pierdem infierea. Nu mai suntem copii ai lui Dumnezeu, copii ai luminii, ci fii ai dezordinii, ai pacatului.
Fiecare om ar vrea sa pastreze viata lui in taina, sa ramana niste unghere ale sufletului pe care sa nu le stie nimeni, asa cum ascundem gunoiul sub covor. Preotul primeste spovedania, dar nu divulga acest secret al spovedaniei. Sunt canoane foarte aspre in aceasta privinta. In acelasi timp, se uita faptul ca Cel care primeste spovedania este Mantuitorul Hristos Insusi. Noi preotii suntem numai unealta, sau persoana vizibila care-L reprezinta pe Mantuitorul, dar spovedania o primeste Insusi Mantuitorul, Care deja ne cunoaste pe toti si cunoaste tot ce este in inima noastra. Asa spune Sfantul Ioan Evanghelistul: "Iisus stie tot ce este in om". Noi toti ne spovedim Mantuitorului Hristos. El primeste spovedania noastra. Sa nu se uite aceasta.
Mantuitorul spune asa: "Nimic necurat si pacatos nu intra in Imparatia lui Dumnezeu". Spovedania este un ajutor pentru ca noi sa ne impacam cu Dumnezeu. Dumnezeu nu ne recunoaste ca fii ai Sai cata vreme ramanem in pacat. El stie tot ce facem noi, dar trebuie numaidecat sa recunoastem aceste scaderi ale noastre. Toate trebuie spuse ca niste lucruri care ne dor, nu ca o simpla insiruire de nume; ci cu lacrimi, cu cainta, cu frica de Dumnezeu, pentru ca sa primim iertare si lumina de la bunul Dumnezeu.
Dezlegarea are valoare numai atunci cand esti hotarat sa nu mai repeti pacatul. Cainta este foarte importanta si intensitatea ei trebuie sa fie asemenea caintei talharului de pe cruce. Numai atunci este valabila dezlegarea.
Unii vin la noi si spun: "Parinte, eu nu am pacate!" Este o mare greseala. Sfantul Evanghelist Ioan spune: "Nu este om fara greseala pe pamant". Oricat ai fi de atent la viata ta, tot iti scapa ceva. Este imposibil sa nu gresesti inaintea lui Dumnezeu. De pilda, ratacirile cu mintea in timpul rugaciunii. Cand te rogi cu mintea aiurea o jumatate de ora, dar nu stii nimic din cele ce ai citit, este o mare jignire adusa lui Dumnezeu. Stai de vorba cu El si esti cu gandul in alta parte. Cand te duci intr-o audienta la cineva mare si esti intrebat ceva, iar tu raspunzi aiurea, esti dat afara imediat.
#149; Ce sunt canoanele care se dau la spovedanie?
Canoanele nu sunt pedepse, ci mijloace de indreptare. De pilda, pentru pacatele trupesti, metaniile sunt tare de folos, ele sunt un semn de pocainta. Plecand la pamant fruntea, ne umilim si trupul care a gresit inaintea lui Dumnezeu. Nestiinta se pedepseste prin a citi din diferite carti, pentru a intelege ce raspundere avem fata de sufletul nostru. Pentru pacatele foarte grele se opreste de la Sfanta Impartasanie. Sfanta Maria Egipteanca a stat patruzeci si sapte de ani in pustiu fara Sfanta Impartasanie. Dar pentru plansul ei, pentru regretul adanc, din toata inima, pentru cainta ei adanca, a ajuns la o mare sfintenie. Saptesprezece ani a pacatuit, saptesprezece ani a durat si lupta pentru despatimire, timp in care postea, plangea, se ruga si dormea pe pamant gol. Numai dupa ce a implinit acest canon a primit Sfanta Impartasanie, desi ajusese la un grad mare de sfintenie.
Daca luam Sfanta Impartasanie la intamplare, riscam sa fim pedepsiti foarte aspru, pentru ca am indraznit sa punem acest margaritar de mare pret intr-un vas murdar si spurcat. In vechime, cei cu pacate foarte grele erau aspru canonisiti. Stateau de multe ori afara, in genunchi, si-si cereau iertare de la toti, ca sa-si dea ei însisi seama de gravitatea pacatelor lor. Faceau acest canon aspru cu multa parere de rau. Noi astazi dam niste metanii de facut si vin credinciosii si ne spun ca o suta de metanii sunt prea multe. Eu le spun: "Draga, daca vrei sa ramai nespalat, nu face metaniile". Cand esti bolnav, daca nu iei doctorii, ramai mai departe bolnav. La spovedanie, repet, aceste canoane sunt mijloace de indreptare, nu pedepse. Facand canonul, dobandim pace in suflet, credinta si dragoste de Dumnezeu. Pacatul este cel mai mare dusman al nostru, pentru ca ne desparte de Dumnezeu. Si cu cat te asupresti mai mult cu post, cu rugaciune, cu cat chemi mai mult numele lui Dumnezeu in viata ta, cu atat prinde in tine acest cheag duhovnicesc si-L simti si-L regasesti din nou pe Dumnezeu.
Ori de cate ori ne manjim cu noroi, tot de atatea ori ne spalam. Cand suntem in pacat, ne spovedim si ne curatim. Diavolul stie asta si face tot ce poate ca sa ne impiedice de la spovedanie. Nu ne lasa sa ne param pe noi insine cu toate amanuntele si nuantele, ca sa curatim pe deplin launtrul nostru. Din batrani se spune ca diavolul poarta cu el o sulita, o patura si o trambita. Cu sulita te impunge sa faci pacatul. Cand il faci te acopera cu patura, iar dupa ce-l faci tipa cu trambita, trambitand pacatele tale cu toata puterea, ca sa te descurajeze si sa te duca la disperare.
Cand cazi, ai nevoie de post si rugaciune, de multe lacrimi si metanii, ca sa-ti recastigi pacea. Nici nu ne dam noi seama cat pierdem printr-un pacat. Iar cand se aduna pacat peste pacat, se pune un fel de plasture peste constiinta noastra, nu mai simtim greutatea pacatului si mergem din cadere in cadere pana la prabusire. Ajungem sa-L hulim pe Dumnezeu, sa-L sfidam, ne ia diavolul in primire, pierdem simtul smereniei, pierdem totul.

caciantoni spune:
Fetelor.... sa ne rugam si pentru valeria72 ... am aflat ca este in spital... sa ne rugam ca Bunul Dumnezeu si Maicuta Domnului sa o ocroteasca pe ea si pe bebe...

caciantoni spune:
Dragutelor pe link-ul de mai jos gasiti sinaxarul zilei de astazi...
http://www.calendar-ortodox.ro/luna/octombrie/octombrie28.htm

caciantoni spune:
Fetelor.... joi sunt aduse la Sibiu Moastele Sf. Mare Mc. Gheorghe....
pe link-ul de mai jos gasiti programul....
http://sfparascheva.mmb.ro/index.php?pag=112&data=2008102718
pentru cele care sunteti din zona sau cele care nu sunteti, dar puteti merge ar fi minunat daca ati ajunge....
Bunul Dumnezeu, Maicuta Domnului si Sf. Mare Mucenic Gheorghe sa va ajute sa ajungeti acolo....