Colinde si Meniu de Craciun 2008.
Raspunsuri - Pagina 12
anda_banu spune:
ionica multumesc pentru raspuns;ce sa-ti spun m-ai facutfericita cred ca atit pe mine cit si pe alte fete ca isi doreau atit de mult bunatatile noastre romanestiabia astept sa vina sotzul sa-i arat lista de bucate bune si pe cea de vinuri,sa vedem cine o sa comande cel mai mult
ma gindeam acum ca o sa fac sarmale si friptura la cuptor de craciun si o sa las curcanul pentru revelion...a si cred ca o sa mai fac si o ciorba de burta tot de craciun.nu stiu daca o sa reusim sa mergem undeva de craciun,oricum mie imi place mai mult acasa,asa ca o safac mancare sa ne ajunga trei zilepina de sf stefan ca atunci o iau de la capat fiindca e ziua de nume a fetitei mele
va pup si o zi frumoasa azi de sf nicolae, numai bucurii si sanatate
micheline spune:
Buna fetele! Bine v-am gasit! Eu anul acesta m-am hotarat pentru un meniu aproape traditional de Craciun: Ciorba de vita, sarmale, friptura de porc la cuptor, carnati, toba, pateu de casa, caltabos ca-n Ardeal (cei din sud nu prea le-a placut alor mei), probabil piept de porc fiert in zeama de varza si cozonac cu rahat si cu ciocolata. Fineturile le las pentru Revelion.
eunice78 spune:
Ionica, in cartea lui Radu Anton Roma - Bucate, vinuri, si obiceiuri romanesti sunt 16 (saisprezece) retete de sarmale.
Cartea o gasesti in format electronic dand cautare pe goolgle.
Abia astept sa fac sunca. Mi-ati facut o pofta...
Eni, mama de baietzi - Petru (14.08.2003) si Toma (29.09.2006)
ionica spune:
eunice
Multumesc pt. pont,eu insa ceream o reteta de la fetele care au facut-o deja,adica deja probata,nu vreau sa dau rateu in fata familiei sotului .
Multumesc oricum,o voi incarca si o voi rasfoi,e bine venita.
Sophia 2ani
+23
eunice78 spune:
Citat: |
citat din mesajul lui ionica eunice Multumesc pt. pont,eu insa ceream o reteta de la fetele care au facut-o deja,adica deja probata,nu vreau sa dau rateu in fata familiei sotului . Multumesc oricum,o voi incarca si o voi rasfoi,e bine venita. Sophia 2ani +23 |
Eu gatesc din cartea respectiva dar adaptat. Adica sarmalele le fac - combinatie intre cele muntenesti si ardelenesti. Nu pun morcovi cum pun muntenii si nici slanina ca ardelenii.
Nu stiu sa iti zic ce cantitati pun eu ca pun dupa ochi, la cantitati ca sa vezi proportii poti sa te uiti in carte.
Eu fac asa: Carne tocata -porc, daca e f grasa pun si vitel, da nici sa fie prea uscata nu e bine ca iti ies sarmalele tari
- ceapa (2 cepe taiate marunt) calite in ulei
- orezul calit si el nitel cu ceapa
- bulion
- sare
- piper
- marar verde tocat marunt
- amestec bine toate ingredinetele
Fac sarmalele, medii spre marunte.
Am un vas de pamant in care pun: un strat varza taiata fidelutza, un strat sarmale, apoi pun: bulion, sunculitza sau afumatura taiata feliuteze, marar verde, cimbru, piper (sare nu pun ca fac sarmale cu varza murata care e sarata deja), iar un strat de sarmale, iar bulion, sunculitza sau afumatura taiata feliuteze, marar verde, cimbru, piper , si tot asa , inchei cu varza taiata fidelutza.
Tin la cuptor pe foc mic, cateva ore. Daca fac sarmale cu varza murata pun apa la fiert pe sarmale, daca le fac cu varza dulce, pun bors si mai pun nitica sare.
Scuze daca am scris gresit, ma grabesc. Daca ai intrebari..iti stau la dispozitie. Nu e greu. Vezi cata sare pui. Dar, daca ai pus prea putina, scoti din zeama si dizolvi sare in ea si le mai fierbi un pic sau pui sare cand le incalzesti. Daca ai pus prea multa sare, pui niste cartofi taiati printre sarmale la fiert, care absorb sarea. Ulterior arunci cartofii.
Atentie daca folosesti varza murata si e prea sarata, o deasarezi inainte.
Spor la treaba!
PS. mai pun ulei deasupra sa luceasca sarmalele, sau, daca ai si mai bine niste grasime de pasare/ gasca.
Eni, mama de baietzi - Petru (14.08.2003) si Toma (29.09.2006)
eunice78 spune:
Uitasem, daca iti place mancarea mai condimentata, baga si niscaiva ardei iute la sarmale, da nu mult, asa cat sa ii dea un damf de iuteala.. Le servesti cu smantana, mamaliga si ardei iute.
Pt finetea sarmalelor Radu Anton Roman zicea sa bagi si creier in compozitie, da eu nu am incercat desi cred ca e bun.
Cu branza de burduf: fac oua umplute, orice umplutura si fac ratuste. Tai oul fiert bine in 2 pe lung scot galbenusul si pun umplutura, apoi asez oul cu umplutura in jos pe o foaie de salata. Fac o bilutza pe post de cap in branza de bruduf si o atasez la ou cu o scobitoare (un sfert de scobitoare, nu se vede la produsul final ca jum intra in branza, jum in ou), pun ochi piper boabe, cioc din gogosar sau morcov.
Eni, mama de baietzi - Petru (14.08.2003) si Toma (29.09.2006)
ionica spune:
Eunice,
Super reteta ta de sarmale,am imprimat-o, abia astept sa le prepar.
Stiu ca le plac sarmalele in varza murata si mamaligutza, au fost in romania la botez si au gasit aceasta reteta nemaipomenita,norocul meu ca cei de la bucatarie au avut sarmale extra pentru frantzuzi.
Cu branza de burduf ,voi face bultz bagat in tava pt. muffins si la cuptor cateva min.mi s-a parut super originala reteta.
si acum recapitulez meniul:
Antreu:
Terina de ficat de gasca cu toast ( servita cu un vin francez Sautern,un fel de busuioaca dulce).
Mise en bouche:
Sarmale á la Eunice cu mamaliguta si smantana
Fel principal:
Curcan la cuptor flambat cu coniac acompaniat cu pere trase in unt si umplute cu coacaze
Pt. digestie:
Branzeturi frantuzesti si salata asortata sau struguri
Desert: Bouche de NOEL sau tiramissu, nu am decis inca.
Voila, am incercat sa marit traditia romaneasca cu cea frantzruzeasca, sper sa dea bine.
De vinuri si Champagne se ocupa socrul meu,tocmai de aceea doream sa am meniul decis,el trebuie sa stie ce vinuri sa aduca din pivnita.....hmmmm si ce pivnita are socrelu.
Adoua zi de craciun,adica pe 25 la pranz ,voi gati o ciorba de vacuta cu leustean si bors(mi-a plantat tata intr-un ghiveci leustean si a crescut super bine).
Limba de vita cu masline si sos alb
desert,probabil voi cumpara ceva cu fructe .
mama ce de mancare, o sa ma fac cat malu, da lasa ca slabesc dupa nastere
Sophia 2ani
+23
anda_banu spune:
buna fetelor... cred ca si eu am definitivat meniul de craciun...
-aperitiv cu salata de boeuf,vinete si icre ,pe linga alta salamuri brinzeturi si legume,etc
-friptura de porc la cuptor si poate si peste la cuptor,
-ciorba de burta
-sarmale cu mamaliguta ,smantana si ardei iute
tiramisu si salata de fructe cu inghetata
Curcanul il pastrez pentru revelionca si asa e destula mincare
Ionica,te rog mai spune-mi o data unde pot gasi sosul acela de coacaze pentru curcan te rog,adica se gaseste de cumparat aici in germania sau trebuie sa il prepar eu?multumesc
eunice78 spune:
Ionica, sper sa iti iasa si sa faci impresie.
Sugestie, daca nu ai mai facut niciodata sarmale: eu de obicei le fac cu cateva zile inainte, ca deh, cu doi copii, nu pot sa le fac pe toate pe ultima suta de metri. Deci le pregatesc in we asta si le bag la congelator, si le pun la fiert doar pe 24 seara, sa miroasa a sarmale cand vin colindatorii.
Deci ideaa ar fi ca poti sa faci samalele in we asta si fierbi doar cateva din ele, ca sa vezi cum ti-au iesit. Restul le bagi la congelator si le fierbi doar atunci. In functie de rezultat, cand fierbi restul de Craciun poti sa le mai dregi la nevoie prin adaugarea de condimente in zeama cu care fierb.
Eu inca nu am definitivat meniul..
Eni, mama de baietzi - Petru (14.08.2003) si Toma (29.09.2006)
ionica spune:
anda,
eu am cumparat sosul de coacaze de la edeka gata preparat,tu trebuie doar sa il incalzesti la baimarine sau intr-o tigaie cu pputina dar foarte putina apa.
se numeste: WILD PREISELBEEREN il gasesti la raionul de dulceturi si miere.
Eu tai perele in doua,le curat de coaja ,le scobesc, le trag in unt pana se rumenesc dar nu se inmoaie si apoi pun sosul de coacaze in scobitura de para si-l asez pe un platou eventual pe cel cu carnea dezosata de curcan.
Sophia 2ani
+23