Mamici anti-stress de ianuarie-februarie 2009 (60)
Raspunsuri - Pagina 9
BillyBilly spune:
Seara buna dragelor!
Am venit de la DOCTOR!!! Bebelusa mea e bine-merci si s-a intors, este cu capul in jos deja. Referitor la hemo, mi-a recomandat igiena stricta local si unguentul/gelul Hepatrombin B pt uz local. A spus ca este important sa tinem numarul restrans, in lipsa igienei, se inmultesc "bestiile" (dupa cum se exprima poetic Letitia ). Dupa nastere este posibil sa se retraga si singuri sau se face tratament. N-avem voie sa dormim pe spate, doar pe-o parte si anume partea stanga, orice alta pozitie solicita inima si determina tensiune si palpitatii. Mi-a dat un tratament anti-rahitism pt bebe, zice ca-i musai de urmat de acum incolo, vitamina A+D2, ca sa combatem o posibila anemie si Fe. Toate de luat de acum pana la 2 luni dupa nastere. Referitor la nastere (naturala versus cezariana), a spus ca pt el chiar n-are importanta, vom alege la mom oportun in functie de circumstante. Nasterea naturala NU afecteaza dioptriile, deci este o ipoteza nedemonstrata. Cu epidurala o sa mearga totul snur, deci el sustine nasterea naturala pana la proba contrara. Referitor la cursuri prenatale (vedeti ca am intrebat TOT-TOT??) le recomanda, zice ca la Filantropia se organizeaza "Scoala mamei" daca am retinut eu bine, si care spune ca este tinuta de asistente f bine pregatite de la care as avea de invatat cate una-alta. Am vorbit o gramada, mi-a raspuns cu lux de amanunte la orice l-am intrebat. Din pacate, acum am uitat ce l-am mai intrebat, da' pana maine dimineata imi aduc aminte si va mai zic, daca mi-a scapat ceva. Una peste alta totu-i ok si a zis ca-i f bine ca bebelusa s-a intors.
Citesc maine dimineata ce ati mai scris, acu-s cam obo si nu mai rezist. Noapte buna shimbului I si o zi frumoasa, schimbului II!!
Catalina
27+ Ana-Maria ingeras de
Bebelusa
IRA_LIZA spune:
Domle, ce ma enerveaza power-dvd-ul asta, k nush sa fac un capture de pe filmuletzul de la echo!! doar nu era sa zic "ce ma enerveaza propria lipsa de informatzii", ce bine e sa gasesti un vinovat in exterior, he-he :)
Auziti, cam pe la cate saptamani se intoarce bebe? si in ce directzie? cu capushorul in sus, spre stomac, sau in jos, spre "exit"?
Mi-e somn, mai devreme in seara asta decat de obicei, va las, pupici!
Selene_Bunny spune:
Niste lucruri importante legate de legislatie
Pe scurt, din ce am citit, baneste, avem dreptul la:
- pentru cele 126 de zile de concediu pentru sarcina si lauzie (pre si postnatal): 85% din media salariilor brute pe ultimele 6 luni (cu tot ce include salariul brut, prime, bonusuri etc.), la care angajatorul adauga 15% pentru cel putin 6 saptamani, deci rezulta 100% salariu brut. Aceasta suma nu se impoziteaza. Atentie la contractul individual / contractul unic!
La nastere:
- prima de nastere (204 RON in 2007) - se mai numeste si alocatie pentru nou-nascut (asa apare in unele formulare)
- trusou (150 de RON in 2007)
- un salariu mediu pe unitate (aici atentie la politica angajatorului)
Dupa nastere si efectuarea celor 42 de zile de concediu postnatal:
- indemnizatia de crestere a copilului: 600 de RON
- alocatia de stat pentru copiii pana la 2 ani: 200 de RON
Sfat personal, daca stiti deja in ce oras veti naste / in ce oras veti inregistra nasterea: accesati site-ul Primariei din orasul respectiv si descarcati formularele de care aveti nevoie pentru dosarele pe care trebuie sa le pregatim. Zic eu ca scutim timp si drumuri. Eu am gasit si pe site-ul Primariei Cluj, si pe site-ul Primariei Galati. Puteti gasi si lista exacta cu acte, atentie, exista diferente de la un oras / judet la altul!
cu Daria Nandini de 6 luni+
Daria: "posedata de bine" (persana)
Nandini: "cea care se bucura de fericire" (hindusa)
Sa stai cuminte in burtica, sa te faci mare, c-apoi cuceresti tu lumea!
miereamara spune:
Intrebare pt fetele care sunt rezidente/cetateni ai altor state si a caror copii vor lua cetatenia statului respectiv: voi va inregistrati copii si in Romania, cereti cetatenie romana pt copiii vostri?
Eu as vrea sa aiba cetatenie americana (pe care o sa o ia automat la nastere) si cetatenie romana, numai ca nu stiu exact cum trebuie procedat.
Eu mai am cetatenie romana, dar am renuntat la rezidenta romana si mi-am stabilit rezidenta aici (am predat cartea de identitate romana si mi s-a pus o stampila in pasaportul romanesc cu mentiunea cetatean roman cu domiciliul in straintate). Deci eu nu mai am buletin, iar buletinul lui Luc este si el expirat (desi el inca nu si-a stabilit resedinta aici).
Aveti idee dc pot declara copilul cu pasaportul? stiu ca nu trebuie sa ma deplasez in Ro, o pot face prin consulat. ma insel?
“Vietile noastre se incheie in ziua cand ramanem tacuti in privinta lucrurilor care conteaza.”
Martin Luther King Jr.
www.eklipsse.net/gallery/main.php" target="_blank">Fine Art Photography
www.flickr.com/photos/14984866@N07/" target="_blank"> Photo Album
Aidan
cami_antonia spune:
selene multumim de sfaturi ...mie chiar imi sunt de folos .... dar vreau sa stiu cei 204 RON cine trebuie sa tii dea pe post de prima???? ca am inteles ... ca asa zisul trusou vine cam la 2 luni de la nastere cand deja la bebe nu ii mai vine ce se da ... dar macar daca vrei un al doilea poti sa le pastrezi sau sa le donezi cum ziceau fetele mai devreme ... cat despre salariu daca sunt angajata de stat trebuie sa mi-l dea unitatea????
alina si eu sunt de acord cu tine la ceea ce se refera la mancare ... si mie mi-ar placea sa dau sanatos la bebe .... si voi da tot ce am in gradina ca asa am mancat si eu in sarcina ... dar si din cele de cumparat ... pt ca spunem ca dam la copii struguri si alte fructe sanatoase dar ele sunt pline de hormoni de crestere si alte aberatii .... de exemplu rosiile mele din gradina au un gust minunat comparativ cu gumele de mestecat din comert si care se numesc tot rosii .... asa ca de fapt nu prea mai stim ce este sau nu sanatos ... dar e bine sa nu fim exagerati in nici o directie ...
si mai am o intrebare ... din cate fete suntem nu intra nimeni in concediu prenatal???? la timp???eu nu stiu ce sa fac dar ma tenteaza sa intru ca am cate ceva de facut pt o lucrare ...
20+ANTONIA IOANA
Camelia
cris30 spune:
Iry nici eu nu mai am carte de identitate, mi-a luat-o cand mi-am schimbat pasaportul.Eu stiu ca, copilul are pasaport separat de al parintilor mai ales ca e din start cetatean american.Dupa ce primesti certificatul de nastere poti sa-i faci aplicatie pentru pasaport.In legatura cu cetatenia romana cred ca tara se poate rezolva chestia asta.
http://bd.lilypie.com/QLYdm4.png
24+ Doamne ai grija de bebelina mea.
fil_lily spune:
Miere,referitor la intrebarea ta, uite ce am gasit pe website-ul Consulatului Roman din Toronto:
A) Pentru inscrierea in registrele de stare civila romane a certificatelor de nastere,
cererea se depune personal la Consulat de parintele roman, de minor (in cazul in care acesta a implinit varsta 14 ani) sau prin imputernicit cu procura speciala supralegalizata (vezi cap.3.1 II), pe baza de programare prealabila. Lista actelor necesare:
1. Cererea de inscriere (11.6.a);
2. Fotocopia certificatului de nastere canadian, supralegalizata (vezi cap.4);
3. Traducerea certificatului de nastere emis de autoritatile canadiene. Legalizarea traducerii se face la Consulat (sunt acceptate traducerile legalizate de notari din Romania);
4. Pasapoartele romanesti valide ale parintilor (parintelui) (originale si fotocopii) ;
5. Certificatul romanesc de casatorie al parintilor, daca sunt casatoriti (original si fotocopie);
6. Declaratie din care rezulta ca nu s-a mai solicitat inscrierea/transcrierea certificatului in registrele romane de stare civila (11.6.b).
Nu stiu cum este in State, dar nu cred ca difera.Sper ca ti-am fost de ajutor.
miereamara spune:
Pai eu de pasaportul romanesc vorbeam. Cu cel american e simplu, te duci cu certificatul de nastere la un centru de pasapoarte si ti-l face.
Am gasit ce acte sunt necesare, pe site-ul ambasadei romane
http://www.roembus.org/
4.1. Pentru inscrierea in registrele de stare civila romane a certificatelor de nastere,
In vederea inscrierii certificatelor de nastere eliberate de catre autoritatile SUA in registrele de stare civila romane si eliberarea certificatelor de nastere romanesti, este necesara prezenta parintelui, cetatean roman la sediul Ambasadei Romaniei la Washington. Lista actelor necesare:
Cererea de inscriere (se obtine de la Ambasada);
Certificatul de nastere american sau Extrasul actului de nastere emis de autoritatile americane, cu apostila Secretarului de stat al statului respectiv. Fotocopia actului se legalizeaza la ambasada (sunt acceptate legalizarile efectuate de notari din Romania);
Traducerea extrasului actului de nastere emis de autoritatile SUA. Legalizarea traducerii se face la ambasada (sunt acceptate traducerile legalizate de notari din Romania);
Pasapoartele romanesti valide ale parintilor (parintelui) (originale si fotocopii);
Certificatele de nastere romanesti ale parintilor (parintelui); in cazul parintelui cetatean strain, este necesar ca certificatul de nastere american notarizat sa poarte apostila secretarului de stat al statului respectiv si sa fie tradus in limba romana; legalizarea traducerii se face la ambasada (sunt acceptate traducerile legalizate de notari din Romania);
Certificatul romanesc de casatorie al parintilor , daca este cazul (original si fotocopie);
Declaratie autentificata din care rezulta ca nu s-a mai solicitat inscrierea/transcrierea certificatului in registrele romane de stare civila.
Declaratia autentificata a parintilor privind numele de familie pe care il va purta copilul, in cazul in care acestia au nume diferite;
Pentru copilul nascut in afara casatoriei - declaratie autentificata de recunoastere a filiatiei de catre tatal copilului nascut in afara casatoriei; Nota: In cazul in care copilul este nascut in afara casatoriei (parintii copilului nu sunt casatoriti), recunoastrea filiatiei de catre tatal copilului se face la inregistrarea nasterii prin declaratie scrisa si autentificata de recunoastere a copilului din afara casatoriei. In acest caz, datele privind tatal copilului se inscriu in rubricile corespunzatoare din cuprinsul actului de nastere ce se intocmeste. Altfel, in cazul in care mama nu este casatorita, copilul se inregistreaza cu numele ei de familie, iar rubricile referitoare la "tata" nu se completeaza.
Taxa de inscriere a actului : 30 USD plus taxele consulare aferente pentru autentificarea declaratiilor necesare, dupa caz.
“Vietile noastre se incheie in ziua cand ramanem tacuti in privinta lucrurilor care conteaza.”
Martin Luther King Jr.
www.eklipsse.net/gallery/main.php" target="_blank">Fine Art Photography
www.flickr.com/photos/14984866@N07/" target="_blank"> Photo Album
Aidan
crisspoliss spune:
Multzam fain Irina pentru lista cu actele. Deja ma doare capul cand citesc ce si cum. Imi aduc aminte cand am icercat eu sa-mi inregistrez in Romania casatoria efectuata aici in state..durere, ca m-am dus in Romania si acolo nu mi-au facut nimic, ca nu aveam nu stiu ce prostie de act, care pana la urma nici nu era necesar, ca la ambasada nu mi l-a cerut. Nici eu nu mai am buletin, mi l-au confiscat cand mi-am refacut pasaportul...birocratia lui peshte, asa m-am saturat de ei!!!!!
Crisss 23+
DarkBendis spune:
Buna seara fetelor!
Pasaport la bebe...in prima faza britanic, apoi mai vedem. Sotul e cetatean britanic, eu am dubla cetatenie, si britanica si romana... doar ca pasaportul romanesc e expirat de un an, eu calatoresc doar cu pasaportul de UK. Casatoria nu am reusit sa mi-o inregistrez in Romania(era nevoie sa predau actele originale exact in perioada cand aveam nevoie de ele aici), deci nici certificat de casatorie romanesc nu am... se cere o caruta de acte ca ne-au apucat durerile de cap, atat pe mine cat si pe sot cand am citit cate trebuie (si cat timp dureaza). Speram sa le rezolvam pe toate ... catinel-catinel...cand vom avea timp sa ne ocupam si de asta.
Dark Bendis
26+ cu "Huckleberry" Baby
http://bd.lilypie.com/gSJep1.png
"Ye harm none, do what thou wilt shall be the whole of the Law"