lapte praf pentru ciocolata de casa
buna!
tot visez la o ciocolata de casa buna
am incercat folosind lapte praf de la hipp ca-i cel mai ieftin, doar vreo 10 euro la kg, dar nu imi vine buna (cum sa explic, e usor granulat laptele, instant; eu pe cel care-l stiam bun era mai cleios...)
acum pe restul chiar nu le-as incerca ca-s tare scumpe restul marcilor, cam 20-30 euro la kg
deci vreau sa-i cer soacrei sa-mi aduca din tara banuind ca e mai ieftin
deci ce marca folositi voi la ciocolata de casa?
cu care iese buna, buna, buna?
Felix (3 ani si 10 luni) Bendis (1 an si 10 luni)
Raspunsuri
gazzella spune:
am gasit reteta asta unde se specifica un kg de zahar
hipp este un lapte praf atat de dulce incat orice gr in plus de oricare indulcitor duce la o ciocolata de casa tocmai buna de aruncat
Felix (3 ani si 10 luni) Bendis (1 an si 10 luni)
adablackcat spune:
Gazzella, mie nu mi se pare ok reteta aia. Eu le fac des copiilor cioco de casa si am facut vreo 3 incercari pana sa nimeresc exact cantitatile sa se poata si taia la urma. Uite reteta mea:
500gr zahar
100ml apa(cu cat mai putina apa cu atat mai bine se intareste)
500gr lapte praf
100gr cacao
100gr unt
glucoza(nu stiu sa-ti spun cantitate, vreo 50-100grame, dar glucoza e foarte importanta in compozitie!!!)
eu pun si zahar vanilat, alune crude intregi, sau nuca, stafide etc)
Nici modul de preparare nu e ca cel din reteta pusa de tine. Eu pun pe foc cratita cu apa si zaharul pe care le las sa fiarba pana se topeste zaharul. Chestia buna e ca zaharul fiert (invertit) e mult mai putin nociv. Apoi adaug untul, glucoza. In timpul asta amestec intr-un castron laptele praf cu cacaoa si le rastorn in cratita de pe foc. Amestec bine, pun nucile sau orice altceva vreau, mai mestec putin si rastorn deja in tava sau vas de yena uns cu unt.
Cat despre laptele praf... cam toate sunt cu zahar. Poate de-aia e reteta mea doar cu 500gr de zahar. Cred ca poate lua soacra ta Darling sau Malita.
Sa-ti iasa buna ciocolata!
Ada, mami de Iulia (10 iulie 2003) si Vlad (6 mai 2006)
adablackcat spune:
Uite si reteta www.gustos.ro/retete-culinare/prajituri/ciocolata-de-casa.html" target="_blank">asta a avut succes din ce scriu fetele ce-au incercat-o.
Ada, mami de Iulia (10 iulie 2003) si Vlad (6 mai 2006)
gazzella spune:
dar zaharul este exclusiv pentru gustul dulce care-l da ciocolatei?
sau siropul acela o incheaga?
pentru ca eu as folosi www.sugarweb.co.uk/panela/index.html" target="_blank">panela
in plus, eu am inceput sa nu agreez gustul dulce, nu cel foarte intens dulce
imi place putin dulce
deci as putea sa renunt la zahar ca sa folosesc panela? ce crezi?
merci mult!
Felix (3 ani si 10 luni) Bendis (1 an si 10 luni)
adablackcat spune:
Eu cred ca merita sa incerci cu panela. E foarte interesant ce-am citit despre panela, nu auzisem pana acum de asa ceva. Oare in romania se gaseste? Unde ar trebui sa caut? Pe google daca am cautat in pagini in lb.romana nu mi-a gasit nik.
Ada, mami de Iulia (10 iulie 2003) si Vlad (6 mai 2006)
adablackcat spune:
M-am uitat si la filmuletul www.youtube.com/watch?v=UvqbTZ0unEc" target="_blank">asta sa pricep mai mult. Care e consistenta panelei asteia? Ceva pudra?
Ada, mami de Iulia (10 iulie 2003) si Vlad (6 mai 2006)
gazzella spune:
deci Darling sau Malita
mersi mult
panela chiar si aici se gaseste doar la unele magazine, cele Bio
costa in jur de 8,5 euro la kg, dar oricum e practica chiar si financiar vorbind
eu le fac inghetata, prajiturile, budinca (cam tot ce-i dulce) in casa, iar facand costurile finale ies mai bine la pretul/kg
oricum un kg de panela ma ajunge mai bine de o luna...
in Romania nu stiu pe unde sa fie :-((
Felix (3 ani si 10 luni) Bendis (1 an si 10 luni)
karligutza spune:
uite ai aici o reteta foarte buna de ciocolata de casa la care as putea zice ca de curand am pus doar 250 grame de zahar la 500 gr.de lapte praf si a iesit yumyyyyyyyyyy.... deci nici prea dulce nu-i buna! cu 400 gr.era chiar dulce! asa incat detronez si kilu' ala de zahar si jumatatea aia de kilogram tot de mai sus! avem aici doar 250 grame revolutionare! (nu o sa se ingrase nimeni!)
si SECRETUL dupa cum spuneam este laptele praf RARAUL! CEL MAI BUN dar si foarte rar de gasit!
karligutza
sunt mamica Adelutei
adablackcat spune:
Asteptam sa vad cand se sesizeaza cineva si ne muta subiectul la bucatarie.
Nici eu nu pun toata cantitatea de zahar din reteta, in general fac asa. Deci "Raraul" e cel mai bun? Tre' sa caut si io sa vad daca pe la noi este.
Ada, mami de Iulia (10 iulie 2003) si Vlad (6 mai 2006)
andacos spune:
Eu am folosit lapte praf "Raraul"cumparat din tzara!
Si iata retzeta dupa care am facut chiar duminica trecuta:
500g zahar
150ml apa
500g lapte praf
100gcacao
i pachet unt(200g)
Se fierb zaharul cu apa pina cind se leaga(dupa ce incepe sa fiarba se mai lasa 4 min.).Se adauga untul(untul la temperatura camerei).Dupa dizolvarea in siropul fierbinte se omogenizeaza cacao si laptele praf!
Astia sunt pasii cei mai importantzi!Se pot adauga alune sau nuci,dupa gust!Eu pun doar esentza de rom si nu pun decit 60-70g cacao!E bine daca ai cu ce(ca si asta e o problema uneori)sa cerni laptele praf amestecat cu cacao!
Retzeta nu-mi aprtzine am luat-o de pe culinar parca!
Insa sa stii ca mie nu intotdeauna mi s-a intarit,asta pentru ca am eu impresia ca untul nemtzesc nu se impaca cu laptele romanesc!
Oricum e delicioasa!
Dana