Cum obisnuiti un copil sa stea singur in casa?
Raspunsuri - Pagina 3
A_Iulia spune:
Citat: |
citat din mesajul lui mamagiuliei Depinde de copil. Daca prefera sa alerge cu tine peste tot, mai bine asa. Daca prefera sa zaca si sa se ocupe de jocuri si nu vrea sa fie deranjat, e altceva ... dar depinde de paranoile fiecarei mame. Fi`mea ar prefera sa stea singura cu jucariile ei, dar eu nu o pot lasa si o tarasc cu mine cand chiar nu se poate altfel. Asta e, cand va fi mai mare si-mi vor trece piticii dp creier si scenariile horror, poate ca o voi lasa singura cateva minute ... Edit: cateodata nu vrea sa iasa din casa chiar daca ii promit de toate ... si chiar trebuie sa ajungem la magazinul de jos, iar fi`mea nu vrea; de nervi am ieseat o data pe usa, bine nteles ca nu am plecat nicaieri, am asteptat 10 minute si am intrat. Ea era la fel de absorbita de jocuri si jucarii ... Daria & GIULIA(2004 08 16) |
Exact la fel si a mea (la 4 ani jumate).
De multe ori imi zice sa ma duc singura daca am o treaba rapida in apropiere (ex platit intretinerea, mutat masina, d'astea), ca ea ramane in casa si nu-i nici o problema pentru ea. Da' eu tot paranoica sunt, cred ca n-ar pati nimic daca as lasa-o chiar si ore-n sir, da' cui ii da mana sa faca experiente d'astea...
Ce-i drept nici nu am avut cazuri exceptionale pana acum, sa trebuiasca musai s-o las.
La ce varsta incep copiii sa aiba frica de intuneric si de personaje negative?
an-k spune:
Da... e un subiect la care ma gandesc mereu. Ai mei inca sunt mici, dar cand era Bia mica nu ieseam din masina fara ea, acum la al doilea copil m-am mai relaxat si il las in masina in scaunelul lui cand merg sa iau paine dar mai mult timp nu.
Acum ma gandesc pentru varsta de dupa 12 ani, aici au afterschool organizat de primarie, dar pana la 12 ani, si apoi... cred ca ei mereu vor fi prea mici pentru asa ceva, din prisma noastra, a parintilor.
Si la subiect, nu as incerca pana nu i-as vedea pregatiti. Noi ii iau peste tot dupa noi, mai putin la servici.
danyce spune:
Salut, mamici,
Si in Olanda se duc copiii la after-school sau la o dadaca pana la varsta de 12 ani. Nu ii lasa nimeni pe copii singuri in casa. De altfel, nici eu nu sunt de acord deloc sa o las pe Alma de una singura. Ea tocmai ce a implinit 4 ani. Mi se pare absurd sa astepti de la un copil sa stea cuminte, linistit, doar ca tu sa te duci sa iei 1 L de lapte sau orice altceva. Nu mai pomenesc de perioadele mai mari..Alma e copia mea fidela la nazdravanii, de cand eram mica...Stiu prea bine ce-mi trecea prin cap de cate ori nu eram supravegheata, nu puteam sta tintuita intr-un loc,sau fara ocupatii diverse, fara sa fiu antrenata in jocuri cu altcineva, asadar inventam la greu....si asa se distrugeau diverse obiecte de mobilier sau lenjerie. Odata am "reparat" singura televizorul cu furculitza pt ca asa vazusem eu la nenea depanatorul TV candva si pt ca se dereglase ceva si eu nu mai puteam vedea in voie desenele. M-am mai si laudat tatalui meu de isprava si stiu ca, in loc sa-si fi realizat propria greseala (aceea de a ma fi lasat singura 2 ore pe la 6 ani, cati aveam atunci), a pus mana pe curea pt ca eu "nu am fost cuminte", adica nu am stat ca sfanta pe canapea...Exemple de genul acesta din propria copilarie imi intaresc convingerea ca a lasa copilul singur in casa e lipsa de responsabilitate. Nu cred ca e vorba de super-protectie (protectie exagerata) daca iti iei copilul cu tine. Ia ceva mai mult timp, e adevarat, ca doar il imbraci/dezbraci, incalti/dezcalti,dar/....il ai/duci/aduci in siguranta inapoi. De ce sa riscam siguranta copiilor pt a ne deplasa mai usor/repede dupa 1 L de lapte sau alte activitati minore. Nimic nu e mai important decat siguranta copiilor nostri. Eu ma duc la cumparaturi de una singura doar cand am pe cineva care stea cu Alma, alfel...no way. In masina am lasat-o ieri 5 minute pt ca dormea si intrasem intr-un magazin atat cat sa schimb un puzzle cu altul...si minutele alea mi s-au parut o vesnicie, n-am stiut cum sa ajung mai repede inapoi si ea tot dormea cand am ajuns. Chiar si asa, m-am simtit teribil de vinovata pt ca putea ff bine sa se trezeasca si sa planga.
Daniela Veuger si Alma Bianca 21 octombrie 2004
Alma,poze noi,si mai noi,cele mai noi,nou-noute,
poze yahoo
www.desprecopii.com/forum/topic.asp?TOPIC_ID=43451" target="_blank">Povestea Almei
Ioana_Gazdac spune:
Va salut! Observ ca sunt diferite puncte de vedere in ceea ce priveste lasarea copilului singur in casa, varsta la care se face asta, timpul, etc. Am crezut ca la 8- 9 ani toti copiii pot fi lasati singuri acasa si incepusem sa-mi fac probleme ca Rares, al nostru este prea protejat, ca nu-l lasam singur deloc, nesupravegheat, ca merge inca insotit la scoala, etc, desi ne este foarte greu sa alergam de la servici, pentru a=l duce la scoala de exemplu, ca este de dupamasa la scoala....Implicam diferite rude in supravegherea lui,(o chemam pe bunica de la tara, vorbim cu verisoarele lui care sunt studente si isi mai lasa cursurile, sa stea cu el) atunci cand noi nu putem pleca de la servici....Toate acestea sunt destul de greu de realizat.....Dar chiar nu putem sa-l lasam singur...Este prea mic, inca dupa parerea noastra de parinti.....Cred ca mereu o sa avem emotii pentru el.....Inca nu-l lasam nici la cumparaturi, la magazinul din apropiere sa mearga....sau sa duca gunoiul singur.......Ma gandesc totus ca exista un timp pentru toate si ca la un momentdat, o sa simtim ca putem sa facem si acest lucru.....Insa, deocamdata, nu a venit momentul....
ni-na spune:
Eu am starnit polemica ,insa asa cum fiecare din noi suntem unici,la fel fiecare copil are ritmul lui.Faceti cum simtiti ca pana la urma ei sunt sufletelul nostru.
lara_c spune:
Citat: |
citat din mesajul lui happiness Fetelor,cum v-ati obisnuit copilul sa stea si singur in casa,macar cateva minute?Ma gandesc ca la 5-6 ani ar cam trebui sa accepte macar 5 minute sa fie in casa,singur,nu?De nevoie,nu de placere...Fata mea are 6 ani si nici in ruptul capului nu accepta ideea.Voi cum ati procedat? |
NU II OBISNUIESTI!
Nu stiu daca in Ro s-a schimbat sa nu legea, dar ar trebui sa fie ilegal.Prea multi copii au murit sau s-au accidentat in casa.Despre pedofili si alti perversi care ii pandesc pe copilasii 'cu cheia de gat' sa nu mai vorbim...
La 6 ani sa o lasi singura?In Uk daca ti-ai lasa fiica de 6 ani singura fie si 5 minute sa te duci sa iei lapte, cum te sfatuia cineva mai sus, poti sa iti iei adio de la a o mai creste acasa.
Nu vad de ce crezi ca in Ro este mai in siguranta si ar tb sa fie altfel?
Unde vrei tu Hapiness sa pleci fara fiica ta?Chiar asa te incomodeaza?
Stiu ca Romania nu prea e child friendly (ma refer la magazine, restaurante ,malluri banci si institutii etc) dar puteti schimba voi lucrurile.Ca cineva tb sa le schimbe.Citeam mai demult de o mamica care ' a facut scandal' intr-un centru comercial din Ro unde nu a fost lasata sa intre cu caruciourul , pana au lasat-o.Bravo ei.Si eu am de gand sa fac la fel cand voi veni de Rev. O sa o iau pe fiica mea cu carut cu tot peste tot cu mine la cumparaturi, la o cafea, la cina.
Nu mai lasati oameni buni copiii singuri in casa, apelati la bunici, bone, prieteni de incredere sau pur si simplu stati cu ei acasa sau luati-i cu voi.Ca de aia i-ati facut.
Lara
Erinn's mummy
nelia spune:
Nici ai mei nu au ramas singuri nici macar 5 minute. Ba da, mint, au ramas o data exact 5 minute. Erau doar doi atunci, unul de 5 si ceva si cea mica de un an si ceva... imi era foarte rau, eram singura cu ele, ma durea capul aproape de lesin... m-am dus la farmacia de peste drum sa-mi iau ceva pentru cap. Le-am lasat 5 minute pe ceas, incuiati dar cu posibilitatea de a descuia pe dinauntru. Cind m-am intors, le-am gasit in strada, cu gecile pe ele si cu piciorusele goale in cizmulite. De ce? Pentru ca imediat ce am iesit, Agatei i s-a facut frica... si ea e o curoajoasa. Si cind le-am vazut in fata blocului, singurele, de minuta, imbracate cum au putut pe -35 de grade... am inceput sa pling. Putea sa se intimple orice, inclusiv sa dea peste mine o masina cind traversam strada. Si nu stia nimeni ca sint doi copii mici singuri in casa. Putea sa le ia cineva in masina sau sa dea o masina peste ele... Nici nu vreau sa ma gindesc, ca mi se face rau de fiecare data si ma tot intreb oare ce a fost in capul meu cind am facut asta. De atunci, mi-am promis ca, indiferent ce situatie ar fi, copiii mei nu vor mai ramine singuri in casa niciodata. Nu pina la virsta cind se presupune ca se descurca singuri, virsta pe care eu o vad oricum dupa 12-13 ani, in functie de copil. Pentru ca nu face 12 ani astazi si de miine gata, e in stare sa ramina singur. Si am trei, si carut... si nu-s chiar din aia tacuti si linistiti, nu mi-e usor cu ei peste tot. Nu mai spun cum e iarna, cit imi ia pina ii imbrac, apoi dezbrac, nu conduc, deci sint mereu cu ei pe jos, in si pe carut... Dar sint tot timpul cu mine, ramin acasa doar daca sint cu tati sau cu cineva de incredere, dar cum noi sintem cam singurei aici, inseamna ca fff rar.
Si nici in masina nu-i lasam niciodata, nici macar doua minute. Nu se stie niciodata ce se poate intimpla. Prietena mea si-a lasat fetita de 9 ani singura in masina, cu usa descuiata... ea a intrat sa schimbe niste casete, era frig, copila obosita si semiadormita... s-a gindit ca se ce poate intimpla in nici 5 minute. Si uite ce se poate intimpla: nici nu a intrat ea bine in magazin si usa a fost deschisa de un necunoscut, care a insfacat geanta (poseta) de pe scaunul din fata. Nu cred ca stia ca e copilul in masina, dar fata s-a speriat foarte tare si de atunci s-a schimbat ceva in viata ei, sper din tot sufletul ca temporar: are frici, cosmaruri, vede fata strainului peste tot, se simte urmarita etc. Nu mai lasati copiii in masina, va rog eu frumos, mai ales pe cei mici si mai ales adormiti. Pentru cineva care va urmareste, dureaza 1-2 minute sa vi-l ia cu tot cu scaun. Niciodata nu trebuie sa fim relaxate cind e vorba de copiii nostri. Eu recunosc ca sint paranoica si chiar si asa, orice as face, nu pot sa-i apar de orice li se poate intimpla. Dar sa mai fiu si cea care a ajutat intimplarea... asta ar fi peste puterile mele sa duc. Si eu am crescut cu cheia de git, dar asta nu are nici o legatura cu viata copiilor nostri. Nu ma pot consola niciodata cu faptul ca uite, si noi am ramas singuri si nu ni s-a intimplat nimic. Eu spun mereu: am avut noroc ca nu ni s-a intimplat nimic, mare-mare noroc! Din 10 copii ramasi singuri se intimpla poate ceva cu unul sau poate nici macar cu acela. Dar cum nu am de unde sa stiu ca nu va fi copilul meu acela, mai bine nu-l las si gata! Nu vreau polemica, luati-o doar ca un semnal serios de alarma!!!
CORNELIA, mami de AGATA, TUDORA si LISANDRU
simali spune:
Eu am niste prieteni (copii de intelectuali rafinati, stirpe nobila, etc.) pe care parintii lor obisnuiau sa-i incuie in masina in fata Teatrului Natuonal (2-3 ore cat dura piesa pe care se duceau s-o vada). Stiti parcarea aia de la Intre, era ceva mai goala si mai larga pe vremea lui Ceausescu.
De la o asemenea mentalitate nu se poate sari in doar 30 de ani la "este intrezis sa-ti lasi copilul singur in casa".
Copiii suporta. Eu sunt impresionata de cate porcarii pot suporta cu seninatate copiii mai ales cand porcariile vin de la parintii lor (in care au incredere totala). Prietenii mei stateau cuminti 3 ore in masina si nu ziceau nici pis. Erau fericiti ca le lasa geamul crapat...
Eu am fost copil cu cheia de gat. Stiti ce faceam intre 12 si 4 cat erau parintii plecati? Un fel de concurs de curaj. Cine are curajul sa stea cel mai mult agatat intr-o mana IN AFARA BALCONULUI de la scuturatorul blocului - etaj5 (stiti balcoanele alea cu bare orizontale?). As aminti si calatoria de explorare de la calea ferata, si clubul "Primii oameni care au zburat" si multe altele. Aveam 6-7 ani si parintii nu stiau nimic. La ora 4 eram in casa.
Sunt de parere ca daca un copil supravietuieste statului singur acasa intre 12 si 4.30 (astazi copiii stau si mai mult singur) nu-l mai doboara nimic in viata.
Nu zic ca nu sunt si copii foarte cuminti, care fac ceea ce li se cere, care nu au alti copii in jur cu care sa se antreneze la jocuri nebune sau periculoase. Dar poti sa bagi mana-n foc ca nu-i vine o idee ciudata? Sotul meu a luat o bucata de spirt solid, a pus-o pe dulapul din lemn, i-a dat foc si a pus sa-si fiarba un ou; dulapul a lut foc, etc., etc. El era un copil foarte cuminte in general, unul dintre acei copii care isi doresc din suflet sa fie buni. Dar i-a venit o idee si apus-o in practica. Poti sa-l condamni pentru asa ceva?
Nu as cadea insa in extrema cealalta, cum ca un copil de 6-7 ani nu poate fi lasat singur 10-15 minute. Sub 6 ani nu as lasa un copil singur nici picata cu ceara iar intre 6 si 10 ani maximum 15 minute.
De la 10 ani poate as incepe sa-l las singur 1 ora. Depinde insa si de copil, de cum evolueaza lucrurile in societate, de unde stai, etc. In orasele mari situatia este infinit mai complexa.
alice
Letitia1 spune:
Luna said:Eu cred ca e prea devreme la 5-6 ani mai ales ca nu vrea sa stea singura. Aici e ilegal oricum, iar sapt trecuta au ars doi copii de vii in casa, unul de 6 ani si unul de 4. Eu sincer nu il las pe al meu singur nici in masina ca nu stii niciodata ce se poate intampla
Lunanu este ilegal in UK sa lasi copilul singur. Am citit si rascitit legile. Spune-mi de unde ai luat chestia asta ca e ilegal. Spun-mi unde ai citit asta.
Eu am inceput sa-l las singur dupa ce a implinit 8 ani, il las pentru citeva ore (2-3), cit mergem la cumparaturi. Are telefon si cheie la dispozitie, in caz ca e vreo problema, stie sa ne sune. Intre timp el se joaca la calculator sau se uita la televizor. Am inceput sa-l las singur pentru ca se plictisea teribil cind mergeam la cumparaturi (bineinteles mincare si nu jucarii) si mi-a fost mila de el sa-l tot tirii peste tot cu noi.
In vacante il trimit la un club de vacanta, cred ca e prea mic sa stea 10 ore singur acasa pina venim de la servici. Dupa 12 ani om mai vedea.