Placinta cu mere
Vreau si eu o reteta pentru placinta cu mere, va rog.
Am o pofta...
Ma poate ajuta cineva? As vrea una cu foi, dar explicata ca la prosti ca-s tare neindemantica.
Daca nu,poate fi si fara foi, dar sa fie delicioasa.
Nici n-am pretentii,asa-i?
si pentru cine imi da una bucata mana de ajutor.
Raspunsuri
crista-s spune:
tocmai am facut eu una deci am reteta inca in minte
aluat 1 :
15 linguri cu virf de faina
15 linguri de apa minerala
7 linguri de ulei
amesteci totul intr-un castron si vei obtine o coc moale si delicata
aluat 2:
2 linguri de unt sau margarina la temperatura camerei ( adica sa fie ca o crema NU LICHID )
2 linguri de faina
le amesteci intr.un castronel o sa obtii o crema
intinzi o foaie sa zicem cit tava din aluatul 1 peste care ungi cu mina sau cu o lingura aluatul 2 , rulezi ca o rulada totul si apoi rasucesti in spiarala ca sa iti incapa intr.un castron si pui totul la rece minim 30 minute .
in timpul asta pregatesti umplutura ...
umplutura : minim 10 mere curatate de coaja si de cotoare, rase pe razatoarea mare sau taiate felii subtiri de tot ( eu asa am facut) peste care adaugi 8 linguri de zahar si 1 lingurita de scortisoara macinata ... dc vrei mai mult zahar pune mai mult . Calesti merele cu zaharsi scortisoara
scoti aluatul din frigider si il tai in doua , eu am pus pe planseta foaie de hirtie pentru cuptor taiata dupa masura tavii si am intins prima foaie cea inferioara direct pe hirtie ( dc iti mai tb faina presara ... ) .. am pus hirtia cu aluatul in tava si am presarat cu pesmet sau gris sau biscuiti pisati ce ai in casa ... iar peste am rasturnat umplutura de mere si am nivelat cu lingura
am intins si cealalta foaie pe care am aseazat-o peste mere ... am intepat-o cu furculita din loc in loc si am pus člacinta in cuptorul deja incins la foc mediu ( 180-200 °C) pentru 30 minute in cazul meu ( de fapt pina cind devine aurie )
TAVA MEA ESTE 28 CM *28 CM
- eu am pus numai 7 mere si a iesit cam subtirica data viitoare voi stii :-))
e delicioasa si foaia extrem de frageda
monica-elizabet spune:
crista, multumesc pentru reteta , am sa incerc si eu cat de curand aluatul asta ca-s in cautare de un aluat care se face fara prea multa munca si asta pare unul rapid
monica
Prajituri si papa bun
Papa de post
oana_mm spune:
Buna,
Cred ca iti pot oferi si eu doua retete pe care eu le gasesc superbe:
1. Cu foi de placinta cumparate din comert
Daca foile sunt congelate le lasi sa se dezghete dupa care procedezi astfel: Iei aproximativ 10 mere mari, le cureti de coaja si le dai pe razatoarea mare. Le pui intr-un castron mare cu doua cani de zahar si scortisoara dupa gust - aproximativ 2 lingurite. Amesteci compozitia cu mana, pana se omogenizeaza. Le pui deoparte.
Pe masa curata desfaci pachetul de foi de placinta. Le numeri si le imparti la trei. Pui langa tine o canita cu ulei si o pensula. Intinzi o foaie, o dai cu pensula de ulei, vii cu alta foaie pe deasupra. Si tot asa pana cand ai uns, una peste cealalta 1/3 din foi. Apoi pui la jumatate 1/3 dintre mere. Faci o rulada de foi cu merele la mijloc. La fel procedezi si cu celalte doua si iti ies in final trei rulouri pe care le pui in tava unsa si le bagi in cuptorul incins la 190 grade. Lasi la cuptor pana se rumenesc si devin brun-aurii pe deasupra. Cand scoti tava din cuptor pudrezi cu zahar pudra si dupa ce se raceste putin tai rulourile in patrate.
Reteta a doua foloseste aluat fraged congelat pe care l-ai lasat sa se dezghete astfel incat sa poti intinde doua foi rotunde. Prima foaie o pui in tava rotunda cu inel astfel incat sa acopere tot fundul tavii dar si lateralele pana sus. Compozitia de mere o faci astfel: 6 mere decojite date pe razatoare, zahar - aproximativ 1 cana si jumatate, 2 lingurite de scortisoara, nuci date in robotul de bucatarie si maruntite fara a fi tocate, 3 linguri pesmet sau 1 lingura faina. Intreaga compozitie o versi peste foaia pregatita in tava. Din aluatul ramas faci fie un capac pe care il pui peste compozitie, fie benzi impletite. Daca ai facut capac nu uita sa crestezi cu varful unui cutit sau cu o furculita. Indiferent de capac bate un ou si toarna-l pe deasupra impreuna cu o mana de zahar tos. Lasi la cuptor aproximativ 40 minute (pana se rumeneste bine la suprafata) la 200 grade. Poate fi servita si calda cu inghetata de vanilie alaturi.
Sper sa iti placa cel putin una dintre cele doua retete. Eu personal am copilarit cu prima dar o prefer pe a doua pentru ca se face extrem de rapid si de usor. Tot ca o sugesti, eu nu dau merele pe razatoare ci le tai de pe cotor cu un cutitas si le bag in robot alaturi de toate celelalte ingrediente.
Oana
Oana si bb Eric
www.lamaze.ro
Pozele noastre 1
catutza spune:
7 linguri ulei
7linguri lapte
7 linguri zahar
1 ou
faina cat cuprinde
Se face o coca care se imparte in 2 , se intind in tava iar la mijloc merele.
Eu mai folosesc aceeasi cantitate de coca dar o impart in 3 , intind coca pe masa pun merele si rulez coca.Noua ne place placinta rulata mai mult
Cata si Bianca-Maria(2.11.2005)
Fii intelept ca un batran , dar priveste lumea cu ochi de copil
crista-s spune:
Multumesc mult Monica este intr-adevar foarte usor de facut si extrem de fraged seamana putin cu foaia de cremes ( sfoglia )dar nu este asa de grasa si nici nu se umfla atit de mult.
am sosit si cu poze placinta cu mere
si in varianta placinta cu dovleac copt
la urmatoarea placinta incerc si eu aluatul tau Catutza . Intrebare tb sa intind foaie foarte subtire ? sau ca orice foaie de placinta cca 5 mm ?
catutza spune:
Citat: |
citat din mesajul lui crista-s la urmatoarea placinta incerc si eu aluatul tau Catutza . Intrebare tb sa intind foaie foarte subtire ? sau ca orice foaie de placinta cca 5 mm ? |
este ca orice foaie de placinta, nici prea gros nici prea subtire...intelegi tu
si spor la placinte, sper sa-ti placa si cu foile mele
Cata si Bianca-Maria(2.11.2005)
Fii intelept ca un batran , dar priveste lumea cu ochi de copil
monica-elizabet spune:
mama crista cum arata amandoua cred ca-s delicioase
monica
Prajituri si papa bun
Papa de post