Topic - legislatia muncii, pensii,contracte
Raspunsuri - Pagina 6
dymomo77 spune:
Referitor la pensia de urmas eu am luat pensie si dupa casatorie pana am terminat facultatea.
daniella4 spune:
| Citat: |
| citat din mesajul lui daniella4 Tot referitor la pensia de urmas am si eu doua intrebari: 1. Exista specificat undeva in legislatie un termen limita pana la care cei de la casele de pensii trebuie sa solutioneze un dosar depus sau e pur si simplu la latitudinea lor si acest proces se poate intinde sine die??!! 2. In cazul in care decedatul era pensionar valoarea pensiei de urmas se va indexa in functie de eventuala crestere a punctului de pensie? Multumesc anticipat pentru raspunsuri |
...chiar nu stie nimeni nimik...sau am postat in sectiunea gresita?!
valipop spune:
La intoarecrea din CIC, dupa 2 ani, firma unde lucram si-a oprit activitatea, nu mai are angajati (este doar administrata de o persoana).Stiu ca ei sunt obligati sa ma primeasca, dar nemaifiind activitate... Nu stiu ce prevede legea in astfel de cazuri, ce obligatii are firma si ce drepturi am eu ca angajat?
marius spune:
| Citat: | ||
citat din mesajul lui daniella4
...chiar nu stie nimeni nimik...sau am postat in sectiunea gresita?! Daniella si Alexis 18 nov 2004"Da-mi Doamne puterea sa schimb ceea ce poate fi schimbat, taria sa accept ceea ce nu poate fi schimbat si intelepciunea sa fac diferenta" |
1. Art. 86. din Legea 19/2000, modificata, actualizata, republicata etc:
(1) Admiterea sau respingerea cererii de pensionare se face prin decizie
emisa de casa teritoriala de pensii in termen de 45 de zile de la data depunerii cererii.
(2) Decizia casei teritoriale de pensii va cuprinde temeiurile de fapt si de drept pe baza
carora se admite sau se respinge cererea de pensionare.
(3) Decizia casei teritoriale de pensii se comunica in scris persoanei care a solicitat
pensionarea, in termen de 5 zile de la data emiterii.
Pentru pensia de urmas, ai urmatoarele termene:
Art. 85. - (1) Drepturile de pensie de urmas, in cazul persoanelor care indeplinesc conditiile prevazute de prezenta lege la data decesului sustinatorului asigurat, se acorda la cerere:
a) incepand cu luna urmatoare decesului, in cazul in care sustinatorul decedat era
pensionar, daca cererea a fost depusa in termen de 90 de zile de la data decesului;
b) de la data decesului sustinatorului, in cazul in care sustinatorul decedat nu era pensionar la data decesului, daca cererea a fost depusa in termen de 90 de zile de la aceasta data;
c) de la data depunerii cererii, in situatiile in care s-au depasit termenele prevazute la lit. a) si b).
(2) In cazul in care urmasul indeplineste conditiile prevazute de prezenta lege ulterior datei decesului sustinatorului asigurat, drepturile de pensie de urmas se acorda de la data indeplinirii conditiilor, daca cererea a fost depusa in termen de 90 de zile de la data indeplinirii conditiilor.
(3) In situatia in care s-a depasit termenul prevazut la alin. (2), drepturile de pensie de
urmas se acorda de la data depunerii cererii.
(4) Daca persoana care solicita pensie de urmas se regaseste in situatia prevazuta la art. 5 alin. (2), drepturile de pensie se acorda conform prevederilor alin. (1)-(3), dar nu inaintea incetarii calitatii de asigurat.
2. Nu valoarea pensiei se indexeaza, ci valoarea punctului de pensie. Nr. punctelor de pensie de urmas se stabileste odata cu decizia de intrare in plata, prin procent aplicat punctajului mediu al sustinatorului decedat, functie de nr. de beneficiari.
De exemplu: Daca sustinatorul decedat avea 2 puncte de pensie si este un singur urmas indreptatit la pensie, se aplica 50% = 1 punct de pensie. Deci, acesta va primi 697,5 lei, valoarea actuala a unui punct de pensie care se indexeaza cand isi aminteste guvernul.
Pagina familiei / Tot noi / Mai multe... / www.youtube.com/user/mariuspernes" target="_blank"> Video
Pagina legislativa
daniella4 spune:
Multumesc mult, Marius.
Am pus intrebarea deoarece am depus un astfel de dosar (pt. pensia de urmas) la inceputul lunii august si pana acum n-am primit niciun raspuns. Si a trecut ceva vreme.
Ramonika spune:
stie cineva, va rog, cum poate un batran sa beneficieze de insotitor (nu din familie), astfel incat acel insotitor sa beneficieze de vechime in munca?
unde trebuie sa ne adresam?
Ramonika
si pisicile www.flickr.com/photos/11125714@N02/sets/72157601300550848/" target="_blank">Vladutz
www.flickr.com/photos/11125714@N02/sets/72157601300550510/" target="_blank">Maritza
www.flickr.com/photos/11125714@N02/sets/72157601300550608/" target="_blank">Fulgushor
www.flickr.com/photos/11125714@N02/2227425419/" target="_blank">Miki
didi spune:
Buna! Nu stiu daca postez unde trebuie, dar poate ma ajuta cineva cu un sfat. Sora mea are o problema: a lucrat ca secretara la o firma, timp de 10 luni. In decembrie patroana le-a anuntat pe fete ca se inchide firma, urmand sa le dea salariul pe decembrie la inceputul lui ianuarie. De atunci patroana nu mai e de gasit. Nu raspunde la telefoane, nici la mail-uri. Ce posibilitate are sora mea sa-si primeasca salariul? Unde ar putea face o reclamatie?
Multumesc anticipat pentru sfaturi,
marius spune:
| Citat: |
| citat din mesajul lui didi Buna! Nu stiu daca postez unde trebuie, dar poate ma ajuta cineva cu un sfat. Sora mea are o problema: a lucrat ca secretara la o firma, timp de 10 luni. In decembrie patroana le-a anuntat pe fete ca se inchide firma, urmand sa le dea salariul pe decembrie la inceputul lui ianuarie. De atunci patroana nu mai e de gasit. Nu raspunde la telefoane, nici la mail-uri. Ce posibilitate are sora mea sa-si primeasca salariul? Unde ar putea face o reclamatie? Multumesc anticipat pentru sfaturi, didi si cata http://picasaweb.google.com/DiasiCata |
La Inspectoratul Teritorial de Munca serviciul juridic sau control depinde cum este organizat.
Pagina familiei / Tot noi / Mai multe... / www.youtube.com/user/mariuspernes" target="_blank"> Video
Pagina legislativa
A2504 spune:
Sper ca aici e locul potrivit pentru intrebarea mea. Ma intorc la servici dupa 2 ani CIC ,si as vrea sa am program redus 4 ore,am citit alin.17 din Contractul colectiv ,insa mi se pare neclar, am dreptul la program redus dar salarul ramane de 8 ore?
daca nu sunt de acord , cum pot obtine acest drept?
citez un pasaj pe care l-am gasit si se refera la problema mea
"reducerea programului de lucru la jumatate de norma daca nu beneficiaza de cresa sau camin, fara a le fi afectate drepturile salariale in situatia in care au in ingrijire copii in varsta de pana la 6 ani;"
asa este ? as putea sa primesc salarul intreg?
multumesc pt eventualul raspuns

Alexis 18 nov 2004