Topic - alocatii si alte drepturi similare

Raspunsuri - Pagina 4

Inceputul discutiei

Link direct catre acest raspuns adra_bell spune:

Buna!
Unde scrie ca trebuie sa treaca maxim 6 luni? Eu intelesesem ca este vorba de trei ani...
De fapt chiar acum caut caut ceva de genul asta, la mine nu vor sa mi-l acorde fiindca sunt in CIC si contractul meu de munca este suspendat.
Ma poate lamuri cineva?

Citat:
citat din mesajul lui Rozi

Citat:
citat din mesajul lui oprescuflore

am depus o cerere la angajator(este soc cu capital strain)pt acordarea acelui salariu mediu pe unitate pt nasterea copilului,conform (contractului colectiv de munca art 51 lit3),iar angajatorul mi-a raspuns ca nu pot beneficia de aceasta deoarece eu am un contract individual de munca,dar citind contractul individual de munca pe net am vazut ca la m punctul 4 lit a sunt obligati sa:
a) ,,Sa acorde salariatului toate drepturile ce decurg din contractele individuale de munca, din contractul colectiv de munca aplicabil si din lege,, nu este vb si despre acest drept ?ce pot face sa ii determin sa imi plateasca ?si care este perioada maxima pt obtinerea acestui drept ?

http://www.dropshots.com/florance82#date/2008-07-01/11:57:12
Flori mami de Bianca (29.05.2006)si acum de Madalina (04.03.2008)

Flori, din pacate salariul acela mediu pe unitate trebuie solicitat in maxim 6 luni de la nasterea copilului, doar in acest caz firma este obligata sa-l plateasca (am pus eu mai demult, cu rosu, bold, chestia asta, dar se pare ca s-a pierdut). Din fericire insa nu toti juristii/avocatii au fost atenti la acest aspect, deci poti solicita chiar daca ai depasit cele 6 luni, ei pot sa-ti plateasca daca vor, dar nu mai sunt obligati.

Printesa

adra_bell si Eva-Elena (14 nov 2007)

Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns Eseea spune:

Text original tatiantudor

Citat:

Buna Essea,
Am revenit cu detalii, asa cum ti-am promis.
Am alergat azi de la ora 9.00 pana la 15.00 si am depus toate dosarele.

Data nasterii Anastasiei: 16 nov 2006
Pana in data de 28 februarie 2007 am fost in concediu de maternitate (acela de 126 zile).
Nasterea in CFR2 (Sector 1)
Domiciliul (Sector 2)

1. Declarare nou-nascut (pentru certificat de nastere)

Am declarat fetita impreuna cu taticul in spital.
Acte necesare:
- copie carte de identitate - mama
- copie carte de identitate - tata
- copie certificat de casatorie
+ Originalale pentru verificare
Eu am nascut la CFR2 adica in Sectorul 1.
Dupa ce ne-a dat documentul din spital care face dovada ca s-a nascut fetita mea, sotul s-a dus la Primaria Sector 1 pentru a depune:
- documentul dat din spital care atesta nasterea

I s-a dat un bon in care era trecuta data la care sa vina sa ridice certificatul de nastere al fetitei si programul de lucru.
Peste o saptamana am revenit la Primaria Sector 1 si am ridicat cerificatul de nastere.
Atentie la programul cu publicul ca lucreaza ceva de genul 10-15....nu mai stiu exact, oricum foarte scurt este programul.

E de preferat sa faceti aceste demersuri foarte repede.
Sunt necesare la:
- inscriere copil la medic de familie (are nevoie de CNP care se afla pe certificatul de nastere)
- de trimis copie certificat de nastere la angajator (exista o lege prin care trebuie sa mai vireze un salariu dupa nasterea copilului)

2. Indemnizatia de nastere ( sau prima de nastere) in valoare de 204Ron.
Actele pentru aceasta prima de nastere se pot depune pana cand copilul a implinit maxim 6 luni.

Actiuni:
- Negatie:
Prima data am mers la Directia Generala de Asistenta Sociala si Protectie a Copilului (DGASPC) de la Sectorul 1 (pentru ca am nascut in sectorul 1)
Aceasta directie se afla localizata in cadrul Asezamantului Sfanta Ecaterina (gard in gard cu Manastirea Casin). Intrarea in curte se face pe partea pe unde circula tramvaiul 41.
Pentru negatie trebuie sa faci urmatorii pasi:
In intrarea in pavilionul F trebuie sa iei un formular tip + sa atasezi: copie carte de identitate + certificat de casatorie. Apoi mergi la Registratura din acest pavilion F unde completezi formularul si depui aceste 3 documente. Ti se da un bon cu care mergi in pavilionul H. Acolo trebuie sa vada cartea ta de identitate si certificatul de nastere al copilului in original si sa completeze o adeverinta.
Adeverinta se completeaza pe loc si in mare scrie in ea ca:
"Prin prezenta se adevereste ca:.........nu a depus cerere pentru obtinerea alocatiei pentru copiii nou-nascuti, acordata in baza Legii nr.416/2001 privind venitul minim acordat, cu modificarile si completarile ulterioare, la DGASPC Sector 1, pentru minorul..............pana la data eliberarii prezentei.
Adeverinta s-a eliberat conform Ordonantei nr.33/2002, completata si modificata, in urma verificarii certificatului de nastere in original si a Dispozitiilor de plata, pentru a-i servi la DGASPC Sector 2."

Am plecat cu negatia la DGASPC Sector 2 situata in starda Olari.
Acolo sunt doua locatii una la distanta de 100 metri de alta.
Se merge in locatia unde se efectuau inainte casatorii (la fosta stare civila a ssectorului 2)

- Livret de familie:
Pe biroul unde scrie Livrete de familie se depun urmatoarele acte:
- copie certificat de nastere copil
- copie livret de familie - copiile se fac dupa urmatorele pagini: pagina 1 (acolo unde este trecuta seria si numarul livretului-jos)
pagina 2 si 3(acolo unde sunt trecuti ambii parinti)
pagina 4 - daca mai ai un copil (adica unde sunt copii mai faci cate o copie)
- cerere tip de completat pe loc (ti-o da functionara)
Pe loc iti completeaza numele copilului in livret
Dupa ce l-a completat te duci si faci repede o copie si dupa pagina din livret unde apare copilul nou-nascut.

- Copie carte de identitate - mama
- Copie certificat de casatorie
- Copie Certificat de nastere copil
- Dosar cu sina
+ Cerere tip pe care o completezi pe loc

Asadar pentru indemnizatia de nastere e nevoie de 6 acte + cererea lor.

Dupa ce inregistreaza dosarul ti se da un biletel in care scrie asa:
Casieria Directiei Generale de Asistenta Sociala si Protectia Copilului Sector 2: Calea Mosilor, nr.132. Punct de reper: Biserica Armeneasca/ Alocatie pentru copiii nou-nascuti/Nr. inregistrare...../din data de....../Telefon: 3101429/ De sunat intre data de 27.04.2007 si 08.05.2007 (in cazul meu)
Adica ....in aceasta perioada trebuie sa sun sa vad cand anume pot sa ma duc la aceasta adresa sa imi ridic banii...cei 204 Ron.
Cand ti se spune ca poti sa ridici banii...trebuie sa se prezinte personal mama cu CI sau BI in original si certificatul de nastere al copilului nou-nascut tot in original.

3. Alocatie de stat pentru copil (200Ron)
Aceste acte se depun tot la acelasi ghiseu ca indemnizatia de nastere:
- copie certificat de nastere copil
- dosar cu sina

Aici nu mi-a mai dat nici un numar de inregisrare. Mi s-a spus ca alocatia vine prin posta in prima luna.
Daca vreau sa vina pe card bancar, in a doua luna trebuie sa ma duc la Directia de Munca, Solidaritate Sociala si Familie din Str. Hambarului, nr.6 (capatul troleibuzului 104 de la Stadionul National) tel/fax 2509020/2509021/2509022 unde sa depun o cerere de livrare alocatie pe cont de card si sa am si o copie dupa un extras de cont.

Daca depui cererea de alocatie mai tarziu decat s-a nascut copilul (asa cum am facut eu) ti se dau bani si retroactiv (cel putin asa mi-au spus)

4. Concediu de ingrijire copil pana la 2 ani (6 mil)
In celalat sediu al primariei tot de pe strada Olari, in spate la Registratura, se depun urmatoarele acte:
- Cerere tip - se completeaza pe loc
- Copie carte de identitate - mama
- Copie certificat de nastere copil
- Copie Livret de familie de pe toate paginile (de la pagina 1 pana la pagina unde a fost trecut copilul)
- Adeverita emisa de catre angajator in original
(Aceasta adeverinta trebuie sa o iei de la servici si trebuie sa cuprinda: perioada in care ai beneficiat de indemnizatia de maternitate; perioada de minim 42 zile de concediu de lauzie;stagiul de cotizare de minim 12 luni)

Obs:
Aici in schimb am putut completa numarul de cont bancar si ibanul ...pentru ca acesti 6 milioane se pot trimite direct pe card.

Ti se da un bon cu un numar de inregistrare. Daca banii nu ajung in maxim 3 luni, trebuie sa mergi sau sa suni la: Directia de Munca, Solidaritate Sociala si Familie din Str. Hambarului, nr.6 (capatul troleibuzului 104 de la Stadionul National) tel/fax 2509020/2509021/2509022

4. Trusou (1.5 mil)
Din cate am citit eu, am vazut ca trusoul a fost introdus in 2007 si pot beneficia de el mamicile care au nascut dupa 01 ian 2007.
De la primarie nu m-au putut lamuri prea bine. Dar oricum nu e treaba lor.
Pentru a afla daca beneficiez de trusou sau nu, trebuie sa merg sau sa sun la Directia de Asistenta Sociala din sector 2 (oficiul Baicului) din cadrul Sc. Gen.nr.145 din Str. Heliade intre Vii nr.36/ Tel.2412330
Daca beneficiez, acolo se completeaza o alta cerere + alte acte.
Acolo inca nu am ajuns.

Cu drag
Liana

Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns muntanuc spune:

Sunt mamica de 6 luni si, afland de art. 51 din Contractul Colectiv de Munca Unic, am cerut si eu firmei acel salariu mediu pe unitate pentru nou-nascut.Mi s-a raspuns pozitiv, cu specificatia ca voi primi acel salariu dar esalonat pe o perioada de 24 de luni, atat cat voi fi in concediul de crestere a copilului. Precizez ca relatia mea cu angajatorul nu este una tocmai buna si de aceea intreb:a) exista vreo specificare legislativa cu privire la modul de acordare a acestui salariu?;b)care este perioada de timp luata in calcul pentru aflarea acestui salariu? c)cum pot verifica daca suma e cea reala?;d) unde (institutie) pot ataca eventualele nereguli? Multumesc.

Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns Viviannie spune:

Buna,

Voiam sa va cer si eu un model de cerere a salariului mediu/unitate dupa nasterea 1 bb.
Cum pot eu sa verific atunci cand o sa mi se vireze in cont banii ca intr-adevar e cel mediu acordat si nu alta suma, ca de exemplu valoarea salariului meu? avand in vedere ca salariile colegilor sunt confidentiale binenteles...

Multumesc,

Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns agho spune:

Teodraghici

"Eu renunt in Ro incepand cu 1 dec si cer aici incepand cu 1 dec. Deci ar trebui sa fie simplu.
Multumesc inca odata. Este foarte logic ceea ce spui tu; acum sa vedem de logica noastra potriveste cu a celor de la Directia de munca din Sibiu".

Trebuie sa te adresezi institutiei din UK care plateste alocatii pt. copii (prestatii sociale), sa soliciti acordarea acestei alocatii si institutia din UK va completa formularul european E411,la partea A urmand sa trimita acest formular Directiei de munca si protectie sociala Sibiu, Calea Dumbravii nr. 17, Sibiu. Le dai adresa in caz ca n-o stiu. DMPS Sibiu va completa partea B si vor transmite formularul completat. Poti suna si la Directia de munca Sibiu.

Toate bune!

Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns agho spune:

Citat:
citat din mesajul lui Alyna24

Am si eu cateva nelamuriri, va rog cine poate sa-mi raspunda:
Am inceput munca la 22.09.2008(mai devreme de cei 2 ani de crestere copil).Inca nu am facut dosarul pt stimulent.Unde trebuie sa depun actele necesare?La primarie sau la Dir de Asistenta sociala ?Stau in sect 4.
Am vazut ca luna trecuta(Oct) am primit si cei 6 mil pe card.Cum fac?Statul mi-i va cere inapoi dupa ce voi depune dosarul de stimulent?
Daca nu fac dosar de stimulent, tot trebuie sa anunt ca am inceput munca?Unde s-o fac?
Multumesc!

Alyna @
DAVID(22 Aprilie 2007)

Te adresezi Directiei generale de asistenta sociala si protectia copilului sect 4 ( cel de care apartii cu domiciliul). Completezi cererea pt. acordarea stimulentului incepand cu data reintoarcerii la serviciu. Ulterior va fi nevoie sa restitui banii primiti ca indemnizatie.

Mergi la inceput

Buna,

Voiam sa va cer si eu un model de cerere a salariului mediu/unitate dupa nasterea 1 bb.
Cum pot eu sa verific atunci cand o sa mi se vireze in cont banii ca intr-adevar e cel mediu acordat si nu alta suma, ca de exemplu valoarea salariului meu? avand in vedere ca salariile colegilor sunt confidentiale binenteles...

Multumesc,

Aceeasi,
Viviannie TSR

Din pacate nu pot sa-ti dau lamuriri in ceea ce priveste modul de calcul (astept si eu un raspuns), insa iti pot spune cum am facut eu cererea pentru acordarea salariului mediu pe unitate, cu mentiunea ca eu beneficiat de prevederile Contractului Colectiv de Munca Unic la nivel national pe anii 2007-2010.

Catre: (SC ...)
(adresa)

Cerere

Subsemnata (...) angajata a SC (...) solicit a-mi aproba plata unui salariu de baza suplimentar pentru nasterea primului copil, (numele copilului), al carui certificat de nastere il atasez in copie acestei cereri, conform urmatoarelor prevederi legale:
Contractul Colectiv de Munca Unic la nivel national pe anii 2007-2010, incheiat conform Art. 10 si 11 din Legea nr. 130/1996, republicata, inregistrat la Ministerul Muncii, Solidaritatii Sociale si Familiei cu nr. 2895 din 29.12.2006, publicata in Monitorul Oficial al Romaniei, partea a V-a, nr. 5cc din 29.01.2007.
Art. 51 - in afara de ajutoarele prevazute de lege, la care au dreptul, salariatii vor beneficia si de urmatoarele ajutoare:
(c) un salariu mediu pe unitate, platit de aceasta mamei, pentru nasterea fiecarui copil; daca mama nu este salariata, sotul acesteie beneficiaza de plata unui salariu mediu pe unitate.
Art. 101 - Drepturile prevazute in contractele individuale de munca nu pot fi sub nivelul celor stabilite prin contractele colective de munca.
In cazul in care se refuza prezenta cerere, va rog a-mi preciza in scris temeiul legal in mod explicit pe baza caruia se fundamenteaza acel raspuns de refuz si persoana care isi asuma prin semnatura aceasta decizie.
Anexa: Cerficicat de nastere (numele copilului)in copie
Va multumesc.
...

Sper sa-ti fie de folos.

Mergi la inceput

Marius, te rog, ma poti ajuta cu niste raspunsuri?...
(mesaj din 19.11.2008)

Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns oradeanca spune:

as avea si eu o intrebare legata de acel salar acordat mamei pentru nastere - exista un termen maxim in care se poate acorda? angajatorul e de acord :D
multumesc

Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns oradeanca spune:

inca o intrebare - eu am nascut in decembrie 2006 si am avut prenatal in ianuarie 2007. Se mai aplica in cazul meu?

Mergi la inceput