Topic - divort, casatorie, partaj

Raspunsuri - Pagina 19

Inceputul discutiei

Link direct catre acest raspuns vdrag spune:

Atunci cum Doamne Iarta-ma se poate demonstra veniturile daca nu prin carte de munca!!! Iar despre munca? Daca el in cazul partajului ar incepe sa minta prin simplul fapt ca ar fi facut o gramada de lucruri in casa, adevarul fiind cu totul altul, in privinta asta existand cuvantul meu impotriva spuselor lui sau martori. La momentul divortului in 1997, sincer mi s-a parut o idee destul de buna declaratia sotului meu in momentul parasirii domiciliului si nu mai imi aduc aminte daca a fost data in fata avocatului meu sau nu. Dar si acum mi se par mai relevante declaratiile date in scris decat marturia unor martori care pot fi partinitori sau mincinosi!

mamica fericita a printesei Alissa(22.09.2008)

Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns LilianaR spune:

Este importanta cartea de munca, asa cum arata doamna in cauza, insa sunt cazuri in care s-a dovedit ca desi unul dintre soti castiga mai mult, si cheltuia mai mult in interes propriu si nu in interesul casniciei.
Dealtfel, sotii sunt obligati sa contribuie la cheltuielile casniciei, dar nu scrie nicaieri ca sa contribuie cu toate veniturile lor. Deci pot cheltui si pe farduri, jocuri de noroc sau amante.
Sigur, asta insa este rar invocat in instanta si e nevoie de martori serosi pentru asta.

Cam asta spuneam... nu ziceam ca nu se pot dovedi veniturile cu acest act, ci ca el poate fi contestat si nu este atat de important cat se castiga, ci daca acele castiguri sunt cheltuite in interesul casatoriei.
Daca eu am un salariu de 2 ori mai mare decat sotul, dar cheltui tot (si poate mai si vand din casa) pe jocuri de noroc... cam cat mi-at atribui din bunurile comune? Daca sotul meu se chinuie sa pateasca rate, intretinere, mancare?
Aceste lucruri (obiceiuri proaste) pot fi dovedite nu numai cu martori, dar si cu acte in completare (extrase de cont, chitante de la intretinere, interdictii faciute de cluburile de jocuri, dupa caz).
Daca la divort niciun sot nu invoca faptul ca celalalt cheltuia aiurea sume pentru el si u pentru casatorie, se presupune ca toate veniturile se cheltuiau "in casa" si atunci ajunge un document gen cartea de munca, extras de pe contul de salariu, contract de munca etc.

12+

Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns proadelina spune:

Buna! Vin si eu cu o problema. Sotul meu vrea sa inainteze actiune de divort; noi ne-am casatorit la 18.08.2005 si am un apartament proprietate personala, provenit dinaintea casatoriei. Daca da divort, poate cere sa se imparta? Multumesc anticipat!

Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns LilianaR spune:

Oricine poate cere orice, asta nu inseamna ca se admite. Eu potg cere in instanta sa fiu desteapta, dar de aici pana la o hotarare care sa decida sa fiu desteapta... cale lunga.

Sotul are, legal, drept numai la imbunatatirile (partea lui din acestea)facute in comun la imobilul in cauza, si nu in natura, dar in echivalent banesc.
Adica: centrale, termopane etc, se estimeaza, se vede cat a contribuit unul si cat altul si se decida daca datorati ceva pentru ele sau nu.
Asta in mare... ca daca bunul e luat inainte dar din bani comuni ai concubinilor viitori soti, discutia e lunga. La fel daca exista credit pentru plata apartamentului in cauza.
Orice amanunt necunoscut despre asta poate schimba situatia juridica.

13+

Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns proadelina spune:

Multumesc pentru raspuns.
Apartamentul a fost cumparat de mine, inainte sa-l cunosc pe d-l sot, fiind achitat integral, fara credite. La imbunatatiri a contribuit si el.

Adelina

Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns Lia spune:

...si eu cu o intrebare...o prietena,cu 2 copilasi-primul dinaintea casatoriei,al doilea provenit din acest mariaj,sotul violent,o terorizeaza sistematic,se pare ca a abuzat fizic si copiii,pe cel mare(14 ani) l-a obligat sa bea alcool,ambii copii se tem de el...
...locuiesc intr-un apartament inchiriat,ea vrea sa plece impreuna cu copiii si mobila cu care a venit...se teme de onor sotul si taticul minunat,spera ca bestia va pleca la munca-lucru putin probabil in situatia in care acesta nu e mare fan munci si din octombrie anul trecut sta "casnic",cu o energie debordanta doar cand e vorba de pileala si trosneala...ce e de facut?legal de unde trebuie pornit?ea ar vrea sa vina la mine inainte de a porni divortul(locuieste in alt oras),nu mai are parinti,e absolut singura...
merci anticipat pentru orice sugestie...pana acum n-a facut nici o reclamatie la politie(tot din cauza ca se teme de bataie),pustiul de 14 ani nu doar a fost martor al suferintelor mamei,dar relateaza episoade cumplite de abuz-ex.timp de 7 ore a fost tinut in genunchi la colt cu mainile ridicate,"taticul" aplicandu-i cate o bata pe spate ori de cate ori a coborat mainile...asta a fost pedeapsa primita pentru faptul ca n-a avut tema la matematica intr-o zi si |"taticul" nu l-a crezut cand i-a zis ca n-are teme...exemplele din categoria "povesti de groaza" pot continua,relatarile prietenei mele de copilarie si ale copilului de 14 ani sunt terifiante...merci anticipat si o seara faina...

Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns LilianaR spune:

Uau, socant!
In primul rand e musai sa plece de acolo, imediat! Are nevoie de martori care sa cunoasca tratamentele aplicate de nene familiei sale...
Sigur ca un certificat medico-legal ar fi foarte de ajutor, insa nu cred ca merita riscul.
Daca insa se intampla ceva, macar niste poze ajuta, o vanataie etc. Repet: nu are insa rost sa riste siguranta ei si a copiilor pentru atata lucru.
Martorii pot cunoaste lucrurile si din povestile lor, nu musai sa fi vazut bataile.
Trebuie stiut ca indiferent unde pleaca, divortu;l va fi introdus la instanta de la domiciliul actual al sotilor, deci ea va veni la fiecare termen la dosar (cam o data pe luna, cateva termene).
Prima ei grija e sa aiba un loc decent unde sa stea cu copii si un loc de munca, asa incat sa aiba temeiuri sa ceara copiii.
Copiii peste 10 ani se audiaza obligatoriu, asa incat macar cel de 14 ani va fi ascultat de instanta. Audierea nu e deloc traumatica, se poate solicita si prezenta unui psiholog insa la 14 ani nu cred ca mai e nevoie, judecatorii au experienta in asa ceva. Dureaza numai cateva minute, 10-20.
Copiii sub 10 ani pot fi audiati, dar nu vad necesitatea daca deja unul va soune cum e relatia lor cu tatal.
Mai sunt centre de ajutor al femeilor abuzate, insa nu cunosc efectiv ce si cum; unele asigura si consiliere psihologica si juridica. Stiu ca sunt prin Bucuresti, Cluj, Constanta... depinde si din ce oras este. Sunt insa si judete unde nu sunt (sau nu erau cand ma interesasem eu) astfel de adaposturi.

Legal poate incepe de oriunde, actiune, mutare, in orice ordine.
Uman insa ar trebui sa plece de acolo cu copii, cu sau fara mobila.
Un punct comun al persoanelor violentate este si acela de a gasi motive sa nu se rupa de agresorul lor; frica, obisnuinta, teama de necunoscut isi spun cuvantul. Asta cu mobila mie imi pare un motiv, mai ales daca pleaca intr-o casa a unei prietene, cel mai probabil mobilata.
Nu stiu sa va spun si nici psiholog nu sunt, dar sfatuiti-o sa plece de acolo.
Din ce oras este?

16+

Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns puskin spune:

Buna ziua,

Am hotarat impreuna cu sotul sa divortam de comun acord. El insa nu mai locuieste in Romania.
Cum este cel mai bine sa procedam? De cate ori ar fi nevoie sa vina in tara?
Am inteles ca in perioada verii ( iulie-august) este vacanta la judecatorie, deci nu se pot depune cereri de divort?
Eu as vrea sa solutionez problema cat mai repede deoarece intentionez sa imi cumpar un apartament.

Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns kriss79 spune:

puskin, daca nu aveti copii minori si daca aveti mai mult de 1 an de casatorie puteti div.de comun acord.Pt.div.prin acord e necesara prezenta ambilor soti atat la depunerea actiunii cat si la termenul de judecata. Singura solutie ar fi, daca spui ca el locuieste in strainatate, sa mandateze(procura speciala)pe cineva(un avocat)ca sa il reprezinte si sa semneze divortul prin acord.Va fi nevoie sa faca insa dovada unui domiciliu in strainatate(contract de chirie, vanz-cump) sau a unui loc de munca acolo. La 1 iulie si pana la 1 sept. este vacanta judecatoreasca, si chiar daca depui dosarul(tu si procuratorul sotului tau) veti primi termen de judecata in septembrie, in cel mai bun caz.



Cristina, mamica de Alessia Stefana

Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns puskin spune:

Multumesc Kriss79. Nu avem copii si suntem casatoriti de mai mult de 1 an.
Imi spusese cineva care lucreaza ca grefier intr-o judecatorie ca se poate trimite cererea de divort cu acordul partilor si prin posta, cu copii ale actelor necesare. Banuiesc ca informatia nu este corecta...

Mergi la inceput