Topic - divort, casatorie, partaj
Raspunsuri - Pagina 15
Mediajust spune:
Citat: |
citat din mesajul lui ivanoiuadela9 Buna ziua Am o prietena care se casatoreste anul acesta.In urma casatoriei fiecare vrea sa poarte numele lui ... adica ea pe al ei de fata si sotul sa ramana cu al lui . Se poate ? |
Da.
LauraNicole spune:
Citat: | ||||
citat din mesajul lui andreea81
Cererea a fost formulata de un avocat (care nu mi-a dat foarte multe lamuriri), dar la tribunal m-am dus singura pentru a depune actele si indeplinim si cele 2 conditii obligatorii mentionate de tine...ideea e ca nu avem ce sa impartim, deci sotului nu are de ce sa-i fie frica ( si a acceptat sa divortam), dar mi-e teama ca nu o sa se deranjeze sa vina la prima infatisare. Intrebarea mea era daca se va amana procesul din aceasta cauza...Multumesc mult. ~Este mai importanta pacea decât dreptatea...(Parintele Arsenie Boca) ~Tragedia vietii nu este ca se termina atât de repede, ci ca asteptam asa de mult sa o începem. |
Ceea ce te-a sfatuit MediaJust am fost si eu sfatuita de avocatul meu .Si noi voiam sa bagam divort de comun acord dar la infatisarile necesare ar fi trebuit sa venim amandoi iar mie nu-mi convenea sa vin in tara ori de cate ori as fi fost nevoita asa ca a bagat sotul ,din culpa comuna,.cerere completata de amandoi in fata avocatului .Sotul a depus toate actele ,eu doar l-am insotit asa sa nu se oboseasca singur iar la data cand am fost chemati (21 octombrie pentru noi) in locul meu va merge avocatul meu .
Deci divortul nostru a fost bagat din culpa comuna dar actele le-a depus exul , nu amandoi .
Life is something precious so enjoy it and try to take what s good from it!
LauraNicole spune:
Ni s-a mai cerut un martor comun care sa depuna marturie ca noi nu ne mai intelegem si locuim despartiti asa cum am formulat in cerere,martor care poate fi ruda/prieten etc si care ne cunoaste pe amandoi .Atat .
Life is something precious so enjoy it and try to take what s good from it!
vdrag spune:
Buna Marius!
Cu aproape 13ani in urma am divortat dar nu am facut partaj, subiectul partajului trebuind sa fie o garsoniera pe care am cumparat-o de la mama mea in timpul casatoriei. Inaintea pronuntarii divortului, fostul meu sot a parasit domiciliul, mutandu-se impreuna cu mama lui si dand in fata avocatului meu doua declaratii: una in care a declarat ca parasind domiciliul a luat cu el si bunurile sale proprii, iar cealalta in care a declarat ca nu are pretentii asupra propietatii garsonierei, garsoniera fiind bun propriu al meu iar actul de vanzare-cumparare intre mine si mama mea fiind SIMULAT.
Intrebarile mele ar fi:
Ce optiuni as avea pentru a nu mai depinde de semnatura fostului meu sot in cazul in care as dori sa fac cadastrul/intabularea sau in cazul in care as dori sa vand garsoniera?
In cazul unui partaj, m-ar ajuta cu ceva declaratia data de fostul meu sot cu privire la garsoniera?
Ce ar fi mai ieftin, un partaj prin tribunal sau prin notariat?
Ar fi mai usor si mai ieftin daca le-as face parintilor mei un contract de donatie pentru ca fostul meu sot sa nu aiba pretentie la bani?
Ce alte sfaturi mi-ai putea da pentru a rezolva aceasta problema?
Iti multumesc anticipat pentru raspuns
mamica fericita de Alissa(22.09.2008)
vdrag spune:
citat din mesajul lui vdrag Buna Marius! Cu aproape 13ani in urma am divortat dar nu am facut partaj, subiectul partajului trebuind sa fie o garsoniera pe care am cumparat-o de la mama mea in timpul casatoriei. Inaintea pronuntarii divortului, fostul meu sot a parasit domiciliul, mutandu-se impreuna cu mama lui si dand in fata avocatului meu doua declaratii: una in care a declarat ca parasind domiciliul a luat cu el si bunurile sale proprii, iar cealalta in care a declarat ca nu are pretentii asupra propietatii garsonierei, garsoniera fiind bun propriu al meu iar actul de vanzare-cumparare intre mine si mama mea fiind SIMULAT. Intrebarile mele ar fi: Ce optiuni as avea pentru a nu mai depinde de semnatura fostului meu sot in cazul in care as dori sa fac cadastrul/intabularea sau in cazul in care as dori sa vand garsoniera? In cazul unui partaj, m-ar ajuta cu ceva declaratia data de fostul meu sot cu privire la garsoniera? Ce ar fi mai ieftin, un partaj prin tribunal sau prin notariat? Ar fi mai usor si mai ieftin daca le-as face parintilor mei un contract de donatie pentru ca fostul meu sot sa nu aiba pretentie la bani? Ce alte sfaturi mi-ai putea da pentru a rezolva aceasta problema? Iti multumesc anticipat pentru raspuns mamica fericita de Alissa(22.09.2008) |
M-ati putea ajuta va rog cu un raspuns?
mamica fericita de Alissa(22.09.2008)
Mediajust spune:
citat din mesajul lui vdrag Buna Marius! Cu aproape 13ani in urma am divortat dar nu am facut partaj, subiectul partajului trebuind sa fie o garsoniera pe care am cumparat-o de la mama mea in timpul casatoriei. Inaintea pronuntarii divortului, fostul meu sot a parasit domiciliul, mutandu-se impreuna cu mama lui si dand in fata avocatului meu doua declaratii: una in care a declarat ca parasind domiciliul a luat cu el si bunurile sale proprii, iar cealalta in care a declarat ca nu are pretentii asupra propietatii garsonierei, garsoniera fiind bun propriu al meu iar actul de vanzare-cumparare intre mine si mama mea fiind SIMULAT. Intrebarile mele ar fi: Ce optiuni as avea pentru a nu mai depinde de semnatura fostului meu sot in cazul in care as dori sa fac cadastrul/intabularea sau in cazul in care as dori sa vand garsoniera? In cazul unui partaj, m-ar ajuta cu ceva declaratia data de fostul meu sot cu privire la garsoniera? Ce ar fi mai ieftin, un partaj prin tribunal sau prin notariat? Ar fi mai usor si mai ieftin daca le-as face parintilor mei un contract de donatie pentru ca fostul meu sot sa nu aiba pretentie la bani? Ce alte sfaturi mi-ai putea da pentru a rezolva aceasta problema? Iti multumesc anticipat pentru raspuns mamica fericita de Alissa(22.09.2008) |
Mai ieftin este partajul in instanta. Aceasta declaratie iti va putea fi folositoare acolo.
Contract de donatie nu poti face, nefiind clara situatia proprietatii acestei garsoniere.
Recomand sa arati acea declaratie unui avocat - si functie de modul in care a fost intocmita, poate sta la baza formularii unei actiuni in constatare (deci sa nu mai inaintezi actiune de partaj, ci doar sa se constate ca esti unic proprietar al garsonierei).
Mussica spune:
Buna ziua Marius si LA MULTI ANI!
Situatia cu care ma confurnt eu este:
- am depus in 6 oct actele ptr divort+ partaj (apartament). pe 17 decembrie am avut prima infatisare. avand in vedere ca eram amandoi ok cu ce se intampla divortul s-a incheiat de la prima - asteptam acum hotararea def+irev. in schimb in ceea ce priveste partajul am descoperit ca trebuia sa platim o taxa judiciara de timbru care este imensa - 3% din valoarea bunurilor partajate. IMENS. Eu nu am banii astia si vroiam sa te intreb daca exista vreo modalitate de a contesta taxa asta, sau de a obtine o reducere sau ceva de genul asta.
Mentionez ca noi ne-am inteles de la prima inftisare, sotul meu a semnat o tranzactie prin care renunta la jumatatea lui.
Multumesc anticipat.
LilianaR spune:
@ LauraNicolae: divortul tau e divort din culpa comuna si nu prin acord; sunt doua proceduri distincte, cu diferite conditii de fond si forma.
MI se pare ca a facut avocatul o struto-camila, dar evident, nu cunosc situatia in amanunt. Era normal sa introduceti o cerere de divort prin acord si basta, nu era musai sa te prezinti, se prezenta numai avocatul ca si in cazul de fata. Dura 2 luni in loc de o luna, dar scapati de martor.
Macar sper ca ati cerut o sentinta fara motivare. E mai decent.
@Mussica: Puteti face o solicitare de plata in rate a taxei de timbru, de scutire partiala sau totala, anexand documente doveditoare a situatiei voastre.
Oricum, acea taxa imensa se restituie in caz ca incheiati o tranzactie pana la primul termen si vad ca acesta e si cazul dv. Deci platit o taxa pe care o luati inapoi in 1-2 zile. Integral.
Daca insa ati terminat divortul cu minor la prim termen, inseamna ca ati avut un avocat, nu? Caci era de facut ancheta sociala, program de vizita (optional), dovezi de venituri, incredintare, pensie de intretinere... Nu v-a comunicat si despre resituirea taxei de timbru?
Mussica spune:
Liliana noi am avut infatisarea la divort pe 17 decembrie, iar eu am nascut pe 18 decembrie, a doua zi. Deci nu s-a discutat nimic legat de copil, asistenta sociala si toata povestea.
Inteleg din raspunsul tau ca pasii sunt urmatorii: eu platesc taxa si ma prezint pe 18 martie la termen. Avand divortul incheiat si tranzatia la fel, intelg ca partajul ramane doar o formalitate ce trebuie finalizata. Dupa aceea (avand tranzatia incheiata) solicit (unde?) restituirea taxei de timbru, nu?
MULTUMESC din suflet pentru raspuns.
Noodles24 spune:
Buna ziua
Intrebarea mea se refera la schimbarea numelui DUPA casatorie.
Cand m-am casatorit am ales sa nu imi schimb numele dupa cel al sotului, deci in momentul acesta fiecare poarta numele de familie anterior casatoriei. problema este ca intre timp...m-am razgandit si as vrea sa-mi schimb numele cu cel al sotului.
Am intrebat la Starea Civila si mi s-a spus ca singura solutie este schimbarea numelui pe cale administrativa - ordonanta nr. 41/2003. Am vazut toti pasii care sunt de urmat dar m-am blocat la art. 15. - (1) Schimbarea numelui se înscrie, prin mențiune, pe marginea actului de naștere, precum și a celui de căsătorie, atunci când este cazul
Asta inseamna ca certificatul meu de nastere va fi modificat? la ce se refera formularea "atunci cand este cazul"?
Si inca o intrebare..alta metoda de schimbare a numelui nu mai exista? Nu se poat schimba decat certificatul de casatorie? Mai in gluma mai in serios i-am spus sotului ca mai simplu ar fi sa divortam si sa ne casatorim iar
Multumesc