Topic - cadastru, asociatii, teren, proprietati
Raspunsuri - Pagina 11
matahut spune:
Din nou cu cateva problemute....fiindca altfel nu ne simtim bine
1. Avem un teren pe care am vrea sa il ingradim (si ulterior sa construim pe el), dar nu ne este clar care ne sunt caile de acces pe proprietate. In sensul ca am vrea sa stim exact statutul juridic al terenurilor ce ne inconjoara, pentru a stii unde ne putem face poarta (avem neclaritati la 2 dintre laturile terenului, unde nu e nimic construit si nici nu par a fi terenuri private, in fine). Am facut cerere la Primarie in acest sens (dupa ce am vorbit in prealabil despre ac pr acolo iar cei de la primarie ne-au sfatuit sa depunem ac cerere) si am primit rapid raspuns....
Terenurile care ne intereseaza nu apartin domeniului privat al orasului.
Deci ne-au lamurit bustean. Intrebarea mea este: nu exista nici o modalitate legala ca sa aflu EXACT cu cine ma invecinez - numele proprietarului??? E drept, acolo sunt niste pr, situatia nu e clara, revendicari, cumparari abuzive, tocmai de aceea am vrut sa stim cum mai stau lucrurile. Am cerut si certificatul de urbanism pt ingradire, dar inca nu l-am primit (e a doua oara cand il cerem, prima oara, acum cativa ani eram in litigiu si nu am putut finaliza ingradirea - dar in CU nu era spacificat nimic de caile de acces).
2. Unii dintre vecinii nostri de pe acest teren au "muscat din cascaval" si au construit o anexa si pe vreo 20 mp din curtea noastra...O sa spui ca dormeam...nu, eram doar in alta localitate si cu imposibilitatea de a intra in curtea noastra, fiindca fostii chiriasi (e vorba de o casa care ne-a fost retrocedata) nu ne-au dat posibiltiatea de a intra in curte pana la finalizarea procesului.
Buuun, am inceput deci proces de revendicare a proprietatii si de demolare a constructiei abuzive....care a durat vreo 5 ani. Nici nu se finalizase procesul ca ne pomenim ca vecinul impricinat a dat jos mare parte din anexa (care era o cocioaba gen bucataie de vara, camara) si a construit in loc un mini bloculet de P+3 muscand din nou din terenul nostru (e drept, doar cu vreo 50 cm latime pe vreo 10 m adancime - deci vreo 5 mp in total). Nu au avut autorizatie de cosntructie. Li s-a dat amenda. Au depus documentatie pt CU si AC pt intrarea in legalitate. CU l-au obtinut. Autorizatia am blocat-o noi, informand ca ni s-a "muscat din teren" in plin proces!!!! Acum...la ce ne putem astepta? Poate Primaria sa ii puna sa darame cladirea???? E greu de crezut si de fapt imposibil sa isi retraga doar partea de pe terenul nostru...Of, nu mai vrem alt proces. Primaria ar tr sa poata face ceva fiindca nu au trecut 2 ani de la construiere.
Marius, ce ne sfatuiesti?
Mediajust spune:
Citat: |
citat din mesajul lui matahut Din nou cu cateva problemute....fiindca altfel nu ne simtim bine 1. Avem un teren pe care am vrea sa il ingradim (si ulterior sa construim pe el), dar nu ne este clar care ne sunt caile de acces pe proprietate. In sensul ca am vrea sa stim exact statutul juridic al terenurilor ce ne inconjoara, pentru a stii unde ne putem face poarta (avem neclaritati la 2 dintre laturile terenului, unde nu e nimic construit si nici nu par a fi terenuri private, in fine). Am facut cerere la Primarie in acest sens (dupa ce am vorbit in prealabil despre ac pr acolo iar cei de la primarie ne-au sfatuit sa depunem ac cerere) si am primit rapid raspuns.... Terenurile care ne intereseaza nu apartin domeniului privat al orasului. Deci ne-au lamurit bustean. Intrebarea mea este: nu exista nici o modalitate legala ca sa aflu EXACT cu cine ma invecinez - numele proprietarului??? E drept, acolo sunt niste pr, situatia nu e clara, revendicari, cumparari abuzive, tocmai de aceea am vrut sa stim cum mai stau lucrurile. Am cerut si certificatul de urbanism pt ingradire, dar inca nu l-am primit (e a doua oara cand il cerem, prima oara, acum cativa ani eram in litigiu si nu am putut finaliza ingradirea - dar in CU nu era spacificat nimic de caile de acces). 2. Unii dintre vecinii nostri de pe acest teren au "muscat din cascaval" si au construit o anexa si pe vreo 20 mp din curtea noastra...O sa spui ca dormeam...nu, eram doar in alta localitate si cu imposibilitatea de a intra in curtea noastra, fiindca fostii chiriasi (e vorba de o casa care ne-a fost retrocedata) nu ne-au dat posibiltiatea de a intra in curte pana la finalizarea procesului. Buuun, am inceput deci proces de revendicare a proprietatii si de demolare a constructiei abuzive....care a durat vreo 5 ani. Nici nu se finalizase procesul ca ne pomenim ca vecinul impricinat a dat jos mare parte din anexa (care era o cocioaba gen bucataie de vara, camara) si a construit in loc un mini bloculet de P+3 muscand din nou din terenul nostru (e drept, doar cu vreo 50 cm latime pe vreo 10 m adancime - deci vreo 5 mp in total). Nu au avut autorizatie de cosntructie. Li s-a dat amenda. Au depus documentatie pt CU si AC pt intrarea in legalitate. CU l-au obtinut. Autorizatia am blocat-o noi, informand ca ni s-a "muscat din teren" in plin proces!!!! Acum...la ce ne putem astepta? Poate Primaria sa ii puna sa darame cladirea???? E greu de crezut si de fapt imposibil sa isi retraga doar partea de pe terenul nostru...Of, nu mai vrem alt proces. Primaria ar tr sa poata face ceva fiindca nu au trecut 2 ani de la construiere. Marius, ce ne sfatuiesti? |
Inteleg ca asteptai un raspuns de la Marius, dar banuiesc ca nu te deranjeaza unul de mine.
1.Raspunsurile privind accesul ar trebui sa-l ai in titlul de proprietate. Acolo ar trebui sa ai si vecinatatile, pe puncte cardinale. Chiar daca nu ai numele proprietarilor, trebuie sa fie indicate cumva (numere cadastrale, adrese, parcele etc).
Mergi apoi la Oficiul de cadastru teritorial unde ceri Extras de carte funciara de informare pentru respectivele adrese. Asa vei afla cui apartin, cum a fost dobandit, care este situatia juridica a lor (litigiu, ipoteca etc).
2. Daca nu va reusi sa-si obtina AC, da, va trebui sa-si demoleze proprietatea. Daca deja a construit mult si nu vrea, are varianta de a veni la tine sa cumpere bucatica aia.
Daca nu, nu-ti ramane decat instanta - tulburarea de posesie este prevazuta de Codul penal, deci plangere penala la Parchet, care va cerceta si va trmite apoi in instanta spre judecare.
Ai la dispozitie si actiunea de drept civil, prin care ceri direct instantei granituire si revendicare - adica pronuntarea uneo hotarari judecatoresti prin care sa se arate limitele proprietatii tale, iar vecinul va fi obligat sa le respecte, prin retragere de pe terenul tau.
Insa, sper ca ti-e clar ca trebuie sa ai toate actele care sa-ti indice clar proprietatea, incepand cu titlu valabil si terminand cu intabularea acestui drept, ridicari cadastrale etc.
Si: de ce constructorul de alaturi nu a reusit sa obtina AC? Ce n-a fost in regula acolo? Nu si-a putut dovedi proprietatea/folosinta terenului, sau de ce?
matahut spune:
Mediajust, multumesc pentru raspuns.
1. Avem planul de situatie, acolo sunt trecute parcelele pt loturi. Dar...in spatele curtii noastre ternul a fost al Primariei. S-a vandut la un moment dat o fasie, dar vanzarea a fost contestata si suspendata (fiindca o parte din teren apartine deja alcuiva). Acum nu mai stiu care este situatia. Pe o latura a curtii noastre este alee pietonala, dar terenul a fost revendicat de cativa ani de fost proprietara, careia i s-au dat diverse raspunsuri, doar terenul nu (adica ca ii vor da alt teren in alta parte s.a.). In fine, situatia e incalcita.
2. Ne-am gandit la varianta de a-i vinde acei 10 mp, dar la un supra supra supra pret. Nu stiu daca s-a inteles, noi suntem deja cu ei in proces de mai bine de 5 ani! Acum asteptam investirea cu titlul executoriu pt granituire si daramarea constructiei initiale (anexei) - care acum nici nu mai exista, fiindca intre timp s-a ridicat acest edificiu Deci noi avem hotarare definitiva si irevocabila de granituire, avem toate planurile, tot ce ne trebuie, iar ei construiesc bine mersi iar la noi pe teren. Pai, de aia nu au obtinut AC, fiindca noi am reusit in ultimul moment sa ducem la Primarie toate actele, cu hotarari etc, schite, masuratori. Probabil ca ei aveau de gand sa masluiasca planurile, oricum, sunt mana in mana cu cei de la Primarie si ma mir ca le-au blocat AC. Iar inainte nu au putut cere AC fiindca erau in litigiu cu noi...deci nu ar fi putut-o primi. Of.
Mediajust spune:
Citat: |
citat din mesajul lui matahut Mediajust, multumesc pentru raspuns. 1. Avem planul de situatie, acolo sunt trecute parcelele pt loturi. Dar...in spatele curtii noastre ternul a fost al Primariei. S-a vandut la un moment dat o fasie, dar vanzarea a fost contestata si suspendata (fiindca o parte din teren apartine deja alcuiva). Acum nu mai stiu care este situatia. Pe o latura a curtii noastre este alee pietonala, dar terenul a fost revendicat de cativa ani de fost proprietara, careia i s-au dat diverse raspunsuri, doar terenul nu (adica ca ii vor da alt teren in alta parte s.a.). In fine, situatia e incalcita. 2. Ne-am gandit la varianta de a-i vinde acei 10 mp, dar la un supra supra supra pret. Nu stiu daca s-a inteles, noi suntem deja cu ei in proces de mai bine de 5 ani! Acum asteptam investirea cu titlul executoriu pt granituire si daramarea constructiei initiale (anexei) - care acum nici nu mai exista, fiindca intre timp s-a ridicat acest edificiu Deci noi avem hotarare definitiva si irevocabila de granituire, avem toate planurile, tot ce ne trebuie, iar ei construiesc bine mersi iar la noi pe teren. Pai, de aia nu au obtinut AC, fiindca noi am reusit in ultimul moment sa ducem la Primarie toate actele, cu hotarari etc, schite, masuratori. Probabil ca ei aveau de gand sa masluiasca planurile, oricum, sunt mana in mana cu cei de la Primarie si ma mir ca le-au blocat AC. Iar inainte nu au putut cere AC fiindca erau in litigiu cu noi...deci nu ar fi putut-o primi. Of. |
1. Exact asta este sensul Extrasului de carte funciara de informare, sa afli care este situatia.
2. De indata ce hotararea va fi investita, te adresezi unui executor judecatoresc. La prima lui vizita, probabil ca va lua hotararea de a-ti cere un pret. Daca nu - plangere penala la Parchet, iar tulburarea de posesie se pedepseste cu inchisoarea de la 1 la 5 ani, daca iti desfiinteaza semnele de hotar sau te ameninta creste de la 2 la 7 ani. Oricum, odata ce ai hotararea, granituieste (pune gard).
matahut spune:
Apropo de gard, am facut cerere pt CU la Primarie in vederea ingradirii proprietatii. Si tipele de acolo mi-au spus ca nu stiu daca pot obtine AC (ulterior), pana nu e demolata bucata de cladire a vecinilor incalecata pe proprietatea noastra...Ca nu au cum sa imi dea AC de gard daca terenul (pe unde trece gardul) nu e complet liber
Mediajust spune:
Citat: |
citat din mesajul lui matahut Apropo de gard, am facut cerere pt CU la Primarie in vederea ingradirii proprietatii. Si tipele de acolo mi-au spus ca nu stiu daca pot obtine AC (ulterior), pana nu e demolata bucata de cladire a vecinilor incalecata pe proprietatea noastra...Ca nu au cum sa imi dea AC de gard daca terenul (pe unde trece gardul) nu e complet liber |
Pui in rest (faci proiect fara bucatica aia). Concomitent - executor judecatoresc.
Maadi spune:
Revin si eu cu rugamintea mare a unui sfat, in urmatoarea problema, pe care o sa o detaliez putin:
1. in anul 2001, dupa moartea unchiului meu, eu si varul meu (baiatul unchiului), in urma unui testament facut de unchiul si matusa mea, am mostenit fiecare cate un apartament;
2. gradele de rudenie sunt urmatoarele:
- matusa mea este de fapt vara mamei mele
- matusa mea, tarziu s-a casatorit cu unchiul meu, care avea din prima casatorie 2 copii - o fata si un baiat (care l-am numit mai sus varul meu)
- matusa mea nu a avut niciodata copii
3. deci ei ne-au lasat in testament 2 apartamente cu tot ce este in ele, o masina, 2 locuri de veci (in testament nu se specifica care apartament este al meu si care al varului, toate sunt impreuna. verbal ei ne-au spus care este impartirea, dar stiu ca asta nu are nicio valoare)
4. problema este ca varul meu a plecat, dupa moartea tatalui lui (a unchiului meu) in Germania (acolo locuieste) si de atunci nu a mai venit. El are cheile apartamentelor, toate actele caselor, masina a dus-o in curtea unui prieten (eu nu stiu unde), iar eu as dori sa vand partea mea, dar nu stiu cum. Varul meu refuza sa-mi dea mie imputernicire sa ma ocup in tara de tot ce trebuie pana la vanzare, dar in acelasi timp nici nu vine sa rezolvam povestea. Plus sa sunt impozite si alte cheltuieli care trebuie achitate, de o sa ma trezesc ca ce iau pe casa dau la stat.
5. In plus, varul meu imi spune ca sora lui (care locuieste in Franta) vrea sa atace testamentul, lucru care de 8 ani in coace nu l-a facut, si acesta ar fi si motivul pentru care nu vrea sa intreprinda nimic.
Ce as putea face in situatia expusa?
Multumesc mult de rabdare si raspuns.
Madalina
Mediajust spune:
Citat: |
citat din mesajul lui Maadi Revin si eu cu rugamintea mare a unui sfat, in urmatoarea problema, pe care o sa o detaliez putin: 1. in anul 2001, dupa moartea unchiului meu, eu si varul meu (baiatul unchiului), in urma unui testament facut de unchiul si matusa mea, am mostenit fiecare cate un apartament; 2. gradele de rudenie sunt urmatoarele: - matusa mea este de fapt vara mamei mele - matusa mea, tarziu s-a casatorit cu unchiul meu, care avea din prima casatorie 2 copii - o fata si un baiat (care l-am numit mai sus varul meu) - matusa mea nu a avut niciodata copii 3. deci ei ne-au lasat in testament 2 apartamente cu tot ce este in ele, o masina, 2 locuri de veci (in testament nu se specifica care apartament este al meu si care al varului, toate sunt impreuna. verbal ei ne-au spus care este impartirea, dar stiu ca asta nu are nicio valoare) 4. problema este ca varul meu a plecat, dupa moartea tatalui lui (a unchiului meu) in Germania (acolo locuieste) si de atunci nu a mai venit. El are cheile apartamentelor, toate actele caselor, masina a dus-o in curtea unui prieten (eu nu stiu unde), iar eu as dori sa vand partea mea, dar nu stiu cum. Varul meu refuza sa-mi dea mie imputernicire sa ma ocup in tara de tot ce trebuie pana la vanzare, dar in acelasi timp nici nu vine sa rezolvam povestea. Plus sa sunt impozite si alte cheltuieli care trebuie achitate, de o sa ma trezesc ca ce iau pe casa dau la stat. 5. In plus, varul meu imi spune ca sora lui (care locuieste in Franta) vrea sa atace testamentul, lucru care de 8 ani in coace nu l-a facut, si acesta ar fi si motivul pentru care nu vrea sa intreprinda nimic. Ce as putea face in situatia expusa? Multumesc mult de rabdare si raspuns. Madalina |
Detaliaza, te rog, asupra felului testamentului: autentic, mistic? Apoi, aceasta avere este tot ce aveau cei doi? S-a deschis procedura succesorala? S-a incheiat? Exista certificat de mostenitor?
Maadi spune:
Mediajust - Unchiul meu a facut la notariat un certificat de legatar, prin care, mie si varului meu, "ne revine nuda proprietate a unui drept indiviz de 1/2 din bunurile mobile si imobile incluse in masa succesorala".
Masa succesorala este compusa din:
- bunuri mobile - certificat de actionar si autoturism
- bunuri imobile - cele 2 garsoniere (in Ploieti) si boxele aferente si locurile de veci.
Garsonierele sunt complet mobilate, exista foarte multe carti si maruntisuri care au apartinut unchiului/matusei mele.
Nu am deschis procedura succesorala si nu am certificat de mostenitor. De fapt eu nu am niciun act (nici chei de la garsoniere), nimic, doar certificatul de legatar in original.
Multumesc din suflet pentru raspuns .
Madalina
Mediajust spune:
Citat: |
citat din mesajul lui Maadi Mediajust - Unchiul meu a facut la notariat un certificat de legatar, prin care, mie si varului meu, "ne revine nuda proprietate a unui drept indiviz de 1/2 din bunurile mobile si imobile incluse in masa succesorala". Masa succesorala este compusa din: - bunuri mobile - certificat de actionar si autoturism - bunuri imobile - cele 2 garsoniere (in Ploieti) si boxele aferente si locurile de veci. Garsonierele sunt complet mobilate, exista foarte multe carti si maruntisuri care au apartinut unchiului/matusei mele. Nu am deschis procedura succesorala si nu am certificat de mostenitor. De fapt eu nu am niciun act (nici chei de la garsoniere), nimic, doar certificatul de legatar in original. Multumesc din suflet pentru raspuns . Madalina |
Ma "incurca" faptul ca ai deja un certificat de lagatar.
Acesta este documentul prin care, in cadrul procedurii succesorale, se recunostea calitatea voastra de mostenitori testamentari.
Scaneaza, daca vrei, documentul (sterge numele eventual) si trimite-mi-l pe mail la mediajust@yahoo.com sa ma uit pe el.