Topic - concediul pt. ingrijirea copilului (CIC)

Raspunsuri - Pagina 25

Inceputul discutiei

Link direct catre acest raspuns annablue spune:

Marius,
Vin si eu la tine si la echipa "tehnica" cu o intrebare la obiect si o situatie de caz.
Am citit tot topicul si cele adiacente si vad ca in general tot ce ai scris s-a verificat cu ce scrie in legi/ordonante/coduri,etc. Pt asta, si eu ca si celelalte mamici iti multumim pt ca ne ajuta enorm efortul tau de a ne da informatii clare si corecte.
1. Din ce inteleg, am vazut normele noi si s-a decis ca suma de calcul pt CIC va fi de 85% din media veniturilor nete aferente ultimelor 12 luni inaintea nasterii copilului. Corect?
2. Cum se calculeaza inceputul CIC daca bb se naste spre sfarsitul unei luni? Se considera ultima luna anterioara lucrata "full", adica in cazul meu februarie 2009? Iar ca si calcul, se considera pt concediul de maternitate tot ultima luna lucrata full? Sau se ia o fractie - 23 feb-23 martie in cazul meu?
Eu sunt o mamica de bb2 care va naste undeva in ultima sapt a lunii martie 2009 si doresc sa-mi iau concediu prenatal numai incepand cu martie. Am lucrat doar cu carte de munca si am totul in regula, nu am intreruperi, etc. Deci n-ar fi probleme...
3.Daca bb se naste in martie, calculul pt prenatal se va face luand in calcul venitul brut aferent ultimelor 6 luni (adica sept 2008-feb 2009) si se va face media pe zi lucratoare dupa care se pondereaza 85% si asta se va da pe card de catre firma? Sau se considera fractie de luna - adica pornind fix de la data de 23 martie (de exemplu) pana la 23 septembrie ca si calcul al celor 6 luni?
4. Pt compensarea de 100% 6 sapt se cere din prima clipa de concediu maternal luat? Sau se cere numai pt cel de 42 zile dupa? Exista o limitare?
5. Ce forma are acel salariu bonus la nastere? Adica ce primesc pe card e media salariilor brute sau nete? Cum se calculeaza? Se impoziteaza ceva?
6. La intrarea in concediul pre sau post natal se considera contractul suspendat ca si la CIC?
7. Pe perioada concediilor si a CIC ce se intampla cu drepturile angajatilor la asigurare medicala, telefon, laptop, masina, etc in conditiile in care toate acestea se raporteaza pe persoana la bugetul firmei? Legea romaneasca ce spune? Se suspenda plata salariului de la firma dar avantajele in natura?...
In rest, cred ca m-am documentat destul, am gasit aici deja formatele de cerere si toate informatiile cu ce ar trebui sa solicitam, dar cu noile modificari, nu mi-e clar ce sume se iau in considerare.
Si ca o sugestie - nu te supara pe mine - poate ar trebui pus sticker la inceput si noile calcule si ceea ce reiese din cazurile prezentate aici...ce s-a raspuns pt cazurile atipice de persoane care trec din CIC1 in CIC2 direct sau cu pauza, PFA-urile,etc...
Eu am citit neintrerupt discutiile, dar sunt uneori pauze sau raspunsuri venite la ceva timp sau gresite si corectate ulterior si subiectul devine tot mai stufos...
Inca o data multumesc pt faptul ca existi aici si ne poti ajuta cu raspunsuri in limita timpului tau pt a ne cere drepturile.



Annablue & Adita & Bb2
"De noi depinde sa avem o viata frumoasa..."

Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns Musette79 spune:

Annablue, si eu is in cautare de formulare, cereri tip etc. Exista cerere tip pt suspendarea cartii de munca, catre angajator? Nu pui te rog niste linkuri cu formularele respective? Lista cu actele necesare de la inceputul topicului mai e valabila?

Multumesc anticipat si sa va traiasca puii!

Ralucuta http://www.flickr.com/photos/29781476@N03/?saved=1

Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns Andries spune:

Buna,

Daca o persona se afla in CIC si in timpul cat este in CIC firma se restructureaza si se vinde o parte din ea, daca postul pe care a fost incadrata persoana din CIC dispare, ce se intampla la terminarea CIC?

MAi are dreptul de a se intoarce in aceeasi firma?


Andries

Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns annablue spune:

Citat:
citat din mesajul lui Musette79

Annablue, si eu is in cautare de formulare, cereri tip etc. Exista cerere tip pt suspendarea cartii de munca, catre angajator? Nu pui te rog niste linkuri cu formularele respective? Lista cu actele necesare de la inceputul topicului mai e valabila?

Multumesc anticipat si sa va traiasca puii!

Ralucuta http://www.flickr.com/photos/29781476@N03/?saved=1

Da, exista anumite cereri tip. Nu pot sa-ti dau link-ul pt ca eu am luat la studiat toate paginile topicului si le-am salvat la mine cu copy si paste.
Dar aici vorbesc de cererea de informare a sarcinii si cea pt salariul bonus sau redcuerea timpului de lucru, nu altele.
Cred ca cel mai util ar fi sa citesti ce e scris aici tot, ca ai o viziune de ansamblu.
Din ce am citit, se completeaza partea de la inceput cu noile modificari aparute si dezbatute/clarificate de Marius in topic.

Annablue & Adita & Bb2
"De noi depinde sa avem o viata frumoasa..."

Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns Musette79 spune:

De citit am citit tot, mersi . Eu azi maine tre sa fac cererea pt suspendarea cartii de munca si astia inca nu au publicat normele! Nu stiu daca este formular tip pt asta sau e de ajuns o cerere de mana catre angajator.

O zi buna va doresc!

Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns Danicris spune:

Buna dimineata!
Imi cer scuze daca s-au mai pus aceste intrebari, nu am avut timp sa citesc in urma tot ce s-a scris.
As dori sa stiu daca s-au publicat normele metodologice privind acordarea indemnizatiei de 85% si unde se pot gasi? Ma intereseaza ce documente mi-ar trebui pentru a depune cererea pentru noua indemnizatie de crestere a copilului de 85% din media veniturilor nete.
Se acorda si retroactiv, adica diferenta pentru lunile din acest an (am nascut in iunie)cand am primit doar 600 lei indemnizatie ?
Multumesc frumos.

Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns Eseea spune:

danicris, nu s-au publicat inca normele, asa ca mai tb sa astepti.

Nu se dau banii retroactiv ( nici o lege nu poate fi retroactiva) dar vei primi de la 1 ianuarie incolo.

Mami de fetita si de baietel 26+

Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns mariana_flo spune:

Ultima zi de concediu postnatal va fi pe 05.01.2009. Vreau sa intru in CIC de la acea data si nu m-am lamurit care sunt actele ce trebuiesc aduse la dosar. Am fost astazi la D.G.A.S.P.C Sector 3 si doamnele de acolo nu m-au lamurit deloc. Pur si simplu n-au stat de vorba cu mine. Mi-au spus sa revin dupa ce apar normele metodologice

Daca sunteti intr-o situatie similara, v-as ruga sa-mi spuneti ce demersuri ati facut.


Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns Mitzi76 spune:

Fetelor:
1. Cererea la angajator ca vreti sa intrati in CIC nu este un tipizat in vreo lege, poate un tipizat intern in firma. La mine asa este.
2. Eu am facut cerere la angajator pentru eliberarea urmatoarelor acte: copie carte de munca pe care sa scrie conform cu originalul, stampilata de resursele umane, adeverinta cu stagiul de cotizare realizat si ultima zi de concediu de maternitate si adeverinta cu cuantumurile lunare nete realizate in ultimele 12 luni inaintea nasterii lui bb (bb nascut in august 2008, am cerut salariile nete august 2007 - iulie 2008). O sa fac copie dupa certificat nastere, livret, buletin, certificatele celorlalti copii, buletin sot si ma voi duce cu actele astea, pentru ca in proiect scrie ca trebuie dovada de la angajator, deci nu cred ca e vreun tipizat anume. Chiar daca ar fi eu duc astea si mai completez pe urma daca e. Important e sa fie depus dosarul. Ma voi duce pe data de 3 ianuarie.

Mamicutza de Luca-Sebastian, David-Tudor si Toma-Paul
Primele zile ale lui Toma
Luca, David si Toma, cei trei muschetari!

Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns acica spune:

"Marian Sarbu, noul ministru al muncii, a recunoscut ca nu este sigur daca indemnizatiile mamelor vor creste din ianuarie.

Marian Sarbu a precizat ca, in acest moment, nu sunt prevazute termene clare in ce priveste majorarile, spunand ca "ar fi o ipocrizie sa anunt acum ca de la 1 ianuarie mamele pot beneficia de majorarea la 85% din venituri a indemnizatiei de crestere a copilului".

Mergi la inceput