Topic - concediul pt. ingrijirea copilului (CIC)

Raspunsuri - Pagina 12

Inceputul discutiei

Link direct catre acest raspuns Mitzi76 spune:

Si eu am o problema, am fost aleasa in functia de lider de sindicat, cu hotarare judecatoreasca. Pentru asta am primit indemnizatie pe stat de plata, cu toate darile catre stat platite, inclusiv cas, etc. In acest caz aceste venituri se considera profesionale, pentru ca eu munceam pentru aceasta indemnizatie? Multumesc mult.

Mamicutza de Luca-Sebastian, David-Tudor si Toma-Paul

Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns Mitzi76 spune:

In codul fiscal am gasit urmatoarele:

"CAPITOLUL III - Venituri din salarii

ART. 55 - Definirea veniturilor din salarii
(1) Sunt considerate venituri din salarii toate veniturile in bani si/sau in natura obtinute de o persoana fizica ce desfasoara o activitate in baza unui contract individual de munca sau a unui statut special prevazut de lege, indiferent de perioada la care se refera, de denumirea veniturilor ori de forma sub care ele se acorda, inclusiv indemnizatiile pentru incapacitate temporara de munca.

(2) in vederea impunerii, sunt asimilate salariilor:

a) indemnizatiile din activitati desfasurate ca urmare a unei functii de demnitate publica, stabilite potrivit legii;

b) indemnizatiile din activitati desfasurate ca urmare a unei functii alese in cadrul persoanelor juridice fara scop lucrativ;

c) drepturile de solda lunara, indemnizatiile, primele, premiile, sporurile si alte drepturi ale personalului militar, acordate potrivit legii;

d) indemnizatia lunara bruta, precum si suma din profitul net, cuvenite administratorilor la companii/societati nationale, societati comerciale la care statul sau o autoritate a administratiei publice locale este actionar majoritar, precum si la regiile autonome;

e) sumele primite de membrii fondatori ai societatilor comerciale constituite prin subscriptie publica;

f) sumele primite de reprezentantii in adunarea generala a actionarilor, in consiliul de administratie, in comitetul de directie si in comisia de cenzori;

g) sumele primite de reprezentantii in organisme tripartite, potrivit legii;

h) indemnizatia lunara a asociatului unic, la nivelul valorii inscrise in declaratia de asigurari sociale;

i) sumele acordate de organizatii nonprofit si de alte entitati neplatitoare de impozit pe profit, peste limita de 2,5 ori nivelul legal stabilit pentru indemnizatia primita pe perioada delegarii si detasarii in alta localitate, in tara si in strainatate, in interesul serviciului, pentru salariatii din institutiile publice;

j) indemnizatia administratorilor, precum si suma din profitul net cuvenite administratorilor societatilor comerciale potrivit actului constitutiv sau stabilite de adunarea generala a actionarilor;

k) orice alte sume sau avantaje de natura salariala ori asimilate salariilor."

Eu m-as incadra la alineatul doi literele b si i. Dar oare cum se face asimilarea acestor venituri cu cele de la locul de munca de baza???



Mamicutza de Luca-Sebastian, David-Tudor si Toma-Paul

Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns catatod spune:

Am o intrebare legata de momentul in care trebuie sa intru in concediu de crestere copil. Sunt obligata sa intru in concediu in ziua urmatoare celei in care se termina concediu de maternitate sau pot sa intru la cerere oricand dar dupa 60 de zile lucratoare de la ultima zi de concediu de maternitate.Adica pot face uz de litera d)din urmatorul articol din legea 148\2005. Adica mai exact pot dupa concediu de maternitate sa ma intorc la servici si dupa 60 de zile lucratoare sa sa depun cerere pentru indemnizatie crestere copil.

Art. 10.
(1) Drepturile prevazute de prezenta ordonanta de urgenta, reprezentand indemnizatie si stimulent, se cuvin si se platesc dupa cum urmeaza:
a) incepand cu ziua urmatoare celei in care inceteaza, conform legii, concediul de maternitate si plata indemnizatiei aferente, daca cererea este depusa in termen de 60 de zile lucratoare de la acea data;
d) de la data depunerii cererii, pentru toate celelalte situatii, inclusiv pentru cazul in care cererea a fost depusa peste termenele prevazute la lit. a), b) si c).

Multumesc mult!

Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns marius spune:

Citat:
citat din mesajul lui mihaelacg

buna seara.
am si eu o intrebare pt marius.mi-a propus cineva sa lucrez pt el cu contract de munca 4 ore/zi de la 1 nov.
momentan lucrez la o instit publica cu CIM 8 ore/zi.
deci voi lucra in doua locuri.
intrebarea mea este : se va aduna la venituri si salariul primit de la al 2-lea job? sau tb sa am lucrate si la al 2-lea job 12 luni?

multumesc.


mitzica19+

Se aduna. Insa in cazul in care sa zicem pierzi sau renunti la contractul full time din punct de vedere legal este Ok si cel part time.

Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns Andries spune:

Din ce-mi amintesc eu, data trecuta cand s-a schimbat legea (1 ian 2004) mamele care solicitasera CIC inainte de 1 ian si se reintorceau la munca si apoi iar in CIC, primeau indemnizatia conform legii aplicabile la data primei solicitari.
Stiu ca si atunci au fost dezbateri furtunoase de ce mamele in plata nu pot beneficia de cele 6 mil lei (erau multe mame cu salariu 4 mil care ar fi vrut nu 85% din 4 mil ci noua indemnizatie de 6 mil).

Acum, depinde de norme. Eu de exemplu, nu am solicitat CIC nici in 2004, nici in 2007 (de fiecare data mi-am lasat copilul la 3 luni intarcat acasa) pentru ca efectiv pentru mine cele 6 mil lei nu reprezinta nici macar o mica parte din platile pe care le am angajate ...dar astept cu viu interes normele de la 1 ian 2009. Teoretic as putea avea prima solicitare de CIC dupa 12 ani de munca, 2 copii si sute de milioane contributie asigurari sociale. Sincer eu nu credeam ca se va vota legea asta.

Andries

Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns Mitzi76 spune:

Andries, am trei copii, am de unde alege. Problema e ca discutau fetele ca daca nu intri in CIC dupa concediul de maternitate cica nu mai poti beneficia de lege, desi eu nu cred asa ceva, ce are s cu prefectura, scuze, am nervi. Sa zicem ca ma intorc la serviciu imediat dupa concediul de maternitate, eu stiu ca in 60 de zile dupa ce am terminat concediul de maternitate, pot solicita intrarea in CIC. Are cineva link PRO TV cu stirea aia???? Cine vireaza acum indemnizatia catre mame, statul sau angajatorul? Eu am avut doua salarii si vreau sa stiu daca voi lua bani de la doi angajatori.

Mamicutza de Luca-Sebastian, David-Tudor si Toma-Paul

Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns amironeanu spune:

Salut!

Am studiat inca o data OUG 148/2005 si am gasit
"Art. 24. -
(1) Prevederile prezentei ordonante de urgenta se aplica si persoanelor care, la data de 31 decembrie 2005, se afla în plata indemnizatiei pentru cresterea copilului, reglementata de Legea nr. 19/2000, cu modificarile si completarile ulterioare, situatie în care conditia prevazuta la art. 1 alin. (1) se considera a fi îndeplinita. "
si impreuna cu art. 2 din noua lege (o gasiti in Monitorul oficial nr. 746), dupa parerea mea este clar ca beneficiaza si mamele care sunt acum in CIC de cei 600 lei sau 85% din venituri. Tot in OUG 148/2005 scrie ca in momentul in care nu se mai realizeaza venituri profesionale, pe baza de cerere se reia plata indemnizatiei.
"Art. 12. -
(1) Plata drepturilor prevazute de prezenta ordonanta de urgenta se suspenda începând cu luna urmatoare celei în care:
a) beneficiarul este decazut din drepturile parintesti;
b) beneficiarul este îndepartat, conform legii, de la exercitarea tutelei;
c) beneficiarul nu mai îndeplineste conditiile prevazute de lege în vederea încredintarii copilului spre adoptie;
d) beneficiarul nu mai îndeplineste conditiile prevazute de lege în vederea mentinerii masurii de plasament;
e) beneficiarul executa o pedeapsa privativa de libertate sau se afla în arest preventiv pe o perioada mai mare de 30 de zile;
f) copilul este abandonat ori este internat într-o institutie de ocrotire publica sau privata;
g) beneficiarul a decedat.
(2) Plata indemnizatiei prevazute la art. 1 alin. (1), respectiv la art. 2, se suspenda începând cu ziua urmatoare celei în care beneficiarul realizeaza venituri profesionale supuse impozitului pe venit potrivit prevederilor Legii nr. 571/2003, cu modificarile si completarile ulterioare.
(3) Plata stimulentului prevazut la art. 3 se suspenda începând cu ziua urmatoare celei în care beneficiarul nu mai realizeaza venituri profesionale supuse impozitului pe venit potrivit prevederilor Legii nr. 571/2003, cu modificarile si completarile ulterioare.
(4) În situatia în care beneficiarul nu mai îndeplineste conditiile prevazute la art. 7, plata drepturilor prevazute de prezenta ordonanta de urgenta se suspenda începând cu ziua urmatoare celei în care conditiile respective nu mai sunt îndeplinite.
(5) Reluarea platii drepturilor suspendate în situatiile prevazute la alin. (1) se face la cerere, începând cu luna urmatoare celei în care se depune cererea.
(6) Reluarea platii drepturilor suspendate în situatiile prevazute la alin. (2)-(4) se face începând cu data depunerii cererii."

Parerea mea, si mamele care sunt la servici, dar ar avea dreptul la CIC, incepand cu 1 ianuarie 2009 vor putea face optiunea. Dar, cum spunea si Andries, cel mai sigur este sa asteptam sa apara normele.
Pe mamele care trebuie sa intre in CIC zilele acestea nu prea stiu ce sa le sfatuiesc. Eu cred ca oricum vor beneficia de noua lege, indiferent cand intra in CIC.

Mitzi, statul ne da acesti bani, nu angajatorul. Probabil, vei duce adeverinte cu venitul de la ambii angajatori si se va calcula 85% din media veniturilor realizate.

Eu sunt tare curioasa daca este 85% din net sau brut. In mod normal va ar trebui sa fie din brut, pentru ca la brut se calculeaza toate contributiile si impozitele, dar acum cine mai stie. Vom trai si vom vedea.


Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns florinababau spune:

MULTUMESC chris
Eu sunt interesata sa ma intorc inapoi in ccc, micuta mea are acum 1 an si mai pot avea parte de inca 10 luni jumatate de ccc. Dupa intelegerea mea, daca esti in ccc la data de intrare in vigoare a legii (1 ian 2009) beneficiezi de noua lege. Nu conteaza ca aii intrat chiar atunci, ca erai deja in ccc sau ca ai reintrat intre timp. E aceasi mancare de peste pt toate variantele. Sper sa nu ma insel
Stie cineva cand apar normele?
Si stie cineva ce inseamna mai exact veniturile realizate? Se refera la salariul brut sau net?
O seara placuta tututror mamicilor, taticilor si juniorilor

Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns CrisAli spune:

buna!Nu stiu daca aici trebuie sa postez dar am si eu niste intrebari.Pe 10 iulie mi s-a terminat concediul de ingrijire al primului copil.In luna aceasta trebuie sa nasc din nou.Cu primul copil eram angajata la stat si deci toate actele au mers struna.Acum sint persoana fizica autorizata si nu stiu daca am indeplinit toate formalitatile necesare pt a beneficia din nou de indemnizatie si alocatie. -mi-am facut declaratie de asigurare si platesc lunar in jur de 170 ron -la sanatate platesc acei 5,5% -la cabinet am reluat activitatea si am depus a finante declaratie de venit estimativ pe 2008 si am sa pot cere si decizia de impunere ....asa cred.MAi am de indeplinit ceva sau mai lipseste ceva pt a putea beneficia de indemnizatie??????

Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns crissteo spune:

ziua buna. ma intereseaza si pe mine cum se plateste CIC pentru PFA? eu o sa fiu PFA si cred ca o sa merg pe varianta care nu necesita contabilitate primara. Cum se va calcula indemnizatia? 85 % din ce? multumesc mult.

Mergi la inceput