Comori de nov-dec 2004 (185)
Raspunsuri - Pagina 14
try spune:
Citat: | ||
citat din mesajul lui mariussimiuc
Si noi suntem tot la program scurt si chiar am o problema cu pregatitul pachetelului.Ce-as putea sa-i dau? Daca va este frica sa nu va ingrasati, incercati sa beti inainte de fiecare masa 100 ml de cognac. Cognac-ul, precum se stie din batrani, atenueaza teama... |
la noi progra mscurt inseaman 2.5 ore. In mod normal alex nici n-ar trebui sa manance i ntimpu lasta. Pt ca el are masa de fructe, iaurt si cascaval la ora 12:30, iar un fel de mancare (cirba sau felul doi)de regula manca dupa ce se trezea si facea o mica pauza, adica pe la 4:30-5.
el n-are nevoie de mancare deci del a 12:45 la 3:30 cand merge la gradi, dar pt ca toti copii vor avea ceva de mancare si exista un moment de "snack time" trebuie sa-i dau ceva acolo in traista. O sa ii pun intr-o caserola fructe sau biscuiti deja scosi din pachet sau sandwich taiat in 2-3 bucati si cat ma subtirel sa nu se chinuie sa muste din el. Ceva cat sa aiba si el ce face cand toti copii papa. trebuie sa fie lejer si sa faca cat mai putina mizerie pe jos sau pe el. Dupa ce s-o invata mai bine cu lingura o sa-i dau iaurtel, 2 cutiute si aia o sa-i fie snack-ul la gradi. Dar deocamdata daca-l las singur cu iaurtul isi da pe el 50% din cazuri, si n-as vrea s-o pun la extra mucna pe educatoare sa il tot puna mereu sa se schimbe de haine.
Dar tu miha gatesti mult, poti oricand sa-i faci si ceva uscat gatit (gen snitzelas taiat bucatele, chiftelute poate, cat sa bage odata in gura) - asta ca sa ii asiguri diversitate. Aici sunt foarte populare muffin-urile. Eu nu-s mare fan, dar ar fi o varianta preferata de copii la gradi.
try spune:
Citat: |
citat din mesajul lui FELIS Poze noi de aici adica incepe cu eu si cele 5-6 kg in plus... apoi niste poze cu Mihai pe bancheta din spate cu centura ca mami uitase la servici scaunelul... si dupa f putine poze din apartamentul unei colege ii vedeti si catelul lui Mihai primit de la bunica ... catelul are un fel de telecomanda (momentan s-au terminat bateriile) si bea apa, face pishu, merge, latra... vb serios... A.. si niste poze in care Mihai in masina sta lipit de colega mea... era ffff obosit... altfel nu il vedeti asa de cuminte si lipicios Felis si Mihai-Cristian (06.12.04) pozele noastre, "Caracterul fara inteligentza poate mult, dar inteligentza fara caracter nu valoreaza nimic" Cicero |
Doamne, cat e de scump aici. Ma bucur ca ti-ai luat timp sa ne explici pozitele, asa-mi plac mie, sa fie povestite.
try spune:
sa nu-mi arate mie ca stie si la un moment dat sa-mi turuie toate nr. |
Asa-i, deci asta-i motivul pt care tu nu trebuie sa te descurajezi si sa continui sa-i numeri mereu. Eu asa am patit cu alex privind poezioarele scurte. Eu i le spuneam seara de seara pe toate cate le stiam (vreo 7) si el nu vroia sa repete nici in ruptul capului, pana intr-o zi cand ma ingana si am constat surprinsa ca stia versurile.
ia luat educatoare pe parinti cu faze de genul. va rog eu macar sambata si duminica acordatile si lor 30 min , nu doar tv, ca nu stiu sa vb, sa tina un creion, iar noi aici nu putem face singure minuni |
Si are dreptate. Si eu ma simt cu musca pe caciula ca nu am exersat destu lcu alex legat de desenat/scris. El ar trebui sa fie capabil sa urmareasca fara probleme un contur la varsta asta, sa faca si el un cerc, triunghi, dreptunghi, sa traga niste dungi ordonate, dar e departe. Si stiu ca daca ar fi exersat mai mult acasa ar fi aratat si dungile-alea de albinutza a dungi cand l-a pus educatoarea. El a tras 4-5 lunii pe acolo si gata, dar mi-a placut de el ca s-a comportat ca si cand el a facut cel mai bine si-a redat bine dungile albinutei.
ne jucam impreuna si povestim ce am facut la gradi....nu ca as afla ceva concret: adica : ai mancat? da! tot? da, tot-tot-tot? singur? da. ai dormit? da. ai fost cuminte? da. ce ai desenat azi? nu stiu. |
Pai, onitza, tu raspunzi de fapt in locul lui, el mititelul doar zice da/nu/nu stiu. Pune-l pe el sa elaboreze ceva. Pune-i intrebari unde e fortat sa raspunda cu mai multe cuvinte decat da si nu.
Acum mai nou a invatat sa numere descrescator...stand la semafor. |
La asta nu m-am gandit, e o buna idee. Mai ales ca el e innebunit de tot ce tine de circulatie. Cand mergem cu masina, el ne spuen mereu cand sa oprim la stop, cand sa plecam de pe loc, ne explica ce-i cu semafoarele astea, de ce trebuie sa stam pe loc etc.
Eveline, sa stii ca Bianca ta probabil ca are aceasta intarziere de vorbire tocmai pt ca mintea ei e setata altfel decat a celorlalti. Faptul ca memoreaza asa usor, ca face niste lucruri pe care alti copii nu le fac singuri de la sine ma gandesc eu ca pot fi o explicatie. Probabil ca nu simte nevoia de comunicare asa de mult ca altii si, ca urmare, de-aia latura asta nu i s-a dezvoltat asa cum te asteptai tu. Probabil e genul de minte care cauta singura raspunsuri si, dovada, ii reuseste, afla singura ce si cum se face. Probabil ca are o pasiune mare pt numere si matematica si se stie ca aceste minti matematice au un mic delay in vorbire si eventual vor fi un pic deficitari in comunicare-socializare mai tarziu. Nu-ti face probleme. Stai linistita, Bia e ok si nu trebuie sa-ti faci probleme. Isi va da drumul mai tarziu ca alti copii, insa in urmatorii ani nici nu o sa mai simti diferenta. Pur si simplu nu toti copii au aceleasi pasiuni, preocupari si nevoi, ea isi canalizeaza energia si puterea spre ce o intereseaza mai mult, iar comunicarea verbala probabil ca nu e printre prioritatile ei. Banuiesc ca nu e frustrata pt ca nu comunica la fel de bine ca alti copii de 4 ani. Asa-i? Probabil ca ei ii e de ajuns sa comunice ce are de comunicat asa cu mo face acum.
Ca de ex. Adrian al meu e in urma cu vorbitul, dar eu pe el il simt si ca e frustrate ca nu poate comunica la nivelul lui de dezvoltare. Simt ca el ar dori sa comunice mai mult dar, dintr-un motiv sau altul, nu poate.
Bravo, amira. Ce mai trece timpul, acu’ era in caldare la botez, acu’ se ridica singurica in picioruse.
try spune:
Na, ca atunc icand am copiat raspunsurile sa le postez aici (ca le scriu separat in alta parte, citesc si raspund) si am scapat primele doua raspunsuri la copiere. Le pun acuma:
Cici, ce bine arata tortul, ca sa nu mai zic de sarbatorita. Nu stiu cum ai ramas tu asa mica-n solduri dupa 2 sarcini ca eu m-am latit. Ada e o scumpa si-mi palce asa de mult dezinvoltura ei, iar ale e o frumoasa cu trandafirasu’ dupa ureche.
Ele, mergi cu pasi marunti: adica intai convinge-o sa nuemre pana la 3. nici alex nu a fost cooperant o perioada (dar la el tocmai faptu lca nu stia sa nuemre nu-i palcea si de-aia refuza sa repete ceva). Si ca sa-i dau curaj, l-am ademenit prima data cu numaratul doar pana la 3. Dar in timpul asta, nu aminteam de numaratoarea pana la cinci, tot ce faceam se oprea la 3 si atat, nu-i spuneam ce urmeaza dupa. Apoi dupa ce a stapanit bine asta si vedeam ca nu mai greseste deloc, am trecut la numaratul pana la 5. Si apoi la cel pana la 10. La noi norocul e ca tataie ii palce sa lucreze cu el pe matematica si l-a stimulat mereu. Toata vara cat au iesit afara si se duceau in parc sau se plimbau aiurea pe stradute, il punea sa recunoasca nuemrele de la case. Alex a invatat sa numere corect dupa ce a invatat ca citeasca numerele. Adica recunostea nuemrele pana la 100, dar el nu stia sa numere fara greseala pana la 10.
paxela spune:
azi am mai avut una cu gradinita, am socat educatoarea
o intreb cum merge, ea e bine , pt varsta lui e bine, zic aha foarte bine, daca ea zice ca e ok e bine, zic dar stiti ca el desparte in silabe, poeziile sunt deja basme pt el, cu matematica stam mai greu dar oricum invatam noi , ea daa e bine e foarte bine , el a implinit 5 ani nu? zic nu nici 4 nare, ia stat vorba in gurasa dus sa verifice in dosar, ea credea ca daca vine din mijlocie e mare ca varsta dar nu face fata sau nu lau mai vrut educatoarele,
iam facut demonstratie despre ce si cum stie, cu despartit numarat silabe, nu mai zicea nimic ramasese socata
sper sa ii acorde totusi un pic mai multa atentie
Alexa, Ana Delia(13.03.07) si Silviu Ionut( 27.11.04).......poze,poze2006, Poze printesica ,
www.totsites.com/tot/anadelia" target="_blank"> Site printesica ,
www.desprecopii.com/POZECONCURS/folderview.asp?folder=Cu%20inghetata%20din%20Danonino&page=3" target="_blank">un vot si pentru noi la Danonino pax1 multumim
try spune:
Paxela, de ce nu-i spui direct ce anume vrei de la ea, nu-i insinua. Spune-i ca el vine de la clasa mijlocie si acolo a facut si a dres multe si ca ai vrea sa ii mentii un pic nivelul si preocuparea si daca se poate sa ii dea sa lucreze mai mult decat celorlalti ca sa ii capteze si lui atentia. Altfel risca sa se plictiseasca acolo. Roag-o pe vechea educatoare sa stea de vorba cu cea noua si sa-i faca o scurta descriere a lui Silviu, asa, ca de la educator la educator si in felul asta stie si femeia cu ce are de-a face.
paxela spune:
try cred ca problema mea e ca vreau dar nu vreau, parca e totusi mic, iam zis ca poate daca ea considera ca va fi cazul sa ii dea mai mult sa ii ceara mai mult ok , daca nu nu as vrea sa insist, are 35 de ani de invatamant, banuiesc ca isi va da singura seama, iar daca e sa nu , asa a fost sa fie, e mic si nu vreau sa il fortez
Alexa, Ana Delia(13.03.07) si Silviu Ionut( 27.11.04).......poze,poze2006, Poze printesica ,
www.totsites.com/tot/anadelia" target="_blank"> Site printesica ,
www.desprecopii.com/POZECONCURS/folderview.asp?folder=Cu%20inghetata%20din%20Danonino&page=3" target="_blank">un vot si pentru noi la Danonino pax1 multumim
eveline spune:
Paxela, bravo lui Silviu! E chiar minunat cate stie la varsta lui, si se vede ca e dezinvoltura, e innascut, astea chiar sunt calitati. Ma refer la faptul ca atunci cand vor mai creste, uneori e greu sa deosebesti copii care au aceste abilitati prin natura lor de cei ce si le-au insusit prin multa repetitie, asa zisii "tocilari". La varsta lui Silviu e clar ca pentru el e ceva natural. Sper ca sunt coerenta azi am avut un examen si am bateriile cam descarcate.
Try, intr-adevar Bia nu are nicio frustrare in ceea ce priveste comunicarea. Incearca sa se faca inteleasa...daca reuseste e OK, daca nu, fix in cot o doare...si cu copii si cu adultii. Daca nu se face inteleasa de copii le intoarce spatele si-si vede de treaba ei. Daca vrea ceva de la mine si eu nu inteleg, rezolva ea cumva singurica. Noi suntem mutati in casa noua de vreo doua luni, si s-a acomodat imediat, Stie totul unde e, de unde sa-si ia...mai zilele trecute isi pusese fulgi intr-un bol si incerca sa-si toarne lapte. La calculator n-am ce ma baga....acum isi deschide un film, peste cinci minute un joc, cand are chef se uita la poze sau isi pune muzica. Nu cere, i-am arata o data si a fost suficient. Chiar a gasit in calculator un joc caruia ii stersesem iconita de pe ecran, caci vroia sa-l joace si nu e potrivit varstei ei (Max Pain pentru cine cunoaste)...l-a gasit, a intrat in folder si a dat click direct pe fisierul cu extensia exe...asta chiar nu mai stiu de unde o stie....
Ele, ca tot suntem la numarat...Bia stie foarte bine sa numere deoarece chiar de cand era mica mica (nu e tarziu nici acum), atuci cand eram cu ea numaram cu voce tare tot ce prindeam: cand coboram sau urcam scarile numaram, bucatelele din farfurie le numaram, papusile, etc. Doar eu, fara sa o pun pe ea sa repete, insa cred ca i-a intrat in cap si a retinut, incet incet ma completa. Si la fel fac cu notiunile de "stang" si "drept". Eu am avut surpriza sa remarc la persoane de varsta mea (si cu carnet de conducere in dotare, ca sa zic asa) ca incurca stanga cu dreapta.Asa ca am luat-o din timp cu fiica-mea, si cand suntem la imbracat sau dezbracat, ii spun:acum mana dreapta, sau stanga, piciorul drept sau stang, cand ii dau ceva ii cer mana dreapta sau stanga, cand ne iubim pupam ochisorul drept si cel stang, urechiusa dreapta si cea stanga etc...le-a prins repede, nu vreau sa aiba nelamuriri mai tarziu.
FELIS spune:
buuunnn... pe mine m-ati pierdut de muult tare pe drum... numarat, stangul, dreptul... engleza, despartit in silabe, poezii ... noi??????????
In primul rand pt Silviu... felicitari si sa o tina tot asa... uite cu cine imi comparam eu baiatul... inca din primele luni
Multumim de aprecieri... celor care ne-au vazut pozitele
Felis si Mihai-Cristian (06.12.04)
pozele noastre,
"Caracterul fara inteligentza poate mult, dar inteligentza fara caracter nu valoreaza nimic" Cicero
ochi_verzi spune:
Salutare, salutare!
LA MULTI ANI, ADA SI CICI!frumoase fotografii
Am vazut-o si pe Felissi pe Mihai cu catelui luisi pe Amira care deja a inceput sa cotrobaie prin casa
Monica, sanatate copilasilor, sa le treaca cat mai repede
Cum a inceput scoala cum sunt iar in criza de timp.
Sa vin, sa ma laud si eu un pic Ieri si azi am luat-o eu de la gradinita ca am avut programul putin mai scurt si am vorbit un pic si cu doamna, care pt mine e tot tanti Mari care mai facea lectii cu mine-n clasa I, care ma trezea dimineata cand ai mei erau schimbul I si care ma baga in casa cand erau II Doamna e vecina mamei si prietena ei(de acolo se trag "pilele")Mi-a spus ca Diana-i foarte sociabila, ca de cum a pasit in clasa a inceput sa vorbeasca cu fetitele, s-a jucat cu ele si-i atenta la detalii. Este la nivelul 2(acu' nu mai sunt grupe, ci nivelul I, nivelul II si pregatitoare). Azi, la fel mi-a spus si chiar i-a placut ca foloseste multe cuvinte mai "altfel", in sensul ca in loc de da spune desigur sau exact, cand fraza-i permite, ca e politicoasa,...mno, si-a laudat si cioara puiul
Asa si sa va spun si ce zice Diana...îi place foarte mult, ieri mi-a spus ca s-a jucat cu fetitele, ca au vorbit despre culori, mi-a spus si doamna ca le stie(cat a reusit sa o observe), chiar precizase la un moment dat: "asta-i galben mai deschis ca celalat"nu i-a convenit ei, ca nu era la fel cu ce le prezentase prima oara. Apoi mi-a povestit cum au fost la baie cu doamna si cum le-a pus sapun lichid in palma si ca n-au prosop, ci servetele de bucatarie, care stau pe masina de spalat...Cand se trezise se uita la desenele de pe mini max cu masinutele si se flutura un steag, iar ea zice "steagul Romaniei", iar eu "de unde sti tu de steagul Romaniei?", ne-a spus doamna...si are 3 culori "ce culori?" si incepuse cu galben, a stat cateva secunde si apoi a inceput sa zica rosu, galben si albastru
Azi, s-au jucat in prima faza, apoi le-a citit doamna Alba-ca-Zapada si imi povestea ca doamna are o carte "asa de carton cu scari care se vad, nu desenate" si-au lucrat si pe o fisa. Au avut sa numeasca anumite jucarii:papusa, ursulet, cuburi, coarda, pioni, zar,... si mi le-a spus pe toate si apoi au colorat fisa. A mazgalit un pic pe ici, pe colo ca no ea iubeste mai mult pensula.[I]
A mancat tot(un sandvish mic si-o napolitana), iar la plecare s-a imbracat si incaltat singura, eu am vrut s-o ajut azi, dar nu m-a lasat.
Azi cand povesteam,am zis gradi si ea m-a corectat ca se zice gradinita, nu gradiVai, ca-s asa incantata de abia-mi incap in piele
Maine avem si noi sedinta cu parintii, voi ajunge spre final, dar oricum in mare i-am luat cam ce-i trebuie.
De numarat si noi numaram cand corect, cand mai sarim de la 6 la 9, dar sincer nici n-am facut cu ea decat asa, urcand scarile. Acuma i-am luat un joc "sus-jos" si chiar am jucat azi doua ture si-si numara singura, doar cand trebuia sa urce si sa coboare i aratam eu.
Pana acuma eu am pus accent pe vorbirea cat mai clara, fara graba, iar cand stalcea, silabisea. De asemenea, am mai facut cu ea lucruri care sa-i dezvolte manuirea obiectelor, imaginatia si creativitatea, in limita varstei:pictura, plastilina, lipituri cu coli colorate,...
La mine la scoala e asa si asa, in sensul ca am o clasa "jumi-juma", adica jumatate merg bine, dar cealata jumatate-s la pamant, citesc pe litere, vocabular sarac,la socotit stau mult, dar sper ca pana la finalul anului scolar sa o scoatem la capat.
Va pe toate si pe copilasi!
Mihaela si Diana 22.11.2004