Sezatoarea canadiana (104)

Raspunsuri - Pagina 6

Inceputul discutiei

Link direct catre acest raspuns mi_ro spune:

Va multumesc foarte mult pentru urarile de ziua mea! Sunteti foarte dragute. De abia eram la cap 103 pagina 17 si acu deja ati bagat alt capitol. Eu nu reusesc sa va tin pasul. Munca mea nu prea e cu calculatorul iar cand vin acasa Tudor ma ia de odihnita, dar si mie mi-e drag de el mai ales ca am stat 4 luni unul fara celalalt. Chiar e ca timbrul pe scrisoare. Ma inventariaza la fiecare 5 minute cat e treaz. Cand nu e treaz sunt ca molusca si trebuie sa fac mancare sau sa fac curat. Nu stiu cand trece ziua. Chiar daca e mama la mine nu pot sa o la sa faca toata treba. Dusul pana la job imi ia doua ore. Intorsul cu sotul doar 30 de minute. Ma omoara pana o lua si a doua masina. Deja am invatat toate listele de masini din Toronto. Nu vrea decat Mazda protégé nu stiu ce an. Deja i-am scos toti anii si pe preturi si pe culori si pe kilometraj deja ma pot face dealer de Mazda. Da, si asta ar fi o idee ca tot vreau sa-mi schimb profilul job-ului.
Fetele care faceti contabilitate am si eu o intrebare la voi. Cand v-ati angajat v-au trebuit neaparat cursurile de contabilitate de aici sau v-ati angajat direct si ati “furat” meserie pe parcurs. Eu am fost economist in tara dar aici mi-am schimbat profilul pentru ca ma atragea partea de estetica. Nu pot sa spun ca nu-mi place dar ma scarbesc sefii din bransa asta. Aici ori iti incepi propria afacere ori te ocupi de altceva. Daca as avea oportunitatea sa incep eu ceva ar fi ok insa acum suntem cu copilul prea mic si ma rog mai am ceva oprelisti.
Mqqm – am citit intamplarile tale petrecute in Romania si-mi aduceam aminte de mine anul trecut cand numai ce am mers trei statii pe jos si am descoperit ca nu pot traversa cu copilul in carucior pe niciunde pentru ca peste tot ,dar peste tot sunt masini parcate, pe trotuar, pe langa trotuar si daca i-am spus uneia ca nu am pe unde sa trec din cauza masinii ei s-a uitat la mine ca la ultima gaina sovietica si a plecat mai departe. Deci vorbeam singura ca televizorul.
Bucurestiul este plin de masini. Daca te pune necuratul si parchezi pe locul unuia pana a doua zi ai rotile desumflate.
Dupa aia m-am dus cu mama la o expozitie pe teme bisericesti undeva pe la Expozitie si de acolo am venit cu tramvaiul pana acasa. Era capat de tramvai si in statie nu prea multa lume, cred ca erau cu totul 10 persoane. Dau sa ma urc pe la usa din fata cu copilul in carucior. Mama pe la usa a doua ca sa urce mai repede sa ma ajute sa urc caruciorul (ca parca urcam in tree house asa de inalte sunt scarile alea) Si tot chinuindu-ma cu caruciorul cu copil in el un tip in spatele meu ma impingea sa urc mai repede. Eu ma intorc si ii spun ca nu am cum sa ma urc mai repede pentru ca aveam caurociorul si in secunda doi ma pomenesc cu o palma ape cur de la prietenul lui care era beat manga. Imi venea sa las caruciorul si sa ma dau jos si sa-i dau una sa-l las lat. Nu s-a bagat nimeni, erau alti trei barbati in tramvai, nu m-au ajutat sa ma urc, nu s-a bagat nimeni cat l-am bodoganit pe ala care urca in spatele meu si care la un moment dat m-a facut tot pe mine curva . Mama sarmana incerca sa ma calmeze. M-am calmat pentru ca oricum era baut si era doar in sort, cred ca nu avea nici acte la el. Chiar daca as fi chemat politia nu s-ar fi intamplat nimic, Nici vatmanul nu a vrut sa deschida usa aia a lui.
Cu faza cu prietenii am patit-o si eu. Deja am triat din ei. Cred ca mai am cativa asa pe degetele de la o mana. Decat multi si prosti mai bine putini si de calitate. De doua ori in 5 luni m-am intalnit cu o prietena de-a mea pe care o consideram foarte buna si de 2 ori m-am facut sa ma simt foarte prost. Intr-una dintre dati am invitat-o la un restaurant si-mi tot spunea de un fel de mancare sau altul “ Ia fata de asta ca nu mai mananci tu asa ceva prin Canada aia a ta!” Nu i-am mai spus ca eu gatesc tot ce doresc daca vreau si in Canada si oriunde in lume daca imi sare smaltul dupa ceva. Nu m-a intrebat ce fac aici, daca sunt sanatoasa, nimic. Am rugat-o sa vina la tara la mama care era la 30 de km de Bucuresti si i-am platit si benzina numai sa vina pentru ca eu oricum mergeam cu altcineva cu masina si a tinut sa-mi spuna ca nu are taxa de drum platita. I-am platit-o si pe aia. La tara toata lumea nu discuta decat despre ce faianta isi mai pune pe pereti, chiuvete de granit si parchet. Asta a fost toata discutia de la tara. In fine, de acum stiu pe cine pot sa mizez si pe cine nu. Macar asa isi cunosti prietenii.
Olga cum te mai simti? Esti bine?

http://www.hi5.com/friend/photos/displayUserAlbum.do?albumId=119318750&ownerId=166574282

Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns pitilache spune:

mqqm si Simo, avet mesaje pe PM. dati-mi de stire cat mai curand.

Dana si eu zic ca-i o idee ff buna cu cadourile de Craciun pentru copii, intr-un basement undeva!

"Less is more" - Mies van der Rohe

Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns codritu spune:

Eu am pierdut firul, nu pot tine pasul cu voi, aveti o viteza...
Si eu subscriu la ideea cadourilor de Craciun.
De joburi la Toronto si imprejurimi eu am intrebat mercic de raspuns. Daca aveti nume de agentii de plasare pe domeniu de laborator sau ceva pe langa va raman datoare.
Va pup, ai mei misuna pana la ore tarzii cand pica ei pic si eu asta ca sa ma motivez ca scriu mai rar.

si

Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns Donia spune:

Daca vad ca fetele din Toronto se pregatesc de intalniri, apai fetele ne-din Toronto , nu ne gasim si noi vreun loc? Hai pana nu da inghetul! Eu un Mandarin bag cu drag mereu, oriunde, dar ce pacat ca am pierdut-o pe Cricor drept partenera (sau concurenta? ) la masa...!

Cricor, mai stati? Cand veniti inapoi?

Mey, eu am bagat un mapquest pentru Upper canadian village si imi da vreo 7 ore, asa ca zic pas la intalnirea interprovinciala.

Citat:
citat din mesajul lui mi_ro

Intr-una dintre dati am invitat-o la un restaurant si-mi tot spunea de un fel de mancare sau altul “ Ia fata de asta ca nu mai mananci tu asa ceva prin Canada aia a ta!”

Asta-i tare de tot!

Copiii se nasc perfecti - rolul parintelui e sa nu strice ceea ce Dumnezeu sau natura a creat.

Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns Pucku spune:

citit tot, dar imi lua o ora asa ca ma bag la dodo.....aveti o viteza....

si eu vreau intalnire interprovinciala unde vreti voi,, canditi-va si la cei de la quebec ca mai bagam 3 ore + pana la montreal....

iar revelul sezatoare suna tare bine, semnat prezent in meleaguri quebecoase si ontarian, mai departe nu ma combin, ca eu voi intra cateva zile la servici....tre sa dau mancare la animalutze

Ange ce face catelu?

somn usor

Corina , Stephanie + duggy Totolino prostolino

"Important nu este ceea ce ti se intampla, ci felul in care reactionezi""

Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns laurajr spune:

Codritu, ai intrebat de slujbe in Ontario : cautarea se face pe net , prin agentii ori prin network. Acum, tu ce profil professional ai ? Stai, ca am citit ca lucrezi pe laborator; si eu am lucrat vreo 2 ani pe testari de tutun, daca te intereseaza, da-mi un mail .

Pitilache, si eu de abia astetp sa ne cunoastem la vreo intalnire comuna, ca uite, acusi sunt 3 ani de cand activez pe forum si stiu ( face to face) doar 3-4 fete de pe Sezatoare .
La NY zic pas din motive de viza, dar un Revelion chiar ar fi fain.

Nelia, felicitari pt dieta, si eu m-as face vegetariana, dar lucrand in fabrica de mezeluri (si bune ) e cam greu, ca mereu avem testari de produse…si in general imi place carnea. Mananc si multe fructe si legume, da oleaca de carnita tre’ sa fie musai.
Ia zi, tu cum prepari lintea ? Eu am incercat quinoa, dar nu cred ca am preparat-o bine, ca nu am fost prea incantati de rezultat.
Si apropos, i-am dat si eu Ioanei Pediasure dar a fost frectie la picior de lemn, i-am luat si un bax de ala intreg ca altfel nu vindeau, mai are cred vreo 10 cutii, dar rezultatele in cazul ei sunt nule. Eu inclin sa cred ca are viermisori, dar nu stiu daca aici respecta aceeasi schema de recoltare a analizelor ca in Ro, ca daca ma trimit doar la o analiza si nu iese nimic in scaun, tot degeaba.

Lorelai, senzatia mea e ca aici se cam pune foarte usor diagnosticul de astm, una-doua, toti au astm si pufaitoare…daca ar trata racelile corespunzator poate ar realiza si doctorii ca nu trebuie sa dea acest diagnostic asa rapid. Si mie au incercat sa-mi zica ca David ar avea astm ( el nu cred ca a racit pana acum de 2-3 ani, ca si asa e predispus cu alergiile lui, dar am zis din start ca nu dau puff la copil si gata.
Dar daca fetita ta nu a mai putut respire, asta e chiar nasol, insa eu din ce am citit Prednisonul are efecte secundare tare urate…alt medicament pt ea nu ar fi?

Simonna, imi place de mor meniul tau saptamanal, da ce ma fac cu ai mei, ca astia vor numa mancare gatita ??? Sa vezi ce-o sa-mi ureze de bine nora peste vreo 20-25 de ani…ca l-am invatat cu mancarea proaspata pe baiat…pe la 16-18 trebuie sa ma apuc sa-l dezvat, sa-l calesc pt viata de familist, ori sa-l invat sa gateasca !

Mqqm si Mi-ro, asta m-a deranjat si pe mine teribil cat am stat 2 luni in Ro anul trecut : mojicia si prezentarea cu orice prêt a reusitelor personale, fara ca macar o data sa fiu si eu intrebata sincer si fara interes meschin cum ne merge in Canada ( aici exclud of corz parintii si rudele de suflet).
Ma gandeam ce-ar fi daca ne-am printa un teanc de poze cu casa si masinile si cum ne-am intalni cu o cunostinta i-am inghesui sa le bagam cu orice prêt pozele in ochi ?
Aaaaa, si mi-am amintit, au fost o gramada care cum m-au vazut, m-au intrebat : Da gata, deja v-ati intors acasa ? Nu v-a placut in Canada, nu-I asa ? Si ce fete neincrezatoare faceau cand le povesteam ca ne-am luat casa dupa 1 an…in sufletul lor sigur ziceau ca traim din ajutoare si venim acasa doar sa ne laudam…iarta-i Doamne...

Apropo de religie, stie cineva daca fetitele greco-catolice sau romano-catolice primesc comuniune ? Ca am auzit ca nu. Eu sunt o mamica tare multumita de scoala catolica a fetitei, dupa ce a fost la una publica in care era mare debandada.

Zice cineva de o intalnire in Toronto ? Eu semnez present, ca anul trecut nu am putut veni ca intram in schimbul de noapte, nu aveam timp decat sa intru sis a va zic Buna seara !

Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns lorelaim spune:

Ok - gata - promit solemn (pe cuvant se soim al patriei ) sa NU mai scriu la El-Dorado. Ce sa zic, nu m-am putut abtzine - ca taman am fost in verva mare (si m-a luat valul) pt ca citesc o carte acum despre motivatzia la interviuri si asa bine ma simt ca sunt gata sa "iau taurul de coarne"
Am citit asa mai pe diagonala si super-rapid (hi-hi ce mai scrie-tzi - las ca revin eu mai tarziu cat picea e la gradi si-mi fac informarea la Sezatoare).
Eu ieri am fost la test (sunt 4 nivele: SFI A, B, C, D) si spre marele meu amuzament (dar si surpriza pt mine) la citit si intzeles (din ceea ce am ascultat in casti) am luat niv D si la vorbit si scris compunere (am avut subiect la alegere: sport, politica sau haine - iar eu sunt "super-nul" la aceste subiecte) am luat niv C. Au fost atat de entuziasmate d-nele de la test ca vreau sa fac SFP si nu SFI - si m-au intrebat daca doresc sa devin profa la care eu am scos frumos dipl de fac (si foaia matricola) si original si traduceri legalizate si le-am aratat ca de fapt eu am pregatire de profa de mate Sincer - tre' sa recunosc - asa frumos s-au purtat cu mine, mai ca vroiau sa mai ia de manutza si sa ma duca sa incep cursurile de maine. M-am simtzit fantastic de bine - si foarte rasfatzata (parca eram din nou copil la scoala ) In fine, au intocmit ele dosarul pt SFP si mi-au spus ca trimit ele prin posta interna aplicatzia mea impreuna cu copiile dupa actele originale, iar eu sa sun pe d-na rector de la SFP sapt viitoare sa vad daca ma poate primi la curs in luna nov cand ne intoarcem din UK. Intre timp va trebui sa mai lucrez un picutz la "compunere" dar si sa incerc sa vorbesc (cred ca ma duc la gradi cu pustoaica sa ma educe d-nele edu ca dansele asa clar si frumos vorbesc - cu gura larg deschisa, pronuntza f clar fiecare cuvant... )
Mqqm - eu sunt cea care cocheteaza cu HS pt Gabisor. daca ai un picutz de timp, mi-ar face placere sa corespondam un pic pe e-mail si sa-mi sugerezi, daca stii niste we-site-uri cu programa scolara canadiana, eventual sa-mi spui care sunt challenge-urile unei mame (parinte) care-si ia responsabilitatea de a scoli pruncul acasa. Multzumesc frumos Haioase povestirile tale din Ro (mi-a placut chestia cu "rude"... asta a spus si omul meu cand s-a intors... ehhh - alta lume, alte mentalitatzi, alte conceptzii de viatza... ne-am distantzat de ei - si la propriu-si-la-figurat, chiar daca pe unii ii iubim mult - nu mai gandim la fel)
Try - apropo de socializare - eu deocamdata merg in paralel: adica 3h si jumatate de gradi - unde se duce sa se joace si sa se tavaleasca in noroi ca un purcel (la noi ploua si ii scoate afara sa sara in baltzi - asa ca de fiec data cand ma duc s-o iau stiu ce ma asteapta - am la mine si haine de schimb ca sa arate cata-cat curatzel cand ies eu pe strada cu ea; aprox zilnic spal hainutzele de la gradi: de la gem si sos de rosii, la nisip si noroi - gasesti tot ce vrei si ce nu vrei lipit pe ele), ca apoi acasa sa citim, desenam, "calculam" (ii dau in fiec zii cate 1kr si incerc - fara succes deocamdata - sa ii economiseasca ), etc
Va tzuck si fug sa pregatesc micul dejun! O zii faina va doresc - see you later alligator - in a while crocodile!

Lorelai

May 3, May 2, May 1
"Daca dragoste nu e... nimic nu e..."

Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns nelia spune:

Buna dimineata!

Am citit tot, dar de scris nu stiu daca apuc, pentru ca se trezeste mindrutul si o vrea pe mami.

Mikiion, si noi am avut pe jos paduri, dar anul asta mi-am luat covoare. De parca ar sta vreunul pe covor... Sau imbracati... sau incaltati. Ori ca-l las in pampers/chilotei si un tricou de la inceput, ori ca nu, tot la tinuta asta ajung. Hai, ca lui bebe inca ii mai pun costumase cu totul si nu poate sa si le scoata, dar fetele sint teroare, nu le vezi niciodata imbracate. Acum am dat drumul la caldura in salon, i-am pus lui bebe jucarii pe covor, cind se trezeste sa le gaseasca, poate ca lasa casa in pace si sta aici si se joaca. Dar el are treaba in casa... atitea luni si-a facut planuri cum o va cotrobai si acum sa stea!?! Cum iti mai este, supravietuiesti? Ce face Marc?

Try, Tudora a invatat sa spuna si chiar foarte clar: ma doare burta dupa aia! Adica daca maninca prea mult...
Eu astept reteta aia de somon in puff pastry sau en crute... ca suna bine si cum noua ne place pestele, ma intereseaza cum sa-l mai gatesc.

Simonna, sa nu o deochi, si Agata a inceput sa-si faca lectiile singura. Sper sa o tina... Adica in prima parte, ca apoi ma duc si o ascult, verific cum a scris, sterg ce a scris urit sau gresit, le scrie de inca vreo citeva ori pe cele gresite si apoi trecem la lucruri suplimentare. Dar lectiile de baza, alea mari si late si le face singura, nu mai trebuie sa trag de ea. Eu sint fericita ca nu mai tzitzie... si de citeva zile este chiar ascultatoare. In schimb, s-a umflat in Tudora ceva... Bafta multa la lectii... Si mai las-o pe Matilda, mai vino pe la noi si scrie-ne!

Mqqm, Lorelaim - si eu am fost intr-un timp prinsa de HS, dar am renuntat pentru ca iti trebuie bani pentru asta, adica daca vreau sa fac educatia la care m-am gindit eu. SI nu ma tin curelele, nici rabdarea... Dar am fost surprinsa, tot cautind site-uri ca sa gasesc idei de lucru cu copiii acasa pe linga ceea ce fac la scoala, cite familii in Quebec si in Canada au ales si fac HS. Aveam o lista cu site-uri de genul acesta, Lorelaim, daca vrei, o caut si ti-o dau si tie. Mqqm, as fi si eu interesata de informatii de acest gen. Pe mine ma intereseaza mai mult ce sa fac dupa acele ore de scoala/gradinita, vreau idei si metode. Si legat de socializarea despre care vorbeai, mi-a placut ce am citit la una dintre familii, ca invatau despre un lucru si il experimentau practic, apoi daca invata despre o tara, mergeau cu totii in expeditie in acea tara si socializau direct cu oamenii de acolo... ce mai, m-a dat pe spate. Dar trebuie sa fii tare sa faci asa ceva, tu, ca parinte in primul rind. Si sa ai si cu ce, bineinteles. In general, unul din parinti lucra si celalalt se ocupa de copii, dar si cel care lucra avea un servici de asa natura, ca atunci cind plecau, era liber sa plece cu familia. Oricum, in Quebec sint multi anglofoni care opteaza pentru acest gen de educatie, mai ales pina pe la 12 ani.

CataD, sinteti vegetarieni? Pai, pina primesti noi retete, zi-le pe alea vechi. De cind sinteti? Ce mincati? Ati avut probleme din cauza lipsei carnii? Am spus in alt mesaj, eu am mai fost lacto-vegetariana, si Octav a avut perioade cind nu a mincat carne... dar acum, el a venit satul din Romania, a zis ca el crede ca e tara in care se maninca cea mai multa carne si numai friptane si in special porc... Dar el a fost musafir si toti s-au grabit sa-l serveasca cu mincare pentru musafiri, din care nu poate lipsi friptura. Ai a stat la mare la vila si stiu de anul trecut ca mincarea de baza era gratarul de porc cu cartofi prajiti... ca asa cer clientii. Plus mama lui, care nu concepe mincare fara carne, ce-i aia? Imi povestea mama lui cum fierbea carnea pe ascuns, cind nu erau copii acasa si facea supa sau ciorba de legume cu zeama de la carne, ca daca Octav vedea carne in ele, nu mai minca. Sau cum o ascundea peste tot, eu o inteleg, pentru ca am copiii mici si stiu cum fac si eu ca sa le dau tot ce trebuie sa pape, dar problema este ca mama lui face asta si acum. Iar eu nu prea am mincat in vara asta, am dat-o mai mult pe salate si brinzeturi, oua, legume, fructe... Nu simtim nevoia sa mincam carne si oricum nu ne-am impus nimic, vrem, mincam. Dar recunosc de ma simt mai bine de cind nu mai maninca decit peste si multe, multe legume si fructe, rontai tot timpul la ele. Asa ca, astept sugestii!

Mi-ro, cind am fost in Romania, toata lumea se plingea de lipsa banilor si da, imi aratau si realizarile. Numai ca la mine nu prea tinea prima parte a conversatiei, ca la noi e asa o lipsa, incit nici lipsa lipselor nu ar putea sa o intreaca. Si nu prea intram in discutii despre bani, pur si simplu. Si eu am patit la fel cu carutul. Primul lucru pe care mi l-am luat cind am ajuns in tara a fost un carut. L-am folosit de trei ori, pina in Cismigiu si Herastrau. Si atit! Si am avut senzatia ca in Bucuresti toata lumea are masina.

Lorelaim, Laura, ce e aia quinoa? Ca eu habar nu am. Si cum se prepara? Laura, eu fac lintea cum scrie pe punga: adica pun la o portie de linte, trei de apa, pun apa la fiert cu sare si cind clocoteste dau drumul la linte si o las sa fiarba, la foc mic, 45 de minute. Se poate minca si asa, dar eu mai departe o fac ca pe fasole, adica pun un pic de ulei si o ceapa la calit, rosii taiate marunt pe deasupra, morcovi taiati marunt sau dati prin razatoarea mare, citiva catei de usturoi, piper, condimente... si pun sosul peste linte, amestec bine, ba chiar o blenduiesc daca o vreau mai pasta. Si o maninc goala, cu castraveti murati sau cu salata de gulii. Si mai am si o reteta de supa de linte sau de ciorba, dar trebuie sa o caut. Deci ma intorc cu reteta de fasole rosie turceasca si cea de linte. S-a trezit Lisandru...

CORNELIA, mami de AGATA, TUDORA si LISANDRU

Starile sufletesti care par a nu avea nici un motiv, au motivele cele mai adinci. (Blaga)

Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns mi_ro spune:

Nelia - asta m-a enervat de fapt ca toata lumea se plange de lipsa banilor si prietena cu pricina de am povestit de ea. Dar ea isi punea termopane isi refacea casa si la nici doua saptamani dupa povestea cu faptul ca i-am dat bani sa vina la mama la tara a plecat in voiaj in Italia. Ce sa mai intelegi din toata treaba asta? Sa nu intelegi si data viitoare cand chiar o avea nevoie de bani nimeni sa nu o mai ajute.

http://www.hi5.com/friend/photos/displayUserAlbum.do?albumId=119318750&ownerId=166574282

Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns nelia spune:

Uite si retetele, le pun corp mic, le ia numai cine e interesat:

Supa de linte

O ceapa, un morcov, o albitura, 1-2 catei usturoi, 200 gr. linte, cimbru, sare, se fierb in 2 1/2 l apa cu o lingura de ulei de masline. Intii se pune apa la clocotit, apoi se pune linga si dupa vreo 20 de minute se pun si legumele si se fierbe la foc mic. La sfirsit se adauga usturoiul si cimbrul. Se presara pe deasupra patrunjel verde tocat fin. Eu fac la ea crutoane sau o mincam cu brinza sau cascaval. La fel o fac si pe cea crema, numai ca o pasez bine.

Inca o supa buna de linte, dar de data asta cu carne de pui:

Supa de linte si pui (eu fac si fara pui)

Un morcov, o ceapa, 1/2 de telina, 100 g ciuperci, 2 linguri de vin alb sec, 1 l zeama de carne sau apa, 1/2 pahar de 250g de linte, 200 g pui, o frunza de dafin, o lingurita de cimbru pisat.

Ceapa, morcovul, telina, ciupercile se taie cubulete si se pun la fiert legumele in putina apa (pentru gust se calesc legumele un pic in ulei sau unt inainte si apoi de sting cu apa, dar eu nu fac asta). Dupa ce s-au muiat legumele se adauga zeama de carne, vinul, dafinul si cimbrul. Se da focul la mic, se acopera oala si se lasa sa fiarba cam 15 minute pana se inmoaie legumele. Lintea se pune la inmuiat inainte si apoi se adauga in oala si se lasa inca 40 de minute sa fiarba, tot cu capac, la foc mic. Se verifica din cand in cand sa nu scada prea mult si se completeaza cu apa daca este nevoie. Sarea se pune spre sfirsit. Puiul (eu folosesc piept de pui) se taie in bucatele de 2–3 cm, care se frig intr-o tigaie de teflon. Se adauga si acesta in supa si se mai lasa sa fiarba vreo 20 de minute.

Si o ciorba descoperita de curind, la care se pot adauga si cirnaciori afumati si care e chiar buna.

Ciorba de linta cu (sau fara) afumatura

200 g linte uscata dar verde, nu rosie, 30 ml ulei, o ceapa mica taiata marunt, 65 g varza dulce taiata fin
un catel de usturoi pisat, 450 g rosii decojite (merg si din conserva), bors sau 2 cuburi de bors, 1 l de apa, cimbru pisat, o frunza de dafin, sare si piper dupa gust, facultativ 2 carnaciori afumati taiati felii (sau altfel de afumatura).

Se incalzeste uleiul intr-o cratita mai mare la foc mediu. Se adauga lintea, ceapa, varza si usturoiul si se calesc usor, amestecindu-se continuu pana devine ceapa sticloasa. Se adauga carnaciorii si rosiile si se mai lasa 5 minute. Compozitia se rastoarna intr-o oala, se farama cuburile de bors sau se pune borsul si se adauga apa. Dupa ce da in clocot, se pun frunza de dafin si cimbrul, se acopera si se lasa la foc mic aproximativ 40 de minute, pana se fierbe lintea. Se presara patrunjel verde tocat fin, sare si piper dupa gust.

Mincare turceasca de fasole rosie

500 g de fasole rosie boabe (eu iau conserve cind ma grabesc, dar fac si din fasole rosie fiarta, numai ca asta dureaza), 1 morcov mare, o ceapa, 8-10 catei de usturoi, 100 ml de ulei de masline, 1 lingurita de zahar, 1 lingura de pasta de rosii, zeama de la 1/2 de lamiie, felii de lamii pentru garnisit, patrunjel verde tocat fin.

Fasolea se fierbe in mai multe ape si se strecoara de apa (sau se spala din conserva si se pune intr-o strecuratoare ca sa se scurga bine). Morcovul se curata si se taie bastonase, ceapa se taie marunt, cateii de usturoi se taie in patru pe lungime. Se incalzeste uleiul intr-un vas mai mare, se pune ceapa, feliile de usturoi si de morcov, se calesc un pic (se poate evita aceasta operatie, dar eu o fac, pentru ca la fasole merge un pic de prajeala, numai ca pe foc mic si nu mult timp, numai sa dea un pic de gust), vreo 3-4 minute. Dupa care se pune pasta de tomate si lingurita de zahar. Si se lasa acolo pe foc, amestecind continuu, pina se fierbe bine (un sfert de ora, la foc mic, amestecind incontinuu si mai picurind un pic de apa la nevoie). Legumele se sting cu un 1/2 de litru de apa si se lasa sa fiarba pina scade. Se adauga fasolea, se pune sare, piper si zeama de lamiie si se mai lasa 5 minute la foc mic, amestecind. Mincarea se pune pentru cel putin doua ore la frigider si inainte de a fi servita se garniseste cu felii de lamiie si patrunje. Dar noi o mincam si calda, ca nu mai avem rabdare. Bineinteles ca daca tii neaparat, se poate adauga si un pic de afumatura, ori cirnati, ori ceva costita pe care o pui la calit de la inceput.

CORNELIA, mami de AGATA, TUDORA si LISANDRU

Starile sufletesti care par a nu avea nici un motiv, au motivele cele mai adinci. (Blaga)

Mergi la inceput