Sezatoarea canadiana (103)
Raspunsuri - Pagina 19
mimitete spune:
mi_ro La multi ani!
La multi Ana si numai bine. Cum te simti?
maru, felicitari pt casa si pt nasit.
Khristin, mai ai un pic si iti cunosti feciorul.
ange, ce mai face Robert cu adaptarea la scoala?
mqqm, bine ai revenit din vacanta. Asteptam impresiile.
Dana, cum e cu genunchiul, il operezi?
nelia, care sint impresiile lui Octav din Romania?
simi, vreau si eu amanunte despre St Louis ca duc munca de lamurire cu fiimea sa se duca acolo dar ea tot o da cu St Anne, Notre-Dame si mai nou Villa Maria pt ca au curs de facut bijuterii, ca sa vedeti ce criterii sanatoase de alegere are copilu'...
O zi buna si cu soare ca vad ca iar am inceput cu ploile.
nelia spune:
Buna dimineata! Nu am apucat sa citesc tot si nici nu cred ca apuc pina simbata, dar am vazut citeva intrebari care mi-au fost adresate si sa raspund macar la ele:
Simi, da, am primit, multumesc mult, lamurita... Scuze ca nu ti-am raspuns imediat, dar si eu tot la acea ora am citit si eram tare obosita, si daca nu raspund pe loc la un mesaj, dupa aceea nu mai reusesc.
Pucku, nu e o carte speciala pentru internationala, dar pe aia am facut-o noi si din cite mi-a spus Agata, asa sunau exercitiile date la testele de acolo. Uite cartea:
http://editionscaractere.com/doc.php?id=9782923351483
Pentru admiterea la internationala secundara am vazut carti in librarii, dar pentru primara nu. Eu iau cartile de pe Pedagolivres.com, daca le iau online sau atunci cind le gasesc prin librarii, pentru mine e un lux sa cumpar carti, dar nu ma pot abtine sa nu trec saptaminal printr-o librarie si atunci cumpar cica numai ce e necesar, adica pentru copii. De la Caramel le-am gasit prin librarii, chiar si in Zellers, nu am cumparat niciodata de pe site-ul lor.
Nu stiu de ce, dar eu am asa un nu-stiu-ce cu scoala internationala primara din Montreal, la fel cum am pentru Face, alta scoala care imi placea din Montreal. Cidn aflu ce anume, daca aflu, va spun, daca nu, prefer sa tac, ca sa nu vorbesc cu pacat. Dar, ce stiu despre testele de la scoala internationala de aici (ma refer la cea primara) este ca sint facute de o firma. Eu am sunat la acea firma ca sa aflu daca sint carti dupa care putem lucra si ne-a spus ca nu. Am intrebat daca as putea sa o testez la ei pe Agata, ca sa stiu ce anume nu intelege si nu stie... mi-au spus ca nu. Atunci, daca eu vreau sa--mi ajut fetita sa intre la aceasta scoala, ce pot sa fac? Nimic! Daca e buna intra, daca nu, nu! Adica, ca la cei 5-7 ani, cei care intra acolo, se duc, dau testele si raspund de 100% la toate intrebarile fara sa faca nimeni nimic cu ei!?! Hai, mai, ca e vorba de 5-6-7 ani, nu de 10-14. Chiar asa sa fie!?! Se poate, dar tot mi se pare asa un pic de ata alba pe la cusaturi si nu stiu de ce simt asta. Poate pentru ca Agata nu a intrat si am asa o frustrare, ca totusi am lucrat cu ea cit am putut sau cit a vrut mai bine spus.
La multi ani, Mi-ro! Ma bucur ca ai din nou copilul acasa!
Intre timp, neputind sa scriu din cauza de bebe miscator in brate, am mai citit... imi pare bine ca va distreaza Agata, sincera sa fiu si pe mine, inca nu am luat personal ce-mi face, dar nu mai dureaza mult, simt ca ma apropii de o oarecare limita, desi e cam devreme. Stiti vreo metoda de a o dezvata de tzitzit, ca o luam din aproape in aproape, incepem cu lucrurile mici si care enerveaza cel mai tare. Dupa aceea trecem la fapte mari.
Dana, ce ai mai facut cu genunchiul? Sau poate ai spus si nu am citit eu inca...
Nici eu nu stiam ca Sf Ana astazi, dar acum, ca am aflat, le urez si eu la multi ani Anelor si Mariilor!
De o ora scriu la mesajul asta, tot timpul m-am intrerupt, ma mir ca nu a picat DC-ul sau calculatorul si inca il mai am pe ecran. Va pup!
CORNELIA, mami de AGATA, TUDORA si LISANDRU
nelia spune:
Hai, ca cu chiu cu vai, am terminat si eu de citit asa, in fuga, ca sa tin minte si sa si raspund, ar trebui sa mai citesc de doua-trei ori.
Mimitete, ti-as spune daca as sti. Amindoi, si Agata si ta-su sint inca in sevrajul adaptarii, nu prea ma inteleg cu ei. Primul nu vorbeste deloc, e prins cu ale lui, ca daca nu-mi spune nimic inseamna ca-s doar ale lui... desi el spune ca sint ale noastre. Il mai las asa un pic, ca sint ocupata cu Agata acum si cu dintii lui bebe, pe care adora sa si-i infinga in titze si cu literele si cifrele Tudorei (sa nu-ti doresti ceva prea mult, ca s-ar putea sa obtii - nu mai scap de Tudora, cum ma apuc de lectii cu Agata, vrea si ea sifre si lezar, si nu scapi pina nu faci macar un puzzle si ii scriu de vreo trei-patru ori alfabetul, cu mina ei, pe litere trasate... dar nu poate fara mami) Iti spun si tie ce le spun si prietenilor care intreaba: pina la Craciun asa scot tot de la Octav si incropesc eu de-o poveste. Eu am povestit doua luni dupa ce am venit si daca ma stirnesti un pic, inca mai gasesc ceva de spus despre vacanta mea de anul trecut.
Compuneri??? Donia, ma impusc! Pai, Agata abia scrie dupa dictare, dupa vreo trei tzitziituri de enervare, dar sa mai faca compuneri!?! Intru si eu pe site-ul pus, sa vad ce idei dai... Ieri am testat-o la calcul rapid, a scris ea ce a scris si la un moment dat imi spune: mami, dar nu am putea vorbi, ca ia mai putin timp si nu ma mai doare nici mina!
Cineva intreba de site-uri de teste, nu stiu, ea nu aface nimic pe calculator, decit jocuri de amuzament si foarte rar. Am scos televizorul si calculatorul de tot din viata noastra, ca sa evitam momente de cearta, ca daca eu ii dau jumatate de ora, se face o ora si inca o jumatate ca sa comenteze ca nu o mai las... Sint carti de teste, cu foi detasabile, cite doua pe zi (franceza si matematica), deocamdata de clasa I, ca mai avem pina intram intr-a doua... Si are si sistem de notare exact ca la scoala, imi place sa le corectez de numa'... si ei sa le faca. E si asta o metoda de a invata, ii plac testele, intrebarile... si daca faci multe, pina la urma ramii si cu ceva in cap. Testele astea sint bune pentru ca sint pe ceas si ii vezi rapiditatea, eu o las pina termina dar o penalizez la puncte pentru intirziere, o invata sa-si calculeze timpul, sa si-l imparta in mod uniform intre subiecte si la urma urmelor sa gindeasca un pic si daca se poate mai repede. Sint intrebari usoare, de clasa I, un pic mai dificile decit ce le da la scoala si fiecare test are 30 de minute, dar are si altele mai scurte de 10-15 minute. Pina acum nu a terminat nici unul la timp, face cam trei sferturi in timpul indicat. Si eu care ziceam ca lucram si in romaneste... macar la matematica, imi plac mult mai mult manualele romanesti de clasa I si a II-a decit ce fac aici la scoala. SI imi place si la romana, in clasa a II-a au deja limba si literatura romana, m-au spart. Le cere sa citeasca textul (texte literare adevarate, poezioare, nu porcarioare gen Astuce ca aici) si sa raspunda la niste intrebari de stai tu si te gindesti un pic inainte de a raspunde. Plus compuneri, sens propriu-figurat... Of! La matematica putem face, dar la literatura e exclus si cred ca o si bruiez mult daca ma apuc, dar ii incerc, impotriva ei, bineinteles, ca nu i-a dat madama sa faca asa ceva, sa o fac sa vada textul francez cam cum cer astia in manualul romanesc, adica si cum cer ei. Daca termin intreaga la minte clasa a II-a si ma vad in clasa a III-a sanatoasa si cu bine... la anul o inscriu la service de garde, ca eu clasa a III-a nu o mai fac!
cge spune:
Referitor la scoala primara Internationala, ma simt datoare sa raspund caci Victor este unul din cei doi copii care au intrat in clasa a-3-a de la Accueil.
M-a oprit o mamica in piata si mi-a spus.
Eu nu cred ca testele care le dau sunt neaparat de cunostinte la varste asa mici, ci mai mult de intuitie, de noroc, de imprejurari.
Adica la Victor, erai favorizat daca stateai in Comisionul scolar de care apartine scoala, daca avea un frate/sora, am scris o scrisoare de motivatie eu ca mama, am dat cu subsemnatul ca il ajut la proiecte, platim taxa respectiva etc.
+ testele copiilor + buletinul scolar de la alta scoala.(daca e cazul de transfer).
Cel mai bine ar fi daca ati inscrie copiii de la Maternelle intr-o scoala internationala.
Eu ce ma bucur este ca face engleza in 3 zile.
Dar sunt si dezavantaje: transportul nu e asigurat etc.
Nelia, Agata a dat testele ca sa intre la Maternelle ?
Ktrinel, si Anca isi asteapta "Fête"-ul.
I-am luat cercei si i-am explicat ca sunt ptr ziua ei, intr-o seara mi-a cerut sa ii pun ca cik a doua zi este "Fête" ei.
Pe curand,
Cristina,
mama lui Victor 07.01.2000 si a Ancai 16.09.2005
nelia spune:
Cge, stiu de Victor. Scoala despre care vorbesc este cea din cadrul CSDM, cea de linga Snowdon. Nu, din pacate, ea la maternelle vorbea cursiv engleza si doar functional franceza. Abia pentru clasa I a dat testele, adica dupa ce a facut un an de maternelle in scoala franceza. Scoala de la Snowdon, care e singura scoala primara internationala in totalitate din Montreal, are aceste teste facute de acea firma. Mai sint scoli in Montreal, chiar si in cadrul comisiei Montreal, dar si a altor comisii, care au clase internationale, dar si clase obisnuite. A lui Victor cred ca asa este, nu? Adica are clase cu profil international, dar si clase obisnuite... Uite scoala despre care vorbesc eu si unde copii intra in urma unui test de trei ore.
http://www.csdm.qc.ca/eimp/index.html
Acum, ce-i drept, mie, personal, mi-ar placea ca Agata sa fie acolo, de aceea am si incercat si probabil ca voi incerca si anul acesta, dar eu nu stiu daca Agata e facuta pentru asa ceva. De aceea as fi vrut la Face, acolo ar fi fost in elementul ei. Pentru ca Agata e o artista, desi nu are talent la nici o arta, dar ca fire asta este. E boema, e visatoare, e creativa (mai ales la prostioare), ii place sa danseze, sa patineze, sa faca orice, nu sa stea in fund si sa studieze. Desi ii place sa faca si asa ceva, dar asa, mai cu limite... De fapt, ei ii place mai mult sa stie, e isteata si tine minte, are o memorie extraordinara (mai ales la ce am uitat noi sa facem pentru ea), dar aceasta stiinta sa o prinda asa, din zbor, in treacat, nu sa munceasca pentru ea. Cam asta e Agata mea si pe cuvint daca nu-mi place de ea. De fapt si eu sint cam la fel, la noi tati e cel studios si acum ma rog ca macar ceilalti doi sa semene cu el.
Asa, despre scoala de mai sus, ca ma pierdui in balarii... la maternelle sint trei clase, la clasa I si a II-a nu e decit o lista de asteptare de 10 copii pentru cazul in care renunta cineva, dar nu prea renunta nimeni, la clasa a III-a se suplimenteaza locurile cu o clasa, dupa aceea iar nu mai ai sanse. Deci e ideal daca poti intra de la maternelle, dar din cite stiu eu, intra doar copii cu 100% la teste, daca sint mai multi cu aceeasi nota, intervine lucrul cu frate/sora in scoala sau se departeajeaza, dar nu mai tin minte cum. Este primara scolii secundare internationale, adica asta de mai jos. Scoli publice foarte bune amindoua.
http://www.csdm.qc.ca/EIM/accueil.html
Chiar, am uitat sa felicit un copil tare istet de aici, despre care am aflat ieri ca a intrat la Internationala, la maternelle, la aceasta scoala de linga Snowdon. Este vorba despre Tudor mic, cum ii spunem noi, baietelul Siei, care nu mai scrie, nici nu stiu daca mai citeste, dar eu m-am bucurat cind am auzit. Felicitari Tudor mic si sa ai si de acum incolo cit mai multe succese.
Hai, ca azi am tot scris... au venit mesterii si schimba bucataria si eu trebuie sa stau cu bebe in brate (la calculator, of course!), ca sa nu circule printre materiale. Dar acum, gata, ma duc dupa fete si... incepe iar nebunia. Plus ca am curs de trei ore astazi si eu nu stiu cum va rezista bebe fara mami, e proba de foc, daca o trecem cu bine, nu luam bona pentru fete. E rau ca e ora de baita si somnic cind eu sint inca la curs si el are un program foarte fix si nu mai functioneaza normal daca e scos din el.
cge spune:
Nu, si scoala lui Victor este tot scoala numai cu clase internationale.
http://www2.csmb.qc.ca/guy-drummond/
Nu cred ca sunt multe scoli primare internationale in Montreal si prin imprejurimi.
Evident, sunt sanse mai mari daca concurezi pe 40-50 locuri(2 clase) cate sunt la maternelle, si alta este sa concurezi pe 5-6 locuri cate mai suplimenteaza in clasa-1-a (locuri disponibile daca sunt retrasi unii copii).
Oricum, multa bafta tuturor scolareilor si nervi tari parintilor.
Cristina,
ange spune:
la multi ani cu sanatate sarbatoritelor de astazi
Julia .
cge,Victor este la Internationala in clasa a 3-a? dar ce zici tu acolo de acueil?felicitari.
mimitete,mai bine.sa zicem.a fost o mica neintelegere la scoala si de acolo teama lui.Acum a 3-a saptamana de scoala parca totul a intrat in normal.Insa,teama sa nu-mi faca vreo criza dimineata nu mi-a disparut Deja are teme,avem agenda de semnat,acumuleaza biletele verzi pt politete,etc.Sa zicem ca e incantat. deocamdata...El si asa este un copil imprevizibil asa ca nu spun "hop"
Ana, si eu am avut probleme cu pantalonii lui Robert.Ce am facut eu,am inlocuit nasturele cu o caspa.De fapt nu e capsa e o chestie asa(nu stiu cum sa-ti explic.baba si mos le ziceam noi in Ro)ca 2 carlige care se ataseaza foarte usor.Gasesti la wal-mart.Incearca.eu am avut succes.Pantalonul este singurul lucru care "nu-l doare" pe Robert.In rest orice face parte din uniforma "doare"
dana,despre ce subiect vorbesti?
i-am luat caine Maiei.Am plecat la piata si am ajuns acasa cu o potaie.Sa nu ma intrebati ce face panarama ca pocnesc
o zi buna
"nimeni nu moare virgin.viata i-o trage fiecaruia cel putin odata."
nelia spune:
Ange, ce ciine? Agata vrea pisica! Una mica, mica, de tot, numai sa fie vie... M-a innebunit de cind a venit. Si ma enerveaza ca vrea si tati! Observ ca ma enerveaza mai multe lucruri. Are cineva o pisica de dat, ca i-as lua una, dar macar sa stiu din ce familie se trage. Ca doar ce mi-am luat covor in sufragerie, o si vad acolo, ori ascutindu-si ghearele, ori facind altceva, mai grav .
Cge, am intrat pe site-ul scolii si am citit un pic. Interesant ce fac ei acolo, de fapt, cred ca am mai intrat o data. Si foarte bine facut site-ul! Care 5-6 locuri pentru clasa I? Ca baietelul nasilor a intrat pe lista de asteptare, adica printre cei 10 si nu a plecat nimeni, na! De asta spun ca am asa un nu-stiu-ce cu scoala asta de la Snowdon... desi sint constienta ca poate sa fie si strugurii la care nu ajunge vulpea (adicatelea eu, ca Agatei nu cred ca-i pasa prea mult de scoala mea internantionala). Mai e una in Rosemont, nu stiu de ce comision apartine, cred ca tot de Montreal, dar aia are numai clase internationale si inca una, cu o singura clasa, dar nu mai stiu pe unde... Primare vorbesc, ca secundare cred ca e doar una in Montreal, dar mai sint si in imprejurimi, in Laval e una, unde sint copiii Danei...
Stiti care e placerea cea mai mare a lui Lissandru? Sa prinda cite un scaun sau masuta si sa-l frece pe parchet pina cind se plictiseste! Stiti sunetul ala pe care il scoate in scaun tirshiit pe ceva? Ei, ala ii place si il distreaza cel mai mult.
cge spune:
Nelia, deci ai aflat ca diseara am sedinta cu parintii la Victor.
Ange, da, Victor a fost anul trecut la Accueil (el a facut clasa 1 in RO) si acum e in clasa a-3-a la Guy- Drummond.
Dar sunt multi copii romani la scoala asta, Oana ne-a ajutat sa ii cunoastem.
Roxana, o asteptam noi pe Alina.
Vin lunea cand ii poate astepta sotul.
Oricum, poate facem o intalnire de "Bun- Venit" ptr ei.
Mi_Ro, ma bucur ca sunteti in formatie completa.
La Multi Ani! si cel mai frumos cadou l-ai primit ca ti-a venit puiul acasa.
Bafta cu jobul.
Laura, la noi e mai rau. Am nasit la nunta si la botez in Ro, si acum fina noastra va naste o printesuca (in septembrie). Ne-au rugat sa o botezam si pe ea, dar din pacate am refuzat, nu avem cum sa ajungem in Ro.
Si ptr noi a fost o mare bucurie sa nasim, ca o recunoastere ptr noi ca familie.
Pe curand,
Cristina,
carmen77 spune:
Nelia, lipeste-le pe picioare (la scaune ma refer ) niste patratele mici de pasla, sunt speciale pentru asta, si nu o sa mai faca asa urat cand le trage pe parchet sau gresie sau orice altceva. Desigur, ii vei strica placerea copilului .
Succes cu pisica, eu nu mai iau alta, am avut una 12 ani si a murit acu 2 ani si am plans dupa ea ca o bezmetica ca a fost primul meu "copil" si am zis ca alt animal nu imi mai trebuie.