Sezatoarea canadiana (103)
Raspunsuri - Pagina 15
nelia spune:
Ana, da, avem si pentru clasa a II-a alea cu croque, sint tare bune. Editura Caramel are o gramada de carti interesante si nu sint toate foarte scumpe. Uite aici cartea despre care vorbeam, au multe de acest gen, cu intrebari si raspunsuri.
http://www.caramel.be/CARAMEL_educational.pdf (a treia pe pagina 6 din catalog).
CORNELIA, mami de AGATA, TUDORA si LISANDRU
lorelaim spune:
Roxana si Nelia - mii de multzumiri si un bratz de flori virtuale
Maru - deci sa intzeleg ca esti nasa lui David al Laurei? Sa-tzi traiasca finutzul sanatos si norocos! Laura - felicitari pt micutzul crestin ... in cazul in care am intzeles eu bine ca acesta a fost evenimentul
Ana - si eu ma amuz cu comentariile... care de fapt dau savoare articolelor... mai ales ca eu nu am unde urmari ceva dezbateri la tembelizor
Tzuk si pe maine (sau poate pe un picutz mai tarziu... depinde cand se culca prunca)
Lorelai
May 3, May 2, May 1
"Daca dragoste nu e... nimic nu e..."
lorelaim spune:
Uite cine nu plateste taxe pe-aici si cand te gandesti ca nu au nevoie nici de ani de specializare, nici sa invetze limba locala si pot profesa aici chiar din momentul in care au ajuns pe pamant suedez
http://www.thelocal.se/14202/20080908/
si care ar dori cu multa ardoare acest lucru
Eu de-abia astept sa faca si un sindicat care sa le reprezinte interesele
Lorelai
May 3, May 2, May 1
maru spune:
Nu, nu, Lorelaim, ca David al Laurei face 2 ani in curand, (bate-ma Laura daca e mai mare!) e marisor
cand am zis ca Luarajr stie de restaurant, am zis in ideea ca si ea i-a facut botezul lui David al ei acolo
nu, David al meu e copilul Elenei si al lui Radu, mami ne citeste, dar e timida si nu intra
noi am invitat-o pe laura &co la botez, dar Laura a avut o operatie saptamana trecuta si nu era apta pentru dezmaturi botezacesti
Citat: |
citat din mesajul lui lorelaim Roxana si Nelia - mii de multzumiri si un bratz de flori virtuale Maru - deci sa intzeleg ca esti nasa lui David al Laurei? Sa-tzi traiasca finutzul sanatos si norocos! Laura - felicitari pt micutzul crestin ... in cazul in care am intzeles eu bine ca acesta a fost evenimentul Ana - si eu ma amuz cu comentariile... care de fapt dau savoare articolelor... mai ales ca eu nu am unde urmari ceva dezbateri la tembelizor Tzuk si pe maine (sau poate pe un picutz mai tarziu... depinde cand se culca prunca) Lorelai May 3, May 2, May 1 "Daca dragoste nu e... nimic nu e..." |
Doamne'ajuta!
POZE
POZE2
http://maru-incotro.blogspot.com/
lorelaim spune:
Maru - eu mi-am adus aminte ca David al Laurei e marisor (apropiat de varsta cu Cristi al Doinei) - dar nu-mi mai aminteam daca am vazut sau nu poze de la botezul lui... asa ca de-aici confuzia (eu am fost botezata la implinirea varstei de 1 an... se mai intampla si la varsta mai marisoara) Mai ales ca undeva in ultima postare a Laurei ea spunea ceva despre "nasa" Maru
No musai sa fug acum sa hranesc copila, sa o spal si sa o culc!
Lorelai
May 3, May 2, May 1
Ktrinel spune:
va sunt datoare cu un update : sotul e bine, se ingrijeste , nu am mai facut alte investigatii
am studiat si eu un pic lista cu scolile, dar cine stie ce-o mai fi in urmatorii ani, parca ma vad scotocind dupa ea ..
pitilache, te anuntam cum planuim ceva.
mikiion, bine ca ai pus flyerul de la Mayrand...ca tot auzisem de el...cantitatile imi par insa si mai mari decat cele de la Costco..
astept povestile lui mqqm
citit tot, dar mintea-i ocupata zilele astea cu altele..
pupici la toata lumea.
try spune:
Simi, coroana, nu e pe implant, ci coroana obisnuita pe o masea. Aici nu-s scorurile la dentist ca-n QC si nu inteleg de ce. Nu e vorba de un singur dentist de unde am preturi, ci e clar ca voi aveti preturi mult mai mari acolo. Din contra, dentista la care merg eu acum, nu e prea ieftina (si e de inteleg, ca are aparatura performanta in cabinet – cel putin asa-mi pare mie, un simplu pacient). Un cleaning facut data trecuta m-a costat 245, ceva de genul asta, dar a stat tipa calare pe mine o ora si incao juamtate de ora mi-a explicat corectitudinea flossarii ca mi-am dat seama ca ce faceam eu nu era corect. Nu-i de mirare de ce am gingiile asa sensibile. Merci tare mult pt toate info, ma ajuta sa-mi fac o parere mai precisa despre toate cele.
Dana, suntem si noi pe lista de asteptare la Grandview, un program gratuit pt cei din regiunea de care apartinem noi, de-abia in vara 2009 ne vine randul sunt cozi de asteptare de 1 an de zile si nu as vrea sa las sa treaca un an degeaba. Fac si eu ce pot si mergem cat ne acopera beneficiile sotului. Poate ca voi sunteti un caz fericit, dar la noi la ce istorie de sanatate avem nu-mi permit sa stau cu mana-n san si sa nu fac nimic, mai ales daca nu platesc eu din buzunar. In adancul sufletului, instinctual de mama imi spune ca e totul ok, doar ca o sa-si dea mai tarziu drumul la vorba. In familia lui taica-miu sunt cu probleme de exprimare/comunicare, taica-miu are 2 frati, plus tataie-miu care vorbeau mai poticnit in anumite momente (mai ales daca se enervau), nimic evident si care sa para anormal, doar dificultate de exprimare. Si eu am facut legatura abia acum, dupa ce m-am confruntat cu speech delay la Adrian. Nu e vorba de nici un fel de legatura cu intelectul, Adrian nu mi-a lasat o clipa senzatia ca ar avea vreo dificultate in sectorul asta, eu banuiesc ca pe langa faptul ca mai bine de 6 luni n-a auzit bine (si deci asta i-a afectat vorbirea), mai este si caracteristica asta din familie (iar el seamana clar in partea lui taica-miu) si banuiesc ca e vorba si de un oral motor speech delay.
Laurajr, eu prefer sa le fac acasa ziua… cel putin pana or creste si-or incepe sa aiba pretentii si vor in cutare sau cutare loc. Cand sunt acasa intercationeaza mai bine cu copiii, ceea ce ma bucura. Daca mergem la un loc de joaca, fiecare copil e asa preocupat sa se dea in toate cele ca pana la urma, daca-i analizezi mai atent realizezi ca daor cei mari se joaca unul cu altul, in rest fiecare cu joaca lui. Plus ca acasa au cel putin 5-6 ore de joaca, la un loc de joaca, in 2 ore s-a dus ziua copilului si-asta-i tot: un sandwich, o pizza si-o felie de tort. Simt nevoai sa fac mai mult pt ei, asa simtim noi sa celebram ziua lor. Cand or face 6-7 ani probabil c-or sa paara si pretentii ca vor in alta parte, deocamdata, ne bucuram noi mai mult ca ei (atat cat mai putem ca pe urma sa te tii) .
Miki, danke. Si-n problema cealalta, tu chiar ai timp sa crezi povestile-alea cu 3000Euro pe luna? Noi vorbim de average-uri, ei vorbesc de exceptii. Ce discutii serioase sa se poarte in astfel de conditii? Noi ii dam cu cam asa-i generalul, ei o dau cu am auzit eu ca se mai intampla si de-astea (adica exceptionalul pe care ei il trateaza ca pe general valabil).
Io tocmai ce am luat de la Costco cartulii pt Alex de vreo 50$. Am luat cu numere (ca ii place, vad, matematica) si cu scris (cu carioca de-aia care se sterge pe carte) pt ca tine pixu-n mana de zici ca n-a vazut asa ceva vreodata si n-are inca exercitiu (toate formele geometrice, desi le urmateste cu carioca pe contur, la el arata toate la fel, adica un fel de cerc rablagit). I-am luat si ceva de vocabular - care-l pot folosi pt pt ala mic (cartonase cu poze) - in special ca sa lucram pe invatare de cuvinte in engleza dupa ce-o incepe gradi. Si atractia lui cea mai mare e o carte de anatomie care are cartonase de care trage si se misca diverse pe acolo. Cel mai mult ii place o pagina care explica cum e cu circuitul mancarii in organism: papam broccoli, se marunteste in gura si apoi merge in burtica (se misca o bulina de la baza gatului pana la stomac), apoi in stomac apoi in intestine (fiecare zona are o bulina miscatoare) si la sfarsit pe unde iese kk e exact la partea de jos a paginii si tragi de un cartonas si iese din pagina (sunt pagini dublate care sa ascunda cartonasele astea) iese o poza mica cu un kk de toata frumusetea. De fiecare data zice bleah, cand trage de cartonasul ala, dar e innebunit, la pagina aia petrece cel mai mult timp. La fel explica si legat de bebelusi si arata gravide in diverse ipostaze care au ca o mica paginutza peste burtica si daca o dai la o parte se vede “in sectiune” cum arate bebe in burta. Si la nastere arata mamica pe patul de spital, acoperita cu o patura, iar din josul paginii cand tragi de cartonas, e ca si cand ar iesi bebe de sub patura gravidei. E tare expresiva pt ei. Ma gandeam ca poate ma intreaba si pe mine una alta, de unde, e departe de astfel de preocupari. Arata corpul unul baietel si al unei fetite, denumesc diversele parti ale corpului, arata scheletul cu oase, muschii si sistemul circulator si digestive (schitate, evident). L-am intrebat si eu sa vad la ce se uita de unde stie ca e fetita si de unde stie ca e baietel. Culmea, nu s-a uitat la putzica/pasarica S9unt schitate si alea), ci s-a uitat la fatza si mi-a zis ca e fetita pt ca "are parul asa" (adica lung). E foarte reusita din punctul meu de vedere. Vreau sa-i iau inca ceva, gen atlas geografic, dar nu complicat, ceva pe intelesul unui copil de 4 ani, mai degraba as vrea un glob pamantesc, dar nu cu toate detaliile pe el, ca pt copii mai mari ,ci ceva simplu, pt un copil de gradinitza. Eu ii cumpar cartile intuitiv, nu ma orientez dupa un curent anume. Ce mai aveau la Costco iarasi erau genul ala de cartonase (prinse ca paleta de culori de la home depot) cu intrebari si raspunsuri care il ajuta sa capteze cat mai multe informatii. Si aveau un set de Q/A si pt kindergarten (5-6). O sa lucram si din alea mai tarziu, cand o invata engleza un pic.
Lorelaim, la varsta mandrei tale cred ca cele mai bune carti sunt cele care se bazeaza pe poze si cuvinte simple sau descrieri de activitati simple. Acuma cat de atractiva fac ei invatarea pt copii, depinde de fiecare carte in parte.
Oricum cartile de azi sunt din ce in ce mai sophisticate, ofera tot felul de exercitii, unele pagini au si puzzle-uri de 4-5 piese (scufundate in pagina) ca sa capteze atentia copilului. Cele cu carioca nepermanenta (se sterge cu un simplu servetel) sunt iarasi faine ca sunt ca un caiet de exercitii pe care-l poti completa over and over again.
Mi-am salvat si eu linkurile de la DanaMario. Oricum, dupa ce-o incepe fi-miu gradinitza (ca tot sunt ei de-o seama) te tin la curent mereu cu ce face el caci vorbesc cu drag despre asta.
Nelia, trebuie sa marturisesc ca pe mine ma amuza ce se petrece cu Agata ta. Stiu ca e greu de suportat ca parinte, dar eu vad atitudinea asta a ei ca pe ceva care o va ajuta mai tarziu, e un exercitiu pe care ea-l face acum si care o va ajuta mai tarziu in viatza. Sunt sigura. Probabil ca o sa aiba si de pierdut de pe urma acestei atitudini, dar per total sunt convinsa ca va fi un fel de forta motivanta, determinatoare pt ea in viatza.
Carmencita, o fi valabil treaba cu decontatul doar daca autobuzul scolar era obligat (considerand distanta minima accteptata) sa-ti duca-aduca feciorul de la scoala. Aici autobuzul scolar e gratuit doar daca esti al minim x distanta fatza de scoala (de regula 1.6km, unele regiuni beneficiaza de distanta minima de 0.8-0.9 km). Daca zici ca e asa departe scoala, clar beneficiati de autobuz scolar si deci, daca dintr-un motiv anume bus-ul nu-l poate lua, atunci e normal sa deconteze bieltul de transport in comun clasic.
Mqqm, biata de tine, ai ramas restanta si la povestirile adolescentului din Ro, ce sa mai zic de poze din franta. Io una n-am uitat, povesteai asa frumos de fi-tu. Sanatate sa fie, ca-n rest…
Sa-i fie de bine bebelusului, Maru, si tie ca nasica. Uite o chestie, noi n-am nasit pe nimeni pana acum. Si o spun cu putina tristete caci mi-ar fi placut sa fim si noi parintii spirituali ai cuiva. Cica as fi avut oaresce sanse la o colega de servici in Ro care era pe care sa se marite, dar noi atunci plecam din Ro sa vedem de-i cu El Dorado-ul asta canadian. Adevarul e ca pana acum, din prietenii nostri care au facut copii dupa ce-am ajuns noi in Canada, sunt doar nasii baietilor mei, restul au pus-o-n cui.
Salina spune:
Buna!
Simi, Try va multumesc mult pt raspunsuri . Din pacate n-am fost baftoasa azi, a incercat sa-mi scoata radacina, nu a reusit pt ca era crescuta spre sinusuri, m-a trimis iar la radiografie pt ca si-a dat seama ca nu a scos tot, apoi a fost sincera si a zis ca mai bine ma duc la chirurgie, pt ca e prea complicat. Asa ca maine, incepe iar tortura. Dragut a fost ca socrela imi pregatise calmantele (Ketonal, Tramal ...) si pana la urma n-am avut nevoie deloc. Macar asta ma incurajeaza pt maine.
Pucku, chiar daca ti-am mai multumit pt sfaturi o mai fac o data. Desi marturisesc ca m-au ingrijorat putin parerile tale si ale Oanei vizavi de a avea cutu' sau nu in Canada. Aici, la Romanica, oamenii se uita destul de stramb, e un stres f. mare pt mine sa merg in parc si cu copiii si cu cainele, desi il tin strans in lesa, sta cuminte langa banca, sunt oameni care-si sperie copiii cu "nu te duce la caine, te musca!" Mai, si e o caricatura de caniche, dragalas si jucaus. Si iubeste copiii. Si...si...si...
Cornelia, interesanta lista, am salvat si eu, sa ajungem, sa ne dezmeticim si sa incepem si noi sa lucram cate ceva. Stii ca David ia uneori cartea si-mi cere "sa mai facem franceza, mami". Si ieri mi-a zis ca m-a auzit vorbind cu tati despre francizare si vrea si el la cursuri cica, sa invete, sa se inteleaga cu copiii din noua noastra tara. A fost tare dulce! Ce m-am amuzat cu Agata care "tzatzaie"
Fetelor, am tot vrut sa va intreb cand am vazut ca vorbiti despre FI (in Ontario), exista in Quebec varianta pt engleza? Adica scoli in care sa se studieze in engleza intensiv? Dar sa se faca si franceza...
ALINA, cu doua comori: printesa EVA (3 ian 2007) si cavalerul DAVID (18 iul 2003)
CriPOD spune:
try, e greu sa vorbesti despre franta dupa ce stai 3 saptamani in Ro incercand sa-ti rezolvi treburi. Decizia de a le combina astea a fost big mistake. Eu sunt foarte moderata cand vine vorba de Ro, dar sunt foarte dezamagita de ce se intampla acolo la nivel micro mai nou, iar daca incerci sa mai si rezolvi cate o treaba, esti toasted.
Haha, ca am ramas restanta la toate cele, vad... Hai sa va zic o faza a lui fiu-miu de pe vremea cand era in Ro, poveste spusa de cei de-acolo. E prima lui dimineata de scoala acolo, sfarsitul lui aprilie. Apare baiatul la micul dejun cu tricou si cu shorts (de-aia pana la genunchi), ca el aia purta aici cam de cand s-a topit zapada. Familionului ii cade barbia in piept, le cresc ochii mari si se oripileaza: cum poti sa te duci la scoala in pantaloni scurti? blabla, nimeni altcineva nu merge la scoala asa. Al meu copil e in soc, nu i s-a mai intamplat sa-i spuna cineva ca nu poate purta ceva de cand avea 2 ani si intentiona sa-si poarte shtrampenii pe cap, ca aveau "codite" ca fetele, dar nu renunta. Se duce la scoala, isi face o multime de prieteni. A doua zi, ca vazu musiu ca toti erau intr-adevar cu pantaloni lungi si dupa inca niste blabla, isi ia blugii si el. Ajunge acolo... surpriza. Toti baietii erau cu shorts. Bine acuma familionul rade de intamplare, dar el saracul mi-a povestit cand l-am intrebat de patanie ca aia s-au cam crizat ca-i face de rusine si el i-a cam lasat la jumatatea vorbii si s-a tot dus...
Donia spune:
Citat: |
citat din mesajul lui mQQm Haha, ca am ramas restanta la toate cele, vad... Hai sa va zic o faza a lui fiu-miu de pe vremea cand era in Ro, poveste spusa de cei de-acolo. E prima lui dimineata de scoala acolo, sfarsitul lui aprilie. Apare baiatul la micul dejun cu tricou si cu shorts (de-aia pana la genunchi), ca el aia purta aici cam de cand s-a topit zapada. Familionului ii cade barbia in piept, le cresc ochii mari si se oripileaza: cum poti sa te duci la scoala in pantaloni scurti? blabla, nimeni altcineva nu merge la scoala asa. Al meu copil e in soc, nu i s-a mai intamplat sa-i spuna cineva ca nu poate purta ceva de cand avea 2 ani si intentiona sa-si poarte shtrampenii pe cap, ca aveau "codite" ca fetele, dar nu renunta. Se duce la scoala, isi face o multime de prieteni. A doua zi, ca vazu musiu ca toti erau intr-adevar cu pantaloni lungi si dupa inca niste blabla, isi ia blugii si el. Ajunge acolo... surpriza. Toti baietii erau cu shorts. |
Ha, ha, iti dai seama ce de razboiae pro shorts s-au mai dus in familiile baietilor?
Da si cu strampenii a fost de groaza
Mai spune, mai spune!
maru, sa va fie de bine botezul, sa va infloreasca finutul!
lorelaim, da' ai o memorie! Da, asa e, baietelul Laurei si al meu sunt cam de-o seama, vreo 2-3 saptamani ii despart, dar mai sunt la sezatoare inca doi baietei cam tot pe atunci nascuti, noiembrie-decembrie 2006.
Copiii se nasc perfecti - rolul parintelui e sa nu strice ceea ce Dumnezeu sau natura a creat.