Stop îndoctrinării religioase în şcoli
Raspunsuri - Pagina 47
simali spune:
| Citat: |
| citat din mesajul lui amoga Daca ai timp, citeste chestia asta: www.maa.org/devlin/LockhartsLament.pdf" target="_blank">A Mathematician's Lament (pdf; 25 de pagini; engleza), si daca nu ajungi la concluzia ca si matematica e trivializata in scoli, ei bine, se cheama ca aplici rationamente diferite in ceea ce o priveste si religie :-). Si e fix la fel si in cazul celorlaltor subiecte abordate in scoala (fizica, chimie, literatura, etc.). A.M. "Invatatul nu e un produs al activitatii profesorilor. Invatatul e un produs al activitatii celor care-nvata." -- John Holt |
Amoga, pe bune ca ai vrut sa-mi rasucesti cutitu'n rana cu dizertatia asta. Nu se putea exprima mai bine in cuvinte ce face orice acivitate fortata cu sufletul nostru, cu entuziasmul nostru, cu bucuria noastra de a invata.
Si da, ai dreptate, si matematica se adreseaza sufletului. Dar totusi implica un mare grad de rational... Nu cred ca in mijlocul unui calcul matematic de care esti fascinat te poti speria brusc ca s-a zis cu tine. Dar in mijlocul studierii religiei iti evaluezi viata (trecuta, prezenta si viitoare) si daca nu-ti iese ca acolo zici "vai de capul meu, sunt un vierme pacatos si mizerabil".
Pentru ca vezi tu... cu religia ortodoxa si cu cea catolica (nu prea stiu situatia pe la altii)nu-i de gluma. Daca nu te calugaresti esti pacatos oricum ai da-o. Totul este astfel ticluit incat tu, ca om obisnuit, sa te simti mereu un vierme pacatos si sa fugi repede sa construiesti biserici, sa dai bani la niste slujbe menite sa-ti ierte pacatele, sa nu dai doi bani pe nevasta-ta cand ai o problema (confesorul e de baza), etc. Din complexul nostru de vinovatie (semant delicat in copilaria mica) EI se ingrasa de aproape 2000 de ani.
alice
denizel spune:
Simali...te iubesc! :-)
Oameni religiosi (atentie, religiosi!!!) pun pe acelasi plan alcanii cu Dumnezeu
. Dezgustatoare chestie, la fel de dezgustatoare ca dorinta asta fanatica de a-L indesa pe Dumnezeul-vede-tot-aude tot-pocneste-tot in capul copiilor. Nu numai in capul propriilor copii (pe aia ii rezolva si ei cu succes in orice secunda
), ci mai ales in capul copiilor altora.
Religiosii sustin liberul arbitru (toti, domle, toti!!), dar daca la 20 de ani copilul se apuca de yoga, sunt sanse ca ei, care stiu de la religie ca yoga e o practica demonica (si ca nu e bine sa faci rau altora
), sa il considere pe copil satanic, sa ii aduca acasa preoti care sa-i citeasca texte exorcizante
si apoi sa il interneze la psihiatrie (vezi discutiile de la Sufletul credintei).
Ma intreb care va fi urmatoarea etapa a indoctrinarii religioase din scoli. Exista parinti religiosi care isi obliga propriii copii sa stea in biserica (binele se mai face si cu forta
).
Cum bunii crestini pun intotdeauna pe primul loc nevoile semenilor, nu ale lor insisi, sa asteptam linistiti la locurile noastre urmatoarea facere de bine
.
cristi_2003 spune:
stati numai putin denizel si simali ca deja ma simt jignita
eu sunt RELIGIOASA, FOARTE RELIGIOASA. si nu m-am calugarit, nici nu am intentionat vreodata. am facut yoga (sportul) fara sa fiu dusa de familie la exorcizare si fara sa mi se puna stampila de satanista. nu ma consider un virme pacatos si nici nu am de gand sa construiesc vreo biserica (daca o sa fiu vreodata super bogata in asa hal incat sa pot construi una fara sa iau nimic din ce i se cuvine familiei poate o sa ma gandesc la asta, dar pare tare putin probabil). vai - lucrez si intr-o banca si nu cred ca banul e ochiul dracului.
si in nici un caz nu voi "indesa" in capul copiilor mei un "Dumnezeul-vede-tot-aude tot-pocneste-tot in capul copiilor".
acuma ca sunt si printre religiosi fanatici - asta este. dar sa nu veniti voi si sa ne puneti la toti in frunte semnul de nebuni. si in religie poate sa existe moderatie si normalitate. nu ne imbracam toti in saci si ne trantim cenusa in cap urland ca vine apocalipsa!
asa ca va rog sa va masurati putin cuvintele.
25+ cu
T. Carol
sa fii sanatos pana la 40+ iubi lui mama
http://bd.lilypie.com/z4XWp3.png
denizel spune:
Cristi_2003, mai citeste odata mesajele lui Simali si al meu :-) (oameni relgiosi nu e acelasi lucru cu oamenii religiosi, s-ar putea sa decida nu e acelasi lucru cu vor decide. Si, mai ales, nu uita contextul in care se poarta intreaga discutie! 
cristi_2003 spune:
n-am remarcat ca e un singur i, scuze. hormonii... 
25+ cu
T. Carol
denizel spune:
Cristinel, nu sunt hormonii tai de vina, stai linistita! :-) Eu dau vina pe inflatia de i-uri de pe topic, care ne disconforteaza si ne zapaceste de la primele ore ale diminetii
. In ce ma priveste, tin sub control economia i-urilor
, asa ca ma poti citi fara teama ca ai putea intelege gresit :D
.
cristi_2003 spune:
total off topic
nu stii cumva daca din bucuresti de undeva pot cumpara dvdurile cu aerobic cu carmen electra? ca pe net nu le-am gasit cu livrare in romania
25+ cu
T. Carol
denizel spune:
Nu stiu, Cristi! :-)
Daca nu gasesti pe cel cu Carmen Electra, eu iti recomand calduros pe cel cu Cindy Crawford (are ceva si pentru mamici parca).
A, iar daca iti place tae bo, a aparut o revista lucioasa de coafor
cu Andreea Raicu pe coperta. Are drept cadout un dvd de 60 minute cu tae bo. Nu stiu cat e de grozav, da' o sa il analizez diseara si iti voi spune impresiile. Pe acest topic, desigur!
E infinit mai interesant decat unele din postarile de pe aici :-)).
irina.c. spune:
| Citat: |
| citat din mesajul lui simali Pentru ca vezi tu... cu religia ortodoxa si cu cea catolica (nu prea stiu situatia pe la altii)nu-i de gluma. Daca nu te calugaresti esti pacatos oricum ai da-o. Totul este astfel ticluit incat tu, ca om obisnuit, sa te simti mereu un vierme pacatos si sa fugi repede sa construiesti biserici, sa dai bani la niste slujbe menite sa-ti ierte pacatele, sa nu dai doi bani pe nevasta-ta cand ai o problema (confesorul e de baza), etc. Din complexul nostru de vinovatie (semant delicat in copilaria mica) EI se ingrasa de aproape 2000 de ani.alice |
Omul e pacatos, dar daca lupta cu Hristos impotriva pacatului se va mantui, cu mila Domnului. Asta e credinta ortodoxa, si nu ce spui tu mai sus. De fapt ortodocsii cred asa de mult in mila si iubirea Domnului, incat considera ca orice crestin se poate mantui chiar si in clipa mortii,orice ar fi facut in viata, daca se pocaieste sincer, ca talharul de pe cruce.Si inca si mai mult - credem ca si pana la Judecata de Apoi exista nadejde de mantuire, cu rugaciunile Bisericii si ale celor dragi. Si stii de ce?Fiindca in ortodoxie se crede ca in orice om exista ascuns chipul lui Dumnezeu - si in tine, si in mine, si in toti cei care dialogheaza aici- numai ca la fiecare acest chip este distrus de pacate si patimi.Doar refacand cu ajutorul harului chipul lui Dumnezeu in noi, si incercand sa ajungem asemanarea cu El, vom fi bucurosi si impliniti aici pe pamant (si nu numai) indiferent de ce necazuri si chinuri vom trece prin viata.Deci nu trebuie sa dai bani, nu trebuie sa construiesti biserici, trebuie doar sa il iubesti pe Hristos , sa te lepezi de tine insuti, sa-ti iei crucea si sa IL urmezi-asta daca vrei, desigur. Fiindca nu te sileste nimeni.Iar vinovatia aia pe care o simte orice om nu e sadita in noi din copilarie de nimeni, ci e glasul constiintei sadit in noi de Dumnezeu inca de la zamislire, glas care ar trebui sa ne conduca spre El
cred ca am fost off-topic cu randurile de mai sus, scuze
Irina, mami de
bb Ilinca(26 aprilie '04) si de
bb Teodora(26 august 2007) am blog
cristi_2003 spune:
e ok cel cu raicu da nici pe departe ca billy blanks. si il vroiam pe cel cu carmen electra ca fiind cu miscari de striptease poate nu ma plictisesc asa repede de el
25+ cu
T. Carol