Stop îndoctrinării religioase în şcoli
Raspunsuri - Pagina 46
denizel spune:
| Citat: | ||
citat din mesajul lui amoga
Draguto, iar ai uitat unde-ai pus dopu'? Despre ce rastalmaciri vorbesti? Eu ma legam de modul ipocrit in care cineva de pe firu' asta isi explica propriile actiuni, pentru ca apoi sa suspende rationamentele ce erau perfect valide pina atunci si sa afiseze mirarea... aaa... "provocatului intelectual" :-)... cind vine vorba de actiuni perfect similare ale altora. Daca tu asta numesti rastalmacire, si inca ma vezi pe mine ca fiind in postura de victima, ei bine, hmmm... musai ca tre' sa-ti recomand sa ca'ti dopu' ala mai bine... A.M. "Invatatul nu e un produs al activitatii profesorilor. Invatatul e un produs al activitatii celor care-nvata." -- John Holt |
Am auzit mai devreme zgomot de geamuri sparte si chiar m-am gandit ca se poate sa fi trecut amoga prin zona DC
Espiritu, bun venit in randul ghinionistilor care au facut cunostinta cu un autoproclamat homo sapiens bisericus dă Romania care, daca esti de alta parere decat a lui, te catalogheaza imediat drept betiv, tampit sau cu probleme de caracter
.amoga se incadreaza perfect in tiparul care a facut sa straluceasca de-a lungul vremii pe DC mai multe exemplare de acest gen.
DC i-a intampinat pe toti cum se cuvine, daruindu-le bombonele rosii
Cum ar fi o jignire sa cerem acestor exemplare sa evolueze
denizel spune:
| Citat: |
| citat din mesajul lui simali Eu sper sa vina o zi cand in nici o scoala din lume sa nu mai fie obligati copiii sa invete metodic si dupa manual o materie atat de sensibila cum este religia. Aruncata in scoli religia se vulgarizeaza. Ea nu mai este, nici macr pentru cerdincios, o bucurie a sufletului. Devine simplu si vulgar, o materieca oricare alta, alaturi de "Educatie Fizica" si "Educatie Plastica" la care ai luat un FB sau I, la care colegul de banca raspunde la misto sau la care tipa din fundu' clasei vorbeste la mobil. Practicata la biserica, religia este cu totul altceva. Acolo se intalnesc oameni care s-au trezit duminica la ora 7 dimineata si s-au pregatit frumos pentru intalnirea cu Dumnezeul lor. alice |
Alice, atat de frumos ai scris...
!
espiritu spune:
Draguto, iar ai uitat unde-ai pus dopu'? Despre ce rastalmaciri vorbesti? Eu ma legam de modul ipocrit in care cineva de pe firu' asta isi explica propriile actiuni, pentru ca apoi sa suspende rationamentele ce erau perfect valide pina atunci si sa afiseze mirarea... aaa... "provocatului intelectual" :-)... cind vine vorba de actiuni perfect similare ale altora. Daca tu asta numesti rastalmacire, si inca ma vezi pe mine ca fiind in postura de victima, ei bine, hmmm... musai ca tre' sa-ti recomand sa ca'ti dopu' ala mai bine... A.M. "Invatatul nu e un produs al activitatii profesorilor. Invatatul e un produs al activitatii celor care-nvata." -- John Holt |
auzi draguto vezi ca incurci sexele.iti recomand zeama de varza murata ca sa scapi de mahmureala.

ce virtuosi si integri ne dam din spatele monitorului.
in viata e ca la bal mascat :cand toata lumea isi scoate masca s-a dus veselia.
amoga spune:
| citat din mesajul lui simali Amoga, religia nu este o materie ca oricare alta (matematica, romana, etc.). Ea se adreseaza direct sufletului si nici macar nu este o stiinta. |
Religia e clar privita ca fiind o materie ca oricare alta de catre cei care au considerat necesar sa o includa in programa scoalara. Daca n-ar fi asa, n-ar fi inclus-o; i-ar fi indemnat pe parinti/copii sa dea buzna in biserici in cautarea tamaduirii sufletului, nu in clase.
Orsicit, nu asta era problema. Vorbeam despre motivele pe care unii parinti le-ar avea pentru a-si indemna copiii sa urmeze orele de religie. Ei bine, asa cum exista parinti ce se declara incapabili sa explice matematica, fizica, literatura, etc., la fel de bine exista parinti ce sunt incapabili sa explice ce e o credinta religioasa si prefera sa lase aceste explicatii in seama altora, considerati mai pregatiti decit ei.
E irelevant daca tu sau eu sau Xulescu vede nu stiu ce diferenta structurala intre religie si fizica, sa zicem. In ambele cazuri ramine valabil faptul ca un parinte ar putea sa vrea sa apeleze la o terta persoana pentru a-si educa copilul in subiectul respectiv. (Sau l-ar putea lasa sa se auto-educe.)
| citat din mesajul lui simali Exista seminarii teologice pentru cei ce doresc sa abordeze problema astazi. |
Yeah, right... Exista laboratoare special construite pentru accelerarea particulelor (e.g.: www.theweek.com/article/index/88988/3/3/Briefing_The_God_machine" target="_blank">"The God machine") pentru cei care vor sa studieze fizica, you know... (Intre paranteze fie spus: articolu' indicat adineaori e datat in viitor -- 26 septembrie 2008, cind azi e abia 24... poate unii or fi ajuns deja acolo :-/.)
| citat din mesajul lui simali Pe de alta parte parintii pot sa fie nevoiti sa-si castige painea de luni pana vineri si sa nu aiba timpul necesar sa predea copilului toate materiile acasa, dar la crestini cel putin, majoritatea lucrurilor importante se petrec duminica si de sarbatori(unde majoritatea oamenilor au concediu), deci parintii credinciosi chiar au timpul necesar sa mearga cu copilul la biserica si sa faca lucrurile asa cum trebuie. |
Ideea era ca poate nu-s in stare sa explice... stii, ca-n bancu' ala cu asemanarea dintre politisti si ciini -- au o privire inteligenta, da' nu se pot exprima... Daca motivu' asta e plauzibil pentru celelalte subiecte studiate in scoala, de ce n-ar fi si pentru religie?
| citat din mesajul lui simali Daca noi, parintii, nu ne mai ocupam nici macar de lucrurile care tin de sufletul copilulului, de ce ne mai ocupam? |
Buna-ntrebare. Cum insa traim intr-o lume in care multi sunt grabiti sa-si externalizeze ("outsource") orice sarcina ce le creaza un cit de mic discomfort, si sa se concentreze in exclusivitate pe ceea ce considera ca fiind "domeniul lor de expertiza", parca nu ma mira chiar asa de tare atitudinea asta. Nu mi-o insusesc, dar nici nu ma mira sa o constat la altii.
| citat din mesajul lui simali Tu stiu ca esti genul "totul sau nimic". Adica daca nu facem toti HS de la cap la coada sa nu mai facem nimic. Daca nu predam mate si romana acasa sa nu mai predam nimic. Altfel parem duplicitari. Unii dintre noi suntem nevoiti sa alegem ceva intre cele doua sisteme si sa sti ca functioneaza foarte bine... Si chiar nu suntem duplicitari cand consideram ca parintii care aleg ca metoda de educatie scoala nu ar trebui sa lase chiar totul in educatia copiilor lor pe seama scolii. |
Acu' exagerezi inutil. N-am zis niciodata ca toata lumea ar trebui sa-si educe pruncii acasa si nimic al'ceva (desi, hmm... ar fi o idee :-)). Fiecare familie ar trebui sa fie libera sa ia ce decizii considera de cuviinta in ceea ce priveste educatia. Ca asta e o chestie inca imposibila in Romania, e o alta discutie.
Discutia la care eram acum era cea referitoare la masura diferita pe care unii o folosesc cind isi judeca propriile decizii comparat cu masura folosita in judecarea deciziilor luate de altii. Aici e duplicitatea de care vorbesc eu, nu altundeva.
A.M.
amoga spune:
| citat din mesajul lui espiritu auzi draguto vezi ca incurci sexele.iti recomand zeama de varza murata ca sa scapi de mahmureala. ![]() |
Papuso, tu ai inceput cu confuziile legate de sexu' partenerului de dialog, asa ca-n ce ma priveste doar iti returnam favoarea...
Gasit-ai azdupushu'?
A.M.
denizel spune:
Religia care trebuie musai predata in scoala generala (conform parerii participantilor la dialog) = disciplina fara de care nu este posibil ca un copil sa afle ca nu e bine sa faca rau altora.
Durata unei lectii = 50 minute.
Durata totala lectiilor: 8 ani scolari a cate 50 minute/saptamana.
Costul lectiilor = mai bine nu ma gandesc ![]()
Ce s-ar putea face cu banii irositi = ceva ce poate ar face o diferenta...
Religia cea impusa de parintii participanti la topic, poate fi inlocuita cu succes de orice parinte, oricat ar fi de redus mintal.
Interventia parintelui = "Bubu, nu e bine sa faci rau altora. Asa cum tu suferi, si altii sufera. Bine faci, bine gasesti, rau faci, rau gasesti. Ai inteles? Pupa mama, acuma fugi la scoala sa inveti carte."
Durata unei lectii date de parinte = aprox. 50 de secunde
Costul lectiilor = zero taiat in paispe
Curat duplicitate, Simali, curat duplicitate! 
off topic
Cum se scrie corect? Comfort sau confort? ![]()
amoga spune:
| citat din mesajul lui simali [...] Aruncata in scoli religia se vulgarizeaza. Ea nu mai este, nici macr pentru cerdincios, o bucurie a sufletului. Devine simplu si vulgar, o materieca oricare alta, alaturi de "Educatie Fizica" si "Educatie Plastica" la care ai luat un FB sau I, la care colegul de banca raspunde la misto sau la care tipa din fundu' clasei vorbeste la mobil. |
Orice subiect studiat in scoala este vulgarizat. Cind singura metoda pe care o aplica scoala este una ce se bazeaza pe memorare de fapte si stereoripuri in rationamente, nu prea mai ramine nici un fel de bucurie de a studia, indiferent de ce predispozitie ai fi avut inspre un subiect sau altul.
Daca ai timp, citeste chestia asta: www.maa.org/devlin/LockhartsLament.pdf" target="_blank">A Mathematician's Lament (pdf; 25 de pagini; engleza), si daca nu ajungi la concluzia ca si matematica e trivializata in scoli, ei bine, se cheama ca aplici rationamente diferite in ceea ce o priveste si religie :-).
Si e fix la fel si in cazul celorlaltor subiecte abordate in scoala (fizica, chimie, literatura, etc.).
A.M.
espiritu spune:
Papuso, tu ai inceput cu confuziile legate de sexu' partenerului de dialog, asa ca-n ce ma priveste doar iti returnam favoarea... Gasit-ai azdupushu'? A.M. "Invatatul nu e un produs al activitatii profesorilor. Invatatul e un produs al activitatii celor care-nvata." -- John Holt |
poate eu am facut confuzia legat de "sexu´" tau dar apelativele folosite de tine ma duc cu gandul ca faci parte dintr-o categorie blamata de biserica
ce virtuosi si integri ne dam din spatele monitorului.
in viata e ca la bal mascat :cand toata lumea isi scoate masca s-a dus veselia.
capcaunul spune:
| citat din mesajul lui amoga Atita timp cit autorul articolului aduce argumente logice (hei, le poti numi stiintifice daca te ajuta la ceva; sondajul de opinie e o unealta folosita la greu de cercetatorul rational, nu-i asa?) in sprijinul afirmatiilor pe care le face, as zice ca e mai demn de incredere decit cineva care nici macar nu ataca ideile puse in discutie, ci pe autorul (editorul) acestora. Asa ca mai bine bag-o pe aia cu Everestu' ca s-ar putea sa aiba mai multa relevanta :-)... |
Tot in aceeasi ordine de idei, autorul articolului nu are niciun argument logic. Pentru simplul motiv ca e un simplu ziarist care scrie o stire despre un studiu.
Acum, ca sa-ti fac pe plac, sa atac ideile puse in discutie. Sondajul de opinie este partinitor, fiind comandat de o institutie profund religioasa care-si primeste banii de la Biserica Baptista si ale carui concluzii sunt toate, cum altfel?, favorabile acesteia. Ori, un studiu stiintific presupune printre altele inlaturarea erorilor sistematice (in cazul de fata a biasului celor care au conceput sondajul).
PS. Constat ca daca-i vorba de Everest nu accepti masuratoarea ca arbitru, dar cand e vorba de Biserica Baptista accepti fara cracnire rezultatele unui sondaj.
amoga spune:
| citat din mesajul lui capcaunul Tot in aceeasi ordine de idei, autorul articolului nu are niciun argument logic. Pentru simplul motiv ca e un simplu ziarist care scrie o stire despre un studiu. Acum, ca sa-ti fac pe plac, sa atac ideile puse in discutie. Sondajul de opinie este partinitor, fiind comandat de o institutie profund religioasa care-si primeste banii de la Biserica Baptista si ale carui concluzii sunt toate, cum altfel?, favorabile acesteia. Ori, un studiu stiintific presupune printre altele inlaturarea erorilor sistematice (in cazul de fata a biasului celor care au conceput sondajul). |
Ohohooo, acu' nu e doar editoru' discreditat, ci e si autoru' articolului acuzat de partinire. Mai putin si pui de-o teorie conspirationista. :-)
Simplul ziarist in discutie acilea nu citeaza, dupa cum pari sa sugerezi tu, doar dintr-un singur studiu (cel comandat de universitatea baptista), ci-si face meseria si coreleaza informatii din mai multe surse. Bunaoara:
"This is not a new finding. In his 1983 book "The Whys of a Philosophical Scrivener," skeptic and science writer Martin Gardner cited the decline of traditional religious belief among the better educated as one of the causes for an increase in pseudoscience, cults and superstition. He referenced a 1980 study published in the magazine Skeptical Inquirer that showed [...]".
"Two years ago two professors published another study in Skeptical Inquirer showing that [...]"
"According to the Pew Forum on Religion & Public Life's monumental "U.S. Religious Landscape Survey" that was issued in June [...]"
Acu' m-astept sa-mi spui ca toate studiile astea au fost influentate si interpetate de asa natura incit sa se ajunga la anumite concluzii pre-stabilite.
| citat din mesajul lui capcaunul PS. Constat ca daca-i vorba de Everest nu accepti masuratoarea ca arbitru, dar cand e vorba de Biserica Baptista accepti fara cracnire rezultatele unui sondaj. |
Ha? Masuratoarea ca arbitru? Ce arbitru?
Cind cu Everestu' nu se cautau arbitrii, ci cauzele care-l fac sa fie al mai mare cu virfu-n Soare. Tu zici c-ar fi masuratoarea ce-l face asa semet. Eu zic ca tre' sa fie al'ceva, ca masuratoarea e doar o confirmare a cit de bine crescut e...
Cit despre sondaju' comandat de universitatea baptista -- nici macar nu l-am remarcat pina nu l-ai scos tu in evidenta. Pentru mine, articolul publicat in WSJ e doar un mic fapt divers, o semnalare a unei perceptii populare probabil gresita. Si anume: cum te-ai astepta sa fie cei care nu merg la biserica -- mai ancorati in realitate 'au mai creduli si susceptibili la tot felul de baliverne? Eu unu', spun drept, ma asteptam sa se confirme prima varianta (i.e. nebisericosii sunt mai rationali); da' pina la urma, s-ar putea sa nu fie asa. Si cred ca asta e, in esenta, ce spune articolul. Nu-mi pare deloc ca ar face apologia vreunei biserici, sau c-ar fi nu stiu ce agenda ascunsa in mintea autorului... Da' nah, fiecare e liber sa interpreteze cum vrea articolul in cauza. Si asta in orice ordine de idei.
A.M.