Stop îndoctrinării religioase în şcoli

Raspunsuri - Pagina 44

Inceputul discutiei

Link direct catre acest raspuns simali spune:

Citat:
citat din mesajul lui Ana Stroe

Viviana, nu mi-e prietena, e o fata de pe DC peste a carei postare am dat intimplator; oricum nu e singura- la alt forum, alt topic si alta mamica din Germania- am citit aproximativ acelasi lucru despre religia in scolile de stat la ei;

http://www.floriinro.ro/

Am citit si eu aici pe DC postul unei mamici din Germania care povestea despre prima zi de scoala si a spus ca dupa ce i-a preluat invatatoarea copiii au mers la biserica de langa scoala pentru binecuvantare.

Dar in Germania se opreste cotizatia pentru biserica pe statul de plata si daca nu vrei sa ti se opreasca faci cerere special ca nu vrei - evident, nu poti cere ca dupa ce mori sa presteze biserica vreo slujba...

Eu nu simt insa nevoia sa inlocuiesc regimul comunist cu regimul ortodox. Cred ca cel mai bine pretuiesc libertatea cei ce au fost privati de ea iar noi, romanii, am fost cei mai oropsiti si mai umiliti din blocul comunist. Poate ca nemtii n-or sti cum este sa ti se interzica orice (anticonceptionalele, prezervativele, cartile, prietenii din strainatate, blugii, parul lung, rochia colorata, muzica rock, cascavalul, etc.). Dar noi stim ... sau cel putin ar trebui sa stim...

alice

Mergi la inceput

Citat:

Citat:
citat din mesajul lui vioviju

[quote]citat din mesajul lui Reallaura

Draga mea, "multi chemati, putini alesi", nu stiu daca reusesti sa treci de expresie si sa intelegi mesajul. ca vad ca exprimarea generica din exemplul cu matematica te-a incurcat foarte tare si nu ai inteles ca era un exemplu.

Iti explic eu, multi pot sa primeasca o educatie crestina, inclusiv Stalin, dar daca nu se prinde de ei...Si tu poti sa citesti Noul Testament. Dar degeaba.

Laurita, mami de Mircea Ioan, 15 mai 2008
POZE BOTEZ MIRCEA
ALBUMELE MELE

In Romania religia nu este materia obligatorie in scoala!

Astazi copilul trebuia sa aiba urmatoarul orar:
- Educatie Fizica
- Romana
- Romana
- Religie
Cum noi am facut cerere ca nu vrem la religie trebuia sa-l iau la 10.45, inainte de ora respectiva.

Se intampla ca uitam o chestie acasa si vin dupa ora de sport sa i-o aduc copilului. Aflu ca nu s-a facut sport, ca doamna de religie i-a tinut locul invatatoarei si a facut... religie. Tocmai impacheta chitara.
Doamna de religie: "Ti-a placut Vladut?"
Copilul: "Da".
Mami:

Ultima ora au din nou religie!!!!!!!!! De aceasta data putem sa plecam. Dar cu prima ora inca nici acum nu m-am dumirit...

alice

Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns denizel spune:

Tare as vrea sa aflu care e motivatia parintilor care sustin ora de religie.
Eu una sustin ora de matematica pentru ca stiu bine ca nu pot de una singura sa matematizez copilul.
Sustin ora de literatura pentru ca nu sunt in stare de una singura sa literaturizez copilul.

Cei care sustin ora de religie, spun ca e esential ca micutii sa cunoasca norme morale si etice fara de care ar da gres in viata. Aceste norme pot fi insusite doar la ora de religie. (???)
Nu pot sa nu ma intreb: parintii nu sunt in stare sa faca aceasta acasa? Trebuie ca cel mic sa afle de la scoala ca nu e bine sa faca rau altora?
Chiar trebuie ca banii nostri, care ar putea fi folositi pentru spitale de ex., sa fie irositi pentru plata profesorilor de religie care, zic parintii, nu fac altceva decat sa spuna ca nu e bine sa faci rau altora?
E ceva putred aici .

Zero toleranta pentru lipsa de toleranta fata de un copil !

Maamiii, îmi place pielea ta! E ca de câltitză" :-)) - din jurnalul unei mămici de băietzel.

Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns columbiana spune:

Citat:
citat din mesajul lui simali

Citat:

Citat:
citat din mesajul lui vioviju

[quote]citat din mesajul lui Reallaura

Draga mea, "multi chemati, putini alesi", nu stiu daca reusesti sa treci de expresie si sa intelegi mesajul. ca vad ca exprimarea generica din exemplul cu matematica te-a incurcat foarte tare si nu ai inteles ca era un exemplu.

Iti explic eu, multi pot sa primeasca o educatie crestina, inclusiv Stalin, dar daca nu se prinde de ei...Si tu poti sa citesti Noul Testament. Dar degeaba.

Laurita, mami de Mircea Ioan, 15 mai 2008
POZE BOTEZ MIRCEA
ALBUMELE MELE

Astazi copilul trebuia sa aiba urmatoarul orar:
- Educatie Fizica
- Romana
- Romana
- Religie
Cum noi am facut cerere ca nu vrem la religie trebuia sa-l iau la 10.45, inainte de ora respectiva.

Se intampla ca uitam o chestie acasa si vin dupa ora de sport sa i-o aduc copilului. Aflu ca nu s-a facut sport, ca doamna de religie i-a tinut locul invatatoarei si a facut... religie. Tocmai impacheta chitara.
Doamna de religie: "Ti-a placut Vladut?"
Copilul: "Da".
Mami:

Ultima ora au din nou religie!!!!!!!!! De aceasta data putem sa plecam. Dar cu prima ora inca nici acum nu m-am dumirit...

alice

pai una e ca in Romania nu se respecta legislatia, ca exista coruptie, ca e de lucrat cu mentalitatea in sistemul sanitar in rindul patronilor in justitie, in invatamint, in politie, etc- si alta faptul ca intr-adevar nu exista nici o obligatie in privinta participarii copilului la ora de religie, dar trebuie facute eforturi sa se respecte drepturile copilului; asta tot nu e un motiv sa se priveze citeva milioane de parinti de dreptul de a alege ca copii lor sa participe la ora de religie majoritara in Romania.
si eu m-am trezit aici in primul an de scoala ca copilul meu participa la ora de religie catolica (explicatia scolii: era singurul din clasa pentru care ar fi trebuit alocata o persoana sa-l supravegheze in timpul orei respective), si dupa ce le-am explicat clar ca e dreptul copilului sa nu participe, si eu nu-s de acord, s-a gasit o persoana ce-l ducea in sala de sport in timpul orelor de religie.

Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns ham spune:

Ceva la care, ca sa nu participi, se cere depusa o cerere, CARE SE APROBA SAU NU, in functie de cum stii sa motivezi se numeste ca este OBLIGATORIU!
S-o luam altfel...
Daca nu depui cerere si pur-si-simplu nu te duci, fiindca stii ca este optional, CE SE INTAMPLA?
La scolile unde merg copiii mei, 3 scoli diferite, din 2 localitati diferite, mi s-a raspuns la fel:
"Copilul va fi notat ca absent si la sfarsitul trimestrului va fi CORIJENT!"
La fiecare din scoli s-or incercat presiuni, mai mult sau mai putin insistente, in sensul renuntarii la renuntare
Tot felul de argumente:

"Stiti, doamna profesoara de religie este sotia directorului."
"De ce nu va ganditi ca preotul ramane fara venituri, v-ati pus problema ca are si el copii, in plus stiti, parintele este duhovnicul familiei mele, n-as prea vrea sa-l supar."

cea mai tare fiind:

"Stiti ca ungurii merg toti la orele lor de religie? Ce faceti dvs. este lipsa de patriotism!"

Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns cristi_2003 spune:

Citat:
citat din mesajul lui denizel

Eu una sustin ora de matematica pentru ca stiu bine ca nu pot de una singura sa matematizez copilul.
Sustin ora de literatura pentru ca nu sunt in stare de una singura sa literaturizez copilul.

Cei care sustin ora de religie, spun ca e esential ca micutii sa cunoasca norme morale si etice fara de care ar da gres in viata. Aceste norme pot fi insusite doar la ora de religie. (???)
Nu pot sa nu ma intreb: parintii nu sunt in stare sa faca aceasta acasa? Trebuie ca cel mic sa afle de la scoala ca nu e bine sa faca rau altora?
Chiar trebuie ca banii nostri, care ar putea fi folositi pentru spitale de ex., sa fie irositi pentru plata profesorilor de religie care, zic parintii, nu fac altceva decat sa spuna ca nu e bine sa faci rau altora?
E ceva putred aici .

Zero toleranta pentru lipsa de toleranta fata de un copil !

Maamiii, îmi place pielea ta! E ca de câltitză" :-)) - din jurnalul unei mămici de băietzel.

24+ cu T. Carol

sa fii sanatos pana la 40+ iubi lui mama
http://bd.lilypie.com/z4XWp3.png

Mergi la inceput

Denizel,

alice

Mergi la inceput

Citat:

si eu m-am trezit aici in primul an de scoala ca copilul meu participa la ora de religie catolica (explicatia scolii: era singurul din clasa pentru care ar fi trebuit alocata o persoana sa-l supravegheze in timpul orei respective), si dupa ce le-am explicat clar ca e dreptul copilului sa nu participe, si eu nu-s de acord, s-a gasit o persoana ce-l ducea in sala de sport in timpul orelor de religie.

Pana la urma la tine scoala a facut ceea ce trebuia sa faca. Si la noi am gasit intelegere in sensul ca au pus religia prima sau ultima ora. Dar la clasele 5-8 totul se schimba. Am intrebat o prietena direcoare de scoala cum se procedeaza la ei si mi-a easpuns senin:

"Raman in clasa si cei care nu participa; profesorii nu au voie sa-i noteze. Doar ca ei se mai plictisesc si raspund... Pot sa invete la alta materie daca vor...".

Context:
In Romania legea nu este clara. Sunt directori de scoala care nici macar nu stiu ca religia este materie optionala. Scolile nu au instructiuni si norme de conduita cu privire la procedura de urmat in situatia copiilor care nu participa. Nu ai, ca parinte, o lege sau un regulament cu care sa le dai in cap, ceva ce ei incalca atunci cand te abuzeaza. Ai doar cateva randuri care spun, la modul general, ca religia nu este obligatorie.

Mai ai niste cuvantari ale minsistrului invatamantulu care spun ca intentioneaza sa declare religia materie obligatorie - se pare ca sunt sanse ca partidul de guvernamant sa creasca cu 10% la alegeri daca reuseste sa impuna religia ca materie obligatorie.

Niste discursuri ale "luminatilor" cu functii inalte in Biserica Ortodoxa care spurca UE in fel si chip si sustin impunerea religiei in scoli pentru ca:
- preotii de la seminarele teologice au nevoie de studenti ca sa-si ia painea iar studentii ca sa vina trebuie sa stie ca au ce face cu meseria "profesor de religie";
- nu este acoperit nici 10% din necesarul de profesori de religie pe tara asa ca religia, mai ales la sate e predata de preoti (care astfel isi rotunjesc veniturile "saracacioase");

In acest context profesorii de religie si directorii de scoala se simt dublu indreptatiti sa-ti impuna vointa lor...

alice

Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns amoga spune:

Citat:
citat din mesajul lui denizel

Nu pot sa nu ma intreb: parintii nu sunt in stare sa faca aceasta acasa?

Bineinteles ca pot -- ba chiar mai mult de-atit. Bunaoara, unii reusesc cu succes sa-si "matematizeze" si "literaturizeze" copiii. ('Au, cel putin, cu mai mult succes decit o face sfinta scoala.)

Pe de alta parte inteleg ca tu nu te simti in stare sa explici concepte matematice 'au literatura. E okay -- nu toata lumea poate. Mai putin okay e ca te prefaci a nu intelege o paralela simpla -- asa cum tu nu poti explica matematica sau literatura, asa alti parinti nu pot explica subiecte religioase si ar prefera ca acestea sa fie prezentate copiilor lor de alte persoane, considerate ca fiind mai calificate.

Deci: cum ti se pare asta (lipsa increderii ca pot face fata unor explicatii pertinente) ca motivatie a parintilor? Pari sa o accepti in cazul tau; de ce n-ai accepta-o si in cazul altora?

A.M.

ps/ In alta ordine de idei, The Wall Street Journal a publicat recent un articol (Look Who's Irrational Now) care trage concluzia ca cei mai superstitiosi si irationali oameni sunt cine nu te-ai astepta: cei care nu merg la biserica. (Stiu si eu? Poate asta fi o alta motivatie in cazul unor familii?) Articolul se incheie cu un citat care sigur o sa placa celor care sunt pro-religie...

Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns amoga spune:

Citat:
Sunt directori de scoala care nici macar nu stiu ca religia este materie optionala.

Ceea ce, fara-ndoiala, ii recomanda ca fiind niste persoane demne de condus niste institutii in care se presupune ca se formeaza caracterele copiilor.

Citat:
Scolile nu au instructiuni si norme de conduita cu privire la procedura de urmat in situatia copiilor care nu participa. Nu ai, ca parinte, o lege sau un regulament cu care sa le dai in cap, ceva ce ei incalca atunci cand te abuzeaza. Ai doar cateva randuri care spun, la modul general, ca religia nu este obligatorie.

Pai daca nu exista un regulament, de ce nu ceri sa se faca unu'? Cauta-i pe acei parinti cu copii in scoala care iti impartasesc opinia, si impreuna cereti sa se faca un regulament limpede pina si pentru incompetentii dezinteresati de cititul legilor dupa care ar trebui sa se ghideze. La urma-urmei platesti o parte din salariile alora de iau decizii prin scoli, asa ca ar trebui sa ai dreptul sa ceri niste reguli clare si concise.

Daca simti ca abuzeaza de pozitia lor -- fa ceva! Cel putin, asta fac oamenii normali pe alte meleaguri: iau atitudine! La modul cel mai "de jos" ("grassroots") cu putinta.

A.M.

Mergi la inceput