Stop îndoctrinării religioase în şcoli

Raspunsuri - Pagina 43

Inceputul discutiei

Link direct catre acest raspuns amoga spune:

Citat:
citat din mesajul lui simali
Religia in scoli se studiaza pentru ca cineva a pus-o acolo si pentru ca oamenii se duc, asa cum au fost invatati de comunism timp de 50 de ani, ca oile la staul.

Adicatelea, oamenii se duc la scoli (unde se studiaza religia pe care a pus-o cineva acolo) precum mioarele Domnului la staul. Bingo! Tre' sa recunosc ca asa e. Unde mai pui ca nici nu cre' c-as fi putut spune-o mai expresiv d-atit...

Citat:
citat din mesajul lui simali
Poate ca intr-o zi copilul meu imi va cere sa mearga la orele de religie ortodoxa doar ca sa fie si el in randul lumii, ca sa nu rada copiii de el. Si o sa-l las sa se duca daca asa o sa vrea... Dar materia asta ne pune pe noi, cei de alte religii sau cei fara de religie, in situatii delicate. De ce?

alice

Cum de ce? Imi pare ca te faci ca nu pricepi... Pai nu pomeneai tu mai adineaori de oaresice spirit specific oitelor birsane? De un' sa li se traga spiritu' aista? Evident, de la grija profunda pe care le-o poarta ciobanasu', care cu ajutoru' ciomagutului din dotare si a dulailor de pe hotare, cirmeste patrupedele pe potecile transhumantei catre noi culmi de civilizatie si progres.

In mod similar, cind ciobanasu' Adomnitei (sau cine-o fi fost cind s-a luat decizia) hotareste cum ca cutare sau cutare subiect (bunaoara, religia) trebuie studiat de catre toti mieluseii patriei, apoi atunci e limpede ca asa e cel mai bine pentru intreaga suflare de la stina. Trebuie doar luat cunostinta de noua directie pe care a aratat-o ciobanelu', si gata!, intr-acol' se merge fara discutii, in buna traditie a supunerii fara cricnire. (Ca de nu, poate-si asmute ciobanasu' garcienii dulaii, si te mai alegi si cu blanita cirpita.)

Oitele conformiste nu ajung in situatii delicate. Asta e lectia numaru' unu care se preda la scoala.

A.M.

Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns columbiana spune:

Citat:
citat din mesajul lui vioviju

Citat:
citat din mesajul lui Reallaura

Draga mea, "multi chemati, putini alesi", nu stiu daca reusesti sa treci de expresie si sa intelegi mesajul. ca vad ca exprimarea generica din exemplul cu matematica te-a incurcat foarte tare si nu ai inteles ca era un exemplu.

Iti explic eu, multi pot sa primeasca o educatie crestina, inclusiv Stalin, dar daca nu se prinde de ei...Si tu poti sa citesti Noul Testament. Dar degeaba.

Laurita, mami de Mircea Ioan, 15 mai 2008
POZE BOTEZ MIRCEA
ALBUMELE MELE

Ce mi se pare mie ciudat este aerul de superioritate cu care raspund persoanele altfel patrunse de frumusetea mesajului crestin, vorba lui Denizel, parca din ce sunt mai crestine din aia isi dau mai tare in petec. Crestinismul nu ar trebui sa mearga mana in mana cu toleranta, bunatatea, etc? In schimb apar jignirile, tonul autosuficient si plin de sine. Cam urat sa-i faci batuti in cap pe altii cand tu propovaduiesti iubirea si toleranta.
Iar copiilor proprii cred ca fiecare le poate povesti si explica orice si imprima ce convingeri spirituale considera (atentie insa mai corect mi s-ar parea sa fie autentice si cu aplicabilitate personala), pt. asta nu este musai sa fie materie obligatorie de studiu in scoli. Corect mi s-ar parea doar la nivelul la care s-ar face o istorie obiectiva a tuturor religiilor, cu prezentarea lor in egala masura si cu obiectivitate.

In Romania religia nu este materia obligatorie in scoala!

http://www.floriinro.ro/

Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns Camelia spune:

Despre mine era vorba.Eu sunt cea citata , asa ca simt nevoia sa intervin pentru lamuriri.Scoala in discutie, este o scoala de stat, ca oricare alta.Nu e níci catolica, nici evanghelica asa cum sunt, de altfel, multe pe aici.Mai mult , nu e singura scoala de stat care duce copiii la biserica.Am mai auzit si de altele, atat la noi in oras, cat si in alte orase sau landuri.Personal, nu consider ca scoala greseste atunci cand duce copiii la biserica, ci faptul ca ii obliga sa mearga, indiferent de confesiune si netinand cont de opinia parintilor.
Ce se face la matematica in Ro, stiu si eu destul de bine.Urmaresc programa si manualele.Faptul ca si in alte tari se invata mai intai scrierea de tipar, nu inseamna si ca asta e bine.Ar fi multe de discutat dar prea ne lungim cu off-topic-ul.

Citat:
citat din mesajul lui viviana

Ana Stroe,

Am o rugaminte la tine: poate vorbesti cu prietena ta din Germania pe care ai citat-o si ma lamuresti si pe mine despre ce scoala este vorba pentru ca eu traiesc cu impresia ca acea scoala s-ar putea sa functioneze pe langa o parohie ceva, sau sa fi ceva gen Sfanta sau Sfantul cutare si atunci liturghiile la care sunt dusi copiii apar ca normale.

PS off topic: Si in Romania in clasa I-ii se fac adunari si scaderi numai pana la 20 fara trecere peste ordin. In multe scoli din lume se invata pentru inceput scrierea de tipar. Sunt limbi care nu se pronunta asa cum se scriu. Si copilului ii vine mai usor sa invete sa citeasca si ulterior sa scrie de mana.

Daca privesti in sus si nu simti invidie, daca privesti in jos si nu simti dispret, atunci esti un om deosebit
vivi

Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns vioviju spune:

Citat:
citat din mesajul lui Ana Stroe

Citat:
citat din mesajul lui vioviju

Citat:
citat din mesajul lui Reallaura

Draga mea, "multi chemati, putini alesi", nu stiu daca reusesti sa treci de expresie si sa intelegi mesajul. ca vad ca exprimarea generica din exemplul cu matematica te-a incurcat foarte tare si nu ai inteles ca era un exemplu.

Iti explic eu, multi pot sa primeasca o educatie crestina, inclusiv Stalin, dar daca nu se prinde de ei...Si tu poti sa citesti Noul Testament. Dar degeaba.

Laurita, mami de Mircea Ioan, 15 mai 2008
POZE BOTEZ MIRCEA
ALBUMELE MELE

Ce mi se pare mie ciudat este aerul de superioritate cu care raspund persoanele altfel patrunse de frumusetea mesajului crestin, vorba lui Denizel, parca din ce sunt mai crestine din aia isi dau mai tare in petec. Crestinismul nu ar trebui sa mearga mana in mana cu toleranta, bunatatea, etc? In schimb apar jignirile, tonul autosuficient si plin de sine. Cam urat sa-i faci batuti in cap pe altii cand tu propovaduiesti iubirea si toleranta.
Iar copiilor proprii cred ca fiecare le poate povesti si explica orice si imprima ce convingeri spirituale considera (atentie insa mai corect mi s-ar parea sa fie autentice si cu aplicabilitate personala), pt. asta nu este musai sa fie materie obligatorie de studiu in scoli. Corect mi s-ar parea doar la nivelul la care s-ar face o istorie obiectiva a tuturor religiilor, cu prezentarea lor in egala masura si cu obiectivitate.

Da, teoretic asa este, practic trebuie scutiri si cereri ca sa nu o faca. Si explicatii, scuze, etc.
Cred ca daca scriai o singura data mesajul pe care vroiai sa mi-l transmiti era suficient, nu? Sau iarasi pe principiul ca numai unii sunt "alesi", restul mai grei de cap, mai batuiti in cap, pricepem mai greu asa ca trebuie sa ne repetati pana ne intra bine in cap si acceptam musai ideile voastre. Din cate stiu se cheama ca ai abuzat de spatiul pe forum cu atata repetitie inutila, lucru interzis de regulament, ca sa nu mai spun ca mi s-a parut jignitor mesajul tau.

Mergi la inceput

haha, ai cautat prin regulament sa vezi daca nu l-am incalcat??? pai din 42 de pagini cred ca tot a doua-treia pagina a fost cineva care a subliniat ca religia nu este materie obligatorie in Romania, asta nu-i spatiu ocupat sa poatezi mesaje fara sa citesti raspunsurile anterioare ? faptul ca trebuie sa faci o cerere sa fie copilul scutit de ora de religie nu are nimic comun cu termenul obligatoriu in oricite dexuri as cauta!

Mergi la inceput

Citat:
citat din mesajul lui viviana

Ana, sora mea care nu mai locuieste in Romania si-a dat copilul la o scoala numita Sfanta nu stiu cum. Acolo participa la liturghii si i se spunea ca daca nu este cuminte va ajunge in iad. A avut probleme, a discutat cu parintele, cu directoarea scolii si nu a rezolvat nimic. Asa ca a mutat-o la alta scoala fara legatura cu religia.

Pentru a contracara "raul" facut, dincolo, a mers duminica de duminica la slujbe oficiate in biserica greceasca unde a si gasit un preot tanar care incet, incet i-a scos copilului din cap gogomaniile sustinte dincolo.

Fetei mele i s-a spus la ora de religie, in clasa I, ca daca nu tine degetele si palma stransa cand se inchina intra dracul pe acolo. Ei ii era frica sa se mai inchine, visa urat noaptea... Am mers la scoala la sedinta si acel profesor, in urma discutiilor avute nu a mai predat la scoala. a venit o profesoara care a abordat un stil diferit iar invatatoarea lor a asistat la toate orele de religie si a ales cele mai frumoase manuale.

Deci acestor copii li s-au prezentat , intr-un fel, ambele "fatete" ale religiei.
Si culmea este ca pentru contracararea acelei "mici" si idioate indoctrinari - cu toate ca nu pot sa-i spun indoctrinare - s-a folosit tot religia.

Daca privesti in sus si nu simti invidie, daca privesti in jos si nu simti dispret, atunci esti un om deosebit
vivi

Viviana, din cauza asta nu sunt nici eu de acord ca copilul meu sa participe la orele de religie din scoala; mi-e ajuns c-am vorbit despre moarte, i-am explicat cum am putut in termeni indulciti si totusi copilul a fost anxios si obsedat de subiect foarte mult timp;
pe de alta parte eu ca minoritar sunt constienta ca nu am cum sa-mi impun preferintele mele unei majoritati cu alte principii de viata; e acelasi drept-egal: al meu sa nu studieze fiul meu religia, al lor sa-si dea copii la orele de religie daca asa doresc.

Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns viviana spune:

Mersi Camelia pentru raspuns.
La noi la scoala merg cu clasa la impartasit inainte de paste.
Dar, cei care sunt ortodocsi nu vin si raman in alte clase impreuna cu copii care nu au adus de la parinti acceptul in scris.

vivi

Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns espiritu spune:

@ Ana Stroe

optional inseamna sa te innscrii de buna voie nicidecum sa ceri sa fi scos de pe lista.nu prea mai seamana a optional si a bagat pe gat.
vrei sa iti scriu si eu fraza de vreo 5 ori ca sa intelegi ca optionalul nu e chiar optional?

ce virtuosi si integri ne dam din spatele monitorului.
in viata e ca la bal mascat :cand toata lumea isi scoate masca s-a dus veselia.

Mergi la inceput

espritule: exista optiunea de a face o cerere si copilul nu va participa la cursurile de religie; eu asa am facut in ultimii trei ani, ( cerere egal un formular intocmit in cinci minute si depus la secretariatul scolii) si copilul meu n-a facut religie! deci concret-faptic-am avut optiunea sa-l scutesc de orele de religie; unde e obligativitatea aici???????????

ia uite:
OP#354;IONÁL, -#258; adj. (Liv.) Referitor la o op#355;iune; prin op#355;iune; de voie, la alegere. [Pron. -#355;i-o-. / cf. engl. optional].
Sursa: DN | Trimis#259; de LauraGellner, 28 Jun 2005

OBLIGATÓRIU, -IE, obligatorii, adj. Care trebuie urmat întocmai, care trebuie f#259;cut, îndeplinit; impus. #9830; (Rar) Care nu poate lipsi; indispensabil. [Var.: obligatór, -oáre adj.] – Din lat. obligatorius, fr. obligatoire.
Sursa: DEX '98 | Trimis#259; de ana_zecheru, 30 Apr 2004 | Gre#351;eal#259; de tipar
OBLIGATÓRI//U ~e (~i) 1) De care este obligat oricine s#259; #355;in#259; cont; care se impune. Regul#259; ~e. 2) Care trebuie realizat numaidecât. Serviciu militar ~. [Sil. -bli-, -riu] /<lat. obligatorius, fr. obligatoire
Sursa: NODEX | Trimis#259; de siveco, 21 Aug 2004 | Gre#351;eal#259; de tipar

OBLIGATÓRIU, -IE adj. Care are puterea de a obliga (potrivit unei legi); obliga#355;ional. #9830; Care trebuie f#259;cut potrivit anumitor legi, care nu este facultativ. [Pron. -riu, var. obligator, -oare adj. / cf. lat. obligatorius, fr. obligatoire].
Sursa: DN | Trimis#259; de LauraGellner, 23 Jun 2005 | Gre#351;eal#259; de tipar

OBLIGATÓRIU, -IE adj. care are puterea de a obliga; obliga#355;ional. #9826; care trebuie f#259;cut potrivit anumitor legi, care nu este facultativ; impus. (< lat. obligatorius, fr. obligatoire)

Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns espiritu spune:

vorbim amandoi si ne intelegem separat.
copilul tau a fost inscris la ora de religie.ai avut optiunea sa il retragi.
acum intelegi spilul?

ce virtuosi si integri ne dam din spatele monitorului.
in viata e ca la bal mascat :cand toata lumea isi scoate masca s-a dus veselia.

Mergi la inceput