Stop îndoctrinării religioase în şcoli
Raspunsuri - Pagina 24
Lala_D spune:
| Citat: |
| citat din mesajul lui J G hahaha... serios mai Denizelule, adeverinta? Si ateii ce adeverinta aduc? de la cine?? J si Carlita Carliontz (05.02.2006) |
Nu radeti ca e adevarat . Se cere aceasta adeverinta, la noi la scoala in clasa I s-a cerut. Pentru cei atei se cerea o declaratie pe proprie raspundere sau conform legii copilul trebuia sa studieze in loc de religie ceva gen educatie etica ...la care nu exista programa/ manual ...cred ca nici profesor

Anul urmator au renuntat la adeverinta dar nu stiu cum au rezolvat problema cu cei care nu faceau religie.
Si eu am fost/sunt impotriva introducerii acestei materii in programa scolara insa fiul meu a decis ca el vrea sa faca ora impreuna cu colegii lui si l-am lasat .
Manualele sunt ...jalnice.
Norocul nostru ca doamna profesoara de religie este adepta povestilor si nu prea le-a respectat mergand mai mult pe ideea hai sa povestim despre lucruri intamplate acum mii de ani si sa invatam cine, ce a facut ...etc , ceva gen " Biblia pentru cei mici ".
Insa nu stiu zau ce pot invata acesti copii in 12 ani de religie scolara ... hai sa spunem clasele I _ IV ...dar pana la bacalaureat

O zi excelenta !
Lala.
Fratele mai mare!
Baby Andrei ! (27.12.2007)
Poze
simali spune:
Astazi am intrebat la scoala despre cererea pentru neparticiparea la orele de religie iar invatatoarea mi-a spus ca, si daca nu participa la orele de religie, copilul tot va sta in clasa (desenand, sau uitandu-se pe pereti), pentru ca nu are unde sa se duca in ora respectiva!!!!
Deci: este sau nu religia obligatorie in Romania?
alice
simali spune:
A, si mi-a spus sa ma gandesc bine si sa iau decizia cea mai buna pentru copil...
alice
AmethystRain spune:
Sa inteleg, asadar, ca ar trebui ca, in scoli, copiilor sa li se dezvolte exclusiv latura rationala? De ce?
Fireste ca religia (optionala, ca materie, sau nu) face apel SI la alt tip de resorturi, nu doar cele rationale, pentru ca apartine familiei stiintelor umaniste. Altfel cum am fi "invatat" literatura? ( accentuez pe ghilimele, pentru ca, in ce ma priveste, literatura nu se invata, e o forma de arta, singura care se studiaza in toate liceele). Dar filosofie?
Iar eu nu m-am convertit (cu sau fara ghilimele) la 11-12 ani (oricum, era imposibil la acea varsta). Slava (cui?) Domnului, nu a fost nevoie sa ma "conevertesc" niciodata, doar am aflat (destul de tarziu, abia in facultate) ce inseamna ortodoxia, dincolo de faptul ca ma numeam "ortodoxa". In postarea anterioara am spus ca, dupa 1-2 ani de predare a religiei in scoala generala, am retinut (dincolo de memorarea Crezului si a colindelor) doar martirajul sfintilor. Prea putin. Asta inseamna ca preotul care ne preda avea o problema de metoda (de altfel, eu cred ca aici e esenta discutiei: metodele, felul incare-s concepute manualele, nu disciplina in sine)
Cat despre "adresabilitatea" senzoriala a tamaii, sarutatul icoanelor etc, crede-ma, Doruletz, sunt niste exprimari, niste exteriorizari...nu excitari ale simturilor! Nu detaliez ale cui exteriorizari, dar te asigur ca si ratiunea e partasa.
Pentru copilul/copiii mei, nu voi dori categoric o educatie accentuata prioritar pe judecati rationale, ci voi cauta un echilibru. Cred ca ei vor avea nevoie de modele, necesare tocmai pentru o dezvoltare completa. Si, da, un sfant care nu a murit de infarct,ci supunandu-se de buna-voie chinurilor fizice, pentru a-si apara ideile, e un exemplu. Un exemplu de verticalitate, o intelegere a limitelor compromisului, o pledoarie pentru adevar. (sfantul ar fi putut minti formal, dar nu a facut-o).
Un exemplu asemanator ar putea fi si unul dintre martirii istoriei noastra mai recente sau mai indepartate...dar, oooops, am uitat ca a noastra constiinta nationala tinde spre zero!
Cat despre "rational" in religie, SURPRISE, se poate. De exemplu: de ani de zile se straduiesc sa argumenteze stiintific ce e cu lumina sfanta care coboara in biserica Sfantului Mormant, de Paste. De unde vine, de ce nu arde (vatama) pret de cateva minute? S-au oprit (inclusiv cercetatorii americani), doar la constatare.
Si tot rational mi se pare sa nu sfarsesc precum cainele de pe autostrada, peste care a dat ieri masina. Ma recunosc ca fiinta superioara, nu cred ca "povestea" mea se termina la mormant si nici ca stra, stra, strabunica mea a fost maimuta (vorba lu' Tutea, omul seamana cu maimuta pentru ca fost facut de aceeasi mana). I rest my case.
O saptamana usoara tuturor.
Alexia27 spune:
Si pitigoiul a fost facut de aceeasi mana, da zau daca semanam vreu pic.
In alta ordine de idei, am semnat petitia si eu. Eu sunt agnostica si sotul ateu, asa incat nu mi se pare normal sa invete copilul in scoala de un Adam facut din pamant si o Eva de sacrificiu pentru "plezirul" numitului Adam. Si nici ca stiinta si cunoasterea sunt ceva naspa (apropo de pardalnicul ala de mar) pentru care cei doi au patit-o.
Cand se preda in scoala - asa cum s-a mai spus pe aici- o istorie a religiilor, o trecere in revista cel putin a marilor religii, cu filosofia lor si ce vrea fiecare din ele, atunci voi semna cu draga inima o petitie pentru "reintroducerea" acestei materii in scoala.
Eileen Nicole
capcaunul spune:
| citat din mesajul lui AmethystRain Fireste ca religia (optionala, ca materie, sau nu) face apel SI la alt tip de resorturi, nu doar cele rationale, pentru ca apartine familiei stiintelor umaniste. Altfel cum am fi "invatat" literatura? ( accentuez pe ghilimele, pentru ca, in ce ma priveste, literatura nu se invata, e o forma de arta, singura care se studiaza in toate liceele). Dar filosofie? ... |
Religia nu apartine stiintelor umaniste, nu este stiinta, nu este nici arta!
AmethystRain spune:
Nu am spus ca e "arta", paranteza explicativa se referea la modul meu de perceptie al literaturii, nu avea lg. directa cu religia.
Cat despre "stiintele" umaniste, daca tot luam cuvintele in sensul lor propriu, atunci "discipline" e mai potrivit. Ca nici filosofia nu e o "stiinta"...Sau nici "disciplinelor" umaniste nu apartine religia?
Revin la ce am spus in prima postare: discutiile acestea, nu duc nicaieri. Din contra, citind toate postarile, am constatat ca, pe alocuri, se inlocuieste tonul amical cu unul malitios.
In concluzie,daca aceasta petitie va strange semnaturi suficiente, va aparea o alta (care sa o contracareze).
Pe care eu astept sa o semnez.
Stanescu spune:
| citat din mesajul lui AmethystRain Pentru copilul/copiii mei, nu voi dori categoric o educatie accentuata prioritar pe judecati rationale, ci voi cauta un echilibru. Cred ca ei vor avea nevoie de modele, necesare tocmai pentru o dezvoltare completa. Si, da, un sfant care nu a murit de infarct,ci supunandu-se de buna-voie chinurilor fizice, pentru a-si apara ideile, e un exemplu. Un exemplu de verticalitate, o intelegere a limitelor compromisului, o pledoarie pentru adevar. (sfantul ar fi putut minti formal, dar nu a facut-o). |
Da copii au nevoie de exemple - Giordano Bruno ar fi unul, Jan Huss, bogomilii, catarii, evreii si in general toti aia de au intretinut rugurile aprinse de biserica timp de mai bine de 1000 de ani, tocmai pentru ca si-au aparat ideile si au refuzat sa renunte la ele.
denizel spune:
| citat din mesajul lui J G hahaha... serios mai Denizelule, adeverinta? Si ateii ce adeverinta aduc? de la cine?? J si Carlita Carliontz (05.02.2006) |
Acuma , spre binele tau
Stanescu spune:
| Citat: | ||
citat din mesajul lui denizel
Acuma , spre binele tau Zero toleranta pentru lipsa de toleranta fata de un copil ! Maamiii, îmi place pielea ta! E ca de câltitză" :-)) - din jurnalul unei mămici de băietzel. |
Nu denizel, tre sa mearga in zi de vineri si sa manace friptura de fata cu ei