Stop îndoctrinării religioase în şcoli

Raspunsuri - Pagina 23

Inceputul discutiei

Link direct catre acest raspuns doruletz spune:

Citat:
Sa promovam in scoli "valorile UE"- deci alta indoctrinare.

pana la urma eu tot n-am inteles care sunt "valorile UE" pe care ai dori sa le tii departe de copii?
Valorile UE sunt valorile oricarei democratii de pe glob. Ele nu apartin doar unei singure doctrine politice, toate partidele democratice promoveaza aceste valori. Daca sistemul de organizare democratic e problema atunci ea nu va fi rezolvata prin legalizarea HS sau US sau mai stiu io ce alta "cale spre adultul perfect" promisa de vreun guru modern ci prin schimbarea sistemului de guvernamant. Io una nu as accepta (decat sub amenintare:) sa traiesc intr-o societate cu ale carei valori nu sunt de acord. Darmite sa-mi invat copilul sa le dispretuiasca stiind ca nu-i voi oferi o alta alternativa, ca el va trai cel mai probabil in societatea aia pe care eu il invat sa n-o respecte. Cu atat mai mult cu cat eu, ca adult, stiu ca democratia, cu toate neajunsurile ei, e cel mai bun sistem de organizare care exista deocamdata. Dar asta e desigur o optiune personala.

Citat:
deci,dupa mine,cred ca am dreptul sa-l las sa cunoasca si pe Dumnezeu,e datoria mea de parinte sa-i "arat" o parte din necunoscut....ce va face el mai departe(cand va fi adult) e treaba lui,insa pana atunci asta consider ca e datoria mea si nu m-am suparat deloc ca fac la scoala religia...

Inseamna ca nu te-ai supara nici daca ar studia religia protestanta, sau catolica, sau musulmana in locul celei ortodoxe. Ca si aceste religii pretind ca te ajuta sa-l cunosti pe Dzeu.
Oricum, ideea nu era sa "nu se mai faca religie deloc", un invatamant laic e inimaginabil deocamdata in Romania. Era vorba doar sa se respecte dreptul fiecaruia la libera alegere si sa se mai reduca din propaganda ortodoxa in scolile publice.

Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns violeta69 spune:

mai doruletz,mai...
da cine obliga musulmanii (de exemplu)sa studieze ortodoxia?!
eu pana una alta sunt in romanaia,tara majoritar ortodoxa si sunt de acord sa studieze ortodoxia...ai ceva cu mine?
ca eu n-am nimic impotriva celor care sunt de alta religie sau atei
treaba fiecaruia cum vor sa-si educe copii....si eventula sa studieze ce (nu) vor...
religia nu e obligatorie,e optionala...

Vio,mamica lui Mihnea viitor "descoperitor" de infinit
*GRUPUL FETELOR FANTASTICE*

Tot ce se intampla, se intampla intotdeauna cu un motiv!

Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns irina.c. spune:

Citat:
citat din mesajul lui doruletz
Problema e ca scoala publica nu-si poate permite sa faca acest lucru cu toata lumea, nu le poate induce copiilor doar anumite credinte asa cum ii invata matematica.
normal ca nu, am spus eu undeva ca ar trebui ca religia sa fie obligatorie in scoala? Irina, mami de bb Ilinca(26 aprilie '04) si debb Teodora(26 august 2007)
am blog

Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns Eliza5 spune:

Irina, poate ca nu ma crezi sau poate chiar nu am dreptate.. insa eu cred ca parintii tai ti-au facut un bine lasandu-te sa iti alegi propria religie, facandu-te sa il "descoperi" singura pe Dumnezeu. Pentru ca, din punctul meu de vedere religia nu se "invata", nu se "mosteneste".. religia este pura credinta.. si nu se preia ca o gena de la parinti.
Uite, o sa-ti dau un exemplu.. fundatia la care lucrez deruleaza un program de burse pentru elevii nevoiasi. Avem 5000 de bursieri in toata tara. Pentru acesti bursieri, am lansat un forum, un forum unde ei pot comunica despre absolut orice, inclusiv religie. Ei bine, observ un fenomen care mie mi se pare ingrijorator.. Pe forumul acesta avem cativa bursieri (tineri intre 14 si 18 ani) care in mod EVIDENT sunt indoctrinati religios in familie si mai departe in scoala. Spun ca este evident, pentru ca ei vorbesc numai in citate din biblie. In momentul in care vrei sa duci discutia un pic mai departe si sa incerci sa intelegi anumite aspecte ale religiei respective, ii vezi nesiguri, iti replica tot cu citate din Biblie, iti dai seama ca ei au "ingurgitat" religia fara sa o "rumege". Ei nu au avut sansa ta de a descoperi, de a li se revela un anumit adevar. Lor pur si simplu li s-a servit acest adevar pe care ei l-au preluat ca atare fara sa il inteleaga sau fara sa il "simta".
Asta e problema cu indoctrinarea religioasa. Intentiile parintilor sunt bune, insa acestia nu isi dau seama ca obtin efectul exact contrar la copiii lor.

Uite un raspuns al unui tanar pe forumul nostru: "Eu nu sunt ortodox,insa pentru medie am fost nevoit sa particip la orele de religie,ceea ce nu m-a deranjat.Unii profesori nu au treaba ca tu esti de alta religie,insa am avut la un moment dat un suplinitor care a intrebat cine e din alt cult.Apoi i-a luat pe fiecare si i-a intrebat despre religia lor.Cand a ajuns la mine din discutie mi s-a parut ca parca ar vrea sa-mi spuna ca religia de care apartin nu e buna si ca ortodoxismul e cel mai bun."

Alt raspuns la acel subiect: "Eu sunt crestin-ortodoxa dar ii respect pe cei care fac parte din alte culte religioase.
Insa un lucru m-a intristat profund in cursul anului scolar trecut (2007-2008), cand eram in clasa a VIII-a. La ora de religie aveam o lectie despre alte culte religioase. Unele din caracteristicile acestora erau foarte bine detaliate in manualul de religie, dar in momentul in care le citeam, profesoara de religie facea o pauza in dreptul fiecaruia pt a spune cat de gresita este conceptia lor, sau cat de buna e cea ortodoxa. Mi s-a parut ceva de neiertat pt un cadru didactic. Scopul acelei lectii din manual nu cred ca era acela de a critica acele culte religioase, ci de a ne informa cu privire la ele.
Am mai auzit de o intamplare, in care tot o profesoara de religie le-a dat o lucrare unor elevi de liceu in care sa argumenteze superioritatea religiei crestin-ortodoxe fata de celelalte religii.. E trist sa auzi astfel de remarci, mai ales din partea unor cadre didactice.."

Mie nu mi s-a parut deloc ok..

Mergi la inceput

eliza,eu cred ca tu faci o generalizare....
nu se intampla peste tot asa...si nu toti dascalii sunt la fel...
nu toti parintii isi indoctrineaza copii...si din fericire religia s-a mostenit din mosi stramosi...direct,pur si spimplu parintii invatandu-si copii,ceea ce devine cu timpul "pura credinta" incepe mult mai tarziu...la inceput doar faci legatura copilului cu Dumnezeu...
e adevarat ca nu se mosteneste genetic,dar se transmite oral!

eu una nu simt ca-mi indoctrinez copilul pt ca nu vb nici macar o data pe luna despre religie si spre rusinea mea nici la biserica nu prea ajungem ,nici macar macar de Paste si de Craciun...
cum or fi alti parinti ,nu stiu,eu vb doar despre mine...

faptul ca i-am spus ca Dumnezeu exista ,ca Isus e fiul Lui,ca spune o rugaciune(pana cum inger-ingerasul meu..de acum cred ca e cazul sa spuna Tatal nostru!)nu cred ca e indoctrinare...

apoi pe mine nu m-au inocrinat parintii de nici un fel...si mi-as fi dorit sa o fi facut...pe mine doar bunica m-a invatat o singura rugaciune "tatal nostru"si ma punea in fiecare seara sa o spun(cat stateam la ea vacantele).....m-a dus o singura data sa ma spovedesc...dar mi-as fi dorit sa ma fi indrumat cineva la spovedanie si la impartasit...azi as fi avut mai mult curaj sa-mi spun pacatele
asa insa mi se pare ca a trecut prea mult timp si prea multe am strans ...si imi e tare greu sa merg la preot...pt mine e o povara sa nu ma pot impaca cu Dumnezeu..si de multe ori ma rog sa nu mor si sa nu-mi fie iertate pacatele!(sa nu radeti si nici sa nu-mi spuneti ca transpun experientele mele asupra copilului!)

asa ca asa ceva nu se va intampla cu fiul meu!
voi merge cu el la spovedanie ( la impartasit am fost)...si daca el va mai vrea sa mearga cand va fi mare e decizia lui,dar pana una alta e raspunderea mea in fata lui Dumnezeu!

e doar parerea mea,nu am pretentia ca sunt perfecta

Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns ham spune:

Citat:
citat din mesajul lui violeta69

mai doruletz,mai...
da cine obliga musulmanii (de exemplu)sa studieze ortodoxia?!
eu pana una alta sunt in romania, tara majoritar ortodoxa si sunt de acord sa studieze ortodoxia...ai ceva cu mine?
ca eu n-am nimic impotriva celor care sunt de alta religie sau atei
treaba fiecaruia cum vor sa-si educe copii....si eventula sa studieze ce (nu) vor...
religia nu e obligatorie,e optionala...

Frumos spus dar fals; exista forme subtile de impunere, incepand cu faptul ca nu optezi tu sa te inscrii la curs (treaba care le-ar da dreptul sa sustina ca ora de religie nu este obligatorie) ci esti inscris automat si trebuie sa faci cerere (intr-un termen scurt, care nu-ti este precizat la inceputul scolii) ca sa te dez-inscrii (oare de ce nu se face o statistica inainte de inceperea scolii, ca macar sa fie inscrisi elevii in functie de optiuni?) si terminand cu modul de plasare a orelor de religie, astfel incat parintele sa opteze pt. ramanerea copilului la cursul de religie, pentru a nu avea o fereastra periculoasa in timpul orelor.

Mergi la inceput

la noi ora de religie era prima
acum,ce sa zic? ca nu m-a interesat sa-l retrag de la ora de religie....
daca spui tu asa o fi!
da' tare nu-mi vine sa cred ca religia asta e atat de impusa!
cred ca m-am nascut eu prea tarziu si am invatat prea multa economie politica(sau cum se numea?!)-ce mi-ar fi placut religia in locul ei!

Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns denizel spune:

Hai nu mai faceti pe nestiutorii si pe picatii din Luna, ca ma enervati .

Religia este impusa!!!! (considerati ca am scris cu rosu si cu majuscule, da? :-))

In Bucuresti exista o gramada (da' o GRAMADA!!) de scoli unde, inca se mai cer "adeverinte" elevilor ne-ortodocsi care nu doresc sa participe la orele de religie.
Daca nu sunt ortodocsi si nu raman la ora de religie ortodoxa, nu li se incheie media generala decat daca aduc "adeverinta" cu note de la biserica unde studiaza religia.

Da' poate eu nu vreau ca al meu copil sa studieze religia aia ne-ortodoxa careia ii apartin.
Nu, nu se poate! Trebuie sa o studieze!!! Daca nu studiaza, nu are cum sa primeasca "adeverinta" ca a studiat, nu?

Se profita de faptul ca parintii nu cunosc legea cu privire la neobligativitatea orei de religie si fiecare scoala isi face legile ei.
Acolo unde directori sunt credinciosi ortodocsi evlaviosi , se cer "adeverinte".
Cand aud de adeverinte si "daca vrei sa pleci in Canada si nu ai media incheiata la religie iti resping aia dosarul", parintii de obicei cedeaza si lasa copiii la orele de religie ortodoxa.

Si, da, religia, practicile si ritualurile ortodoxe sunt bagate pe gat copiilor.
La gradinite, fara ca parintii sa fie consultati, se obisnuieste sa vina un preot inainte de Craciun. Stropeste pe-acolo cu "o maturica" (citat din descrierea facuta de fi-mio), obliga copiii sa sarute o cruce si sa se inchine.
Daca bietul copil nu vrea sa pupe crucea pe care au pupat=o si Petrica si IOnica si tanti Lili de la bucatarie, i se aminteste ca il vede Doamne-Doamne, se supara si....

Zero toleranta pentru lipsa de toleranta fata de un copil !

Maamiii, îmi place pielea ta! E ca de câltitză" :-)) - din jurnalul unei mămici de băietzel.

Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns J G spune:

hahaha... serios mai Denizelule, adeverinta? Si ateii ce adeverinta aduc? de la cine??

J si Carlita Carliontz (05.02.2006)

Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns Stanescu spune:

De la...Antihrist probabil, mai

Mergi la inceput