DECRETEII
Raspunsuri - Pagina 7
principe spune:
Metoda prosopului,ma gandesc ca ar fi ejacularea in prosop,sau coitul intrerupt,ca alte metode nu aveau la indemana.Nici eu n-am auzit de aceasta expresie.
Mata Emma lupta iar cu cancerul
http://www232.rockyou.com/my_gallery.php?source=smgb&instanceid=84575297&islocal=true#
http://www232.rockyou.com/show_my_gallery2.php?i
ANDRUSHKA spune:
Am vazut filmul... m-au ingrozit imaginile de la Cighiz si ce li s-a putut intampla copiilor aia...nici imaginile cu ferma de curcani nu le-am tolerat prea bine. Suna patetic si retoric, dar...ce viata au dus si parintii nostri!! Si chiar si noi...parte din ea.
Nu-mi mai vine sa comentez despre anii aia, am facut-o aici pe DC cu nenumarate alte ocazii. N-as sti sa spun de ce m-au impresionat imaginile de la Revolutie si cele cu procesul Ceausestilor si tanarul erou in sicriu, si comentariile familiei cum ca ei au fost lasi si au lasat tineretul sa moara...in 19 ani aproape am vazut multe imagini ca astea, dar poate perspectiva prin care au fost aratate au reusit sa ma duca inapoi in timp.
Filmul gasit de mine are subtitrari in romaneste. As vrea sa-l arat colegilor mei americani, credeti ca-l gasesc undeva cu subtitrari in engleza? Se comercializeaza filmul asta?
petra spune:
NU avem voie sa judecam femeile care pe vreamea lui Ceausescu alegeau calea unui avort ilegal. Era extrem de riscant. Unele femei mai "norocoase" ajungeau la moase sau medici si faceau avortul dar altele faceau aceste avorturi singure in conditii empirice acasa sau pe la unele care se "pricepeau" la asta. Unele au si murit sau mutilat pe viata. Stiu ca o matusa de a mea de la tara, era insarcinata si cum avea grija de animale a lovit-o un cal cu copita. Bineinteles ca a urmat un avort, a mers la spital pentru ca se simtea rau si acolo nu i-au dat primul ajutor decat dupa ce au venit unii de la securitate si au interogat-o. Ea nu mai putea , pierdea sange si aia o intrebau de ce a facut avortul si cine i l-a facut. Nu o credeau ca afost un accident in gospodarie. Nici medicii nu se bagau sa-si faca datoria in fata securistului. Noroc ca a schimbat garda un medic batran care nu se prea sinchesea el de securisti si a avut grija de ea si i-a salvat viata in fond. Dar nu a mai putut avea copii niciodata pentru ca nu a fost ajutata si curatata la timp la spital din cauza nenorocitilor aia de securisti.
CA au sa nu regrete acele femei, nu poate stii nimeni. MAi trist este ca acum fetite la 13 ani fac avorturi, ca dupa Revolutie avorturile erau meseria de baza a unui ginecolog. Si inca mai este, si cu atat mai trist ca acum sunt metode de contraceptie pe toate drumurile, dar nu sunt folosite.
Cine a zis de metode de contraceptie pe vremea aia sigur nu stie ce vorbeste. In farmacii nu era vata, nu gaseai o aspirina ce anticonceptionale.????Era un non sens ! nu aveai voie sa faci avort, era atat de sancionat,partidul numara noi nascutii si trebuia facut planul la natalitate si sa gasesti in farmacii anticonceptionale ???
Au fost vremuri grele, de teroare din toate punctele de vedere, constrangeri peste constrangeri, frica si de umbra ta, dar toate aceste odata cu trecerea timpului se vad din ce in ce mai palsi sunt din ce in ce mai greu de inteles de generatiile de dupa 1989.
marius spune:
Un picut lucrurile sunt amestecate, o parte din nestiinta, o parte din schimbarea gandirii in timp (aici este bine).
Ok.
1. In afara de cei care au trait efectiv acele timpuri este ceva extrem de subiectiv ca sa tragem concluzii despre ceea ce a fost. Chiar si pentru cei care au trait acele timpuri este dificil pentru ca unii au fost mai tineri (copii) altii erau deja intrati in viata, unii au trait in orase, altii in orasele sau sate, unii au avut "relatii" altii mai putin. Asa incat insasi viata lor a fost diferita deci si impactul a fost diferit. Orisicum ar fi fost din punctul meu de vedere nu pot sa uit degradarea umana. Nu aveam atata infractionalitate "legala" insa exista infractionalitate umana, infractionalitate de masa ceea ce este mult mai grav. Politica antiumana la nivel de politica de stat este infinit mai grava decat infractionalitatea individuala. Multi nu au cum sa stie daca nu au trait acele timpuri. Da, nu mureai de foame daca a manca doar paine de proasta calitate si rationalizata se numeste a nu muri de foame. Nici cainii pribegi nu mor de foame dar sunt vesnici flamanzi si slabi si nespalati. Da nu muream de foame dar cuvintele unt, cascaval, carne de porc, carne de vita, ulei, mezeluri, lapte, zahar, orez, hartie igienica.... se poate continua lista, au devenit cuvinte "grele", pentru a avea asa ceva trebuia sa stai ore intregi la cozi interminabile, in mijlocul noptilor de iarna in vifor de exemplu indiferent de varsta indiferent de starea de sanatate. Nu, nu muream de foame insa una din primele griji ale mamei mele atunci cand incepea o noua generatie de copii (a fost invatatoare) era sa vada care parinte unde lucreaza ca sa poata face rost de orice. Orice! Fie oua, fie carne, fie ce-o fi, pentru ca orice era bun de gasit atat de putine se gaseau.
A fost infractionalitate de masa, pentru ca fratele meu a fost in Timisoara lui decembrie '89 si eu nu am dreptul asemenea lui sa spun nimic. El are dreptul infinit mai mult decat mine si cei care citesc traind cuvintele "Decembrie '89" stiu in tacere de ce spun asta. A fost infractionalitate de masa cand nimeni(sau mult prea putini) nu aveau curajul in 17-18-19-20 decembrie sa spuna: "NU! AJUNGE!". Am acea amaraciune si acum scriind aceste randuri cand imi defileaza in fata acele momente. Multi stiau, multi intelegeau.... si majoritatea au tacut. Aceasta tacere era efectul infractionalitatii de masa. EU NU POT SA IERT!
Sigur acum zambesc, poate glumesc, timpul sterge si cicatrizeaza. Am copiii mei. Sunt bucuros pentru ei. Pentru ca asa cum spunea cineva (Dumnezeu sa-l ierte!) sunt copii liberi. Este o generatie normala, nemasacrata.
Multi spun ca atunci era mai mult ordine, mai multa disciplina, mai liniste. Da, asa este. Era ordinea tumei de oi. Stiti cum arata o turma de oi? Unde merge berbecul, merge turma. Fara nici cea mai micuta abatere, fara a gandi, fara repere. Exista un reper. Berbecul. Daca insa berbecul cade in prapastie, turma va merge invariabil dupa berbec, fara sa isi puna problema de ce. Acesta este un spirit care ma rog bunului Dumnezeu sa nu mai existe vreodata in nici o societate.
Vreau sa intelegeti ca imi asum in egala masura "mea culpa" morala pentru ca nu am atins nimic despre "infractionalitatea politica", nespunand nimic despre cei care au murit nestiuti in inchisori sau pe "santierele patriei" sau in Baragan - detinutii politici. Nu pot decat sa imi plec capul pentru ignoranta mea in semn de respect. Istoria le da dreptul moral sa existe pentru totdeauna. Noi murim.
Pagina familiei / Mai multe...
www.youtube.com/watch?v=9dxvZ8UCZag" target="_blank">Video
Pagina legislativa
Mariaa spune:
citind toate postarile de la initierea subiectului am ajuns la concluzia ca poate multi dintre noi nu am reusi sa supravietuim in conditiile de atunci. asta daca, sa spunem ca intr-un film prost, s-ar relua istoria...
naivitatea de care dam unii dovada nu ne-ar permite sa existam in conditii de viata atat de vitrege cum erau cele de atunci.
Marius jos palaria pentru punctul tau de vedere.
poate pentru cei mai tineri ar fi interesant de urmarit si 'Memorialul durerii' un serial de 120 de episoade realizat de Lucia Hossu-Longin, peste 100.000 de minute filmate cu marturii ale supravietuitorilor inchisorilor comuniste.
cand urmaresc documentare despre regimurile dictatoriale din Cuba sau Coreea prima reactie este 'nu se poate asa ceva'...pentru ca in momentul urmator sa-mi apara 'flash-uri' din trecut...o fi uitarea, o fi fuga de trecut...cine stie.
cand discut despre regimul Ceausescu prima amintire ce-mi vine in minte e alimentara de langa blocul meu unde rafturi intregi erau pline de cutii de creveti. unde statea la rand la pui, banane sau portocale si ma trezeam la 4 noaptea sau puneam sacosele la rand de seara si dimineata pe la 4-5 mergeam cu totii si ne asezam fiecare la sacosa lui.
nu avem voie sa uitam!
sa nu se repete istoria nu avem voie sa uitam!
pentru Emma
sustine si tu lupta asta! semneaza si tu www.petitieonline.ro/petitie/sustinere_pentru_reglementarea_legala_a_reproducerii_umane_asistate_medical_si_pentru_introducerea_procedurilor_inseminare_artificiala_si_fertilizare_in_vitro_in_programele_nationale_de_sanatate-p28651051.html" target="_blank">petitia!
Lyme
blog DC,Impreuna Timisoara
"mai bine mori in picioare decat sa traiesti in genunchi" Che Guevara
Clover spune:
Nici nu ma tine stomacul sa citesc tot ce s-a scris. O dovada in plus ca istoria nu serveste la nimic pentru ca oamenii uita si fac aceleasi greseli.
liliana29s spune:
Citesc si ma intreb..parca ar fi oameni care au trait in alte timpuri si nu aici . Eram copil in perioada aia dar nu uit , cum Dumnezeu sa uit cozile nesfarsite la care stateam ore in sir , painea data pe cartela la fel ca uleiul sau faina.
E adevarat ca e minunat sa faci copii sa-i cresti , cand alegi asta. Aveam o vecina care tot facea copii ..nu avea de ales , pe sot nu-l interesa prea mult el venea de la munca si se punea muncitoreste la treaba . Nu mergeau nici protestele nici rugamintile. Si cate au fost ca ea ??
Si da, se cresteau copii , cu putin noroc poate gaseai printr-o cunostinta finet si reuseai sa incropesti scutecele .
Cu detergentul mai greu. Tin minte mainile lui mama rosii arse. Spala cu fosfat de multe ori.
Intr-o iarna au bagat la alimentara carne de porc la liber. Vorba vine , o bucatica de grasime cu urme de carne pe ea intr-o punga alaturi de legume congelate.
Se facuse la containerul din spatele alimentarii un morman de legume aruncate. Cumpara lumea pungi pentru acea bucatica infima de carne.
Curentul intrerupt ZILNIC cateva ore , si frigul crunt iarna . Si multe , f.f. multe altele lipsuri. Practic nu se gasea nimic la liber. Pana si o haina mai buna daca-ti doreai trebuia sa ai o relatie ceva.
Nu toate femeile au vocatia de martiri , daca unele alegeau sa faca avort decat sa creasca o turma de copii in conditiile alea chiar nu ma vad in stare sa le condamn. Din cate stiu mama a facut de 2 ori avort ,nu o pot gasi vinovata ca a ales asta.
Liliana si Dani cel viteaz (killer de balauri).
Jucati www.regatele.com (ma treceti sponsor) . E superb jocul.
Mariaa spune:
apropo de pungi...nu ma pot abtine :)
unele cumparaturi erau ambalate in pungi. dupa ce le golea mama'mea, le spala si la punea la uscat ca sa avem de folosit si in alte imprejurari pentru ca nu existau ca acum pungi de congelator sau gunoi sau altceva; fiind ude se lipeau de faianta din bucatarie si asa ramaneau pana se uscau...le-am urat si am sa urasc toata viata mea pungile...
pentru Emma
sustine si tu lupta asta! semneaza si tu www.petitieonline.ro/petitie/sustinere_pentru_reglementarea_legala_a_reproducerii_umane_asistate_medical_si_pentru_introducerea_procedurilor_inseminare_artificiala_si_fertilizare_in_vitro_in_programele_nationale_de_sanatate-p28651051.html" target="_blank">petitia!
Lyme
blog DC,Impreuna Timisoara
"mai bine mori in picioare decat sa traiesti in genunchi" Che Guevara
Porumbita spune:
Citat: |
citat din mesajul lui lorelaim Avortul NU este o masura contraceptiva. Nimeni NU judeca pe nimeni - ci isi exprima parerea - ca de aceea este forum. Cele care mergeau la "babe" pt avort PLATEAU cu bani... pe care-i luau "de la gura" celorlatzi copii pe care-i aveau. Omul de aceea se considera "superior" celorlate creaturi - ca se mai si gandeste la consecintzele faptelor sale... chiar si atunci cand e vorba de "pat"... daca se gandeste... ca daca nu... iaca asta e... E usor intotdeauna sa "aruncam" vina pe altzii - ca de aceea s-au intamplat atatea ca a fost nu stiu ce regim, nu stiu ce decret... da' responsabilitatea personala unde e? Un copil NU e un pisoi sa-l arunci in rau daca nu-tzi "trebuie"... Un copil are dreptul la viatza - si da poate fii dat spre adoptzie unei fam care si-l doreste NU aruncat intr-un orfelinat. Si da - cei/cele care faceau avorturi ilegale pe vremea aceea fara sa indeplineasca absolut nici o conditzie igenico-sanitara pt o intrerupere de sarcina - au fost si sunt CRIMINALI. Lorelai May 3, May 2, May 1 "Daca dragoste nu e... nimic nu e..." |
eu cred ca tu scrii asa, ca sa te aflii in treaba... sau ai prea mult timp liber...
Rufus spune:
Pacat ca s-a ajuns la acuze.
Dramele acelor vremuri sunt adesea necunoscute. Cati dintre voi stiu ca actorul Malaimare si-a denuntat nevasta ca a facut avort si aceasta a fost lasata sa moara, in chinuri, pe un pat al maternitatii Filantropia, pentru ca nu a spus cine i-a facut interventia?
Metode contraceptive? Prezervative romanesti, (ca cele chinezesti au aprut mai tarziu si, oricum, nu se gaseau usor) cu rata de rezistenta "la impact" de maxim 50%, in care pretul era infipt cu un ac...sa stea mai bine...steriletele erau rare (oricum, cine stia ce-s alea), iar pilulele contraceptive veneau prin contrabanda si erau folosite dupa ureche, cine naiba stia de contraindicatii sau diferente intre modele...luai ce gaseai.
Pe vremea aia lumea chiar facea dragoste, aveai timp (nu televizor, nu calculator, nu masina, nu stres), lumina se intrerupea inclusiv in Bucuresti, ce sa mai zic la tara, nu ca acum, ca nu mai poti sa te manifesti decat in ambiente sofisticate, zgomote si mirosuri atragatoare, altfel dai rateu...si gata casnicia. In acele conditii cred si eu ca greseai mai des, o fac altii acum, cand ai toata asistenta de pe lume, ca la montele de catei de rasa.
E de discutat oportunitatea sau moralitatea avortului, este un subiect fara sfarsit, insa compararea superficiala este gresita sau chiar deplasata.
De la injectii cu Eregomet si Sintofolin, la bai cu toate buruienile, mutat de mobile, pana la introdus diverse chestii in uter (sondele vezicale fiind cele mai blande, dar si sarme sau andrele)...aceasta era disperarea femeilor care nu voiau copii, pentru ca mai aveau si altii, pentru ca nu mai puteau rezista sau...pur si simplu ca asa voiau ele.
Adica ceea ce azi este simplu, atunci nu era de loc.
Am vazut ca multi se considera decretei, dar nenorocirea cea mare a fost in acel an, cand peste noapte erai pus in siuatia de a mai avea un copil. Atunci a inceput iadul, pe care, din fericire, multi dintre voi nu-l stiu, si e bine sa ramana asa.
La datul cu parerea...toti suntem campioni.
Nu-i locul aici, dar va spun (amintesc) o chestie: in 1989 eram inginer, insurat de un an si nu aveam ratii decat pe hartie, pentru ca eu nu puteam sta la cozi, aveam servici. Singurul lucru la liber (in afara de conserve de spanac si vestitii creveti) era salamul de vara, care se vindea numai celor cu buletin de Bucuresti, asa ca luam doar o portie (sotia avea buletin de Cluj, nu-i facea mutatie). Daca altii au dus-o mai bine, a fost pentru ca "se descurcau", sau aveau mame, bunici, vecini, care isi petreceau batranetea nu la telenovele, ci la cozi.
Oricum, in opinia mea, nu pot judeca acele vremuri prin prisma celor de azi. Ar fi nedrept.
poze multe cu noiAna a implinit un an 20062007