Sezatoarea canadiana (101)
Raspunsuri - Pagina 12
mimitete spune:
ange, succes lui Robert la scoala si nu te supara prea tare. Asa e cu unii baieti, ii cam doare/pisca orice cind incep scoala dar le trece pe la 30 de ani.
pitilache, eu sint moarta dupa salam de biscuiti iar al tau a fost demential.M-am batut cu copiii pt el, eu ii tot indemnam la fructe ca sint sanatoase. La cita burta am ce mai conta un salam,doua acolo...
Khristin, nastere usoara si curaj pe ultima suta de metri. Eu ma ascund in general de aparatul e fotografiat ca nu-mi plac rezultatele care nu tin de talentul fotografului,nici de aparat ci de model.
O zi buna,
try spune:
Miki, astea sunt scolile la care suntem noi arondati: una e scoala publica, alta e catolica. Daca alegeam french immersion mai aveam acces la o a treia scoala, dar mi-aduc aminte cand am facut acum cateva luni cautarile ca nimeream la o scoala f slabutza si am scos din calcul varianta cu french immersion, cel putin pt moment.
Deci, daca suntem arondati geografic la acesta scoala, teoretic trebuie sa mi-l primeasca oricand, nu e pe numar de locuri. E vorba de Junior kindergarten (nivel gratuit de gradintiza), nu de daycare (serviciu platit).
Daca vreau o alta scoala, la care nu suntem arondati teritorial, va trebui intr-adevar sa ma inscriu pe listele lor de asteptare si, daca am norocul sa aiba locuri suplimentare dupa ce ei primesc toti copiii din teritoriul lor, atunci admit si copii suplimentari de pe listele de asteptare, in ordinea de pe lista.
O scoala care mi-a atras atentia este: St. Francis de Sales (asta-i ratingul: http://www.fraserinstitute.org/reportcards/schoolperformance/schooldisplay.aspx?id=ONE791806), n-am apucat sa fac nici un prospect deocamdata, dar are un nivel f bun si anul asta au primit premiul Garfield Weston (doar 30 de scoli au primit acest premiu anul asta) pt evolutie exceptionala (adica au depasit asteptarile si trendul din anii precedenti) in ultimii 5 ani semn ca se straduiesc f mult. Au ajuns pe locul 51 in Ontario, au avut o evolutie uimitoare. Au ajuns de la nivel de 5.5 la nivel de 9.5 in 5 ani. N-am reusit sa dau de site-ul lor, dar e vorba de scoala french immersion sau french pur. Daca e french pur, s-ar putea sa stau si-n cap si sa nu putem sa fim admisi (sunt niste reguli pe care trebuie sa le indeplinesti ca sa fii admis la french pur, de ex. unul din parinti trebuie sa aiba franceza ca limba materna - as putea sa mizez pe sot ca el e bilingual la servici si se descurca bine, dar nu stiu cat putem sa-i fentam). Insa nu l-as da la french pur de la gradinitza. Vreau sa invete intai engleza si apoi om vedea ce si cum cu franceza. La french immersion se preda doar procentual in limba franceza, restul e in engleza. Pe cand la french pur, nu prinzi cuvant englezesc in scoala.
Acuma stiu ca si rating-urile astea de la Fraser Institute au limitarile lor, unii spun ca poate fi si inselator si ca alegerea unei scoli nu trebuie in nici un caz sa se reduca la aceste rating-uri. Trebuie luata in calcul si programa scolara (activitati oferite de scoala etc.) si alte aspecte. Dar e atat de dificil de obtinut. Pareri pertinente din partea parintilor sunt greu de obtinut pt ca fiecare parinte tinde sa dea credit mare scolii la care merge copilul lui si asta te poate induce clar in eroare. Trebuie date concrete, iar obtinerea lor e f. dificila.
Ambele sunt gratuite pt ca e vorba de JK. Cea publica e la 5 minute de mers pe jos, cea catolica e la 15-20 (depinde cum mergi). Greul o sa pice pe bunic sa-l duca si aduca, mai ales ca trebuie mereu carat si adrian la dusul-adusul de la gradi.
Ktrinel, praslea, adrian a facut 2 anisori. Miki, da, toddler isunt pana i n2 ani, dupa doi ani se numesc simplu kids.
Ktrinel, si noi am luat prima casa la care am facut oferta. Si nu asa, dupa nici 2 zile de vazut case (si vreo alte 2 zile de vazut condo-uri – stiam comparatia casa-condo, dar am vrut sa ma conving cu ochii mei ca nu se merita pt noi, chiar daca bugetul era mic).
Ange, stiu ca am deja hartiile de la scoala publica si probabil ca o sa primesc rapid si pe cele de la catolica imediat cum fac inscrierea, dar am zic ca e mai simplu direct de la mamic experimentate si pare mai succint o lista de la voi. Sa fiu sincera ca sa ma pregateasca mai mult psihologic pt cumparaturile ce trebuie sa le fac. Daca ai o lista la mana nu m-as supara s-o primesc.
Khristin, asa-i cu asta, incerc sa ma temperez si sa nu escaladez in pretentii: ca e totusi gradintiza si pretentiile nu-s inca mari si poate nici diferenta dintre gradinite nu e semnificativa. Am alta belea acum, la catolica prinde program de la 12:45 la 3:30 si alex al meu e fan somn de dupa-amiaza. Si ma gandesc ca o sa fie semi-obosit la gradi. Dar o sa vina acasa si o sa doarma la 4 sau ce sa-i fac? Sa-i sar somnul de pranz si sa-l culc la 7 seara? Ce pregatire sa mai fac eu cu-n copil deja mort de somn la ora 5, numa’ de exersat pt scoala n-o sa-i arda lui. S-a cam “intristat” tanti de la secretariat cand a constatat ca alex n ustie inca exngleza la 4 ani, dar… n-am ce-i face. Sau mai bine sa-l puna tataie la nani la 4, il las pana la 5:30 si apoi il trezesc. Si-l culc normal seara.
Ange, nu-si da mai cu facaletu-n cap, ci il ameninta pe sot cu facaletul.
Ica 1975 spune:
Vin si eu cu o intrebare intrebatoare - foloseste cineva ulei de masline la gatit si daca da, care? Noi am gasit unul care merge la salate insa am facut maioneza si n-a iesit prea buna si cand fac oua in tigaie sare pe pereti Am incercat Choix de president si alte cateva dar au un gust ciudat, Terra Creta merge dar la salate.
Noi
Ce spui sa si infaptuiesti !
maru spune:
ica, buna intrebare
am constatat in timp ca la noi in casa s-a redus simtitor consumul de ulei, si acum, iuhu cu mutatul la casa, numai in gratare o tin pana ma satur...asa ca si noi suntem in vanatoare de ulei bun de masline, deocamndata am trecut pe ulei de porumb, ca are gust bun, dar ma intereseaza uleiul de masline
doctorul mi-a dat voie la ceai verde, sunt super incantata, ca iar trec printr-o perioada stresanta, de data asta un stres placut...cu mutarea
se ofera cineva sa imi hraneasca si mie baietii? ca eu nu mai am chef de gatit, vreau sa bag cat mai repede oalele in cutii si sa sterg cabinetele! ai mei sunt carnivori, fara maniere la masa, mananca fara pretentii si nu zic sarutmana pentru masa, ci garaie...politicos
Doamne'ajuta!
POZE
POZE2
http://maru-incotro.blogspot.com/
mikiion spune:
Ica noi luam de la magazinul italian de langa noi, Bonanza, unele mult mai ieftine decat pe piata normala.
Insa , nu au un gust anume, mai bun sau mai prost. Difera enorm de la marca la marca. Cele care imi plac sunt cele light, pt. ca au gustul mai putin pronuntat. Nu inseamna ca sunt mai pure sau ceva, ci mai diluate mai degraba. Dar mie nu-mi place gustul de ulei de masline adevarat.
Mi se pare ca imi strica salata de rosii.
La gatit, pe foc adica, nu folosesc. Prefer cel de floarea soarelui.
Despre salamul de biscuiti, eu eram convinsa ca se poate face numai cu rahat. Pai asa o sa fac si eu, cu papaya uscata, de la Fruterie 440. Ca am facut un chec si parea rahat.
Trycomplicat sistem mai aveti. Aici macar e simplu. Sunt scoli anglofone sau francofone. Au desfintat acum vreo 10 ani comisiile scolare in fuctie de religie si le-au lasat doar in functie de limba.
Asta nu atinge scolile private , care pot fi si musulmane sau evreiesti de ex.
Din cate ai prezentat tu situatia, si avand in vedere ce putin sta acolo( eu credeam ca e program ca aici 8-17 minimum), eu zic sa alegi acolo unde ii e mai usor bunicului sa-l duca. Vine iarna, cu 2 copii dupa el.......Si apoi analizezi situati pt. cand o sa fie mai mare si eventual si cel mic ajunge la varsta sa-l duci la scoala.
Si daca n-ar exista bunicul, cum ai fi procedat? Exista un after school? Sau day-care? Prietena mea din ottawa mi-a explicat o data ca ii lua copilul de la gradinita clasica, il ducea apoi la scoala, si apoi revenea la gradinita. Se ocupa comisia scolara de transport.
[www.onetruemedia.com/shared?p=60647bcd025335118109e1&skin_id=601&utm_source=otm&utm_medium=text_url" target="_blank">montaj 2 Ani
[www.onetruemedia.com/my_shared?z=196cc7766eb32af94624d1&utm_source=otm&utm_medium=text_url" target="_blank">montaj 1 An
www.dropshots.com/mikiion" target="_blank">filme si poze 2006-2008
www.dropshots.com/mikiion2008" target="_blank">filme si poze mai 2008-
Virsta Marc
mikiion spune:
Angenu fi suparata. Sotul meu a fugit de la scoala in prima zi. Ca «nu-i placea apa» Si uite ne apropiem de 40 si inca mai studiaza
[www.onetruemedia.com/shared?p=60647bcd025335118109e1&skin_id=601&utm_source=otm&utm_medium=text_url" target="_blank">montaj 2 Ani
[www.onetruemedia.com/my_shared?z=196cc7766eb32af94624d1&utm_source=otm&utm_medium=text_url" target="_blank">montaj 1 An
www.dropshots.com/mikiion" target="_blank">filme si poze 2006-2008
www.dropshots.com/mikiion2008" target="_blank">filme si poze mai 2008-
Virsta Marc
caro spune:
try, ha sa ma bag si eu in seama cu copiii si scolile. Danut al meu a inceput in 2000 JK la Hunter's Glenn. Pe cuvant ca nu m-a interesat grading-ul scolii. La SK am avut bafta sa mearga la french immersion. Fiind in TDSB, french immersion-ul incepe de la SK si orele sunt facute numai in franceza pana in clasa a 3-a inclusiv. Partea proasta e ca la french immersion este loterie - efectiv - cine merge si cine nu, de aceea am zis bafta. Se pun aplicatiile si ei trag la sorti. Anyway, la FI a mers la William Tredway (care la ora actuala se prezinta asa http://www.fraserinstitute.org/reportcards/schoolperformance/schooldisplay.aspx?id=ONE607827 ) pana in 2004. In acel an s-a schimbat si directorul scolii. Pot sa-ti spun ca am fost super-multumita de scoala respectiva: profesorii care i-a avut la french immersion au fost exceptionali. In clasa a 3-a il propusese profesoara sa mearga la gifted children, trebuia sa dea un test psihologic, am intrebat psiholoaga de la TDSB daca au gifted program in franceza, mi-au spus ca nu, french immersion fiind deja considerat gifted program. Acum, unde in SK erau 3 clase de FI, pana in a 4-a a ajuns doar una. Au vazut oamenii ca nu fac fata, si-au retras copii pe english track. Pe mine m-a "distrat" (rasu'-plansu') o faza in clasa a 2-a, cand au avut un substitute teacher (pentru 1,5 trimestre, invatatoarea lor isi rupsese picioru' si gatu'), teacher care fusese director de liceu si mai lucrase si prin minister. Eram la o sedinta cu parintii si eu vroiam sa ma plang ca nu au copii teme indeajuns (al meu le termina in 15 min). Pana sa apuc eu gura sa zic ceva, s-a plans o alta mamica: prea multe teme. Fetei ei ii lua 2 ore sa-si termine temele. Si erau quebecosi-quebecosi, francofoni.
In 2004 ne-am mutat in Oakville, in HDSB (Halton). Aici FI incepe din clasa 1, cu juma engleza - juma franceza. Scoala la care merge acum ara in halul asta
http://www.fraserinstitute.org/reportcards/schoolperformance/schooldisplay.aspx?id=ONE543217
si sunt total dezamagita de profesori. Unde la Tredway cand le-am cerut sa-i dea extra-homework, i-au dat, aici (Oakville, de, oras de milionari, cica, plin de scoli particulare) mi-a spus profesoara de engleza: se duce mami la biblioteca, alege un proiect si lucreaza impreuna cu baiatul. Imi venea sa-i zic ca eu nu i-am cerut extra-homework pentru mine ci pentru el.
Acum judeca si tu: rating-ul poate sa arate cum arata, realitatea in teren e alta. La tredway (in tdsb) jumatate din elevi erau ca Danut, copii de imigranti, limba engleza mai mult sau mai putin cunoscuta. Deci... Aici in Oakville, e plin de englezoi... si pretentiile sunt mai scazute. Se merge pe ideea: vrei mai mult pentru copil, da-l la particular. A, inca ceva: vreau ca Danut sa faca si liceul in FI.
Anul asta incepe si Thomas JK. Din clasa 1 il paste si pe el tot FI.
Bafta la alesul scolilor si succes la scoala
caro spune:
a, inca ceva: asta in HDSB au program pentru JK si SK o zi da, o zi ba, full day. Asa ca Toma (si eu!) va avea un program infernal: scoala lunea, miercurea si alternate fridays. Sa vezi veselie in zilele de scoala, cand o sa fie obosit-muci si n-o sa ma mai inteleg cu el seara!
Daiopri spune:
Multumim de aprecieri. Pai eu ce sa fac daca atata zice cantarul?
Ica nu eram f. slaba inainte. Dupa mine ar fi trebuit sa mai dau jos 3-5 kg. Dar cred ca asta este avantajul de a fi inalta.
Podeanu sunt in luna a 4 cred, maine intru in sapt 17, da nu mai stiu cu lunile ca vad ca zice din sapt 19 sunt in luna a cincea.
Khristin, pai cred ca si bluza ajuta, plus ca nu am stat din profil. Sunt si eu curioasa sa vad daca are dreptate baiatul:))
Tu mai ai asa putin…. Tinem pumnii si ne pregatim de galerie. Mai dat gata cu necesitatea lectiilor de acasa, ca eu nu am pic de spirit pedagogic. A incercat bunicu sa faca "lectii" cu el si ti-ai gasit...
Ange sa stii ca si al meu anul trecut plangea ca de ce nu merge si el la scoala si acuma nu mai vrea:))
Ana cum mai esti?
Roxana multumesc. Eu am vazut poze frumos etichetate de acuma va "stiu". De aceea am zis sa pun o poza doua sa nu fiti in dezavantaj.
Cum va descurcati cu chestia cu mezelurile de la Maple? Ca mie numai stresul asta nu imi trebuia. Noroc ca de obicei nu prea cumpar mezeluri de la magazine (doar de la polonezi), dar tot ma intreb daca oi fi nimerit pe undeva? Of, of
Numai bine tuturor
http://bd.lilypie.com/hfkmm7.png
mamaana spune:
try nu cred ca conteaza prea mult la varsta asta cum e ratingul scolilor, desi amandoua nu stau prea bine; important e sa faci si tu acasa cu el, ceea ce cred ca oricum o sa faci ; noi apartineam in TO de o scoala tare tare proasta (2.5 - 3 la eqao); l-am inscris la alta scoala un pic mai departe (cu 6.5 la eqao), dand o adresa de la o casa pe care am vazut-o de vanzare in zona si prezentand un contract de inchiriere facut de noi; scoala la care a fost anul asta (dupa ce ne-am luat casa) a fost de 7.5-8 la eqao si s-a cunoscut bine diferenta;
de fapt casa am ales-o in zona in care am ales scoala la care o sa mearga (pana la liceu inclusiv)