Sezatoarea canadiana (100!!!)
Raspunsuri - Pagina 11
Ktrinel spune:
despre Centraide, nu e obligatoriu...dar stii cata hartuire se face?? ..si te mai duce si cu autobuzul in vizita prin Hochelaga ca sa te sensibilizeze ( un cartier sarac, plin de drogati si handicapati, toata lumea sta pe ajutor social )..si ti se spune : uitati, trebuie sa ii ajutam , sunt fam care cheltuiesc aproape jumate din venit numai pe chirie ......si aia stau pe la geamuri cu pot-ul in nas ....helauuu...dar noi oamenii muncii, pe noi ne intreaba cineva cat cheltuim pe casa ??..pai in cazul asta m-as cam duce cu jalba la Centraide sa ma ajute si pe mine ...
Ica 1975 spune:
Ktrinel, si atunci cum facem sa avem o pensie, in ce investim daca nu la REER, ca pensia de la stat daca voi avea 400$ pot sa zic ca-i bine; mai mult au cei care au stat pe BS toata viata ca cica au venituri mici si pot ajunge cu toate subv subventionate pana la 1000 cad
Noi
Ce spui sa si infaptuiesti !
cge spune:
Ica, si noi am platit taxa de Bienvenue 2800$.
Si taxele sunt 3400 (adunate)/an.
A, si noi fiindca ne-am mutat in iunie, le-am platit si pe astea in iulie.
Noi nu am cumparat decat electrocasnicele, in rest ne-am mutat cu ce aveam.
Am asteptat sa platim toate darile si dup-aia ne gandim si la alte cumparaturi ptr casa.
Dar si noi am ales, mai ales cu chirie in Outremont, acum in St-Dorothée.
Si pe mine ma exaspereaza taxele ce le platesc la fiecare paie.
Eu primesc la fiecare paie un borderou si vad clar unde se duc banii mei. Maru, tu nu primesti asa ceva ?
Ktrinel, a zis bine sa fim noi sanatosi sa platim tot.
Pe curand,
Cristina,
mama lui Victor 07.01.2000 si a Ancai 16.09.2005
Ktrinel spune:
Ica, daca as gasi raspunsul ...as lua premiu Nobel..cred ca tot gestiunea privata, cu investitii in diverse chestii ...ar aduce mai multa ..stabilitate...la noi randamentul global a scazut de la 14 % anul trecut la 4% anul asta ..stii cat inseamna in cifre absolute ?...daca merge tot asa , sa zicem , pot f simplu sa zica peste 30 de ani ...ca iti dau 3 lei in plus la pensie...stiu ca e fabulatie un pic, dar intelegi ce vreau sa zic...si desi randamentul a scazut, institutia e cam discutata pt cheltuielile in crestere, salariile f mari , prime babane ...na ca peste tot...
Lorelai spune:
Citat: |
citat din mesajul lui maru Lorelai, care e formula de calcul la salariu cand stiu cate ore am si cat primesc pe ora? era undeva postata dar cum sunt cam grea de cap azi... h*$*365...si m-am pierdut.. editez sa zic: please, please...mi-au marit nr de ore si vreau sa stiu ce performante jalnice banesti ating |
edit: am gresit linkul. asta merge.
maru spune:
da, mai, da e limba straina pentru mine. Noi avem online paystub-ul ca de, suntem green...
ideea era ca mi-a marit nr de ore si vroiam sa stiu care e formula de calrcul ca sa stiu ce jalnice performante banesti ating cu noua "marire" care nu e de fapt marire
Doamne'ajuta!
POZE
POZE2
http://maru-incotro.blogspot.com/
Lorelai spune:
Lorelaim, laurajr, povestea cu mutatul la Vancouver e mai complicata. Cricor cred ca ma intelege cel mai bine. Am venit aici (in Ottawa) dar niciodata nu am considerat asta ca o mutare definitiva. Sufletul ne-a ramas la Vancouver unde avem multi prieteni adevarati. Desi se fac 7 ani de cind sintem in Ottawa si avem si aici prieteni buni, am tinut strins legatura cu cei din Vancouver. Pina sa avem fetele mergeam in vacante de 2 ori pe an acolo, acum ca s-au marit fetele am reluat vizitele. Daca il intrebi pe sotul meu de ce vrea la Vancouver o sa iti spuna ca el acolo isi incarca bateriile. Nu am fost niciodata in Caraibe sau in alte locuri insorite, preferam sa ne petrecem vacantele la Vancouver. E greu de inteles de ce ne place asa de mult daca nu ai fost niciodata pe coasta de vest. Pt amindoi e un loc unde ne gasim linistea sufleteasca. Ca sa va dau un exemplu, cind am pierdut bebele acum citiva ani, fara macar sa ne consultam unul cu altul, la citeva zile dupa nenorocire, cautam bilete de avion pt Vancouver. In mai putin de o saptamina eram pe malul oceanului Pacific unde am imprastiat cenusa ingerasului nostru. Simt ca acolo e locul nostru si nu aici. Desi avem joburi super bune amindoi si aparent nu ne lipseste nimic, vrem inapoi. Pe masura ce trece timpul imi dau seama ca “acasa” e la Vancouver si nu aici.
columbiana spune:
Ktrinel, nu e obligatoriu decit 5%, downpayment, cel putin pe noi nu ne-au conditionat, am strins noi cureaua, si acum suport consecintele :((
cu salariul, tu esti fericita, eu iau cu ceva peste 30k/an, si ma muncesc astia cam prea mult pentru asta- zic eu, dar asta e, aici la tzara aproape de casa nu prea am ce alege.
si barbatu-meu e cu Centraide, dar il deduc la impozite; eu platesc la REER, barbatu-meu s-a inscris si la ei la REEE (contribuie si angajatorul) si la REEE, maximum, si asigurari de viata, si de masini, etc, etc (uof:)) sper sa nu fluier la paguba peste citiva ani sa dispara ca FNI-ul.......
http://www.floriinro.ro/
lorelaim spune:
Lorelai - sa va ajute bunul Dumnezeu sa stabilitzi acolo unde sufletul vostru este ACASA! Nici nu stii ce bine te intzeleg... pt mine NICIODATA nu va fii "acasa" aici in Suedia... ci in Canada... undeva cat mai aproape de GTA... unde am aterizat si mi-am inceput un nou capitol in viatza care m-a maturizat si m-a facut "stapana" pe viatza mea (intr-un anume fel :-) pana l-am intalnit pe tati (in Montreal)... care a devenit... fara intentzie :-)... stapan pe inima mea :-)) Cred ca intr-un fel sau altul totzi tanjim dupa un loc anume in viatza noastra - un loc pe care candva... intr-un anume fel... independent de vointza noastra... l-am pierdut...
Imi e dor de Canada... si acum ma duc sa
P.S. Fetele din Mtl/Qc - parca stiam ca daca NU mai sunt rezident canadian nu mai primesc pensia... idiferent cat am lucrat in La Belle Province... Voi ce stitzi?
O seara faina va doresc si fug la datorie (copila si la tati)
Lorelai
May 3, May 2, May 1
"Daca dragoste nu e... nimic nu e..."
try spune:
Ana, vorba lu’ pustiu ala (cred ca v-am terorizat cu el, da’ am si io un pitic pe creier): de ce credeti asta? Se curata de 10 ori mai usor si mai repede in opinia mea un aragaz cu placa decat din ala clasic cu ochiuri scufundate sau iesite in afara (nu mai zic de alea cu gratare, cu merau in Ro, ca fac alergie nuam cand vad grataru' ala, si cand ma gandesc ca oamenii cu banet din Nord-america cumpara aragaz pe gaz cu ochiuri si gratare de-alea). Uneori nu-mi ia mai mult de 1 minut sa spal aragazul. Pe cand la cel cu coils sau cu ochiuri… imi trebuia sedinta la psiholog inainte sa ma apuc de spalat aragazul (am avut din ala cu coil la bloc si aragazul mostenit de la vechii proprietari aici la casa). Cand ziceam ca sunt in stare sa stau si 2 h sa frec un aragaz era experienta de la tipurile trecute, la asta nou n-am fost decat o singura sa petrec mai mult de 10 minute: cand m-am chinuit sa spal cuptorul de una singura pt ca mi-era frica sa folosesc self cleaning-ul.
Miki, nici eu nu port manusi la nimic cand fac curat, ma enerveaza la culme, ma impiedic in ele si parca am doua maini stangi. E adevarat ca nici nu ma irit usor de la solutiile astea de curatat (cu exceptia perioadelor cand am fost gravida si am avut niste iritarii pe maini de mi-a trebuit crema cu cortizon sa scap de ele).
Io nu stiu ce-i cu taxa asta de bienvenue, nu stiu daca o avem si noi in ON. As zice ca nu, dar la cata bulibaseala a fost cand ne-am mutat la casa, posibil sa fi platit noi ceva si sa nu stiu eu, la noi sotul e cu finantele si platile, eu doar dau cu cardul. Posibil maru (sau cune-a amintit) sa aiba dreptate, noi s-o platim global cu toate cheltuielile avocatesti (care se ridica undeva la 5000$ pt o casa medie)
Maru, ce taxa cand cumperi pt prima data casa? Ca eu credeam ca ai avantaje cand cumperi pt prima data, nu dezavantaje , adica poti merge cu avans mic sau zero. Altfel stiu ca trebuie sa ai minim 25% avans. Si aici se plateste asigurare daca ai avans mai mic de 25% (noi am avut 24%, dar nu puteam sa mai punem nici 100$ in plus), insa asig o platesti in functie de cat de mare e diferenta intre 25% si procentul cu care vii tu ca avans.
Mai stiu ca pt casa noua platesti taxe (pt casa veche, chit ca-i de 1 an, nu platesti). Ia sa vedem, ce mai stiu…cre’ ca ajunge cat stiu.
Oricum constat ca multe-s diferite de la ON la QC. Aici e cu 25% nu cu 20% ca la voi. Sau o fi scazut si la noi in ultimii 3 ani de cand ne-am luat noi casa?
Daiopri, eu cu buretele ala magic alb sterg peste tot (pereti, urme care nu se iau pe apliance-uri, canapeaua de piele etc.), dar uite ca pe placa de la aragaz n-am incercat. Mi-ai dat o idee.
Daiopri, du-te la alt walk in clinic data viitoare. Si eu am facut la fel cand am fost insarcinata cu alex si cu prima sarcina de-am pierdut-o. Ma duceam la dr. de la walk in clinic (e adevarat ca dadusem acolo de un dr. painea lui Dumnezeu) si niciodata nu s-a uitat chioras la mine ca vin sa-i ascult inimioara. Din contra, cre' ca era fericit ca mai vede si altceva decat raceli, tuse, dureri de oase etc. Dar cu stetoscopul nu era chip sa prindem nimic, prindeam doar venele mele. Dupa 19 sapt. cand l-am vazut la eco pe alex, n-am mai simtit impulsul asta cu ascultatul inimioarei.
Ica, stii ce? Cre’ ca ceramic sau glass e acelasi lucru. Am crezut ca-s diferite, dar am dat o cautare de curiozitate. M-am uitat pe sears.ca si n-am gasit nici unul cu ceramica, iar in alte locuri am vazut scris ceramic glass cooktop. Mie-mi pare acelasi lucru. Si probabil ca unii prefera sa spuna glass top, altii ceramic top. Dar cred ca e vorba de acelasi lucru... sau o fi o diferenta nedemna de luat in calcul.
Cum e aia pata sub sticla? Pai aia nu are cum sa fie de la ce-ai gatit tu pe aragaz… Iar de SS acum sunt variante de SS care nu fac amprentele vizibile. Nu-s ca lingurile de inox, au aparut tot felul de finisaje de SS care sunt super, dar deocamdata pt mine nu merita diferenta de bani clasic-SS.
Laurajr, pare mai complicat, insa mie mi se pare de 2 ori mai usor cu glass top decat cu coil-uri clasice.
Monicutza, daca SCHL-ul vostru e acelasi lucru cu asigurarea pe imprumut care se plateste aici (in caz ca n-ai 25% avans) asta nu e o gaselnitza a bancii, ci e o asigurare care se plateste unei firme de asigurari. In caz ca tu nu mai poti plati imprumutul, firma de asigurari gatanteaza pt tine, in anumite conditii (pe care nu le cunosc), dar e o asigurare peste care na-i cu msa treci. Daca de ex. banca te aproba pt un imprumut, tu e musai sa fi aprobat si de firma de asigurari (tu n-ai legatura cu ei, doar banca trateaza cu firma de asig.) ca sa primesti imprumutul. Uneori banca poate spune da, dar firma de asigurari sa zica nu si in final esti respins si trebuie sa ceri alte conditii de creditare (de regula micsorezi suma de imprumut, vii cu avans mai mare sau lungesti perioada de creditare). Asigurarea asta e o regula pe piatza mortgage-ului, banca nu o poate evita. Doar daca institutia financiara accepta sa sara peste acea asigurare, desi nu vad ratiunea pt ca ei au de pierdut.
Ba ne “incalzeste”, lorelaim, ne incalzeste sa stim ca si aia de peste ocean n-o huzuresc acolo unde sunt hi, hi, hi . Glume sadice, stiu!
Cre' ca numai Cricor o huzureste acum.
fetele care nu veniti pe motiv de dodo, poate veniti dupa dodo-ul copiilor..nu stiu cum e cu doi copii...dar eu am zis ca daca e sa stau sa ii respect toate orele si in weekend, o iau razna, inseamna ca nu mai facem nimic. vreau sa se obisnuiasca sa doarma si in alte locuri si circumstante.. |
Asa sunt si eu, Ktrinel, am pus de regula mai presus socializarea lor decat somnul de pranz (ma rog, in functie de situatie). Si atunci cand nu s-a mai putut sigur mergeau la somn piticii ca alta solutie nu era (ca i ncarut, ca pe o canapea, ca in brate, ca intr-o camera separata, unde si cum se putea. E adevarat ca alex a fost un copil exemplar dpdv al somnului, usor de adormit, stie cand ii e somn si a cedat usor, fara prea multe impotriviri. Cand era mic si nu rezista dupa 11 noaptea la vreun chef, intotdeauna il culcam intr-o camera separata la gazde ca sa putem sa petrecem si noi inca vreo 2 ore. Acuma fac acelasi lucru cu Adrian (desi rezista petrecaretu’ asta ceva de speriat, alex il vedeai ca incepe si se prelinge de somn, asta micu’ insa e jovial, il duc eu la 10:30-11 la nani la petreceri pt ca stiu ca e tarziu pt el).
Miki, eu din contra, dupa ce m-am mutat la casa, am simtit atata libertate si relaxare. Am avut si eu cateva accese de-astea, dar au fost chestii pasagere, adica mi se intampla pt ca ma gandeam prea mult la un pericol anume. De unde o viatza-ntreaga am trait la bloc, normal sa ai si ganduri de-astea. Dar astea sunt ganduri inerente, asa cum te gandesti din cand in cand ca poate sa-ti patza copilul ceva.
De ex employerul plateste parte din premium la asigurare si eu platesc o parte. |
Asta nu se intampla peste tot? Adica se percepe impozit pe partea cu care tu contribui la asigurari? Ca eu lucrez la o firma mica si privata si tot asa se intampla.
Monicuta, asa-i cum spune lorelai (hai ca eu deja nu mai stiu care-i lorela si care-i lorelaijr, ca pana azi eu credeam ca avem doar doua lorelai – Ottawa si Sue), nu trebuie sa ai toti banii dea cont in banca la momentul cand dai avansul pt casa (adica atunci cand faci precontractul). Trebuie doar sa le dovedesti care-i sursa ta de bani. Noi am semnat precontractul in martie, am dat 10.000 avans si peste 3 luni aveam closingul (hotarat de vanzator ca avea copii care trebuiau sa termine scoala). Sotul avea o garsoniera de vandut in Buc. (ramasa de pe urma tatalui lui) si cu aia am dovedit ca avem bani de downpayment cat stipulasem noi in pre-aproval. Banii a trebuit sa-i avem in cont cu cateva zile inainte de closing date (adica semnarea contractului prn avocat), adica 27 iunie.
viseaza cu ochii deschisi la clipa cand va stiga _Traisca Québecul liber si va scapa de dat taxe la federali |
Clipa cand va inceta sa si primeasca fonduri de la acelasi guv. federal
Maru, cum sa inmultesti cu 365 ca doar nu lucrezi 365 zile/an. Nr de zile lucrate pe an e 5 x 52 sapt. (daca lucrezi 5 zile/sapt). Vezi ca pauzele de masa sunt de regula excluse din nr. de ore lucrate pe zi.
Uite aici un calcul standard:
20$/ora x 7,5h/zi x 5zile/sapt x 52 sapt/an = 39k an salariu brut.
Ica, zic si eu la fel ca si Ktrinel, analizati bine variantele si cu casa (ca e detached, ca e semi, ca e townhouse), dar condo…. Parca prea multi bani dusi pe degeaba. Noi am facut calculele astea cand am cautat san e mutam de la chirie si parca o secunda mi-ar fi convenit condo (nu stiam eu prea bien ce frumos e la casa ta) si mi-era un pic urat de Ajax (dar iara n-aveam eu habar ce mult o sa-mi placa), insa cum am dat-o cum am sucit-o nu iesea mai convenabil la condo nici batut. E adevarat ca aici condo fee-ul e de min 400$/luna. Daca ai pretentii de condo intr-o cladire frumoasa, te duce la peste 600$/luna.
Lorelai, cum asa? pai eu credeam ca deducerile pt copii si chiria spre ex. pot fi trecute la oricare din soti. Dar eu nu prea stiu mutle in domeniu, doar im idau cu parerea amatoriceste.