Croitorie - sfaturi si idei (capitolul 10)

Raspunsuri - Pagina 8

Inceputul discutiei

Link direct catre acest raspuns Guguluff spune:

Kinda, incearca un colt din material sau tai un patrat 10cm*10cm il speli, usuci, eventual calci si apoi il masori iar. Eu am pantaloni din stofa de lana si nu mi se strica la spalat la masina, la 40gr. Eu spal orice la masina si cele facute de mine(desi cica s-ar comporta mai bine spalate de mana) dar imi apar rani imediat de la dero; am fost terminata o saptamana pana am reusit sa-mi aduc si masina de spalat.
In alta ordine de idei, de unde putem fi sigure ca eticheta pusa de ei la metraje e ceea ce cumparam? Eu stiu ca naturalele: in, bbc, lana se sifoneaza daca le strangi in mana dar cum altfel mai putem testa daca dam banii pe ce trebuie sau nu pe plastice? Stiu ca se poate arde un fir si daca arde facand scrum e lana, daca se strange firul la capatul ars si se micsoreaza e plastic. Dar poti merge cu bricheta prin magazine?

ALINA mamica fericita de ELIZA fetitza perfecta (10.04.2006)
www.myspace.com/potfro" target="_blank">Poets of the Fall

Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns vanessamoon spune:

Cum va spuneam lucrez la o rochie pentru mine dupa aceast model
http://www.burdafashion.com/en/Magazines/Archives/120_Dress/1270777-1463237-1508211-1508214-1508258.html
Am pastrat insa doar bustul, partea de jos e pe corp si am si creponat materialul. Rochia e din satin elastic auriu. Bretelutele m-am straduit sa fie cat mai subtiri (mult mai subtiri ca la cealalta rochie) si am folosit o cusatura utilitara pentru materiale elastice. In mare e gata dar mai am finisaje si bibiluri dupa care fac poze si revin.

Ce ziceti de nr 9 din Burda? Imi place cum e structurat pe trenduri. Ma tenteaza bluza de la cursul special de croitorie doar ca imi trebuie un material potrivit
http://www.burdafashion.com/en/Magazines/Burda_World_of_Fashion/110_Shirt/1270777-1000019-1660161-1660163-1660224.html

M-ati facut curioasa cu Boutique. Am vazut si eu la Selgros mai demult dar nu am luat-o. Are vre-un site asa cum are Burda? Am vrut sa caut dar nu stiu cum ... Cele care o aveti ... !

Am si eu cursul Eurocor dar nu m-am apucat serios de el. Vad ca nu sunteti prea incantate de el. Eu inca nu ma pronunt dar sunt totusi informatii utile pe care nu le stiam.

Midasnu misto gogosarul. Fetele interesate, diferite modele de fuste gogosar gasiti si in numerele mai recente.

Lorina felicitari ca ai scos-o la capat cu pantalonii. Rucsacul e tare, l-ai facut din blugi vechi? Intreb din cauza buzunarului... Sa-l porti cu placere!
Vilcris multumesc ca ne impartasesti “secretele” tale.
Diana fain sacou, ii vine foarte bine surorii tale. Eu nu am curaj sa intru pe teritoriul sacourilor inca.
Guguluf ce frumoasa palaria si ce frumos ai lucrat-o. Imi place ca interiorul este foarte curat.
Kinderas nasoala experienta cu ploverul!

Despre stofa de lana stiu ca se calca tot cu o bucat de stofa de lana. In felul asta se agata unele de altele firicelele celor doua materiale si cand se despart stofa ramana “pufoasa”.

Am incercat trucul cu pusul hartiei dedesubt la tricoul asta.
http://www.flickr.com/photos/silviamavrichi/2750117682/in/set-72157606589082943/
Broderia este facuta cu o cusatura ornamentala si fara hartie nu puteam lua curbele. Apropo, Vilcris ai ceva sfaturi legate de broderie? Eu am facut-o cu talpita normala ca daca o pun pe aia de broderie nu mai pot controla directia. E vre-un secret sau prin exercitiu se invata?

Ace strech am comandat din Quelle ca la mercerie se uitau crucis la mine. Am impresia ca la toate masinile casnice acele sunt cu tesitura si se potrivesc intre ele. La mine merg de la Sanda la overlock si invers.

Iar m-am intins la povesti, dar cum nu am intrat de mult va rog sa ma intelegeti!

P.S. Inca nu am curatat masinile...


Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns vilcris spune:

Fetelor, credeti-ma pe cuvant. Am stricat vreo trei sacouri, tot atatea perechi de pantaloni si tot atatea pulovere spalandu-le la masina. Eu stiam ca risc si am pierdut. De aceea fiti foarte prudente. Mi-am spalat un sacou de vre-o doua ori in cada, presadu-l cu picioarele (adica fara frecare) si a fost OK dar nu merita munca. Mai bine ma duc la curatatorie. Si trebuie sa va spun ca impresie generala ca orice stofa care contine lana si a fost spalata cu apa, chiar daca nu s-a stricat, nu mai arata chiar asa bine. Ultima isprava a fost ca am bagat la masina o pereche de pantaloni normali, negri dintr-un material subtire care banuiam ca nu are lana. Si am banuit prost. Acum sunt pantaloni pana, trei sferturi si trebuie sa mai slabesc ca sa incap in ei. Iar stofa arata de parca am sters pe jos cu ea.

Vanessa cursul Eurocor nu te invata croitorie. Este curs de design vestimentar. Eu l-am facut dupa ce stiam sa fac totul pornind de la schita sau poza, pana la produsul final. Acolo am invatat chestii de stil, compozitie, culoare, proportii cum se elaboreaza o colectie, lucruri despre istoria modei, etc. In completarea lui mi-am luat si o carte de desen in care se trateaza desenul in moda. De asemenea am mai aflat ceva in plus fata de ce stiam despre tipare si cum se croieste. Mie mi se pare totusi util.
Eu am o slabiciune pentru moda anilor 1920-1950 (vintage). Mi-au mai ramas cateva reviste de moda de la bunica de prin 1938-40 din care ma inspir.

Broderia o fac si eu tot cu piciorus normal. Secretul este stabilizarea materialului fie prin lipirea de intaritura (ceva mai subtire cum este cea pentru jerse), fie prin coaserea ei. Dupa aceea se decupeaza intaritura sau se sfasie daca este posibil, ori se lasa acolo daca nu te deranjeaza. Dupa cateva spalari oricum se deterioreaza si poate fi rupta mai usor. Stabilizarea se face pe dos. Eu folosesc mai des aplicatii pe care le fac cum am explicat si apoi le aplic unde vreau.

Stofa din lana atunci cand se calca cu abur sau cu carpa umeda se va avea grija sa nu se tina fierul prea mult, pana cand se usuca dedesubt. Dupa indepartarea fierului stofa trebuie sa ramana usor umeda si sa se usuce in aer.

Si acum o chestie interesanta (cred ca e din cursul Eurocor): Cine stie de ce se incheie hainele de dama dreapta peste stanga si cele barbatesti stanga peste dreapta?
Daca nu raspunde nimeni va raspund in mesajul urmator.

Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns vanessamoon spune:

Guguluff mi te inchipui umbland cu bricheta prin magazine. E intradevar greu sa sti daca materialele sunt ceea ce scrie pe eticheta. Din magazinele gen depozit este posibil sa tai cate o mostra din material si atunci poti sa-i dai foc acasa. Dar asta iseamna doua drumuri pentru un material si nu stiu daca ai chef.
Vilcris mersi de sfaturi. Cu intariturile nu ma prea descurc ca nu stiu ce sa cer la magazin. Sunt atatea tipuri!!!
M-am gandit la diferenta dintre modurile de inchidere ale hainelor pentru barbati si pentru femei. La femei e foarte practic, pentru ca se manevreaza usor cu mana dreapta. La barbati insa nu stiu de ce e invers... poate sa le deschida tot femeile.
Probabil nu e asta raspunsul

Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns Guguluff spune:

Vilcris, eu cred ca se strica la masina de spalat; si mie mi-a intrat o pereche de bermude de in dar nu bagasem inul la apa inainte de a-i lucra. Si o fusta din vascoza(materialul luat din Obor) a intrat ceva la apa si s-a decolorat; dar s-a si scamosat unde purtam geanta, dupa prima purtare, deci cred ca era materialul prost...
Pe de alta parte dau la curatatorie doar costumele sotului(uneori pantalonii ii spal la masina si-i calc eu la dunga) si am dat rochie mea de mireasa. In rest am bagat la masina pantaloni de stofa, rochii naturale sau nu, camasi, geci, pilote, perne etc. Am spalat de mana o rochie de satin cu Perwoll si a iesit super(la fel si mama mea cu rochia Elizei de la nunta). Aaaa, si rochia imprumutata de la nasa mea, matase 100%(probabil foarte scumpa) am spalat-o de mana tot cu Perw. verde si a iesit impecabila(nu am stors-o, doar am lasat-o la scurs si nici nu am calcat-o fiind mat.creponat). Bine, ideal ar fi sa le dam la curatat dar costa... mult. Daca iau un mat. la kg(cu ceva lana in compozitie) cu 10-15lei imi fac un pantalon, pai sa dau 20 lei la curatat... imi mai fac alta pereche curata Plus ca orice material natural trebuie spalat inainte, cum facem daca nu-l bagam la masina? La curatatorie accepta materiale?

ALINA mamica fericita de ELIZA fetitza perfecta (10.04.2006)
www.myspace.com/potfro" target="_blank">Poets of the Fall

Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns vilcris spune:

Alina Sunt de acord cu toate cele pe care ai zis ca le speli la masina, inclusiv cu pantalonii barbatesti. Am facut si eu la fel. Dar timpul meu liber este foarte redus. Plec la servici la 7 dimineata si daca ma intorc la 17.30 e excelent. Asa ca prefer sa dau pantalonii sotului la curatat pentru ca nu imi place sa-i calc decat atunci cand ii cos eu. In schimb nu sunt de acord ca orice material care se lucreaza trebuie spalat inainte la masina.
Principiul este ca orice lucru odata spalat nu mai arata ca nou dar....
Materiale ca bumbacul, inul se stie ca intra la apa si inainte de a se lucra "se dau la apa" cum se spune. Asta inseamna ca se inmoaie in apa rece intr-un lighean sau in cada si se lasa vre-o ora, dupa care se atarna sa se scurga si apoi se usuca. Eu asa procedez si este suficient.

Cu stofele este altceva. Subliniez inca odata ca stofele nu se dau la apa inainte de a se lucra. Asta nu e de la mine ci de la specialistii in domeniu. In cel mai rau caz vor trebui supuse unui tratament de "aburire". Adica se trece fierul cu abur pe deasupra bucatii de stofa, la mica distanta astfel incat doar aburul sa patrunda in suprafata. Prin aceasta stofa se va strange si isi va orienta firele de batatura si urzeala dupa cum are ea chef. DAR NU VA SPERIATI majoritatea stofelor de azi se vand cu acest tratament deja facut in fabrica. Totusi daca aveti o stofa de lana pe care o vedeti ca este tesuta mai rar sau aveti dubii faceti un test de tratament cu abur pe un colt. Daca dupa aceasta vedeti ca acel colt si-a schimbat orientarea firelor sau are marginile valurite sau mai stranse, asta inseamna ca trebuie sa faceti lucrul asta cu toata bucata de stofa, ca sa nu riscati sa nu va mai vina sacoul sau sa vedeti ca atarna stramb.
Inca odata, si eu spal stofa la masina desi stiu foarte bine ca n-ar trebui sa o fac. Niciodata nu-mi place ce iese dupa aia. Si da, Alina, ai dreptate, cateodata nu mai ajung sa dau la curatat lucrul respectiv pentru ca intre timp mi-am facut altul si imi place mai mult.

Mai astept o tura raspunsul la intrebarea mea.
Vanessa inclin sa declar raspunsul tau OK pentru ca m-a amuzat teribil.

Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns kindaras spune:

ce discutii am starnit aici cu ploverasul meu de stofa ! adevarul ca daca ma gandeam sa-l duc la curatatorie ... era ceva dar nu se merita la bani , ai dreptate Alina.. parca un palton merita ca il duci mai rar , dar un plover .. pe care trebuie sa-l cureti dupa fiecare purtare..
eu inca nu am stofa dar ma gandeam sa iau ca am vazut www.burdafashion.com/en/Magazines/Burda_World_of_Fashion/101_Short_coat/1270777-1000019-1660161-1660163-1660184.html" target="_blank">geaca asta si mi-a placut. oricum luna trecuta am vazut o stofa la 30 lei si vad ca luna asta toate sunt 60 sau 70 lei metrul , nu vi se pare cam scump ???
acum lucrez la www.burdafashion.com/en/Magazines/Archives/108_Blouse/1270777-1463237-1597916-1597921-1598089.html" target="_blank">bluzita asta, maine o sa ma lupt cu manecile, in rest a iesit oK.
Vanessa am ras si eu cand am vazut raspunsul . am vazut si tricoul, cred ca daca mai vad multe chestii facute cu overlockul inebunesc . ce vrea sa insemne desenul ala pe umar ?
Vicris imi pare bine ca ai venit printre noi si ca stii atat de multe.
si chiar asa , in ziua de azi nici nu mai stii ce material cumperi, daca nu ai un pic de experienta te pacalesc vanzatoarele... si la chinezismele care se gasesc acum de cumparat cu tot felul de amestecuri si plasticuri ... of.
va pup fetelor, sper ca maine sa va arat ceva frumos si cu maneci

spor la lucru !

Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns midasnu spune:

Kinda, exact hainuta aia vreu si eu sa mi-o fac!

vanessa, misto tricoul.

Elena de Petru (17.03.2008)

Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns kindaras spune:

Elena , super ! eu cand o vad ce frumoasa imi iese imi creste inima! la sliturile de la maneci m-am incurcat un pic , nu am inteles prea bine cum explica in revista dar am sa iau metoda de la alta camasa ca am vazut ca inteleg si sper sa imi iasa.
si daca imi iese ... am trecut la doua buline jumate
pupici !

Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns Guguluff spune:

Mai, deja faceti paltoane scurte... eu visam la un sacou dar sigur ma depaseste iar vremea si sar direct la palton. Am o stofa rosie, super de anul trecut, mai am din stofa din care i-am facut copilei jacheta, asta iarna. Sunt ca un harciog, cand vine vorba de materiale; adun si iar adun. Ma gandesc ca a mai trecut o vara si tot nu am folosit 2 voaluri cumparate asta vara si sunt superbe dar mi-e mila de ele, cred.
Vilcris, eu nu stiu raspunsul(probabil s-au gandit ca femeile se dezbraca mai des, si sa le fie mai usor) Mi se pare ca am spalat stofele, pe cea roz(a fetitei) am spalat-o sigur. Adica doar am bagat-o la apa si arata cam jalnic dupa, dar a spalat jacheta, mama mea, dupa ce am termintat-o si a iesit culoarea frumoasa si pufoasa tesatura. Am sa tin minte sa nu mai spal stofele, dar e cam greu daca iau de la kg ca sunt... murdare. Daca ma crezi ca am spalat si conurile de ata
Kinda si Elena si eu ochisem paltonul scurt dar incepe de la 36 si e deja cam lejer, ma tem sa nu-mi fie mare. Astept sa vad ce va iese voua; personal as cauta ceva cambrat desi cele largi tin cald mai bine.
Vanessa, am uitat sa te complimentez asupra tricourilor. Tu le-ai facut cu totul, nu? Si broderia e interesanta, le scoate din anonimat. Eu tot timpul uit sa adaug note din astea interesante, gen broderii, dantele, etc.
Am terminat o bluza din Burda nr. 7 si azi ma arunc pe palarie. Sper sa-mi iasa macar ca a Elizei ca am modificat mult tiparul, era prea mica pt capul meu, de neamtz.

Bluza Lateral bluza Detaliu

ALINA mamica fericita de ELIZA fetitza perfecta (10.04.2006)
www.myspace.com/potfro" target="_blank">Poets of the Fall

Mergi la inceput