Croitorie - sfaturi si idei (capitolul 10)

Raspunsuri - Pagina 7

Inceputul discutiei

Link direct catre acest raspuns lorinaoo1 spune:

Aaa, uitasem. Am facut azi o pereche de pantaloni de interior pe strumfita mea, am transformat un tricou de-al lui tati care nu-i mai placea Am facut tiparul dupa indicatiile dintr-o carte de-a maica-mii, cata geometrie si cate calcule, pfiuuu . Tot respectul pt adevaratii croitori care stiu toate formulele alea

Tzontzonica mea Lorina Maria (5 iulie 2007)

Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns diana_roxana spune:

Va multumesc mult de aprecieri si ma bucur ca v-a placut sacoul. Sa stiti ca nu e chiar asa de greu cum am crezut la inceput. Poate si din cauza ca nu are captuseala ca altfel... nu stiu daca ma descurcam.
Oricum sora mea e f incantata si... am primit deja comenzi. Habar nu am cati bani sa le cer. Voi nu aveti idee cam la ce preturi m-as putea intinde mai ales ca nici nu sunt profesionista adevarata?
Guguluff, e superba palarioara. Mai poti face ca acum esti specialista chiar daca a fost prima palarioara. M-am uitat si la tutorialul video care mi se pare foarte folositor. Totusi, am o nelamurire... captuseala in partea de jos vine prinsa de mana? Ori nu am fost atenta la filmulet ori nu am inteles eu ce se intampla. Ca eram la lucru si nu mi-am putut porni si sonorul .
Vreau sa va mai intreb ceva... Am un material cu lycra in el. Pot sa il cos la masina obisnuita si sa arate cat de cat bine sau numai la triplock sau overlock (de care nu am ). Cineva mi l-a adus si a zis ca nu e nici o problema daca il stric din greseala dar, mi-ar fi rusine, va dati seama.

Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns vilcris spune:

Buna dimineata,

Pana cand reusesc sa fac niste poze sa-mi fac si eu un album cu cele mai reprezentative realizari ale mele va mai pun aici niste Tips & Tricks inspirate de mesajele voastre.

Lorinaoo1 - Reverele de la sacouri nu se intind ci se preseaza pentru descalcarea cusaturilor.

1. Toate cusaturile considerate ca finale (dupa proba) se descalca prin presare cu fierul cu abur sau cu carpa umeda. Atentie ! presare inseamna ca se aseaza fierul si se preseaza usor. Mai ales pentru stofe care contin lana si in general stofele de toamna-iarna, nu se aluneca cu fierul pe suprafata, chiar daca se calca cu carpa pentru ca se turtesc perisorii de la stofa si se produce acel aspect lucios, nedorit. Tot din acest motiv nu se preseaza foarte tare. Se preseaza usor si scurt, apoi se ridica fierul, se preseaza alaturi, apoi se revine si se preseaza in locul anterior pana se obtine aspectul dorit. Daca presati prea tare sau plimbati fierul prin alunecare, se intapla ca se imprima marginile libere ale materialului de la cusatura pe fata piesei vestimentare.
Daca totusi ati patit chestia de mai sus (adica luceste sau apar dungi inestetice) mai puteti face ceva dar nu intotdeauna va da rezultate. Umeziti bine stofa in locul respectiv cu un pulverizator si apoi cu o perie de haine "scarmanati" perisorii de la stofa. Se poate sa-si revina intr-o anumita masura.
Apoi se lasa sa se usuce in mod natural.

2. Daca croiti captuseala asa cum se arata in acel tutorial (apropo, cred ca nu putea avea o inspiratie mai proasta cand a ales un sacou negru pentru demonstratie, ca nu se vede nimic)puteti sa folositi tehnica de montaj pe care o au fabricantii de confectii. Am pe undeva niste indicatii. Cand le gasesc vi le pun. Ideea este ca se coase totul, de jur imprejur la masina si la maneci la fel. Se lasa doar o gaura la maneca captuselii, la subbrat sau la spate la gat sau jos la poale (ma rog, unde ni se pare noua mai usor) prin care se trage apoi totul pe fata. Acea bucatica doar se coase de mana la final. Vreau sa va spun ca am incercat de vreo 2 ori dar nu am fost multumita de aspect. Mie oricum imi plac finisajele de mana. Daca vreti sa scapati mai repede. Coaseti totul la masina in afara de poale (marginea de jos)pe care o coaseti de mana sau o lasati libera. Bunica mea chiar o lasa libera la sacourile din materiale subtiri pentru ca altfel "trage" marginea de jos intr-un mod inestetic.

3. Diana_roxana Bunica mea nu avea decat o masina Singer veche de la inceputul secolului si totusi trebuia sa coasa se ea jerseuri si materiale elastice. Cum crezi ca facea? (si mai fac si eu azi). Se intruduce sub piesele ce trebuie cusute hartie si se cos impreuna. Adica talpa se sprijina pe material iar zimtii de antrenare de dedesubt se sprijina pe hartie. Asfel acestia nu vor intinde materialul. Se pot folosi si ziare daca culoarea materialului o permite. La final se sfasie hartia de pe spatele cusaturii.

Iar am scris prea mult. Ar trebui sa ma apuc sa desenez.

Spor la lucru.

Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns vilcris spune:

www.taunton.com/threads/pages/t00034.asp" target="_blank">http://www.taunton.com/threads/pages/t00034.asp

Despre captusirea sacourilor. Cine are timp sa mai citeasca pe-acolo ca sunt lucruri interesante.

Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns lorinaoo1 spune:

Vilcris am salvat tot ce spui tu acolo
Acum as avea si eu niste intrebari.
Am o "Veronica", de fapt nu e a mea, dar asta nu mai conteaza acum.
1. As putea folosi ac special pt jerse la masina asta?
2. Cum as putea face sa nu pocneasca ata la pantalonii de tricot, ca astia facuti ieri deja au pocnit. Nu cred ca ata e de vina, doar ca nu se potrivesc tricotul cu tipul de ata.
3. Pot folosi la masina asta mecanica ata de aia elastica sau cum s-o numi cea cu care se coase jerseul?

Of, tare tanjesc dupa o masina buna, dar momentan nu imi permit una, poate mai tarziu.

Tzontzonica mea Lorina Maria (5 iulie 2007)

Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns vilcris spune:

Citat:
citat din mesajul lui lorinaoo1

Vilcris am salvat tot ce spui tu acolo
Acum as avea si eu niste intrebari.
Am o "Veronica", de fapt nu e a mea, dar asta nu mai conteaza acum.
1. As putea folosi ac special pt jerse la masina asta?
2. Cum as putea face sa nu pocneasca ata la pantalonii de tricot, ca astia facuti ieri deja au pocnit. Nu cred ca ata e de vina, doar ca nu se potrivesc tricotul cu tipul de ata.
3. Pot folosi la masina asta mecanica ata de aia elastica sau cum s-o numi cea cu care se coase jerseul?



lorinaoo1 sa le luam pe rand:
1. Bineinteles ca poti folosi ac de jerse. Eu am folosit si la masina mea veche ruseasca, ca nici eu nu am avut prea multe dotari la inceput. Este chiar indicat acul de jerse. S-a mai vorbit aici despre asta. Acest ac are un varf usor rotunjit care ii permite sa se strecoare printre ochiurile de tricot si firele elastice fara sa le sectioneze. Dar sa stii ca eu am folosit si ac obisnuit. Trbuie doar sa fie suficient de fin ca sa produca cat mai putine deteriorari. Daca iti asumi totusi riscul asta s-ar putea sa mai ai cate o gaura de-a lungul cusaturii. Se poate folosi ac obisnuit pentru cusaturi care nu sunt solicitate prea mult prin intindere.

2. Nu mai stiu cum arata Veronica dar daca executa si cusatura zig-zag este OK. Pentru executarea cusaturilor solicitate la intindere, pe materiale elastice se foloseste OBLIGATORIU cusatura zig-zag (asta bineinteles atunci cand ai o masina care nu stie sa faca prea multe). Latimea zig-zag-ului o alegi in functie de zona pe care cosi. La pantalon in zona fundului (care se intinde mai mult) poti alege o latime mai mare. Pasul va fi cel pentru o cusatura obisnuita (eu merg pe 3).
Daca masina nu are zig-zag e mai complicat. O idee ar fi sa scazi tensiunea la ata superioara si dupa ce ai executat cusatura sa o intinzi cu unghia pentru a o face elastica dar nu este chiar acelasi lucru.

3. Ata elastica nu am folosit dar ar fi o idee si asta in cazul in care nu ai zig-zag. Nu vad de ce nu ar merge la orice masina. Merita incercat.

Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns Guguluff spune:

Lorina, ata elastica eu folosesc la triplock dar nu am incercat sa o pun la suveica. Ce sa zic, doar daca gasesti pe spon mic dar nu merita sa cumperi un con doar pt asta. Am mai pus eu ceva link-uri cu sfaturi utile pt cusut jerse la masina normala. Cel mai bine se cos tivurile cu acul dublu deci daca o pacalesti pe Vero sa suporte doua papiote sus si incape acul tesit pe o parte(sunt la fel in partea de sus ca si cele normale de masina) atunci te-ai scos. Unesti doua parti de jerse cu ata normala, cosand cu zig-zag zau un zig zag usor inclinat si mai marunt(depinde cate operatiuni are masina) si cum bine a spus Vilcris cu hartie(servetel sau hartie calc, sau de copt) dedesubt. Orice material elastic trebuie sa ramana elastic si pe cusatura ca sa nu cedeze la purtare deci dupa ce cosi putin tragi de cusatura si vezi daca tine. Daca ai avea cusatura zig-zag in 3 puncte ar fi si mai si. Atentie si la presiunea piciorusului pt ca poate apasa prea tare si sa bage jerseul fin intre transportoare si sa vezi atunci nervi(am patit-o).
Si la orice material, valabil pt oricine:
INCERCATI PE O BUCATA DE MATERIAL INAINTE DE A INCEPE LUCRUL PROPRIU-ZIS. JUCATI-VA CU MASINA DE CUSUT(ORICAT DE BATRANA SAU HACHITOASA AR FI): SETATI DIVERSE LUNGIMI/LATIMI ALE CUSATURIII, DIVERSE PRESIUNI ALE PICIORUSULUI, TENSIUNEA IN ATA MODIFICATA(sus exista buton de invartit si jos se invarte de surubelul de pe suveica), SCHIMBATI ACUL SI CAUTATI O ATA MAI SUBTIRE/GROASA DECAT AVETI, poate ajuta si putin apret pe cusatura sau ceva banda de calcat sa stabilizeze materialul daca e subtire sau elastic, ETC.
Asta am invatat eu dupa mii nervi, speram sa ma pun la masina si sa-mi coasa orice. Si la triplock incerc inainte de obicei, mai ales la elastice si imi rupe ata... si ma chinui sa refac inbarligatura aia de dedesubt dar tot e mai simplu decat sa stric materialul.
Vilcris, am sa promit ca salvez toate sfaturile tale(si ale oricui vine si stie despre ce vb. si scrie Tips...) si adun mai multe si fac un fisier; il punem in capul paginii cu multumiri autoarelor. E greu de cautat asa in mii pagini.

ALINA mamica fericita de ELIZA fetitza perfecta (10.04.2006)
www.myspace.com/potfro" target="_blank">Poets of the Fall

Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns kindaras spune:

uau ce de sfaturi aici ! super!
Alina ma bucur ca ti-a iesit palariuta, e foarte frumoasa. ca si materialul.
buna ideea cu organizarea sectiunii de tips.
maine ma apuc de ceva cu maneci dar fara captuseala
Lorina eu cred ca e bine ca ai inceput sa experimentezi , din greseli inveti. se descoase, mai cosi o data ...
vreau sa va intreb , o stofa cu lana intra la apa ? ca eu am avut un plover o data si s-a facut mic, mic, ca pentru bebelusi de la spalat


Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns midasnu spune:

Alina, ce bine ca strangi tu materialul pentru prima pagina! ati vazut fetelor ca acum avem posibilitatea sa punem semne de carte la ce ne intereseaza pe forum, sau pur si simplu la o postare. Deasupra fiecareia, unde este si MP este ca o steluta asa... mie mi-a placut ideea.

Kinda, materialele naturale intra la apa: in, bumbac, vascoza, lana (cred ca n-am uitat nimic). Este bine sa o speli la ce temperatura ai spala-o si dupa ce o lucrezi.

Vilcris, abia asteptam albumul si sfaturile ne sunt de folos, multumim ca ni le impartasesti!

Masina mea de cusut nu suporta ac dublu...dar cusatura elastica are, ma rog, a mea si-a scos banii de muuuuuult.

Elena de Petru (17.03.2008)

Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns vilcris spune:

Citat:
citat din mesajul lui kindaras

uau ce de sfaturi aici ! super!
vreau sa va intreb , o stofa cu lana intra la apa ? ca eu am avut un plover o data si s-a facut mic, mic, ca pentru bebelusi de la spalat

Kinderas


Stofele din/cu lana nu se spala cu apa ca se fac varza (in cel mai fericit caz seamana cu pasla). Se curata chimic.
Combinatia lana+apa+sapun sau detergent+frecare (mai ales la masina de spalat)=pasla
Uite-asa v-am spus si secretul despre cum se fabrica pasla.

Mergi la inceput