Croitorie - sfaturi si idei (capitolul 10)

Raspunsuri - Pagina 13

Inceputul discutiei

Link direct catre acest raspuns vanessamoon spune:

Vilcris esti o comoara. Alina ar fi super daca reusesti sa faci linkuri la sfaturi. Pantaloni arata bine, imi place mult culoarea. Eu nu prea am facut pantaloni din burda dar la bluze am constatat ca au umeri cam cazuti. Incerc sa adopt tiparele la marimea mea, adica le masor la bust, talie, sold sa se apropie de masurile mele. In general marimea 38 mi-e buna la bust si sold dar mai iau din talie.
Pantaloni mi-am facut mai demult dupa tipare construite din carti si mi-au iesit bine. O sa caut poze sa scanez pentru ca pe atunci nu erau aparate digitale. O pereche au fost chiar dupa tiparul asta, pe care Tomari la scanat in cap 8:
http://s235.photobucket.com/albums/ee146/tomari_album/tipare/?action=view¤t=pg5.jpg
Tonia ai scanat ceva, ma apuc sa descarc cartea.
In rest am fost prea ocupata cu lucrul si nu am mai reusit sa cos nimic.


Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns midasnu spune:

Tonia, chiar mi-ar fi placut sa ne intalnim, la magazine nu aveai de umblat mult, este doar o mercerie la noi foarte aprovizionata, restul mai nimic.... doar trebuia sa-ti spun locatia. Sper ca ati gasit vulcanii noroiosi ca la focul viu nici eu nu am ajuns si am inteles ca se ajunge greu, fara masina.

Elena de Petru (17.03.2008)

Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns vilcris spune:

Tips & Tricks astazi: ramanem la subiectul care se pare ca ne da bataie de cap cand nu ne dorim luciul de pe stofele cu lana. Sa ascultam din nou sfaturi din anii 1920-30.

Indepartarea luciului de pe hainele din stofa cu lana

In realizarea hainelor din stofa cu lana, cateodata, anumite parti, in special tivurile si colturile/ marginile suprapuse devin stralucitoare daca sunt calcate fara carpa de calcat, daca aceasta este prea uscata sau daca s-a presat cu forta prea mare asupra fierului in timpul calcatului. De asemenea se stie ca orice stofa cu lana care este purtata intens este predispusa la a forma luciu cu timpul.
Bineinteles ca acest luciu nu este de dorit iar metodele de indepartare sunt aceleasi, fie ca se datoreaza greselilor la calcat fie ca se datoreaza purtatului intensiv.

Luciul care este foarte pronuntat este foarte greu de indepartat, chiar si temporar. Fireste ca atunci cand vorbim despre hainele noi, evitarea luciului se face prin executarea unui calcat corespunzator si utilizarea unei perii (de haine), in timpul calcatului, dar cand este vorba de haine purtate zi de zi, evitarea devine mai grea, aproape imposibila.

De exemplu spatele fustelor sau pantalonilor, la o purtare intensa, este predispus la a forma luciu foarte repede, mai ales daca persoana care le poarta obisnuieste sa stea foarte mult pe scaun.. In acest caz, se poate evita luciul intr-o oarecare masura acoperind scaunele cu o pernuta sau o bucata de pasla.

Desi, asa cum am mentionat, luciul este greu de indepartat, se poate face totusi ceva pentru a imbunatati situatia.

Nici o femeie n-ar vrea sa poarte fustele si pantalonii cu luciu iar pentru aceasta ar trebui sa-si inspecteze piesele purtate mai des, cel putin saptamanal, pentru a lua masuri imediat se se observa semnele uzurii (luciului).

Iata mai jos cateva metode de indepartare temporara a luciului. Totusi, aceste metode sunt destinate materialelor stabile, ferme. Pentru materiale mai delicate este suficient un tratament umido-termic (aburire).

O metoda consta in frecarea usoara a materialului care a capatat luciu cu glaspapir de buna calitate care nu este prea aspru. Aceasta periere are destinatia de a ridica perisorii stofei indepartand prin aceasta aspectul lucios. Totusi, la materialele purtate intens, luciul este indepartat doar pentru un timp, operatia trebuind sa fie repetata periodic pentru a fi eficienta. Un astfel de tratament poate cauza ruperea fibrelor sau subtierea vizibila a acestora, ceea ce poate fi neplacut. Totusi aceasta este o metoda rapida si usoara de a scapa de luciu, in special la piese/ materiale greu de supus tratamentului de umezire si aburire.

O alta metoda, in special pentru materiale de culoare inchisa este urmatoarea:
La jumatate de litu de apa adaugati un sfert de cescuta de otet, dupa care aplicati solutia uniform pe zona lucioasa utilizand un burete sau o bucata de stofa. Apoi cu o perie de haine sau o perie de sarma fina, periati temeinic suprafata. Acidul din otet provoaca ridicarea fiecarei particule de perisor din stofa si carliontarea usoara a acestuia, facand astfel ca luciul sa fie mai putin evident.
Dupa aplicarea solutiei de otet mai puteti peria suprafetele lucioase si cu glaspapir fin sau daca nu aveti asa ceva, cu un rest de stofa dar care sa fie de aceeasi culoare sau asemanatoare cu materialul de baza (in orice caz o culoare care sa nu provoace alte neplaceri).

Pentru umezire este de asemenea de preferat o bucata de stofa cu lana, decat o bucata de bumbac pentru ca prima va distribui solutia mult mai uniform si va evita formarea scamelor.

In loc de solutie cu otet se poate utiliza solutie din o parte alaun (piatra acra) dizolvata in 15 parti apa. Se va utiliza la fel ca si solutia de otet cu exact aceleasi rezultate.

Aburirea hainelor cu luciu—Hainele care au capatat luciu nu ar trebui sa fie presate (calcate) ci doar “aburite”. Pentru aceasta, puneti materialul pe masa de calcat la fel ca si pentru calcat si tot asa puneti carpa de calcat umezita deasupra, dar putin mai lejer, nu asa de bine intinsa si presata ca pentru calcat.
Tineti apoi fierul incins foarte aproape de carpa de calcat fara sa o atingeti, pana cand materialul este aburit temeinic si este indepartata orice cuta. Fierul trebuie tinut pana ce materialul aproape se usuca, astfel incat sa para ca acesta a fost calcat. Utilizarea cat mai des in timpul procesului a unei perii de haine ar fi de mare ajutor in impingerea aburului in material si ridicarea perisorilor.

Spor la lucru



Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns Steluta spune:

Buna fetelor,

Eu doar va urmaresc din umbra. Am spus ca ma voi apuca de croitorie asa un pic pentru lucruri marunte. Mi-am cumparat de curand si o masina de cusut Brother, dar astept sa vina bebe si sa ne mai linistim un pic.

Imi puteti spune cum pot descarca de pe net cartea Toniei??? Sunt totusi 99 de pagini, ca sa dau save as la atatea imagini. Nu se poate face un fisier arhiva mai mare si trimis pe e-mail sau pus pe un site??

Spor la cusut!!


Steluta (38w+) cu si cu Andrada Cristina (17 iunie 2006)

Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns iulia72 spune:

Buna,fetelor!
Am promis ca mai intru sa va pun jacheta pe care am lucrat-o,dar am inceput lucrul si vin acasa franta de oboseala.Am mai inceput una si i-am si croit sotului doua camasi,dar va spun sincer ca nu mai stiu cand le voi termina.Eu care faceam un sacou captusit intr-o zi,doua, acum am aproape doua saptamani si nu am cusut mare lucru.Vreau sa va spun ca am fost intr-un magazin de tesaturi si intr-o mercerie,am ramas blocata de tot ce am vazut.Mat. de toate felurile si culorile posibile,iar la mercerie nu am cuvinte.Ce m-a impresionat a fost intaritura de la gulerele camasilor cu tot cu bentita(eu ii spun stei),practic,mai ai doar de lipit pe mat.si cusut.Se gaseau in functie de marimea camasii,adica grosimea gatului.Vanzatorul de la mercerie m-a vazut interesata si mi-a aratat tot felul de chestii care iti usureza munca.Mai rau mi-a facut,ca as fi vrut de toate.
Acum am sa va pun jacheta,nu este captusita si este din tafta.
http://i186.photobucket.com/albums/x174/iulia72/AAAA0027.jpg

Sper sa mai intru cat de curand!
Va pup!

Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns lorinaoo1 spune:

Salutare!


Iulia ce frumoasa e jacheta , ti-a iesit bine. Si ce norocoasa esti cu merceria pe care ai gasit-o

Steluta eu am convertit scanarile Toniei intr-un document pdf. Daca il vrei, trimite-mi PM cu adresa ta de mail.

Vilcris ti-am mai spus ca esti o dulceata?

Elena frumosi pantalonii

Si nu in ultimul rand... Tonia multumim pt cartea scanata

Kinda multumesc tare mult de mailuri si atasamente
Eu i-am facut fie-mii un sac de dormit dintr-o patura fleece cu maneci, dupa un tipar tot de la voi. Aici e. Cu jecuta aia ma tot codesc, nu stiu nici eu de ce. Am un tipar frumos de la Alina , dar nu-mi ajunge materialul. Ar trebui sa fac niste cumparaturi, dar pe frigul asta fara masina, brrr.
Spor la treaba, fetelor!

Tzontzonica mea Lorina Maria (5 iulie 2007)

Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns vanessamoon spune:

Ieri am avut liber de la lucru si am apucat sa termin bluza pe care o aveam de transformat. Am transformat-o de a iesit rochita! Deci, am avut o bluzita neagra care avea un defect in partea de jos. Am scurtat-o si i-am adaugat partea mov incretita in talie, jos cu fronseuri si banda neagra:
http://www.flickr.com/photos/silviamavrichi/2869317409/

Vilcris sfaturile tale sunt tot mai profesionale!

Steluta ne bucuram ca ne urmaresti din umbra dar daca ai si masina de cusut poti participa activ! Cartea am incercat si eu s-o descarc pagina cu pagina si nu am terminat inca. Nu cred ca pe genul de site-uri pe care postam noi pozele se pot descarca “pachete intregi”.

Iulia merceria aia e in Hunedoara? Eu in Timisoara an gasit mansete pt maneci si gulere polo pt tricouri. Minunat ti-a iesit sacoul, imi place ca se deschide si jos si sus, si materialul este deosebit!

Lorina ai reusit sa descarci tot? Te rog si mie... Dar daca are mai mult de 10 Mb nu o sa mearga pe mail.


Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns vanessamoon spune:

Aviz mamicilor, am gasit costume de carnaval pentru gandacei. Instructiunile sunt in engleza dar sunt insotite si de poze exemplificatoare.
Tutu pentru balerine: http://sewing.about.com/od/hallowee1/ss/ballerinatutu.htm
Guler pentru clovn: http://sewing.about.com/od/hallowee1/ss/clowncollar.htm
Palarie pentru clovn: http://sewing.about.com/od/hallowee1/ss/clownhatpattern.htm
Fusta pentru “piratite”: http://sewing.about.com/od/hallowee1/ss/pirateskirt.htm
Urechi de iepuras: http://sewing.about.com/od/hallowee1/ss/bunnyears.htm
Urechi de catel: http://sewing.about.com/od/hallowee1/ss/costumedogears.htm
Urechi de soricel: http://sewing.about.com/od/hallowee1/ss/catmouseears.htm
Pantofi de elf: http://sewing.about.com/od/hallowee1/ss/elfshoes.htm


Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns lorinaoo1 spune:

O buna dimineata pt cusut!
Acum incarc fisierele pe care le am pe RapidShare si cand termin va dau linkul si ce mai trebuie. Ca oricum nu reuseam sa le pun pe toate pe mail.

Vanessa imi place noua ta rochita , ce ingenioasa esti
Din cate vad eu nu sunteti experte numai la croitorit, va mai pricepeti si la fotografie

Acusica... 51%...

Tzontzonica mea Lorina Maria (5 iulie 2007)

Mergi la inceput
Mergi la inceput