Croitorie - sfaturi si idei (capitolul 10)

Raspunsuri - Pagina 12

Inceputul discutiei

Link direct catre acest raspuns vilcris spune:

Preambul la Tips & Tricks de azi: V-am spus ca sunt fan moda vintage si nu numai. Vreau sa invat si sa pastrez tehnicile vechi de lucru si finisaj macar ca istorie daca nu se mai pot aplica. Eu aplic de obicei principiul "Invata mai intai foarte bine regulile pentru ca mai apoi sa iti poti permite sa le incalci".
Cred ca citindu-le si voi veti gasi idei bune de aplicat si astazi.
Textele sunt adaptate de mine la intelegerea de azi si mai sunt asezonate si cu comentariile mele din practica.
Mie imi foloseste foarte mult acest lucru pentru re-aducere aminte. In plus vreau ca aceste cunostinte de baza sa nu se inece in negura uitarii.

Sa ne intoarcem in secolul trecut la anii 1930:

Umezirea si tratamentul termic (calcatul) pentru stofe

Materialul pentru palton/ pardesiu sau sacou/ taior , si cateodata si cel de rochie, trebuie umezite pentru a preveni micsorarea/ stramtarea sau patarea.
Pentru calcatul stofelor, in croitorie, in general, aveti nevoie de o masa de calcat curata si captusita corect si un manecar.
Veti avea nevoie de asemenea de o bucata de muselina grea, neinalbita lata de aprox. 90cm-1m si la fel de lunga si de o bucata mai mica de muselina pentru calcatul tivurilor mici. Pregatiti un burete si un castronel cu apa si incingeti fierul de calcat.

Deoarece calcatul este finisajul final al unei lucrari de profesionist, asigurati-va ca materialele dumneavoastra de tratament termic (calcat) sunt in regula. Pentru a obtine cele mai bune rezultate, trebuie sa aveti trei pernute de calcat piesele de vestimentatie finisate – una mica care va folosi la presarea (calcarea) partii de jos a manecilor si una mai mare pentru presarea partii de sus a manecilor. Cea mai mare pernuta se va folosi pentru presarea cusaturilor curbate ce se intind pe suprafete mai mari (de exemplu la pieptii sacoului sau paltonului).

Aceste pernute sunt ca niste tampoane, rotunjite si cu forma aplatizata care se pot face foarte usor din bumbac. Pot fi acoperite cu muselina neinalbita (in ziua de azi merge cu nanghin) si pot avea buzunarase sau bride de prindere pe o parte, pentru a putea fi prinse pe partea ingusta a manecarului (sau chiar pentru a fi fxate de mana).
Nota: Voi introduce o lectie speciala despre cum arata si cum se fac aceste pernute. Eu am mai multe facute de soacra mea (Dumnezeu sa o odihneasca) care si ea era priceputa la croitorie. Si trebuie sa va spun ca sunt indispensabile mai ales la piese din stofa.

Materialele din lana ar trebui umezite inainte de a fi lucrate, daca se poate de catre un profesionist (astazi, dupa cum v-am mai spus, majoritatea sunt tratate deja – atentie totusi la cele facute artizanal si nu la fabrica). Daca totusi este necesar sa faceti asta acasa, procedati in urmatorul mod:
1. Luati o bucata de muselina neinalbita (eu folosesc captuseala din fibra naturala, de buna calitate, necolorata si neinalbita), de 1 m latime si lungimea cu o jumatate de metru mai lunga decat materialul ce trebuie umezit.
2. Inmuiati muselina in apa calda si stoarceti bine.
3. Intindeti bine muselina umeda si neteziti-o pe o masa.
4. Acum asezati materialul ce trebuie umezit pe muselina umeda, lasandu-l impaturit in doua cu fata materialului in interior.
5. Rulati materialul si muselina impreuna, ruland imprejur si surplusul de muselina ramas neacoperit.
6. Lasati materialul asa rulat de la 2 la 4 ore in functie de cat de greu este materialul.
7. Apoi derulati si presati (calcati) pe dosul materialului pana cand se usuca complet. Nu executati niciodata piese din lana pana cand nu va asigurati ca materialul a fost supus tratamentului de umezire.

Unele materiale se vand cu acest tratament deja facut dar nu va bazati pe acest lucru. – fie faceti dumneavoastra tratamentul, fie macar testati-l. Matasea si satinul nu trebuie supuse niciodata unui astfel de tratament si nu trebuie utilizata nici o picatura de apa la presarea (calcarea) lor.

Pentru a indeparta luciul de pe stofa care a fost cauzat de presare (calcare) amplasati o bucata de muselina grea, uscata peste portiunea cu luciu, si peste aceasta o bucata de muselina umezita. Cu fierul incins treceti peste muselina umeda rapid si in timp ce se genereaza aburul, ridicati cu miscari repezi muselina si impingeti aburii catre interiorul materialului. Aceste miscari vor ridica perisorii stofei, care au fost presati cauzand luciul. (Cred ca v-am explicat anterior cum facem in ziua de azi cu fierul cu abur – plimbam fierul pe desupra aburind zona si periem usor cu o perie moale de haine din par natural).

Va doresc spor la lucru. Sper ca nu v-am....


Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns Guguluff spune:

Am terminat pantalonii, in sfarsit am avut timp de ei. M-a dezamagit materialul, nu stiu ce a fost in mintea mea sa-mi fac pantaloni din el. E prea teapan... Oricum ii port si asa. Elena am sa te mai bat la cap cu ceva sfaturi asa ca stai pe aproape
Fatza Pantaloni Spate Pantaloni Lateral
Am in proiect o camasa, sa vad cand o biruiesc

ALINA mamica fericita de ELIZA fetitza perfecta (10.04.2006)
www.myspace.com/potfro" target="_blank">Poets of the Fall

Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns lorinaoo1 spune:

Cris esti o comoara! Cate perechi de pantaloni din stofa am stricat facandu-le luciu. Acum stiu cum sa-i protejez si sa-i repar

Alina nu stiu cum te simti tu in ei, dar mie imi plac tare mult pantalonii, ti-au iesit super

Eu inca nu am terminat jecuta pt printesa mea, dintr-un motiv tehnic: nu-mi iese tiparul pt manecuta, nu pricep de ce . Am ales s-o fac din material de blugi. Deci, dupa mintea mea de incepatoare, ar trebui sa-i fac o manecuta mai complexa decat cea de camasa sau de bluzita. Asa ca am luat si eu modelul unei maneci de paltonas. Numai ca nu-mi ies calculele la un moment dat. In fine, trebuie sa-mi caut alta sursa de inspiratie.
Intre timp am inceput un top din jerse din numarul din august, mai am de pus dublura la rascroiala subsuorilor si parca ma gandesc ca nu-mi place cum a iesit gulerasul. Mi-am prins urechile cu fermoarul ala ascuns, tot nu a iesit cum am vrut. Mi-am facut marimea 36 in loc de 38 (cat port de obicei) si se aseaza destul de bine. Doar la spate face cute, dar cred ca asa e tiparul. Tind sa cred ca foarte mult conteaza si conformatia mea, asa ca tiparele din Burda ar trebui ajustate, dar chiar nu ma pricep acum la asa ceva.
Chiar, am remarcat la modelele din Burda ca au niste tipicuri: pliurile alea gen fusta rock, elastic in talie la bluze, pantaloni ce fac cute in fata. Nu stiu daca exista pantaloni care sa nu faca acele cute in fata, mai jos de slit, dar mie nu-mi prea plac. Oi fi eu mai mofturoasa la ora asta.
Voi adaptati tiparele din Burda dupa conformatia voastra?

Tzontzonica mea Lorina Maria (5 iulie 2007)

Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns midasnu spune:

wow, Alina, pai ti-au iesit super sexi, si zici ca e prima ta pereche de pantaloni?! imi plac, nu mai ai nevoie de sfaturi oricum sunt aproape!

spor la camasa.

Elena de Petru (17.03.2008)

Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns Guguluff spune:

Elena e a 4-a pereche, a doua cu slitz sau a 3-a. Oricum nu am mai facut de mult pantaloni. Dar stai pe aproape ca vreau sa ma perfectionez.
Lorina eu as lua un tipar gata facut din Burda, nu as sta sa modific eu. I-am facut o jacheta Elizei asta iarna si mi-a iesit cam mare, o sa-i vina acum. Sau am ceva dintr-o Burda ungureasca, niste pagini de tipare scanate. Daca vrei sa ti le trimit, da-mi PM cu mail-ul tau. Doar ca trebuie printate color si apoi decupate si lipite. Totusi sunt ok, am facut pantaloni dupa un tipar de acolo. Eu nu ma impac cu manecile scurte din Burda, sunt prea scurte Dar in rest sunt ok, acum cateva cute nu sunt bai, nici cei cumparati nu stau perfect de multe ori. Are Tomari o carte scanata de croitorie si pusa la albumul ei, poate gasesti alte modificari de tipare acolo, sa te ajute.

ALINA mamica fericita de ELIZA fetitza perfecta (10.04.2006)
www.myspace.com/potfro" target="_blank">Poets of the Fall

Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns lorinaoo1 spune:

Alina am gasit prin cap 8 scanarile lui Tomari . Multumesc tare mult pt sugestie , inca nu ajunsesem cu recuperatul pana la cap asta Ai PM.
Kindaaaaa am inteles ca ai scanat niste carti de croitorie de la biblioteca... Indraznesc sa te rog sa mi le trimiti si mie. Iti scriu pe PM adresa de mail

Tzontzonica mea Lorina Maria (5 iulie 2007)

Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns tomari spune:

Buna -telor, am revenit din vacanta.
Astazi am intrat pe forum sa vad ce mai faceti si am gasit o multime de lucruri frumoase si sfaturi interesante.
Aici aveti adresa unde am scanata o carte de croitorie:

http://s235.photobucket.com/albums/ee146/tomari_album/manual%20croitorie/

Tonia

Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns Guguluff spune:

Fetele, stiti pe cineva care are masina de cusut Privileg? Ma interesez pt o prietena si am gasit un model foarte-foarte misto la 770lei si nu stiu daca sunt de calitate si masinile de cusut. Triplock-ul meu e fenomenal, il iubesc dar oare au aceiasi tehnologie si la masini?

ALINA mamica fericita de ELIZA fetitza perfecta (10.04.2006)
www.myspace.com/potfro" target="_blank">Poets of the Fall

Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns midasnu spune:

am reusit cu chiu cu vai sa termin si eu o pereche de pantaloni, l-am mai facut o data dar asa a vrut clienta,

fata
spate

Elena de Petru (17.03.2008)

Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns tomari spune:

Buna -telor,

Elena imi place f mult cum ti-au iesit pantalonii si culoarea e foarte frumoasa. Abia m-am intors de la Buzau si-mi pare tare rau ca nu am reusit sa ne intalnim; am plecat in graba fara sa fie planificata iesirea. Mi-e ciuda am tot umblat o zi intreaga sa gasim "Vulcanii noroiosi" si "Focul viu" iar cand am ajuns in Buzau era destul de tarziu ca sa mai iau la pas toate magazinele

Alina eu am mas Privileg foarte veche luata din mag sechand; e foarte buna. Verifica pe ea unde e fabricata made in Germany sau made in CE; pe urma si greutatea ei iti spune din ce mater e facuta. Mai am o Victoria tot din Germania luata in '96 care mi s-a stricat o singura data din cauza uleiului; de atunci m-am invatat minte si am cumparat ulei de la Pfaff (mai scump dar de calitate si nu tb pus decat f putin).

Spor la toate Tonia


Mergi la inceput