De ce logopezii incep terapia vorbirii dupa 4 ani

Raspunsuri - Pagina 5

Inceputul discutiei

Link direct catre acest raspuns betiana spune:

Draga sheannamp, cand ai gemeni este mai dificil.Oricum dezvoltarea gemenilor nu este identica intotdeauna.Cand te joci cu ei este bine sa te asezi la masa in fata lor si pe covor la fel.Incepe cu onomatopee.Imagini de animale si sunetele pe care le emit.Apoi poti sa faci un joc cu limbuta ; ii ungi pe buze cu gem, miere si cu manutele la spate ii rogi sa si le stearga cu limbuta.Apoi ii aplauzi. Poti sa le demonstrezi.Incepi emisia sunetului p.In forta exploziei, hartiutele puse pe masa zboara. O sa-i amuze.Spune-ti silabe si bateti din palme.Apoi cuvinte monosilabice, bisilabice, plurisilabice.Vor reusi, dar trebuie sa ai rabdare.Si sa nu uiti ca sunt prematuri.

Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns Sheannamp spune:

Betiana, multumesc din suflet pentru raspunsul tau!

Problema e ca nu vor sa repete, si nici nu prea imita.
Nu fac si nu spun decat ceea ce le place.
De exemplu, literele si cifrele. Ioan le spune si le recunoaste pe toate, la fel si cifrele pana la zece. Le-a invatat de la filmuletele Baby Einstein la care ne uitam impreuna asa ca jumate sunt pronuntate in engleza si jumate in romana. Stie si cuvinte care nu le-am repetat prea des in schimb cuvinte pe care le spun zilnic de multe ori (gen apa, caca, pipi) nu le spune sau nu vrea sa le spuna.

Gabi le recunoaste si el dar nu pronunta decat vocalele si consoana G si N. De altfel el a fost intotdeauna in urma lui Ioan cu achizitiile.
El se exprima cantand si prin onomatopee extrem de elocvente.

O sa incerc sa ma axez pe pronuntia corecta a literelor si a silabelor, in joaca, asa cum spuneai tu.



Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns Mercedes spune:

Betiana -multumesc.
Sheannamp-iti spun din ceea ce am facut eu cu fata. Tot asa pe la 2 ani si doua luni am inceput sa umblu pe la neurolog( imi spunea ca e ok vazand o ca se joaca si e curioasa la cele cateva jocuri din cabinet,intorcea capul cand era strigata vb tot asa putine cuvinte),la logoped( imi spunea ca nu poate cobori la nivelul ei de varsta si nici nu a lucrat cu copii asa mici dar stie cazuri cand s au pornit dintr o data si turuiau dupa). In fine fiica mea e si bilingva poate si asta era o problema.
Pe langa ceea ce faci tu acasa poate ar fi bine sa duci copiii in colectivitate(din primavara de ex.) biei i-a ajutat foarte mult. De pe la 2 ani jumate am dus o la dans si un pic si pe gimnastica iar din martie la gradi inclusiv vara(saptamana asta am lasato libera + concediul nostru din vara). Din cate am observat vazand copilul ca nu poate comunica cu ceilalti copii a inceput sa si dea drumul mai repede decat acasa de ex. cu bona.
Acum la 3 ani si trei luni va merge din nou la gr. mica , nu vb. inca cum as dori( nu foloseste inca verbe si mai sunt probleme cu cateva consoane) dar vb. in doua limbi.
Spre sa ti fi ajutat cu ceva postarea mea.

Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns fabiola73 spune:

Si eu am un baiat de 4 ani care nu pronunta "r", "c" .Sunt unele cuvinte pe care de mic le a spus gresit , desi l am corectat , le pronunta tot gresit ..juturii in loc de jucarii, doamna in loc de toamana.Noi il corectam dar fara rezultat .Va rog un sfat ..si multumesc anticipat Fabi

Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns betiana spune:

Intr-adevar mercedes, colectivitatea ajuta foarte mult.Dar faptul ca acesti copii au fost prematuri va conduce la o intarziere in evolutia limbajului. Pentru fabiola 73: daca la 4 ani nu il spune pe c e o mica problema.E nevoie de interventia logopedului. R-ul oricum iese mai tarziu si necesita mult exercitiu cu aparatul fono-articulator (limba,buze,obraji,palat).

Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns tamyra spune:

Minunat subiect.Multumesc Betiana pentru sfaturi.
Sunt mama de gemeni in varsta de 6 ani si 2luni iar problema mea de ceva vreme e faptul ca al meu praslea inca nu reuseste sa-lpronunte pe "r".Daria vorbeste foarte corect si mult...ceea ce accentueaza si mai mult "defectul"....Exersam R-ul cu totii , trenuim...,haraim..., raraim...in zadar.Am tot sperat ca il v-a pronunta vara asta...Cand in fata r-ului este t reuseste ceva de genul thhren
Mai mult se intampla ca atunci cand scrie, de teama de a nu scrie l in loc de r vine si ma intreaba daca e corect...confunda literele in cuvantEl se chinuie , se staduieste sa-l spuna...iar Daria e tot timpul pe faza si-l pune la ...raraitsi se distreaza amandoi pe seama r-ului buclucas
Ce ma sfatuiesti sa fac? Oare am gresit ca am asteptat atat?
Multumesc mult

Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns betiana spune:

Draga Tamira, la 6 ani este inca posibil prin mult exercitiu sa-l spuna pe R. Trebuie multa gimnastica cu limbuta si sa-i arat unde sa o puna ( in spatele dintilor de sus), explozia aerului sa fie foarte puternica, iar cu mana pusa pe gat sa simta vibratia coardelor vocale.

Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns tamyra spune:

Multumesc frumosBetiana
Speram ca il vom spune pe "R" cat mai curand.....

Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns sanziana72 spune:

Betiana, as avea nevoie de un sfat. Fetita mea de 3 ani si 11 luni nu il spune pe sh. In sensul ca atunci cand apare in cuvinte, spune in loc s: sarpe, soparla in loc de sharpe, shoparla...

De spus il poate spune pe sh, pentru ca am mai pus-o sa spuna s-sh-s-sh-s-sh ca sa perceapa diferenta si dupa mai multe incercari l-a spus. Iar cand avea vreo 2 ani spunea toate sunetele foarte corect.

Ma gandeam ca dupa 4 ani sa merg totusi cu ea la un logoped, dar pana atunci ma gandesc ca as putea face eu cu ea niste exercitii de dictie. In acelasi timp nu vreau sa o stresez, sa fie mai mult ca un joc.

Alte sunete nu am remarcat ca nu ar fi ok, dar poate ca nu i-ar strica un control. In rest vorbeste mult si cu cuvinte complicate (astea ii plac cel mai mult ).

"We can do no great things - only small things with great love." ("Nu putem face lucruri mari – doar lucruri mici cu multa dragoste.")Mother Teresa (1910 - 1997)

Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns adana spune:

Betiana vad numai mamici multumite aici
Am si eu un baietel de 3 ani si 8 luni,merge la gradi de la virsta de un 1 si e copil bilinv...Avem si noi probleme cu r nu-l spune deloc in fraze sau propozitii,si daca ii spun sa zica rrrrrrrrrr,il zice din git...
A inceput sa vorbeasca tirziu pe la 3 ani.Mai avem probleme si cu f,in loc de face zice shache...si altele...Nu stiu,aici mi-au zis ca,copii biligni vorbesc mai tirziu.
Vecinele imi spun ca el vorbeste foarte repede si nu il inteleg,mie nu mi se pare ca vorbeste repede.Tot din cauza ca e grabit cred ca zice doar sfirsitul cuvintului sau jumatatea lui..
Oare sa-mi pun probleme??
Aici la 4 ani se face o evaluare,psihica..adica se intilneste cu un psiholog,il pune sa dezeneze sa-si inkele nasturii kestii dinastea..

Mergi la inceput