De ce logopezii incep terapia vorbirii dupa 4 ani

Raspunsuri - Pagina 4

Inceputul discutiei

Link direct catre acest raspuns witeflower spune:

Betiana, felicitari pt modul tau de a gandi referitor la corectarea/dezvoltarea limbajului.

Din pacate insa, am cunoscut logopezi care prefera/sunt nevoiti sa refuze interventia in cazul copiilor mai mici de 5 ani.
Unii refuza pt ca au prea multe solicitari si pur si simplu considera prioritar sa ii ia pe cei de 6-7 ani (fiindca in cazul lor cam "expira timpul", dupa cum spuneai si tu...). Altii prefera sa lucreze cu copii mai marisori, din comoditate.

Si ce sa ii spuna omului care vine la cabinet? Ca nu primeste copilasul de 3-4 ani, care prea multi de 6 si ca acestia au prioritate? Nu. Logopedul ii spune parintelui frumos ca e cam devreme, ca poate sa mai astepte linistit, ca la varsta asta multi copii se corecteaza singuri. Si ca, daca nu se corecteaza pana la 5 ani, sa revina atunci. Parintele o ia de buna si spune si altor parinti ce i-a spus logopedul.

Nu zic ca pt toate prejudecatile parintilor sunt de vina logopezii. Dar stiu ca logopezi ca si tine, care vor cu-adevarat sa ajute, pot schimba si atitudinea parintilor. Nu doar prin incurajari si recomandari, ci mai ales primind la terapie copiii, nu dupa criteriul varstei, ci dupa criteriul "primul venit-primul servit". Cand lista e ocupata, asta e, eventual indrumare spre alt coleg care mai are liber in program. Gresesc?

Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns betiana spune:

Draga witeflower, conform regulamentului de functionare a centrelor logopedice interscolare, obligatia noastra este sa investigam copiii din grupele mari pregatitoare si din clasele I.Uneori vin asa de multi copii la cabinet, incat nu ai timpul fizic necesar sa-i cuprinzi pe toti in terapie.Rar lucram individual si cu cazurile foarte grave ( gen autism). In rest copiii sunt cuprinsi in grupe de terapie, pe nivele de varsta si tulburare. Ar fi trebuit si pe nivel intelectual. Dar asta nu este posibil. Anul trecut a trebuit sa lucrez doar cate 30 de minute cu prescolarii, pentru ca erau prea multi. Iar dupa ore, mai stateam o ora sa lucrez cu un copil de clasa a V-a cu dislalie motorie. Pentru ca sa pot cuprinde mai multi prescolari la cabinet, ii aduceam si in cursul diminetii, cu o derogare de la directorul gradinitei. Ei se puteau reintoarce in gradinita daca vroiau, un pic mai tarziu.Propun parintilor care nu-si vor gasi loc in grupele de terapie sa faca cate o cerere scrisa pe care sa mi-o aduca la cabinet (Sc.gen.195) si cu aceste cereri voi putea cere si eu justificat infiintarea de noi posturi. E foarte greu sa refuzi un parinte. Eu daca am refuzat a fost atunci cand veneau spre sfarsitul lunii mai, cand faceam deja evaluarile finale.Raspuns pentru pisimuki - in cazul unei intarzieri in dezvoltarea limbajului este preferabil encephabolul, un trofic al celulei nervoase. Cerebrolysinul este injectabil si copiii se sperie de injectii.La 3 ani putini copii stiu ce este o figura geometrica, dar li se poate da un model ( patrat), iar el sa incerce sa deseneze dupa model. Sau li se pot da jocuri de incastrare a figurilor geometrice sau alte modele ( aceste jocuri dezvolta perceptia formelor, marimilor ). Ceea ce facem noi in cabinete este o terapie, care urmareste dezvoltarea tuturor componentelor intelectului, pe acestea grefandu-se limbajul.Exista unele dislalii fiziologice care pot persista pana in jur de 3 ani, dar daca persista mai mult timp aceste dislalii perturba comunicarea si devin deprinderi de limbaj, copilul putand dezvolta comportamente fie de evitare, fie de bufonerie.Pentru natasa - centrul logopedic din sectorul 2 este la Doamna Ghica, Scoala generala Nr.30.

Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns bb_roberta spune:

Betiana, iti multumesc din sufelt pentru ajutor si sa iti dea Dumnezeu sanatate si multa putere caci sunt sigura ca sunt multe mamici care se roaga pentru tine.

Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns Tonnia spune:

Am intrat special sa multumesc betianei si flaviutzei pentru sfaturile primite! In ultimele 10 zile m-am jucat cu baietelul meu de-a suflatul, de-a strambatul, a invatat sa sufle cu gura si sa-si sufle nasul si cred ca astea l-au ajutat pt ca si-a imbogatit "vocabularul" cu noi onomatopee, noi silabe, cu 3-4 cuvinte simple, gen apa, si, mai ales, vad ca vrea acum sa repete, e mult mai dornic sa vorbeasca.
Se pare ca avea nevoie de un pic de stimulare specifica.

Va multumesc foarte mult!!!

Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns kid2003 spune:

Am citit si eu abia acum acest subiect interesant si am ramas cu o nelamurire...totusi, cu copiii de 3 ani unde mergem? Sau, in fine, in general cu prescolarii?
Eu am o fetita de 3 ani care nu vorbeste prea bine, intelege absolut tot, executa comenzi complexe (ufff, parca vorbesc de un catel), dar ca si vocabular nu poseda decat un minimum de cuvinte (nu sunt in stare sa i-l apreciez). In orice caz, colegii de grupa ;a gradinita vorbesc mai mult si mai bine decat ea.
Unde as putea sa o duc pentru o evaluare?
Este sasaita, in mod clar, pronunta litera S cu limba intre dinti. Nu reuseste sa pronunte L si R (dar asta cred ca e relativ normal) dar nici litera F nu reuseste sa o spuna. Repeta dupa mine cuvinte dar uneori le schimba ordinea silabelor...

Betiana, iti multumim mult pentru toate sfaturile bune! Si felicitari, esti foarte dedicata acestei meserii, se vede ca o faci cu placere!

bb2

Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns betiana spune:

Draga kid, in masura in care raman locuri disponibile la cabinet, ai putea sa apelezi la un logoped. Daca nu sunt locuri, poti sa apelezi la terapii in particular. Numai sa ai grija cui te adresezi. Cei din cabinete au practica indelungata si multa rabdare (in general)

Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns eunice78 spune:

Betiana, spune-mi te rog daca pot sa il invat eu pe fiul meu sa pronunte R #351;i cum sa o fac sau e obligatoriu sa merg la logoped?
El are 5 ani si fie omite aceasta litera, fie o inlocuieste cu i fie graseieaza. In rest nu sunt probleme cu el, vorbeste 3 limbi, alcatuieste fraze complexe, are un vocabular extrem de bogat, pronunta toate celelalte litere corect.Si in conditiile in care logopezii sunt atat de solicitati..as incerca eu, daca as afla anumite tehnici, sa il invat sa pronunte corect R-ul-
Multumesc.

Eni, mama de baietzi - Petru (14.08.2003) si Toma (29.09.2006)

Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns Mercedes spune:

Betiana- am inteles din postarile tale ca logopedia conform regulamentului este destinata pentru copilasi din gr pregatitoare si copii mai mari. Asta nu inseamna ca, copiii mai mici (de ex. fiica mea care are acum 3 ani si 3 luni) i-ar fi ,,interzisa,, logopedia acum ori nu si-ar face efectul la aceasta varsta?
Uite te intreb deoarece mai avem probl cu cateva consoane(r, c dar depinde unde e situat in cuvant,l,v) , am fost recent la orl sa vad daca nu sunt probleme in sfera orl-ului cu auzul si dr. orl ist mi-a spus ca totul e in regula si nu e cazul de logopedie la ea ( parca imi citise gandurile) numai sa mai am rabdare.
Urmeaza sa merg oricum macar pentru o evaluare la logoped dar doresc sa-ti cunosc parerea.
Multumesc

Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns betiana spune:

Dragi m#259;mici de pitici, mai mari sau mai mici,
veneam azi de la o sedinta cand m-a abordat o vecina de palier.Fetita de 3,3 ani nu vorbeste corect.Nu-l spune pe R.E o fetita vioaie, care socializeaza rapid. Cand a deschis gura l-am auzit pe sh si pe ce. Erau deformate. Ceea ce trebuie sa stiti este ca exista o ordine in emisia sunetelor si ca ultimul care se corecteaza este R. Daca il graseiaza, foarte greu se va putea scoate un R romanesc. Draga eunice 78 la 5 ani ai nevoie de ajutor specializat. draga mercedes, sunt convinsa ca in masura in care sunt locuri copilul va fi primit de logoped, dar mai sunt convinsa ca orice logoped iti va spune sa mai astepti putin.

Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns Sheannamp spune:

Foarte util subiect! Multumesc Betiana pentru ideea lui si sfaturile pe care le dai.

Eu as vrea sa ridic o problema speciala: Dezvoltarea limbajului la gemeni.

Eu am 2 baieti de 2 ani si 3 luni, prematuri mici (27 de saptamani la nastere) dar care au avut o dezvoltare neurologica normala (consultati acum 6 luni de Dr. Craiu), cel mult ,poate o intarziere in achizitiile neurologice, practic au recuperat mai greoi diferenta de 3 luni fata de cei de varsta lor nascuti la termen.

la momentul acesta, insa, ma deranjeaza ca au un vocabular foarte limitat (unul dintre ei spune cred ca 15-20 de cuvinte iar celalalt pana in 10 cuvinte, majoritatea monosilabice si prefera sa se exprime nonverbal, de exemplu, cand vrea sa ii desenez vine si imi pune in mana creionul).
In rest, nu au absolut nici un semn nici de tulburare de tip autist si nici de retard psiho-motor.

NU prea am gasit nicaieri modalitati de dezvoltare a limbajului la gemeni pentru ca trebuie sa va spun ca e total diferit sa ai un singur copil cu care sa exersezi intr-una exercitiile pe care le spuneati mai sus, care se bucura de intreaga atentie a tuturor si care nu are pe cineva aproape identic cu care parca este tot timpul in comunicare muta. Si nici un frate/sora mai mare pe care sa o imite.

Practic, atunci cand le vorbesc sau le povestesc sau ma joc cu ei, atentia lor este impartita intre mine, ce face fratele si ce jucarii sunt in jur, ori e destul de dificil sa faci exercitii cu ei asa.

Betiana, ce ma sfatuiesti sa fac?
Oricum, vom merge in toamna la o revaluare neurologica si daca va fi cazul vom merge la logoped dar stiu ca munca cea mai importanta este cea pe care o fac eu ca parinte acasa

Mergi la inceput